Australia a adoptat joi o lege care interzice utilizarea rețelelor sociale pentru copii sub 16 ani. În acest mod, țara a stabilit una dintre cele mai stricte reglementări care vizează marile companii tehnologice, transmite Reuters.
Legea obligă giganții tehnologici, precum Meta și TikTok, să oprească minorii să se autentifice pe platformele lor, iar în caz contrar se vor confrunta cu amenzi de până la 49,5 milioane de dolari australieni, echivalentul a 32 de milioane de dolari americani.
Perioada de testare a aplicării legii va începe în ianuarie, iar interdicția va intra în vigoare în termen de un an.
Planul de a interzice accesul copiilor pe rețelele sociale a fost anunțat de prim-ministrul Anthony Albanse în urmă cu câteva luni.
„Vreau să văd că adolescenții nu stau pe telefon, ci pe terenurile de fotbal, în piscine şi pe terenurile de tenis. Vrem ca ei să aibă experienţe adevărate cu oameni adevăraţi, întrucât ştim că reţelele sociale fac rău societăţii”, declara oficialul atunci.
Guvernul a declarat că interdicția nu se va aplica tinerilor care au deja conturi pe rețelele sociale, că nu vor exista sancțiuni pentru utilizatori și că autoritatea de reglementare a mediului online din Australia - comisarul pentru eSafety – va trebui să pună în aplicare legislația.
Interdicția ar putea, totuși, tensiona relația Australiei cu principalul său aliat, Statele Unite, unde proprietarul X, Elon Musk, este o figură centrală în administrația președintelui ales Donald Trump.
„Metodă ocolită de a controla accesul la internet al tuturor australienilor”, a comentat anterior Elon Musk propunerea guvernului australian.
Reprezentanții Meta, TikTok și X încă nu au oferit comentarii.
TV8.md amintește că luna trecută, Norvegia a crescut limita de vârstă pentru accesul pe rețelele sociale de la 13 la 15 ani. Guvernul norvegian și-a intensificat campania împotriva firmelor de tehnologie, despre care spune că sunt „canalizate împotriva creierelor copiilor”.