Directorul Sputnik Moldova, Vitalii Denisov, declarat persona non grata pe teritoriul țării noastre, spune că ar putea ataca Republica Moldova la CEDO. Denisov, care a ajuns deja la Moscova, a declarat pentru presa rusă că autoritățile de la Chișinău nu i-ar fi explicat natura acuzațiilor aduse înainte de a fi expulzat din țară.
„Mi s-au dat două minute pentru a strânge lucrurile. Și când ieși în șorturi, strângerea lucrurilor este dificilă, mai ales în două minute. Am reușit să mă îmbrac și atât. Am întrebat ce anume a fost motivul. Ei au răspuns: ne-am prezentat”, susține Denisov.
În opinia sa, cazul împotriva Chișinăului poate fi câștigat într-un tribunal internațional. Directorul Sputnik Moldova nu a exclus posibilitatea de a ataca decizia Chișinăului la CEDO, menționând că „Moldova a pierdut o mulțime de procese la CEDO”.
„Acum este la modă ca un rus să depună o plângere la CEDO, nu-i așa? În mare măsură, situația acolo este astfel încât poți obține despăgubiri de la Moldova”, a declarat Denisov.
Directorul Sputnik Moldova a sosit la aeroportul Domodedovo miercuri seara.
TV8.md reamintește că directorul Sputnik Moldova, Vitalii Denisov, în vârstă de 56 de ani, a fost declarat indezirabil și a fost expulzat din Republica Moldova, în dimineața zilei de 13 septembrie.
Conform actului emis de către Inspectoratul General pentru Migrație, acesta a fost declarat persoană indezirabilă pentru o perioadă de zece ani. Persoana a fost îndepărtată sub escortă de pe teritoriul Republicii Moldova.
Măsura de îndepărtare a străinului a fost dispusă în legătură cu implicarea acestuia în treburile interne ale Republicii Moldova, fapt care pune în pericol securitatea informațională a țării noastre.
În cadrul unei conferințe de presă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a precizat că autoritățile de la Chișinău nu vor permite ca spațiul informațional să fie inundat de informații false și conținuturi malițioase.
„Autoritățile au toleranță zero împotriva știrilor false. Mesajul nostru este unul clar, vom continua să protejăm interesele cetățenilor Republicii Moldova. Depinde de fiecare dintre noi, de întreaga societate indiferent de ideologia politica sau limba care o vorbim să nu permitem nimănui să ne dezbine sau să ne slăbească țara prin intermediul propagandei și conținuturilor malițioase”, a declarat Daniel Vodă.
La scurt timp, însărcinatul cu afaceri ad-interim al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova a fost convocat la Ministerul rus al Afacerilor Externe. Un anunț în acest sens a fost făcut de purtătoarea de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, informație ulterior confirmată și pentru TV8 de reprezentanți ai MAEIE de la Chișinău.
În context, purtătoarea de cuvânt al MAE rus a criticat expulzarea șefului „Sputnik Moldova”.
„Aceasta este încă o verigă în lanțul atitudinii inadecvate a actualelor autorități moldovenești față de conceptul de democrație – se pare că pur și simplu nu înțeleg ce este aceasta. Ei nu înțeleg ce este libertatea de exprimare, ce sunt drepturile și libertățile jurnaliștilor. Este o curățare a propriului spațiu informațional”, a declarat Zaharova.
Conform art. 55 a Legii nr. 200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova, o persoană poate fi declarată indezirabilă dacă a desfășurat, desfășoară ori în privința acesteia există indicii temeinice că intenționează să desfășoare activități de natură să pună în pericol securitatea națională sau ordinea publică.