Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1048: Dezvăluirile lui Zelenski, scuzele lui Lukașenko și ofensivă-surpriză! Rusia a capturat un oraș

externe

Război în Ucraina, ziua 352: Raid masiv și rachetă deasupra Moldovei. Biden: „Putin nu are nicio șansă, a pierdut deja Ucraina”

10 februarie 2023, ora 23:43

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 352. Alertele de raid aerian au fost activate în multe regiuni ucrainene şi în oraşul Kiev la începutul zilei de 10 februarie, după ce ruşii au început sa bombardeze masiv din cursul nopţii teritoriul ucrainean. Forțele ruse au vizat infrastructura energetică din Zaporojie la începutul zilei de 10 februarie, lovind orașul de 17 ori într-o oră, a raportat secretarul Consiliului Municipal Zaporojie, Anatolii Kurtiev, potrivit The Kyiv Independent.

Rusia a început o ofensivă majoră în estul Ucrainei şi încearcă să străpungă apărarea în apropierea oraşului Kreminna, a declarat joi la televiziunea ucraineană guvernatorul regiunii Luhansk, Serhi Haidai. Pe de altă parte, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat "progresele" înregistrate de Ucraina după primirea statului de candidat pentru integrarea în Uniunea Europeană, subliniind însă că aderarea este un proces "dependent de performanţe".

UPDATE Kremlinul a refuzat să comenteze informaţiile cu privire la trecerea unei rachete ruseşti prin spaţiul aerian al Republicii Moldova în cursul zilei de vineri, 10 februarie.”Nu, nu aş putea să comentez acest lucru. Acest lucru este direct legat de operaţiunea militară specială în sine, acestea sunt chestiuni care ţin de Ministerul Apărării”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, pentru presă, citat de TASS, potrivit Ziare.com.

UPDATE Mai multe mame și soții ale soldaților ruși din Ciuvașia mobilizați în Ucraina susțin că nu au primit niciun semnal despre soarta lor și nici ajutorul de înmormântare promis în cazul în care cei dragi și-au pierdut viața. Videoclipul a fost semnalat de Anton Gherașcenko, unul dintre consillierii Ministerului ucrainean de Interne. „Explică-ne unde sunt copiii și soții noștri. Dacă ești om, vei înțelege că nu dormin de nopți întregi. Batem la porți închise, nu ni se oferă niciun răspuns”, spune reprezentanța mamelor soldaților ciuvași, notează Libertatea.

UPDATE Fost campion mondial la box la categoria grea, primarul Kievului, Vitali Kliciko, a afirmat vineri că sportivii ruşi „trebuie să se opună războiului” declanşat de armata rusă în Ucraina.

UPDATE Gazprom a încercat să obţină despăgubiri din partea Bulgariei, după ce, anul trecut, autorităţile de la Sofia au refuzat cererea companiei ruseşti de a fi plătită în ruble pentru gazele livrate, a anunţat, vineri, ministrul interimar al Energiei din Bulgaria, Rossen Hristov.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit în noaptea de joi spre vineri la Rzeszów, în sudul Poloniei, cu omologul său polonez Andrzej Duda.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski anunță că invadatorii ruși au lansat cel puțin 70 de rachete în atacurile masive de astăzi. Potrivit liderului de la Kiev, 60 dintre ele au fost doborâte, dar unele și-au atins țintele și există victime. Zelenski susține că unele rachete au survolat spațiul aerian al Moldovei și al României, deși oficialii de la București au negat informația, iar Chișinău a confirmat doar un caz. „Aceste rachete sunt o provocare pentru NATO și pentru apărarea colectivă. Este o teroare, care poate și trebuie oprită. Lumea trebuie să o oprească”, a menționat Zelenski.

UPDATE Preşedintele rus, Vladimir Putin, îşi va susţine discursul anual despre starea naţiunii, în faţa camerelor reunite ale Adunării Federale (Duma de Stat, camera inferioară, şi Consiliul Federaţiei, camera superioară) la 21 februarie.

UPDATE Profesorul de ştiinţe politice american George Friedman vorbeşte despre punctul de inflexiune în care ne aflăm, în războiul dus de Rusia, în Ucraina. El susţine că pentru a izbândi Rusia are nevoie de o forţă mobilă mare, ca să strângă în cleşte Kievul, potrivit NewsWeek.

UPDATE În informarea zilnică, Ministerul britanic al Apărării a transmis că “trupele rusești probabil s-au retras și au abandonat cel puțin 30 de vehicule blindate, în mare parte intacte, într-un singur incident, după un asalt eșuat”. Ministerul rus al Apărării nu a confirmat informația, dar susține că operațiunile militare din apropierea Vuhledar și Bakhmut, din estul Ucrainei, fac progrese, potrivit Biziday.

UPDATE Guvernul Republicii Moldova a transmis astăzi, 10 februarie, Ucrainei un nou lot de ajutor umanitar în valoare totală de circa 16,8 milioane lei. Acțiunea a fost realizată în baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale în coordonare cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. 

