Vă spunem istoria Mariei Mereuță, o femeie de aproape 60 de ani, care figura și ea pe lista persoanelor decedate. Femeia a aflat despre acest lucru absolut întâmplător. Atunci când se întorcea din Germania, la vamă a prezentat pașaportul moldovenesc. Dar i s-a spus că nu este valabil și i s-a sugerat să afle cauza anulării actului de la Agenția Servicii Publice. Explicația era una: în registrul de stat al populației figura ca persoană moartă.
Vestea a șocat-o atât de tare încât a făcut o criză de tensiune, apoi a decis să angajeze un avocat ca să dea de capăt acestei situații. Agenția Servicii Publice a făcut o cercetare pe interior și a stabilit că s-a produs o eroare tehnică - din cauza că numele și data ei de naștere se asemănau cu ale altei persoane.
„Mi-am luat concediu și am zburat până la Iași, apoi cu microbuzul în Moldova. La vamă, ne-au oprit, s-au uitat în pașaportul meu și mi-au spus că nu este valabil. Am întrebat cum e posibil, în condițiile în care e valabil până în 2025”.
Stabilită de mai mulți ani în Germania, acolo unde are un loc de muncă, Maria Mereuță venea deseori acasă, în Republica Moldova. De obicei, folosea pașaportul românesc, dar de această dată s-a gândit să-l prezinte pe cel moldovenesc. Așa că, în timpul controlului la frontieră, a aflat că actele sunt nevalabile. Polițistul de frontieră a evitat să-i comunice motivul, sugerându-i să de adreseze la Agenția Servicii Publice. Doamna Maria i-a urmat sfatul. A doua zi dimineața, s-a prezentat la una dintre filialele agenției. Aici, avea să trăiască șocul vieții.
„Doamna de acolo s-a uitat și nu știa ce să îmi spună. A chemat o vecină de acolo, de la ASP. Doamna Liuba. Uitați-vă, doamna Maria a venit aici și îi putem spune. Și mi-au spus. Actele nu mai sunt în regulă, mi-au luat actele pentru că nu mai sunt valabile, pentru că sunteți decedată din 2021. Când mi0a spus una ca asta, nu îmi venea să cred așa ceva. Glumiți cu mine sau ce? Nu, nu. Asta e corect. M-am simțit foarte rău, mi s-a ridicat tensiunea, dureri de cap. Mi-au zis că acum trebuie să demonstrez că eu sunt eu și să-mi restabilesc toate actele. Dacă nu, să mă duc la un avocat. Le-am zis că nu mai pot sta acolo, pentru că mi s-a făcut foarte rău și am plecat la un medic”.
Femeia a lăsat funcționarei un număr de telefon, pentru a fi contactată ca să fie ghidată ce trebuie să întreprindă în continuare.
„Am tot așteptat să mă sune, am așteptat, am așteptat și nu știam ce să fac. Am decis să mă adresez la un avocat. I-am explicat ce mi s-a întâmplat. Deja pe data de 29 mi-au dat pașaportul, m-a sunat directorul de la ASP, și-a cerut scuze că este o greșeală. Dar răspuns îmi vor oferi răspuns, nu l-am mai primit. - Cum a fost justificată situația? - Îmi spunea de o eroare, de nume. De ..., .... Care e ... și care e ... și care Mereuță”.
Împreună cu avocatul, au decis să depună o cerere prealabilă de judecată, în adresa Agenției Servicii Publice.
„Iată noi, în cererea prealabilă, am descris tot ce s-a întâmplat și am cerut: deblocarea de urgență a pașaportului, atunci noi nu știam că și buletinul de identitate a fost blocat. Deci, am solicitat un prejudiciu moral în sumă de 15 mii de lei, prejudiciu material - 571 de lei și cheltuielile de asistență juridică”, a spus avocatul Vasile Rîhlea”.
