Teoretic, reforma patentelor a fost implementată cu succes, în practică, însă lucrurile ar sta altfel. Am mers cu o cameră ascunsă la Piața Centrală și am făcut mai multe cumpărături, însă nu am primit niciun bon de plată.
Experimentul TV8 a fost confirmat și de cumpărătorii cu care am discutat și care ne-au recunoscut că nu li se dă cec. Deși, în fața camerelor, majoritatea comercianților mai că se jurau că folosesc aparatul de casă de fiecare dată.
Prima vânzătoare și prima încălcare. Femeia ne-a dat rest, însă nici pomină de cec. De altfel, la fel au făcut-o toate comerciantele de la Piața Centrală de care ne-am apropiat.
La scurt am mers din nou la aceste vânzătoare, dar de data aceasta cu camera video conectată. Iar justificările au curs gârlă.
„- Atunci când am cumpărat de la dumneavoastră, mi-ați dat un bon de blată? - Eu am bătut cecul, dar nu am de gând să fug după toți, cine are nevoie așteaptă, corect sau eu să fug după om? Dar eu am filmat că dumneavoastră nu ați făcut nimic. Până la final ați stat și ați filmat? - Da”.
„V-am filmat cu camera ascunsă. Și îmi dați restul, dar nu și cec. - De obicei, dăm oamenilor care îl cer”.
Astfel, am mers după bon la colega vânzătoarei.
„Nu am dat bonul, dacă ați fi cerut, v-aș fi dat. - Și unde este el? Nu știu, poate e în coșul cu gunoi, ce am să-l caut acolo”.
Și alți vânzători ne-au invocat diferite motive la faptul că nu foloseau aparatul de casă.
Iar unii ne-au recunoscut franc că nu folosesc aparat de casă.
Majoritatea cumpărătorilor susțin că nu primesc bonul de casă.
Precizăm că, potrivit datelor recente oferite de autorități, din cei 4200 de patentari, peste 3500 au trecut până în acest moment la activitate independentă.
Autoritățile au cheltuit în acest sens 20 de milioane de lei, bani pe care statul i-a împărțit foștilor patentari pentru a-și lua aparate de casă. Serviciul Fiscal de Stat a precizat că în afara legii au mai rămas câteva sute de foști patentari, în mare parte comercianți din afara Chișinăului.