UPDATE “Astăzi, 10 februarie, la ora 10:18, două rachete de croazieră rusești Kalibr au trecut frontiera de stat a Ucrainei cu Republica Moldova. În jurul orei 10:33, rachetele au intrat în spațiul aerian românesc înainte de a reintra în spațiul aerian ucrainean în punctul în care se intersectează granițele celor trei țări. Rachetele au fost lansate din Marea Neagră”, a scris pe Telegram comandantul şef al Forţelor Armate Ucrainene, Valeri Zalujni. La scurt timp după acest mesaj, purtătorul de cuvânt al MApN a negat informația transmisă de ucraineni: “Stimați jurnaliști, informațiile privitoare la o rachetă rusească ce ar fi survolat spațiul aerian al României nu se confirmă. Vom reveni în scurt timp cu informații oficiale cu privire la această situație. Vă adresăm rugămintea de a nu difuza în spațiul public informații neverificate pe acest subiect”. Contactați de Reuters, oficialii de la Moscova au refuzat să comenteze, pentru moment, informația, notează Biziday.

UPDATE Rusia a pierdut potențial până la jumătate din toată flota sa operațională de tancuri de la începutul războiului din Ucraina, potrivit informațiilor colectate de un grup de monitorizare, în timp ce armata sa se străduiește să îndeplinească obiectivele invaziei lui Vladimir Putin. Oryx, un site de informații cu sursă deschisă, a colectat dovezi vizuale ale pierderilor de echipamente militare în Ucraina de la începutul invaziei rusești, la 24 februarie 2022, scrie AlephNews.

UPDATE Polonia a anunţat că închide un punct-cheie de trecere a frontierei spre Belarus la Bobrowniki, din motive de securitate. Minskul a criticat decizia spunând că este "iraţională", "periculoasă" și ar putea duce la un "colaps" la ambele părţi ale graniţei.

UPDATE În ultimele zile, rușii au înregistrat unele avansuri în est, în zona Bahmutului, remarcă Ministerul Apărării din Marea Britanie în raportul zilnic. Este punctat însă că rușii au suferit pierderi masive în zona orașului Vuhledar și cei care au scăpat au fugit, abandonând cel puțin 30 de vehicule blindate perfect funcționale.

UPDATE Două rachete rusești Kalibr ar fi traversat vineri spațiul aerian al României, la granița cu Moldova și Ucraina, afirmă comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnii, citat de Glavkom. Ministerul Apărării de la București a infirmat incidentul. Chișinăul a confirmat că spațiul aerian al Moldovei a fost survolat de o rachetă rusească.

UPDATE Șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, a dispus convocarea de urgență la MAEIE a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, pentru a indica părții ruse încălcarea inacceptabilă a spațiului nostru aerian prin survolarea teritoriului suveran al Republicii Moldova a unei rachete rusești în cursul zilei de astăzi. MAEIE notează că partea rusă continuă războiul de agresiune împotriva Ucrainei, iar atacurile cu rachete asupra țării vecine afectează direct și negativ cetățenii țării noastre. „Respingem cu tărie acțiunile și declarațiile recente neprietenoase în raport cu Republica Moldova, fapt absolut inacceptabil de către poporul nostru. Chemăm Federația Rusă să oprească agresiunea militară asupra țării vecine care cauzează numeroase pierderi de vieți omenești și distrugeri materiale”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al MAEIE.

UPDATE În contextul informațiilor despre survolarea de către o rachetă a spațiului aerian al Republicii Moldova, Ministerul Apărării de la Chișinău a comunicat următoarele: „Structurile responsabile din cadrul instituției au detectat, la ora 10:18, o rachetă, care a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova, deasupra localității Mocra din regiunea transnistreană și, ulterior, deasupra localității Cosauți din raionul Soroca, cu direcția spre Ucraina. Menționăm că Ministerul Apărării, în colaborare cu structurile responsabile din țară, monitorizează atent situația în regiune, și condamnă ferm violarea spațiului aerian al Republicii Moldova”.

UPDATE Explozii și distrugeri au fost raportate în mai multe orașe din Vestul, Sudul și Estul Ucrainei. Unele rachete lansate au distrus centrale electrice, iar mii de consumatori au  rămas fără lumină. Deocamdată, datele despre eventuale victime snt verificate.

UPDATE O rachetă lansată de militarii ruși a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de guvernatorul regiunii Nikolaev, Vitali Kim, care anunță ca va urma al treilea val de lansări. Oficiali de la Chișinău au declarat pentru TV8.md că se informează asupra subiectului și vor reveni cu precizări. Între timp, canalele de Telegram ucrainești publică o hartă care indică presupusa traiectorie a rachetei ce se îndrepta spre Cernăuți.

UPDATE Rusia bombardează mai multe localități ucrainene într-un raid al terorii. În tot acest timp, peste 600 de oficiali ai Forțelor Armate ucrainene vor fi urmăriți penal în urma auditului intern care a relevat numeroase fapte de corupție, notează Gândul.

UPDATE Rusia îşi va reduce producţia de petrol în luna martie cu 500.000 de barili pe zi, echivalentul a aproximativ 5% din producţia sa de ţiţei, a declarat vineri vicepremierul rus Alexander Novak, după ce Occidentul a impus plafoane de preţ pentru petrolul şi produsele petroliere exportate de Rusia, transmite Reuters.

UPDATE După începutul invaziei Ucrainei ordonată de Vladimir Putin acum aproape un an de zile, Statele Unite și țările occidentale au instituit mai multe pachete de sancțiuni economice împotriva Moscovei. Acum, Marea Britanie a anunțat noi măsuri care să lovească mașina de război și rețelele financiare ilegale ale lui Putin și ale Kremlinului, potrivit Ziare.com.

