Ședința plenară a Parlamentului din 13 februarie s-a remarcat prin faptul că ordinea de zi a fost modificată în proporție de 450%, ceea ce, în opinia Promo-LEX, influențează nefavorabil transparența și previzibilitatea procesului legislativ și poate compromite înțelegerea adecvată a deputaților cu privire la proiectele examinate și votate.
La această ședință a fost adoptat un proiect de lege înregistrat de deputații din opoziția parlamentară (BCS). Examinarea și adoptarea acestuia a durat aproape trei ani, fiind votat în prima lectură la ședința plenară din 28 iulie 2022. În cazul acestui proiect, Promo-LEX a constatat că avizul pozitiv al Guvernului a fost acordat la 29 ianuarie 2024, iar raportul pentru lectura a doua a Comisiei protecție socială, sănătate și familie a fost aprobat la 12 februarie 2025.
Prin urmare, încălcarea termenelor de avizare au transformat procesul de examinare și adoptare în unul ineficient și defectuos. Promo-LEX recomandă legislativului să respecte termenele de avizare a proiectelor, precum și recepționarea avizelor de la autoritățile responsabile.
La fel, la această ședință au fost utilizate instrumente de control parlamentar, atât de deputații din opoziție, cât și cei din majoritatea parlamentară. Mai exact, un grup de deputați BCS a depus o moțiune simplă împotriva politicilor Ministerului Sănătății. Conform prevederilor legale, dezbaterea moțiunii simple va avea loc la data stabilită de Biroul permanent, în termen de 14 zile lucrătoare de la depunere.
În același timp, cinci deputați PAS au adresat întrebări membrilor Guvernului, și anume MIDR, MC, ME, privitor la programele guvernamentale privind reducerea vulnerabilității și sursele de finanțare ale acestora, planurile de investiție în domeniul turismului în anumite regiuni și atragerea investitorilor în promovarea zonelor economice, precum și situația privind reconstrucția unor trasee naționale și proiectele de reconstrucție cu aprovizionare cu apă.
În ceea ce privește respectarea transparenței decizionale, Promo-LEX a constatat că aceasta a fost afectată în proporție de 27% (în cazul a trei proiecte votate).
Transparența decizională a fost afectată prin:
- Nepublicarea în cazul a două proiecte de lege a actelor aferente proiectelor. Nu au fost solicitate/ acordate /publicate: avizul Direcției General Juridice (2); avizele comisiilor permanente (2).
- Nerespectarea termenului prevăzut pentru prezentarea recomandărilor părților interesate în cazul a trei proiecte de lege de pe ordinea de zi, autorul proiectelor fiind Guvernul , termenul dintre înregistrarea proiectului și examinarea și votarea în prima lectură este mai puțin de 10 zile lucrătoare (termen prevăzut de Legea nr. 239/2008 pentru prezentarea recomandărilor părților interesate).
Deputații cu continuat, și la această ședință, practica de vota unele proiecte în consens. Cel puțin trei proiecte din domeniul agriculturii și industriei alimentare, sănătății și securității naționale au fost votate de deputații din majoritatea parlamentară împreună cu cei din opoziție.