Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1077: Pericol atomic, condiția lui Trump și atac mortal! Londra oferă un ajutor fără precedent Kievului

/VIDEO/ La un an distanță. Cum a reușit Revaca să inaugureze primul stadion prin „Satul European”, cu 2 milioane de lei

missing
26 septembrie 2023, ora 23:50

Milioane de lei au fost alocate, prin intermediul programului Satul European, pentru construcția terenurilor și a sălilor sportive. Peste 70 de proiecte de acest fel au fost acceptate. Însă, la un an distanță de la aprobarea dosarelor, doar 40 la sută au fost duse la un bun sfârșit. Unor primari nu le-a mers din prima cu licitațiile și au fost nevoiți să lanseze procedurile repetat. 

Dintre toate stadioanele finalizate prin Satul European, cel din satul Revaca a fost inaugurat primul. Ca să celebreze momentul, unii deputați de la PAS, alături de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, au testat terenul jucând un meci de fotbal. Și, în timp ce unii au un an de când încearcă să scoată în capăt lucrările, primăria Revaca a făcut proiectul în doar două luni. Cum a reușit? Am aflat noi. Proiectul tehnic pentru viitorul stadion fusese deja elaborat, lipseau doar banii. Iar atunci când a fost lansat programul Satul European, funcționarii au depus dosarul, iar comisia de selectare l-a trecut pe lista câștigătorilor.

Stadionul din satul Revaca a fost printre primele proiecte finalizate prin intermediul programului național „Satul European”. Acum aproape un an, terenul, ce a costat două milioane, a fost testat de câțiva deputați de la PAS, dar și de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Demnitarii s-au aventurat să joace un meci de fotbal. 

La aproape un an distanță, am venit în satul Revaca și am luat la firul ierbii povestea stadionului de milioane. 

„Acesta este un proiect care a fost finanțat prin programul național Satul European. Acum un an aici era plin de deputați care, printr-un meci de inaugurare, au vrut să arate că investiția a fost făcută. Astăzi, așa cum am aflat de la directoarea gimnaziului, am aflat că aici au loc orele de sport, iar copii joacă fotbal. Nu mai vedem deputați, dar vedem elevi”. 

De la primarul orașului Sîngera, din componența căruia face parte și satul Revaca, aflăm că stadionul practic a fost făcut de la zero. Contribuția localității, pentru acest proiect, a fost de circa jumătate de milion de lei, iar din Fondul național pentru dezvoltare regională și locală au fost alocate alte 2 milioane de lei. 

„Pe locul acela era pământ și 2 porți de fotbal improvizate. Se făceau lecțiile de educație fizică. Copiii făceau pe pământ gol. De asta, noi am făcut proiectul tehnic, chiar înainte de a fi lansat Satul European. Noi am început în 2021, construcția a fost în 2022. A fost primul proiect pentru că am avut toată documentația gata. Imediat ce am câștigat, am lansat tenderul și repede am construit”, a spus primarul orașului Sîngera, Valeriu Popa.

Proiectul a fost câștigat și executat de compania Geotermal, care este specializată în realizarea unor astfel de lucrări. Dacă este să ne uităm pe oferta financiară, formulată de companie, atragem atenția că prețul propus a fost al treilea cel mai mic. A reușit să câștige proiectul, chiar dacă în anunțul licitației a fost menționat criteriul de atribuire a contractului - prețul cel mai scăzut.

„Ca să facem un pic de claritate. Anual face vreo 50 de achiziții, în patru ani avem peste 200 de achiziții. În acest timp, am avut doar 4 contestații și le-am câștigat pe toate patru, anume pentru că am selectat pe al doilea sau pe al treilea. Pentru că, pe lângă criteriul de preț, mai este și criteriul de calitate. E foarte important să aibă și experiență similară. Dacă vine un agent cu puțină tehnică, dar dă un preț mic, tu riști să rămâi fără lucrare. Nu pot să vă zic concret la acesta, dar eu vă zic la general”. 