UPDATE Ucraina poate obține o victorie strategică împotriva lui Putin, iar acest lucru contează enorm pentru Occident. În urmă cu câteva zile, directorul CIA, William Burns a declarat că următoarele 6 luni de război vor fi critice. De aceea, Occidentul trebuie să facă un pas înainte pentru sporirea sprijinului militar acordat Ucrainei, care poate fi decisiv pentru a înfrânge Rusia, potrivit Ziare.com.

UPDATE Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a declarat că Rusia va crește producția de tancuri de luptă principale ca răspuns la livrările de vehicule blindate avansate către Ucraina, relatează CNN.

UPDATE Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, aflat în vizită în Sudan, a apărat operaţiunile grupului paramilitar Wagner în Africa, „desfăşurat la cererea guvernelor” şi „contribuind la normalizarea situaţiei în regiune” în faţa ameninţării „teroriste”, relatează AFP.

UPDATE O alertă de raid aerian a fost declanșată din nou în toată Ucraina. La ora 8:27, sirenele au început să sune la Kiev, iar câteva minute mai târziu alarma s-a răspândit în toată țara, scrie BBC.

UPDATE Autorităţile locale din Zaporojie anunţă că forţele ruse au atacat vineri dimineaţă oraşul, vizând infrastructura energetică. Au fost raportate 17 lovituri într-o oră. Joi, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis că trupele ruse continuă acțiunile ofensive în cinci direcții - Kupian, Lîman, Bakhmut, Avdiiv și Novopavliv -, în încercarea de a prelua controlul deplin asupra regiunilor Donețk și Luhansk.

UPDATE Președintele american Joe Biden a declarat că președintele rus Vladimir Putin „a pierdut deja Ucraina”, adăugând că ajutorul acordat Ucrainei în timpul invaziei ruse este nelimitat, informează The Hill. „Putin nu are nicio șansă, a pierdut deja Ucraina. Se gândea că, dacă invadează Ucraina, atunci, în primul rând, fiecare vorbitor de rusă l-ar întâmpina cu căldură și i-ar spune: „Intră”. În al doilea rând, el credea că NATO se va prăbuși, NATO nu va face nimic, îi va fi frică să acționeze. Nimic din toate astea nu se întâmplă”, a spus Joe Biden. Întrebat dacă ajutorul acordat Ucrainei de SUA este nelimitat, președintele american a răspuns: „Da, este”, notează Libertatea.

UPDATE Europarlamentarul liberal Siegfried Mureşan a susținut că, în timp ce Rusia șantajează Republica Moldova cu livrările de gaz, UE o ajută și, astfel, Moldova își acoperă costurile cu facturile la energie în această iarnă, notează B1.

UPDATE Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, într-un comunicat pe Facebook, că trupele ruse continuă să-și concentreze principalele eforturi pe desfășurarea de acțiuni ofensive în cinci direcții „Adversarul, încercând să preia controlul deplin asupra teritoriului regiunilor Donețk și Luhansk, continuă să își concentreze principalele eforturi pe desfășurarea de operațiuni ofensive în direcțiile Kupian, Lîman, Bakhmut, Avdiiv și Novopavliv”, se arată în comunicat. În timpul zilei de joi, rușii au lansat 41 de lovituri aeriene și 3 cu rachete, dintre care 2 au lovit infrastructura civilă a orașului Kramatorsk, regiunea Donețk, notează Libertatea.

UPDATE Moscova nu crede în promisiunile Kievului că nu va folosi arme occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în adâncimea teritoriului rusesc, a anunţat vineri agenția de presă de stat RIA, care a citat un oficial al Ministerului rus de Externe, potrivit The Guardian.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va lua cuvântul vineri în cursul unei videoconferinţe reunind miniştrii sportului din mai multe ţări privind prezenţa sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, potrivit agenţiei PA, citată de AFP. 

UPDATE Premierul ungar Viktor Orban este liderul UE care nu l-a aplaudat pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, la sosirea acestuia la summitul UE de la Bruxelles pentru fotografia de grup, scrie presa internaţională, preluând mesajul de pe Tiwitter al unui europarlamentar. Doar că pe imagini se observă că Orban nu este singurul lider european care nu bate din palme la vederea lui Zelennski. Nici Klaus Iohannis, aflat în primul rând la fotografia oficială, nu-l aplaudă pe preşedintele Ucrainei, doar că mass-media internaţională l-a ignorat pe şeful de la Cotroceni, notează Mediafax.

UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron nu a exclus să retragă Legiunea de Onoare acordată de predecesorul său Jacques Chirac preşedintelui rus Vladimir Putin în 2006, explicând, totodată, că doreşte să aleagă "momentul potrivit pentru a face asta", notează AFP.

UPDATE Rusia a lansat joi seară un atac cu drone şi rachete asupra unor ţinte din sudul şi estul Ucrainei, potrivit unor oficiali şi localnici care spun că au auzit explozii puternice, relatează The Guardian. Sirenele pentru raiduri aeriene au răsunat în mare parte din ţară joi seara târziu.Serhi Lîsak, administratorul militar din regiunea Dnipropetrovsk, a declarat că au fost depistate îndreptându-se spre zonă drone Shahed, notează Ziare.com.

UPDATE Ucraina cere Olandei avioane de vânătoareMinistrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, a confirmat faptul că Ucraina a depus o cerere prin care cere Olandei să furnizeze avioane de luptă F-16, a informat organizaţia de ştiri NOS. "Şi trebuie să ne uităm serios la consecinţe, nu se poate întâmpla peste noapte. Trebuie să fim sinceri în privinţa asta", a spus Ollongren.

