Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1066: Tensiune la Nistru, consensul Donbas și condiția lui Zelenski! Putin e gata să discute cu Trump

Sistemul de vot prin internet: Ar fi soluția pentru orele de așteptare la secțiile de votare. De ce opoziția critică inițiativa

missing
10 ianuarie 2023, ora 21:30

Opt milioane de lei. Atât a alocat statul, în această toamnă, Comisiei Electorale Centrale pentru crearea infrastructurii necesare testării votului prin internet. Până atunci, însă, trebuie să ne mulțumim cu votul în două zile, care se regăsește în noul Cod Electoral, votat recent de Parlament. Aceasta pare să fie soluția, agreată de deputați, pentru cozile de la unele secții de votare și sutele de kilometri parcurși de moldovenii din diasporă, doar pentru a-și putea exercita dreptul la vot. Urmăriți, în continuare, un reportaj la acest subiect, realizat de colegii noștri de la proiectul media „Cu Sens”.

Cozi interminabile, sute de kilometri parcurși și ore-n șir de așteptare. Este tabloul ultimelor scrutine la secțiile de votare din străinătate. Partidele de opoziție de la acea vreme au criticat modul în care au fost organizate alegerile și au promis că vor schimba lucrurile. De exemplu, printre prioritățile pe care și le-a promis Partidul Acțiune și Solidaritate la ultima campanie electorală a fost „acordarea posibilității cetățenilor moldoveni din diasporă de a vota pe parcursul a două zile și implementarea votului prin corespondență”.

La mai bine de un an de când PAS a obținut majoritatea parlamentară, Legislativul a votat un nou cod electoral. Singura promisiune din programul electoral al PAS care se regăsește în noul Cod, este votul pe parcursul a două zile. Acesta va putea fi organizat la următoarele scrutine în anumite circumscripții electorale sau secții de votare prin decizia Comisiei Electorale Centrale, emisă cu cel puțin 25 de zile înainte de ziua alegerilor. Noua lege nu pomenește nimic despre votul prin internet sau cel prin corespondență.

„Fiindcă nu este momentul potrivit de a introduce această prevedere în Cod, atât timp cât noi nu suntem pregătiți efectiv să implementăm acest sistem”, a declarat președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate.

În septembrie anul trecut, în premieră, s-a decis alocarea din bugetul de stat a 8 milioane de lei pentru a începe elaborarea infrastructurii digitale, necesare pentru pilotarea și, eventual, implementarea votului prin Internet.

„Urmează să facem două acțiuni majore și importante. Prima, vorbim despre scrierea acelui caiet de sarcini și, aici, vorbim de o sumă de circa 200 mii de lei și, al doilea, elaborarea acelui plan strategic de comunicare a campaniei de informare, a conceptului de informare și, aici, vorbim de circa 150-160 de mii de lei”, a menționat secretarul Comisiei Electorale Centrale, Alexandr Berlinschii.

Dacă se vor ține de plan, CEC-ul ar urma, la sfârșitul anului 2023, să piloteze votul prin Internet prin intermediul sistemului informațional e-Votare. În timp ce Comisia Electorală Centrală s-a apucat să cheltuie banii alocați din bugetul de stat pentru dezvoltarea infrastructurii digitale necesare pentru ca votul prin Internet să fie realitate într-o zi, opoziția parlamentară critică această inițiativă.

„Sunt riscuri enorme de fraudare a votului. Noi considerăm că tehnologiile încă nu pot să dea acea siguranță în primul rând a securității votului, că nu o să voteze altcineva în locul tău. Și în a doua, secretul votului”, a vorbit deputatul BCS, Adrian Lebedinschi.

Lipsa unui consens politic ar putea încetini procesul, iar experții sunt de părere că e nevoie de mai multă comunicare la acest subiect.

„De fapt, fobia principală în aceste mituri, într-un fel sau altul, este că votul online va favoriza un actor politic, ceea ce este contraproductiv prin definiție. Deci, nu favorizează votul online niciun actor politic”, a declarat expertul în politici de digitalizare, Victor Guzun.

„Nu contează unde se află cetățenii noștri se află ei la vest la est, ei trebuie să fie asigurați sau să-și poată exercita dreptul de vot. Acesta trebuie să fie obiectivul oricărei guvernări”.

„Gândiți-vă încă odată la perspectiva că cetățeanul trebuie să călătorească patru sute de kilometri sau cinci sute, sau trei sute cu copii și atunci există și se cheltuie o mulțime de bani. Noi impunem oamenii să facă niște chestii, niște sacrificii majore cu riscul să nu poată vota, având foarte multe opțiuni tehnice de vot alternative”, a mai adăugat expertul în politici de digitalizare, Victor Guzun.

De fapt, în Republica Moldova se discută de ani buni despre votul prin Internet. Încă în 2008 Parlamentul a adoptat și o lege prin care a fost elaborat Sistemul informațional automatizat de stat „Alegeri”. În 2016, cu suportul financiar al PNUD, s-a făcut un Studiu de fezabilitate în acest sens, care a costat 39 de mii de dolari americani, iar autorii au ajuns la concluzia că Moldova dispune de toate premisele de bază necesare pentru introducerea sistemului de vot prin internet.