De pe site-ul Agenției Achiziții Publice, vedem că în ultimii doi ani, compania Geotermal a câștigat circa 10 contracte cu diferite administrații locale și școli, pentru a amenaja terenuri sportive, în sumă totală de aproximativ 25 de milioane de lei.

Cum de a devenit stadionul din Revaca primul proiect finalizat prin programul Satul European? Ne-a explicat primarul. Programul a fost ca o mană cerească, în condițiile în care proiectul tehnic pentru acest teren era deja elaborat și doar aștepta să fie găsiți banii pentru construcția lui. 

„L-am făcut foarte rapid. Dacă erau contestații lucrările ar fi durat mai mult de două luni. - Am văzut pe internet o chestie că atunci când v-ați apucat să faceți stadionul, să mă lămuriți un pic, scria etapa 1 și etapa 2. Etapa 2 e ăsta, dar etapa 1 ce era? Era finanțat prin Irex? - Noi am pregătit proiectul tehnic înainte de a fi lansat Satul European. Nu știam dacă va fi vreun buget din afară așa că l-am conceput ca să fie făcut din bugetul nostru. L-am divizat pe mai multe etape. 3 sau chiar 4. În prima parte era gazonul, apoi gardul, iluminarea, tribunele. De regulă așa facem proiectele, în câteva etape, pentru că nu știm care va fi finanțarea. De aceea începem cu prima etapă ca să nu așteptăm și să pierdem timp”.

Noul stadion i-a determinat pe tot mai mulți copii din satul Revaca și din vecinătate să descopere fotbalul.

„Copii din gimnaziu, am avut efect. Acolo vin multi copii și se înscriu la gimnaziu. Până la 3 acolo sunt doar copiii de la gimnaziu, după vin și copiii din localitate, iar seara pot veni si persoanele mai mature. De când s-a deschis terenul, s-a format și o școală de fotbal, sunt copii care se antrenează și un antrenor”. 

Stadionul din Revaca este un caz cu final fericit. Nu toate primăriile care au depus proiecte de amenajare a stadioanelor de fotbal sau a terenurilor multifuncționale au reușit să ajungă la mal cu ele. Din celor 70 de proiecte, 39 încă sunt la etapa de derulare. Este și cazul satului Greblești, raionul Strășeni. Acolo, practic cu două milioane de lei, primăria vrea să amenajeze un teren de minifotbal și unul de fitness. Însă, din cauza licitațiilor, implementarea proiectului încă durează, ne spune primarul localității. 

Programul național „Satul European” este primul proiect de acest fel anunțat cu mare fast de președinta Republicii Moldova. Bugetul programului este de circa 2 miliarde de lei. Până în prezent, doar un miliard de lei a fost valorificat. 

Cei mai mulți bani au fost alocați pentru amenajarea rețelelor de apeduct și canalizare. Construcția terenurilor și a sălilor sportive constituie aproximativ 15 la sută din toate proiectele demarate. 

Un reportaj de Constantin Niculae

Imagine de Vlad Glinjan

/VIDEO/ „Ne-am gândit la oamenii de rând, nu la primari”. Autoritățile neagă politizarea proiectelor din Satul European Expres