„Eu am cerut acolo, eu deodată nu știam ce să fac. Nu am mai fost în așa cazuri. Eu am scris 15 mii de lei, dar eu banii aceștia i-am cheltuit numai pe medici și medicamente. Nu știu ce e cu viața mea. Eu am o vârstă, cine poate să se joace așa cu vârsta mea? -Vi s-a prezentat vreun certificat de deces? - Nu l-am văzut. - Ați încercat să vedeți dacă există? - Eu aș vrea să-l văd, și dumnealui mi-a spus că atunci când mă voi întoarce în Moldova, se va strădui să îmi arate. - Când vă veți întoarce? - Nu știu, trebuie să mă pun pe picioare. Trebuie să fiu ca înainte. Nu poți să spui omului că nu mai exiști. M-am dus în concediu la familie, dar am umblat numai cu actele, pe la avocat. Acesta a fost concediu la mine?”
„Ea este restabilită în evidența ASP. După câte eu știu, i-au expediat niște copii ale documentelor prin care, chipurile, sunt rezultatele controlului, dar un răspuns la cererea prealabilă pe care am depus-o, eu nu am văzut. Astea sunt niște documente pe care le-au expediat, dar ele trebuie să fie 2: rezultatele controlului - cine e persoana vinovată, iar a doua este vorba de serviciul de securitate s-a expus, dar nu mai mult. Noi nu am primit răspuns. Sau măcar să-și ceară scuzele de rigoare”, a declarat avocatul.
Cum s-a întâmplat ca Maria Mereuță, domiciliată în municipiul Chișinău, născută în data de 19 februarie 1964, să fie declarată moartă în registrul de stat al populației? Avocatul femeii ne-a citit explicația oferită de Agenția Servicii Publice. Rezultă că s-a produs o eroare, din cauza unor asemănări de nume și data nașterii dintre Maria Mereuță și o altă femeie.
„Conform răspunsului venit din cadrul departamentului, informează următoarele: la 16 august, 2021, în arhivă, a fost automatizat actul de deces numărul 14, pe numele Maria ..., anul de naștere 18 februarie, 1964. Ulterior, la 18 august, la etapa identificării asistate uman, de către angajata biroului de procesare a datelor, a secției actualizare a fost primită decizia de identificare. Așa și s-a întâmplat, acolo trei litere din nume sunt similare cu datele Mariei Mereuță”.
Pe de altă parte, Agenția Servicii Publice explică situația ca fiind o eroare tehnică.
„În sistemul automatizat Registrul de stat al Populației, avem fișiere fiecărei persoane cu actele de stare civilă. Fiind înregistrat un act de deces al altei persoane, nu înregistrat, dar automatizat, în format electronic. - Dar acolo introduce un om... - Noi avem acte pe suport de hârtie, iar toată informația aceasta trebuie să fie și în format electronic. În perioada anterioară, erau doar în format de hârtie, acum sunt în proces de automatizare, la solicitare. Fiind automatizat un act de deces, s-a produs o similitudine de date. S-a produs o eroare tehnică și din cauza asta a fost schimbat statutul”, a spus șefa Serviciului stare civilă Rîşcani, municipiul Chişinău, Tatiana Cotorobai.
După ce a demonstrat că este în viață, Maria Mereuță și-a luat pașaportul, pe care l-a achitat din propriul buzunar. După concediul de 10 zile, a revenit în Germania. Deși cazul a rămas în urmă, nu poate reveni nici acum din șoc, fiind în continuare dependentă de medicamente și de vizitele la medici.
„- De atunci trăiți într-o stare de stres continuu? - Într-o stare de șoc. Într-o depresie, am fost la medic în Germania. - Nu mai sunt aceeași persoană cum am fost înainte. Vestea asta a fost foarte grea pentru mine, cum asta: te duci acasă, unde nu am datorii față de Moldova, iar acolo îmi iau pașaportul și îmi spun că sunt om mort. Cum v-ați simți?”