Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a adoptat o serie de măsuri pentru reducerea consumului de energie electrică în țară, începând cu 1 ianuarie 2025. Deciziile luate în ședința din 27 decembrie include restricții privind iluminatul, funcționarea lifturilor și scărilor rulante, precum și reglementări pentru întreprinderile cu consum mare de energie. De asemenea, autoritățile vor derula campanii de informare pentru a sensibiliza populația și a promova economisirea energiei, în special în intervalele de vârf.
Potrivit deciziei, clădirile publice și comerciale vor fi obligate să reducă iluminatul interior cu cel puțin 30%, acolo unde este posibil, și să deconecteze complet luminile în încăperile neocupate. De asemenea, iluminatul vitrinelor, decorativ, arhitectural și publicitar va fi deconectat în afara orelor de funcționare, cu excepția iluminatului firmei în timpul programului.
Totodată, lifturile și scările rulante din aceste clădiri vor funcționa doar în afara intervalelor de vârf, respectiv între orele 07:00 - 11:00 și 18:00 - 23:00.
În sectorul industrial, întreprinderile cu consum mare de energie, precum cele care utilizează cuptoare electrice sau instalații de topire, vor trebui să își reorganizeze procesele astfel încât să evite consumul intens în orele de vârf. Același principiu se aplică și întreprinderilor de alimentare cu apă și canalizare, care vor regla funcționarea pompelor pentru a minimiza consumul de energie în intervalele critice, folosind cât mai mult apa acumulată în bazine.
Administratorii blocurilor locative și ai altor clădiri dotate cu lifturi vor afișa anunțuri la parter, informând locatarii că utilizarea lifturilor în orele de vârf nu este recomandată, pentru a preveni riscul de blocare în cazul întreruperilor de curent.
Pentru a sensibiliza populația, furnizorii de servicii media vor difuza materiale informative în orele de maximă audiență, promovând mesaje precum „Economisiți energia electrică în orele de vârf: între 07:00 - 11:00 și 18:00 - 23:00 pentru a plăti mai puțin și a evita riscul unor deconectări” sau „Consumați eficient energia electrică, termică și combustibili”.
Decizia CSE mai prevede că, începând cu 1 ianuarie 2025, între orele 06:00 - 23:00, energia electrică produsă în țară va fi tranzacționată doar pe piața internă. Exportul acesteia va fi interzis în acest interval de timp, cu excepția zilelor de odihnă și a sărbătorilor zile nelucrătoare.
De asemenea, în perioada stării de urgență, între participanții pieței cu amănuntul și angro a energiei electrice nu vor fi calculate penalități în cazul nerespectării termenului de achitare. Aceeași măsură este aplicată și în cazul gazelor naturale furnizate/livrate, pentru o perioadă ce nu va depăși 45 de zile.
O altă măsură aprobată permite amplasarea temporară, pe perioada stării de urgență, a generatoarelor electrice pe terenurile proprietate publică, adiacente proprietății private, fără coordonarea prealabilă a schemei de amplasare, cu respectarea normelor de siguranță, acces și ordine publică. Administrațiile publice locale și instituțiile publice care dispun de centrale termice care funcționează pe bază biocombustibili solizi le vor utiliza în mod prioritar.
TV8.md amintește că în Republica Moldova a fost instituită stare de urgență așa cum de la întâi ianuarie, regiunea transnistreană ar putea să nu mai primească gaz de la Gazprom. Situația ar putea duce la o catastrofă umanitară pe malul stâng, iar Chișinăul de pregătește să intervină de urgență.
În acest context, autoritățile ne îndeamnă să economisim, mai ales în orele de vârf. Astăzi, și președinta Maia Sandu a venit cu un astfel de îndemn către cetățeni:
„Știu că prețurile la energie reprezintă o îngrijorare pentru foarte mulți. Guvernul face tot posibilul pentru a asigura țara cu electricitate și gaze, dar și pentru a ajuta oamenii cu venituri mici să-și achite facturile. Dar noi cu toții putem înlesni situația. Mici schimbări în obiceiurile noastre zilnice pot avea un impact mare – ne ajută să economisim energie și să reducem costurile. Iată câteva exemple:
- Reducem consumul de energie în orele de vârf – dimineața între 7:00-11:00 și seara între 18:00-23:00.
- Evităm utilizarea simultană a mai multor echipamente electrice.
- Stingem lumina în camerele în care nu ne aflăm.
- Scoatem din priză aparatele pe care nu le folosim.
- Reducem cu un grad temperatura aparatului de aer condiționat.
Împreună, vom trece cu bine peste această iarnă. Moldova a demonstrat mereu că este mai puternică atunci când suntem solidari”.