Vorbim Verde-n ochi despre gaz – cel pe gratis din UE și cel pe bani împrumutați din Federația Rusă. DA – DA În timp ce la Chișinău, de o săptămână, vorbim despre un grant de 30 de milioane de euro, oferit de UE, pentru a asigura regiunea transnistreană cu gaz gratuit timp de 10 zile, la Tiraspol, cel care își spune lider al regiunii nu contenește să vorbească despre suportul rusesc, sub formă de credit, pentru procurarea gazului salvator.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Reforma anticorupție a intrat în Mercur Retrograd, iar după ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate a devenit clar că președinta nu doar a scos mănușile albe, dar le-a și aruncat Procuraturii Anticorupție. Urmează duelul!
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Așa cum ne așteptam din start, gazul rusesc revine în Transnistria. Grinch și-a făcut treaba băgând frigul, întunericul și spaima în locuitorii din stânga Nistrului, iar acum, cu pompă, anunță ajutor umanitar pentru salvarea regiunii de dezastrul pe care tot el l-a produs. Haideți să vorbim verde-n ochi despre pagubele politice după noul raid energetic al Rusiei în Moldova.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/VIDEO/ Vom plăti mai puțin pentru lumină! UE oferă compensații pentru toată populația Moldovei până în decembrie 2025
/VIDEO/ Vom plăti mai puțin pentru lumină! UE oferă compensații pentru toată populația Moldovei până în decembrie 2025
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ „Avem o problemă majoră”: Maia Sandu a răspuns la declarațiile Veronicăi Dragalin de la TV8
/VIDEO/ „Avem o problemă majoră”: Maia Sandu a răspuns la declarațiile Veronicăi Dragalin de la TV8
/VIDEO/ Compensații, ajutor cu 4 condiții Tiraspolului și investiții strategice: Planul energetic UE-Moldova pentru doi ani
/VIDEO/ Compensații, ajutor cu 4 condiții Tiraspolului și investiții strategice: Planul energetic UE-Moldova pentru doi ani
/VIDEO/ Mirandolina Sușițcaia, în judecată pentru îmbogățire ilicită: Cum se apără procurora suspendată din funcție
/VIDEO/ Mirandolina Sușițcaia, în judecată pentru îmbogățire ilicită: Cum se apără procurora suspendată din funcție

În premieră! Obiectivele industriale strategice din stânga Nistrului și-au deschis porțile pentru experții de pe malul drept

missing
04 februarie 2025, ora 22:01

Cele mai importante obiective industriale din stânga Nistrului și-au deschis porțile pentru experții tehnici de pe malul drept. Reprezentanții Ministerului Energiei, cei de la Energocom, Moldelectrica, Vestmoldtransgaz și reprezentanții Biroului de Reintegrare s-au aflat în ultimele două zile în regiunea transnistreană, acolo unde au avut ocazia să vadă cum funcționează Uzina Metalurgică, Combinatul de Ciment, Tiraspoltransgaz, Fabrica de cărămidă, compania Tehnopark și Centrala Termoelectrică „Tirotex-Energo”, precum și Centrala Termoelectrică din Dnestrovsk.

Potrivit Biroului de Reintegrare de la Chișinău, urmare a vizitei efectuate de către experții din sfera energetică s-a constatat că toate obiectivele industriale vizitate din orașele Râbnița, Tiraspol și Dnestrovsk, execută dispoziția CSE care prevede că din suportul oferit de UE pentru a soluționarea crizei energetice, „Energocom achiziționează gaze naturale exclusiv pentru consum de către categoriile de consumatori protejați, printre care consumatorii casnici, unitățile medicale, centrele sociale, instituțiile de învățământ și centralele electrice”.

„Totodată, obiectivele industriale producătoare de energie electrică, și cele care livrează gazele naturale, energie termică, energie electrică și gestionează rețelele respective în raioanele de est a Republicii Moldova își desfășoară activitatea în regim normal, asigurând cu energie electrică, încălzire termică și gaze naturale consumatorii protejați, conform cerințelor stabilite de cadrul normativ în vigoare”, au mai subliniat reprezentanții Biroului de Reintegrare. 

Uniunea Europeană a alocat un ajutor nerambursabil de urgență Republicii Moldova în valoare de 30 de milioane de euro pentru a depăși criza energetică cu care se confruntă după ce Rusia a suspendat livrările de gaze naturale către țara noastră. Din 20 de milioane, Energocom cumpără gaze în fiecare zi pentru aprovizionarea regiunii transnistrene, inclusiv a Centralei de la Cuciurgan care produce energie. Celelalte zece milioane vor fi utilizate pentru procurarea energiei electrice de la bursă pentru malul drept.
 

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astǎzi a emisiunii Cutia Neagrǎ PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.

/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.