„Dezinformarea nu va dispărea, iar rețelele sociale fac lupta și mai grea”. De această părere este James Rubin, coordonatorul Centrului de Angajament Global SUA al Departamentului de Stat al SUA. Potrivit acestuia, interzicerea instituțiilor media controlate de Moscova ar fi o soluție pentru curățarea spațiului informațional modovenesc. Diplomatul american a făcut aceste declarații în cadrul unui interviu în exclusivitate pentru TV8.
„Sunteți o țară mică, dar cu probleme mari, care sunt cu ușurință înțelese greșit. În special ce ține de rolul României, URSS vs America, chestiuni ce țin de corupția din Guvern, UE, limba, cultura, istoria - toate aceste subiecte sunt cu ușurință denaturate. În acest spațiu foarte mic, până nu demult mediile rusești retransmiteau narativele rusești ale Kremlinului, despre război, despre UE, despre America, despre Guvernul de aici, subminând suportul pentru valorile democratice pe care oamenii din această țară vor să le îmbrățișeze. Atunci când mass-media retransmite propaganda Kremlinului este rău și pentru Moldova, și pentru regiune și pentru întreaga lume. Suplimentar la aceste canale ei folosesc și alte mijloace, gen Youtube, Telegram, rețele sociale - acest lucru face dificilă lupta”, a subliniat James Rubin.
Potrivit diplomatului american, această problemă nu poate fi rezolvată, dar se poate de intervenit pentru a minimiza efectul propagandei.
„Domeniul informațional este plin de denaturări, de minciuni, de dezinformare, de informații greșite și propagandă nerușinată. Aceste probleme nu se pot rezolva foarte rapid și nici nu ne așteptăm să se rezolve, dar vrem să ne activizăm pentru a minimiza prejudiciul, pentru a oferi oamenilor surse alternative de informare, pentru ca ei să ia decizii proprii. Rusia și China au tot dreptul de a veni cu opiniile lor, atât timp cât sunt bazate pe fapte reale. Este o problemă grea, dificilă. Dezinformarea nu va dispărea, iar rețelele sociale fac lupta și mai grea”, a menționat oficialul.
Fiind întrebat dacă interzicerea instituțiilor media afiliate Kremlinului ar fi o soluție pentru curățarea spațiului informațional moldovenesc, Rubin a menționat că pe timp de război, aceasta ar putea fi o oportunitate.
„Nimănui nu-i place ideea de a interzice informația. Într-o lume perfectă - informația este liberă, există libertatea presei, oamenii au păreri proprii, însă în realitate nu este o coincidență că multe state din UE, SUA și alte state democratice au decis să interzică RT și Sputnik, nu este întâmplător. Acest război este atât de clar, nu există zone cenușii, nu este nimic de demonstrat - Rusia a invadat Ucraina fără niciun motiv și omoară oamenii din această țară, cauzând prejudicii Ucrainei. Atunci când ai mass-media care în mod fals prezintă acest lucru precum că ceilalți sunt de vină - asta face un mare rău. Rusia trebuie să aibă oportunitatea să vină cu opinia sa, dar nu trebuie să fie lăsată să folosească investițiile sale masive în radio și televiziune pentru a minți. Nimănui nu-i place ideea de a interzice nicio sursă de mass-media, dar uneori, pe timp de război, acestea sunt oportunitățile, una din rarele ocazii când trebuie să-ți asumi decizii grele”, a mai spus Rubin pentru TV8.
În opinia lui Rubin, vorbitorii de limba rusă din Republica Moldova trebuie să consume informație verificată și ei au acces la surse de informații veridice.
„Nu poți să te aperi spunând că invazia este justificată. De îndată ce Rusia își va schimba sensul de mișcare - noi vom saluta radioul și televiziunea rusească. Nici în timpul celui de-al doilea Război Mondial nu am permis propaganda hitleristă sau japoneză. Războiul este timpul când valorile democratice sunt puse la test - este important ca noi să nu depășim limita. Ce face aici Guvernul este foarte rezonabil, iar vorbitorii de limba rusă au canale de informare bune, nu propagandă”, a conchis oficialul american.