UPDATE Armata ucraineană a atacat aerodromul din Berdiansk, oraş ocupat temporar de ruși, din regiunea Zaporojie. Peste 100 de soldați invadatori au fost uciși, în urma atacului care a avut loc pe 8 februarie, a anunțat administrația militară a orașului Berdiansk, citată de Kyiv Independent. Armata ucraineană a avariat, de asemenea, un depozit cu muniție, combustibil și lubrifianți și o stație radar, potrivit Spotmedia.

UPDATE Un grup de soldați ucraineni a sosit în Belgia în cadrul unei misiuni de instruire a Uniunii Europene pentru a stăpâni dronele subacvatice, a declarat joi ministrul belgian al Apărării, Ludivine Dedonder, potrivit Kyiv Independent, notează HotNews.

UPDATE Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că nu exclude trimiterea de avioane de vânătoare în Ucraina la un moment dat, dar că așa ceva durează, iar Kievul are nevoie urgent de putere de luptă, în condițiile în care oficialii ucraineni au declarat că o nouă ofensivă rusă este în curs de desfășurare, potrivit HotNews.

UPDATE Surse militare au afirmat că Putin este pregătit să sperie Occidentul cu un nou test major al unei rachete strategice - probabil racheta sa "de neoprit" Satan-2, potrivit metro.co.uk. Este posibil ca lansarea să fie programată chiar pentru a coincide cu aniversarea începutului războiului din Ucraina, la 24 februarie, potrivit NewsWeek.

UPDATE Compania germană „Rheinmetall” intenționează să furnizeze Ucrainei cel mai modern tanc de luptă KF-51 Panther, dar are nevoie de aprobarea guvernului federal german, scrie Handesblatt.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden a apreciat joi ca fiind „posibilă” o viitoare vizită a sa în Polonia, însă a exclus o eventuală deplasare în Ucraina, în timp ce se apropie 24 februarie, data la care Rusia a invadat această ţară, anul trecut, informează AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Ministerul ucrainean al Politicii Informaționale a prezentat o înregistrare video cu racheta de croazieră cu rază lungă de acțiune GLSDB. Acest proiectil are o rază de acțiune de 150 de kilometri și face parte dintr-un nou pachet de ajutor militar al SUA, scrie NewsWeek.

UPDATE Sportivii ucraineni acuză Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) că ar fi „de partea greşită a istoriei”, în contextul poziţiei organismului olimpic faţă de posibila participare a sportivilor ruşi la JO de la Paris 2024, scrie DPA.

UPDATE Polonia va închide un punct de trecere a frontierei cheie cu Belarus până la noi ordine, a declarat joi ministrul polonez de interne, în timp ce relațiile dintre Varșovia și Minsk ating noi minime, potrivit Reuters.

UPDATE Președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a declarat că președintele SUA, Joe Biden, se înscrie în istorie ca un terorist, transmite agenția Rador. Politicianul a făcut această declaraţie, joi, pe canalul său Telegram.

UPDATE „OMS estimează că, în acest moment, una din patru persoane din Ucraina este expusă riscului de a suferi de afecțiuni psihice grave”, a declarat Michel Kazatchkine, consilier în cadrul OMS, citat de Reuters. În urma unei vizite recente în orașul Dnipro, Kazatchkine a spus că a văzut zeci de militari spitalizați cu „anxietate acută și tragică, depresie și afecțiuni psihiatrice”, notează Gândul.

UPDATE Industria de apărare rusă intenționează să producă și să modernizeze mii de tancuri, a declarat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, în cadrul unei reuniuni pe care a avut-o în timpul unei vizite la uzina de inginerie a transporturilor din Omsk. "Ieri, după cum știți, dușmanul nostru a implorat avioane, rachete, tancuri, fiind în străinătate. Ce ar trebui să facem ca răspuns? Este clar că în acest caz este firesc să creștem producția de diferite tipuri de arme și echipamente militare, inclusiv tancuri moderne", a declarat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, transmite Interfax.

UPDATE Preşedintele român Klaus Iohannis a salutat prezenţa preşedintelui Ucrainei la reuniunea Consiliului European, ca o dovadă în plus a solidarităţii şi unităţii europene şi a coordonării strânse în susţinerea poporului ucrainean în faţa războiului declanşat de Federaţia Rusă, scrie Mediafax.

UPDATE Ungaria va continua să ofere Ucrainei asistenţă financiară şi umanitară, a afirmat premierul Viktor Orban, după ce a participat, cu ocazia summitului Uniunii Europene, la o reuniune cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, liderul de la Budapesta subliniind că singura soluţie sunt negocierile, anunță Mediafax.

UPDATE Jurnalistul Jack Parrock, corespondent al mai multot publicații, între care The Telegraph, The Times, Politico și Deutsche Welle, a publicat pe Twitter imaginile video de la momentul fotografiei de grup, cu mesajul: „În timp ce președintele ucrainean Zelenski sosește pentru fotografia de grup cu liderii UE la Bruxelles, toți par să aplaude, în afară de unul: Viktor Orban din Ungaria”.

UPDATE Președintele Vladimir Putin a declarat că economia Rusiei a depășit cele mai grave efecte ale sancțiunilor și că este de așteptat să înregistreze o creștere modestă în acest an, în pofida a ceea ce a numit încercările de a submina anumite industrii, potrivit Rador.

UPDATE SpaceX ar trebui să-şi aleagă tabăra - Ucraina sau Rusia, a declarat joi Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Zelenski, după ce compania lui Elon Musk a anunţat că a limitat utilizarea dispozitivelor de internet Starlink furnizate Kievului, astfel încât acestea să nu mai poată fi folosite pentru controlul dronelor, relatează Reuters, potrivit news.ro.

