După 80 de ani de paragină, sala funerară a cimitirului evreiesc din Capitală va fi restaurată și va avea inclusiv un muzeu. Pentru asta Statele Unite au oferit un grant în valoare de 200 de mii de dolari. Banii vor fi alocați din Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservarea Patrimoniului Cultural. În curând, situl va face obiectul unor cercetări istorice și arheologice.
„Acest proiect este un exemplu concret al respectului poporului american pentru cultura și istoria diversă a poporului Moldovei. Comunitatea evreiască din Moldova continuă să aducă contribuții extinse pentru societate și dezvoltarea țării. Sperăm că comnservarea beit kaddishim îi va permite să își îndeplinească din nou funcția sa importantă în această comunitate”.
„Sala funerara din cimitirul evreiesc, de pe strada Milano din Chișinău, a fost construita la începutul anilor 1900. Clădirea fost grav afectata în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Urmele gloanțelor pot fi văzute și acum pe pereți și uși. Nici după război edificiul nu a avut o soartă mai bună, el a fost lăsat de izbeliște, iar accesul in interior este interzis din cauza riscului mare de prăbușire”.
„Aici oamenii au reușit să se ascundă. În timpul războiului din păcate se întâmplă multe evenimente tragice și cred că această clădire are o istorie colosală, ne-ar fi spus multe, dar din păcate despre multe deja nu vom ști”.
Directoarea Muzeului de Istorie a Evreilor din Republica Moldova, Irina Șihova, spune că, după restaurare, sala funerară a cimitirului va fi transformată în muzeu.
„A mai căzut o parte a acoperișului, alte părți, arată mai rău din an în an, deci este foarte sensibilă în timp. Dacă lăsăm așa o să o pierdem într-un an, doi. Acum în starea asta este numai un artefact al muzeului, dar poate fi și o clădire a muzeului pentru a arăta ceva, pentru a invita oamenii”.
Ministerul Culturii susține că vina pentru starea deplorabilă în care a ajuns în ultimii ani cimitirul evreiesc, aparține autorităților. Acum se caută surse financiare pentru reabilitarea acestuia.
„În ultimii ani într-adevăr a fost comisă acea crimă cu defrișarea cimitirului, tăierea copacilor vechi, seculari, ca rezultat au fost distruse foarte multe pietre funerare. Vom examina problema, vom face devizul de cheltuieli, noi nu avem deocamdată nici un plan de intervenție, primul pas va fi cercetarea istorică, arhitecturală științifică”.
Lucrările de renovare a Sălii Funerare a Cimitirului Evreiesc din Chișinău vor dura aproximativ trei ani. Cimitirul evreiesc are o suprafață de 11 hectare, iar aici se află aproximativ 25 de mii de morminte. Acesta a fost fondat la începutul secolului al 19-lea, iar în anul 1993 a fost inclus în Registrul monumentelor ocrotite de stat. Din anul 2001, Fondul Ambasadorilor SUA pentru conservarea patrimoniului cultural a finanțat în țara noastră proiecte în valoare de peste 1,5 milioane de dolari.