Președinta CEC: Votul electronic ar putea fi testat la alegerile din 2023

Așa cum ne așteptam din start, gazul rusesc revine în Transnistria. Grinch și-a făcut treaba băgând frigul, întunericul și spaima în locuitorii din stânga Nistrului, iar acum, cu pompă, anunță ajutor umanitar pentru salvarea regiunii de dezastrul pe care tot el l-a produs. Haideți să vorbim verde-n ochi despre pagubele politice după noul raid energetic al Rusiei în Moldova.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

“Желтый” код метеоопасности: Молдову накрыл туман
“Желтый” код метеоопасности: Молдову накрыл туман
Железная дорога Молдовы пройдет через аудит и реорганизацию. Выплатить долги по зарплатам обещают в первую очередь
Железная дорога Молдовы пройдет через аудит и реорганизацию. Выплатить долги по зарплатам обещают в первую очередь
/ВИДЕО/ Количество пострадавших от удара по Запорожью превысило 50 человек
/ВИДЕО/ Количество пострадавших от удара по Запорожью превысило 50 человек
Кульминский о ситуации в Приднестровье: Не может быть отдельного кризиса на левом берегу, все затронет и правый
Кульминский о ситуации в Приднестровье: Не может быть отдельного кризиса на левом берегу, все затронет и правый
Депутат PAS о стоимости реинтеграции Приднестровья: "Обойдется очень дорого"
Депутат PAS о стоимости реинтеграции Приднестровья: "Обойдется очень дорого"

MAE condamnă declarațiile lui Lavrov privind problema transnistreană: Rusia utilizează resursele energetice drept pârghie politică

missing
24 ianuarie 2025, ora 19:53

Ministerul de Externe de la Chișinău condamnă declarațiile recente ale ministrului rus de Externe Serghei Lavrov potrivit căruia Republica Moldova ar folosi criza energetică pentru a rezolva cu forța problema transnistreană. MAE le-a calificat drept nefondate și nejustificate.

„Subliniem că situația critică legată de resursele energetice din regiunea transnistreană este rezultatul deciziei companiei ruse Gazprom, care nu și-a onorat obligațiile comerciale de livrare a gazelor naturale către Republica Moldova, conform contractului valabil până în 2026. Federația Rusă utilizează din nou resursele energetice drept pârghie politică în scopul de a destabiliza țara noastră.

Republica Moldova și-a reafirmat constant angajamentul pentru soluționarea pașnică, exclusiv prin metode politice și negocieri, a diferendului transnistrean. Această poziție a fost reiterată inclusiv la ultima Ședință Ministerială a OSCE, desfășurată la Malta, în perioada 5-6 decembrie 2024, unde a fost prezent și Serghei Lavrov, precum și în cadrul vizitei recente a Președintei în exercițiu a OSCE, Elina Valtonen, ministra afacerilor externe a Finlandei, la Chișinău și Tiraspol, pe 9 ianuarie 2025. Asemena declarații ale părții ruse sunt neconstructive și contravin eforturilor de promovare a unui climat de stabilitate și securitate în regiune”, au subliniat reprezentanții Ministerului de Externe. 

Ministerul de Externe de la Chișinău a îndemnat Federația Rusă să „se abțină de la retorică provocatoare și să contribuie la susținerea unui dialog pașnic”.

Amintim că ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov a avertizat Republica Moldova să evite un scenariu de forță în cazul regiunii transnistrene și a amenințat că Moscova va reacționa. 

 „Din nou dorim să avertizăm „capetele fierbinți” de la Chișinău să nu se lase pradă fanteziilor despre folosirea crizei energetice din țară pentru a rezolva prin forță problema transnistreană. Rusia va răspunde adecvat la orice provocare și va asigura protecția cetățenilor ruși aflați în Transnistria”, a spus Lavrov.

Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman

/ВИДЕО/ Санду заявила, что Кишинев готов предоставить помощь Приднестровью, но при определённых условиях
/ВИДЕО/ Санду заявила, что Кишинев готов предоставить помощь Приднестровью, но при определённых условиях
Железная дорога Молдовы пройдет через аудит и реорганизацию. Выплатить долги по зарплатам обещают в первую очередь
Железная дорога Молдовы пройдет через аудит и реорганизацию. Выплатить долги по зарплатам обещают в первую очередь
Energocom зарезервировал необходимый объем энергии для правого берега на 20 января
Energocom зарезервировал необходимый объем энергии для правого берега на 20 января
Кульминский о ситуации в Приднестровье: Не может быть отдельного кризиса на левом берегу, все затронет и правый
Кульминский о ситуации в Приднестровье: Не может быть отдельного кризиса на левом берегу, все затронет и правый
На севере Испании авария на горнолыжном подъемнике привела к десяткам пострадавших
На севере Испании авария на горнолыжном подъемнике привела к десяткам пострадавших

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.