UPDATE Primul lot cu noua uniformă pentru armata rusă, care a fost numit informal „în șapte culori”, va fi gata în câteva zile și va fi trimis spre aprobare la Ministerul rus al Apărării, informează publicația rusă RBC.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit joi seara cu regele Philippe al Belgiei, după ce a participat la un summit UE şi s-a întâlnit cu liderii europeni, a anunţat palatul, scrie Mediafax.

UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a întâlnit joi, 9 februarie, cu reprezentanți ai industriei aviatice.În cadrul unui discurs, liderul de la Kremlin a susținut că nu Rusia este cea care a început ostilitățile în Ucraina, ci cea care vrea să le pună capăt, notează Ziare.com.

UPDATE O explozie a avut loc joi la o fostă fabrică din Kiev. Potrivit lui Vitali Kliciko, primarul Capitalei, oamenii ar putea fi sub dărâmături. Acum, toate serviciile de urgență au fost trimise la fața locului, transmite edilul.

UPDATE Avioane de vânătoare ale NATO au participat la 570 de acţiuni de interceptare a unor zboruri militare ruse în spaţiul aerian internaţional în 2022, transmite joi DPA.

Război în Ucraina, ziua 350: Precizări privind Moldova și noapte sângeroasă. Zelenski, la Londra: „Rusia va pierde. Dați-ne aripi”
Război în Ucraina, ziua 351: Zelenski alertează Moldova, iar Rusia începe noua ofensivă masivă. UE: „Urmează săptămâni decisive”
/VIDEO/ Accident cutremurător la Bălți: O fetiță de 8 ani a murit după ce un șofer beat a trecut pe roșu și a lovit un taxi
/VIDEO/ Accident cutremurător la Bălți: O fetiță de 8 ani a murit după ce un șofer beat a trecut pe roșu și a lovit un taxi
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Krasnoselski neagă faptul că Chișinăul s-a oferit să sprijine Tiraspolul. Vodă vine cu dovada: „A fost și răspuns la scrisoare”
/VIDEO/ Krasnoselski neagă faptul că Chișinăul s-a oferit să sprijine Tiraspolul. Vodă vine cu dovada: „A fost și răspuns la scrisoare”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/FOTO/ Alertă în zona frontierei Tudora! Un pescar a sunat la poliție. Ce a descoperit
/FOTO/ Alertă în zona frontierei Tudora! Un pescar a sunat la poliție. Ce a descoperit

/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului

missing
06 ianuarie 2025, ora 23:19

Stare de urgență, deconectări în stânga Nistrului, propagandă, sperietori. Cine e vinovat de criza energetică din Republica Moldova? Problema are rădăcini adânci. RUSIA a folosit ENERGIA ca armă de ȘANTAJ timp de DECENII, amenințând cu închiderea robinetului, iar din 1 ianuarie 2025 a stins lumina și căldura în casele celor din regiunea transnistreană, inclusiv ale propriilor cetățeni.

În timp ce Chișinăul depune eforturi pentru a asigura furnizarea de energie pe ambele maluri ale Nistrului, Tiraspolul continuă să respingă soluțiile propuse de partea dreaptă și amplifică retorica propagandistică, acuzând Chișinăul de declanșarea crizei.

Subiectul crizei energetice este folosit ca parte a războiului hibrid dus de Rusia împotriva Republicii Moldova, explică expertul Mihai Avasiloaie, redactorul-șef al portalului StopFals:

„Miza este de a crea mai mult haos informațional. Această criză energetică este, de fapt, un subiect important pe ambele maluri ale Nistrului și este evident că se încearcă manipularea populației pentru a încerca răspândirea punctelor de vedere ale regimului de la Moscova. De fapt, situația este una simplă, Gazprom, prin refuzul de a livra gaze în stânga Nistrului, a creat o potențială criză umanitară”.

Lecții din trecut

Istoria arată că Rusia a folosit de multe ori energia ca armă de șantaj:

Iarna 1992: Rusia a redus livrările de gaz pentru a forța Chișinăul să accepte concesii privind regiunea transnistreană;

Iarna 2004-2005: Gazprom a redus livrările pentru a „educa” Moldova, chiar dacă la guvernare era un partid prorus;

Iarna 2008-2009: O altă întrerupere bruscă, în toiul iernii, în contextul disputelor regionale. Fostul președinte Vladimir Voronin a recunoscut public că a sunat la Kiev pe președintele de atunci Iușcenco ca să roage alimentarea malului drept cu gaz;

2014: După anexarea ilegală a Crimeei, Rusia a redus livrările pentru a-și pedepsi vecinii care sprijineau Ucraina.

2021-2022: Rusia a redus livrările pentru a destabiliza Europa și a forța ridicarea sancțiunilor după invazia Ucrainei.

Cum s-a ajuns la deconectări în stânga Nistrului

După ce RUSIA A ÎNGHEȚAT TOTAL livrările de gaze către Moldova, locuitorii din regiunea transnistreană au început să folosească radiatoare electrice. Aceasta a dus la supraîncărcarea rețelei de electricitate și la un deficit echivalent cu 30% din necesarul regiunii. Din cauza deficitului, au început deconectări succesive de curent începând cu 3 ianuarie, care s-au prelungit până la patru ore pe zi.

