Premierul Marcel Ciolacu va face o deplasare la Kiev, împreună cu mai mulţi miniştri, pentru a finaliza discuţiile ce vizează exportul de cereale ucrainene pe teritoriul României. Totodată, oficialul român a menționat că intenționează să discute și cu premierul de la Chișinău, Dorin Recean.
„Urmează să am o deplasare cu mai mulţi miniştri la Kiev, când cred că o să finalizăm toate discuţiile în ceea ce priveşte exportul pe teritoriul României. În acest moment, ce s-a negociat de către domnul ministru este foarte clar şi sunt ferm convins că o să vă şi detalieze”, a anunțat Marcel Ciolacu, vineri, la Buzău, informează Agerpres.
Ciolacu a mai spus că discută zilnic cu premierul Ucrainei.
„Eu, cel puţin, am un dialog zilnic cu prim-ministrul Ucrainei şi cu Comisia Europeană. (...) S-a trecut şi prin hotărâre de guvern a Guvernului României acest lucru, de trei zile, sistemul de licenţiere solicitat de către România. În primul rând, 30 de zile nu există export pe teritoriul României, până acum nu a fost nicio solicitare”, a mai spus premierul Marcel Ciolacu.
Premierul a detaliat și cum funcționează sistemul de dublă licenţiere privind exportul grânelor.
„Urmează să facem un memorandum în aceste 30 de zile şi un sistem de dublă licenţiere atât pe teritoriul Ucrainei, cât şi pe teritoriul României.
Cu adevărat, nu se poate exporta pe teritoriul României prin intermediari şi traderi. Exportul va fi direct la procesatori, în cazul în care aceştia doresc să importe din Ucraina, cu un sistem foarte clar de control ANSVSA, chiar cu eşantioane mai numeroase decât până acum şi cu adevărat o discuţie foarte aplicată în ceea ce priveşte tranzitul.
Mi-aş dori un tranzit mult mai mult pe zona de căi ferate şi pe Dunăre. Urmează să am o deplasare la Varna, să continui dialogul şi cu prim-ministrul Greciei, şi cu prim-ministrul Republicii Moldova şi cu prim-ministrul Bulgariei", a mai precizat Marcel Ciolacu.
În luna mai, Comisia Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte.