Doi pacienți au fost salvați săptămâna trecută de către medicii chirurgi endovasculari de la Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”, care au realizat două intervenții minim invazive, prin procedura EVAR, folosită în intervențiile pe aortă în spital din 2022. Alte patru intervenții de acest gen urmează a fi realizate până la sfârșitul acestui an. Procedura EVAR presupune implantarea unei endoproteze în aortă, în cazul pacienților cu anevrism de aortă.
Potrivit medicilor de la Spitalul Republican, anevrismul de aortă este o dilatare, care se produce la nivelul celei mai mari artere a corpului, aorta. Dacă nu este tratat la timp, anevrismul aortic crește în dimensiuni și se poate rupe, provocând sângerări periculoase, ce pot duce la deces.
Avantajele procedurii EVAR sunt incidența redusă a complicațiilor majore în timpul operației cât și în etapa post operatorie, dar și durata redusă de spitalizare și de recuperare. În intervențiile clasice, această perioadă poate ajunge până la zece zile. În cazul intervențiilor minim invazive, în 2-3 zile, pacientul poate fi deja externat.
De menționat că de la prima intervenție minim invazivă EVAR, realizată septembrie 2022, chirurgii au reușit să facă până în prezent 13 astfel de operații.