„Gestionarea acestui deficit de energie electrică pe malul stâng al Nistrului se realizează prin deconectarea consumatorilor cu o sarcină echivalentă deficitului, de aproximativ 65 MW, în sectorul rezidențial, atât rural, cât și urban, iluminatul stradal, sistemele de alimentare cu apă, zonele industriale, întreprinderile de procesare agricolă etc. Dacă nu se deconectează un număr suficient de consumatori, există RISCUL ca SISTEMUL SĂ CEDEZE COMPLET, din cauza supraîncărcării rețelelor de distribuție de pe malul stâng”, a explicat secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan.

„N-are nimic guvernarea cu gazul care nu-l dă Rusia”

Unii locuitori din regiunea transnistreană văd dincolo de perdeaua propagandei, care susține că malul drept al Nistrului ar fi provocat criza energetică.

„Toți strigă că guvernarea de la Chișinău... Eu lămuresc, oameni buni, n-are nimic guvernarea cu gazul care nu-l dă Rusia. Ucraina are tot dreptul să facă ce vrea la dânsa acasă dacă îi atacată și nimicită. Dar Republica Moldova ce are cu conducta? Nu-i gazu’, nu-i. Eu le spun la toți: Republica Moldova, de doi ani de zile, de acum nu se mai folosește de gazul Rusiei, cumpără gaz mai scump. Și-s vii și nu îngheață nimeni și nu stă nimeni flămând.

Cred că o să trecem peste toate greutățile, peste multe am trecut și peste toate greutățile o să trecem, fiindcă în fruntea statului stau oamenii care cu adevărat vor ca să fie bine, ca să fim liberi de toți cei care ne socot de nimica și care pot să ne manipuleze și pot să ne abată din calea noastră spre prosperitate, libertate, dar libertatea îi mai scumpă decât toate. (...) Haideți SĂ FIM LEI, dar NU CÂINI ÎNLĂNȚUIȚI. Să nu fim buburuze printre crocodili, dar să fim șoimi prin cerul liber”, explică bunica Maria, locuitoare a satului Gîsca, Căușeni.

Ion Băieșu din Varnița subliniază că gazul a fost mereu metoda Moscovei de a ne ține în zonă gri:

„Gazul întotdeauna, energia, au fost instrumentul Moscovei (...) Doamne, dă-ne minte moldovenilor, că tare avem nevoie toți de dânsa. Oamenii în regiunea transnistreană nu-s panicați. Mi se face impresia că chestiunea asta poate să dureze undeva vreo două-trei săptămâni. Ei au acolo rezerve de cărbune. (...) Dacă ard cărbunele, lor lumină le ajunge. Unicul ce poate să fie supraîncărcarea liniei, dacă oamenii o să se încălzească cu energie electrică. 

Pot să supraviețuiască, așa că aici panică nu-i și uneori îmi pare rău că prea multă atenție dă Chișinăul la chestia asta. Eu am primit gazul ieftin, dar a venit ziua când trebuie să plătim și eu cred că e normal. De ce frații mei din partea dreaptă plătesc cum trebuie, dar aici parazitează”.

Iulia Ganța din aceeași localitate e optimistă că vom trece peste criză și îndeamnă la calm:

„Le spun la toți împrejur să nu facem panică, panica nu face bine. E clar ca bună ziua. - Dar cum vă descurcați dacă nu aveți gaz? - Bine, am făcut mâncare la plită electrică, avem lijancă, e foarte bine și nu ne lipsește nimic. 

- Dar ce credeți despre această criză energetică? - Cred că totul o să se hotărască, numai trebuie să fim liniștiți și să nu ne panicăm”.

Chișinăul oferă soluții, dar Tiraspolul refuză

Autoritățile de la Chișinău au promis: nu vor permite ca cetățenii din regiunea transnistreană să înghețe și să stea pe întuneric. În acest sens, au propus soluții concrete pentru a asigura continuitatea aprovizionării cu energie. Unele propuneri au fost refuzate, iar altele au rămas fără răspuns, a afirmat secretarul de stat al Ministerului Energiei.

11 decembrie 2024: Chișinăul a propus Tiraspoltransgaz să ia în considerare achiziția de gaze naturale de pe bursa Bursa Română de Mărfuri, ca alternativă în cazul întreruperii livrărilor de la Gazprom.

20 decembrie 2024: Cu participarea întreprinderilor energetice, inclusiv MGRES și Tiraspoltransgaz, a fost propus un mecanism de colaborare prin care Energocom să cumpere gaze, iar MGRES să le transforme în energie electrică. Până în prezent, nu am primit niciun răspuns la această propunere”, a declarat Constantin Borosan.

2 ianuarie 2025: Moldovagaz și Energocom au propus Tiraspoltransgaz un mecanism de achiziție de gaze naturale de pe piețele regionale. 

31 decembrie 2024: A fost testat cu succes traseul de tranzit prin coridorul transbalcanic și achiziția de pe bursa de gaze din Bulgaria.

2 ianuarie 2025: Tiraspoltransgaz a refuzat cooperarea pentru achiziții de gaze de pe piețele regionale.

„PROPAGANDIȘTII nu menționează aceste fapte și OMIT în mod INTENȚIONAT contextul real al crizei, al unei crize induse de Federația Rusă”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Propaganda rusească în priză maximă. Cum putem lupta fiecare

FALS Chișinăul ar fi vinovat pentru criza de pe malul stâng.

ADEVĂR Propaganda rusă încearcă să creeze o poveste în care Moldova devine „actorul problematic care nu soluționează criza”, deși Guvernul de la Chișinău a propus soluții clare pentru evitarea crizei.

FALS Întreruperile de energie ar fi o „acțiune intenționată” a autorităților moldovenești pentru a „pedepsi” locuitorii din stânga Nistrului.

ADEVĂR Deconectările au fost generate de supraîncărcarea rețelei electrice, iar Chișinăul sprijină malul stâng. De exemplu, patru sate din regiunea transnistreană deja sunt aprovizionate cu gaze de pe malul drept, iar altele urmează.

„Refuzul autorităților de la Tiraspol de a accepta soluțiile propuse de Chișinău arată clar că liderii regimului separatist prioritizează jocurile politice în detrimentul populației”, punctează Guvernul de la Chișinău.

În schimb, GUVERNUL a făcut PAȘI pentru protejarea țării, cum ar fi diversificarea surselor de energie, cu importuri din România ce acoperă peste 50% din consumul de energie electrică, și implementarea de proiecte de energie regenerabilă. De asemenea, au fost asigurate stocuri de gaz și susținere financiară din partea UE și SUA pentru modernizarea energetică. Guvernul a oferit și ajutor umanitar pentru regiunea transnistreană, deși acesta nu a fost valorificat din cauza lipsei de cooperare a liderilor regiunii. Programul „Ajutor la contor” sprijină 1,5 milioane de oameni vulnerabili.

FIECARE PUTEM CONTRIBUI la combaterea panica și nemulțumirilor generate de dezinformare. În acest sens, Executivul a venit cu recomandări:

  1. Păstrăm calmul și mergem mai departe;
  2. Evitați folosirea simultană a mai multor aparate mari în orele de vârf (07:00-11:00 și 18:00-23:00);
  3. Utilizați electrocasnicele mari, cum ar fi mașina de spălat sau uscat, în timpul nopții, pentru a evita presiunea asupra rețelei. Pentru cei care au instalate contoare inteligente - va fi cu 1 leu mai ieftin pentru fiecare kWh folosit;
  4. Verificați informațiile: Nu distribuiți zvonuri sau știri alarmiste fără surse credibile. Denunțați și demascați falsurile;
  5. Distribuiți informația verificată - în grupuri de locatari, prietenilor, în conversațiile de la serviciu sau în spațiul public.

Lecții pentru prezent și viitor

Este important să fim informați și uniți, iar adevărul să înfrunte dezinformarea, a subliniat purtătorul de cuvânt al Guvernului:

„Propaganda încearcă să distragă atenția de la adevăr, dar realitatea este clară: criza energetică din stânga Nistrului este rezultatul direct al refuzului regimului separatist de a coopera pentru binele oamenilor. În schimb, Chișinăul continuă să livreze soluții reale și să susțină stabilitatea întregii țări. Nu punem nicio piedică. Nu am oprit libera circulație. Am mobilizat ajutoare umanitare.

Ceea ce contează acum este să rămânem informați și uniți. De fiecare dată când răspundem cu adevărul, propaganda pierde teren. Opriți lanțul dezinformării. Dacă aveți rude, prieteni, colegi, cunoscuți din regiunea transnistreană - sunați-i, aflați cum o mai duc, discutați deschis și din toată inima, cu bunăvoința și respect. Adevărul este ca lumina: cu cât îl răspândești mai mult, cu atât strălucește mai tare. Fiți oameni-lumină!”

Guvernul mai accentuează că diversificarea surselor de energie este esențială pentru a evita dependența și vulnerabilitatea la șantaje: 

„Istoria ne arată că, ori de câte ori am fost dependenți de un singur furnizor de energie, am fost vulnerabili la șantaj. Criza actuală este un exemplu clar al necesității investițiilor strategice în interconectări energetice și energie regenerabilă. Malul drept o demonstrează chiar acum. Malul stâng este vulnerabil și aflat la mila celor care au provocat criza în primul rând. Minciuna am văzut, inducerea fricii și panicii vedem, așteptăm ultimul act. Și cei care-și vor asuma acest rol…”

TV8.md reamintește că pe 28 decembrie, Gazprom a anunțat oficial că lasă stânga Nistrului fără gaze din 1 ianuarie 2025, ora 07:00. Într-un comunicat, gigantul rus invocă pretinsa datorie a Moldovagaz drept motiv pentru care nu va livra niciun metru cub de gaz în regiunea transnistreană.

La scurt timp, premierul Dorin Recean a condamnat decizia Gazpromului și a dat asigurări că Republica Moldova pregătită să gestioneze orice situație generată de acțiunile Rusiei. De asemenea, Executivul nu exclude recurgerea la arbitraj internațional pentru a solicita despăgubiri, subliniind că deciziile Kremlinului afectează siguranța cetățenilor și provoacă pierderi economice.

„Ce s-a întâmplat e poate unul din cele mai clare exemple despre cum invazia rusă în Ucraina ne afectează direct”, a declarat expertul WatchDog, Eugen Muravschi.

/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor

O fetiță de 8 ani din Bălți a murit după ce un Porsche condus de un șofer beat s-a izbit în taxiul în care se afla, împreună cu mama ei. Femeia și taximetristul au ajuns la spital, iar șoferul a fost reținut. /Energocom anunță că toate localitățile din dreapta Nistrului vor avea lumină de Craciun pe stil vechi și nu se așteaptă întreruperi în orele de vârf. /Moldova nu este imună în fața virusului care se răspândește în prezent în China. Este avertizarea autorităților din sănătate care ne recomandă să luăm măsuri de prevenire împotriva infecției respiratorii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
ANRE a aprobat astăzi tarife mai mari la căldură și la lumină. Astfel, de acum încolo, energia termica va costa cu 40 la sută mai mult, în timp ce energia electrică va fi mai scumpă cu 70 la sută. /În acest context, ministerul energiei anunță ca facturile la lumină și căldură, pentru luna ianuarie vor fi compensate. Nu este clar însă deocamdată în ce măsură. /Descoperire macrabră într-un lac din parcul Dendrarium. O tânără de 27 de ani a fost găsită fără suflare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Început de an cu scumpiri. Premier Energy propune majorarea tarifelor pentru consumatorii casnici de la 2 lei și 34 de bani la 5 lei și 13 de bani la lumină pentru un kilowatt/oră, aproape dublu față de cât plătim acum. /Situație critică în Transnistria. Rezerva de gaze rămasă în conducte este suficientă pentru a asigura alimentarea cu gaz a sudului regiunii până pe 20 ianuarie și a nordului până pe 10, spune pretinsul prim-vicepremier al regiunii transnistrene, Serghei Obolonic. /Începând de astăzi, Euro a devenit valuta de referință pentru stabilirea cursului oficial al leului moldovenesc. Banca Națională a Moldovei dă asigurări că cetățenii și agenții economici nu vor resimți un impact direct, tranziția fiind una tehnică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Așa cum a anunțat, de la ora șapte dimineața, Moscova a oprit livrările gaz spre regiunea transnistreană. Șeful de la Moldovagaz susține că gazul stocat în conducte ar urma să ajungă malului stâng încă câteva zile. Între timp, în regiune au fost luate primele măsuri de urgență. Tiraspolul însă nu a răspuns la oferta Chișinăului. /Între timp, de la miezul nopții, și Centrala de la Cuciurgan a sistat livrările de curent electric pentru malul drept al Nistrului. Ce spune Energocom despre sursa, dar și volumele noilor achiziții de electricitate, în câteva momente. /Accident cumplit pe o șosea din raionul Rîșcani. Un tânăr de 26 de ani și mama acestuia de 64 de ani au decedat, după ce au zburat cu automobilul într-un copac. Tragedia s-a întâmplat aproape de miezul nopții.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Piețele și magazinele din Capitală au fost luate cu asalt de cumpărători. Indiferent de bugetul rezervat, fiecare a ținut să procure câte puțin și divers. Ce prețuri au afișat înainte de Revelion comercianții! /Începând de mâine, 1 ianuarie, cetăţenii care se asigură în mod individual pot deja procura poliţa de asigurare medicală pentru anul 2025. Care va fi prețul acesteia și de unde le puteți procura! /Anul nou bate la ușă, iar în această seară toți vor ciocni câte o cupă de spumant. Ce așteptări și dorințe au moldovenii în 2025 și cum vor sărbători Revelionul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Premierul Dorin Recean vrea să naționalizeze mai multe instituții de la noi pe care le numește puncte strategice. Guvernul nu confirmă oficial, dar se presupune că ar fi vorba despre Moldovagaz, deținută în proporție de 50 la sută de Gazprom. /Tiraspolul ar fi refuzat ajutoarele umanitare pe care Chișinăul era pregătit să le ofere cetățenilor din stânga Nistrului. Sunt declarațiile Maiei Sandu care îndeamnă totuși la solidaritate. /Și în 2024 nivelul sărăciei absolute în Republica Moldova a crescut, afirmă ministrul muncii și protecției sociale. De vină ar fi criza energetică din țara noastră.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În ianuarie, cetățenii vor primi compensații cu 200 de lei mai mari decât în decembrie. Autoritățile au recalculat ajutoarele la facturi, reieșind din noile tarife la gaz. /Nerespectarea regulilor de utilizare a sobelor a mai făcut două victime. Doi bărbați din Dubăsari și Dondușeni au murit carbonizați după ce casele le-au luat foc. /Captură impresionantă de droguri la Bălți. Oamenii legii au confiscat un kilogram de cocaină, două kilograme de amfetamină și 1700 de pastile de ecstasy
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Energia termică s-ar putea scumpi cu peste 40 la sută. Termoelectrica și CET Nord au cerut tarife mai mari din 2025. /Schema de la Biroul Interpol Moldova prin care zeci de străini cerecetați penal scăpau de căutare internațională ar fi fost pusă la cale de fostul ministrul al justiției și șef la SIS, Vitalie Pîrlog. Despre asta au scris jurnaliștii de la Bloomberg. /Un bărbat din capitală s-a ales cu arsuri ușoare după ce în apartamentul lui s-a produs o explozie. Suflul deflagrației a aruncat în aer geamurile locuinței.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O rachetă rusă ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova în dimineața zilei de astăzi. Asta după ce Rusia a lansat un nou atac asupra sistemului energetic ucrainean cu rachete și drone. Autoritățile au confirmat că, deocamdată, nu există perturbări în sistemul energetic național, care este conectat cu cel al Ucrainei. /Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Nașterea Domnului, conform calendarului gregorian. Crăciunul marchează nașterea lui Hristos. Crăciunul pe stil vechi va fi sărbătorit pe 7 ianuarie. /Accident aviatic în nordul Kazahstanului. Un avion cu 67 de oameni la bord s-a prăbușit, după ce s-ar fi lovit cu un stol de păsări. Momentul impactului cu solul a fost surprins de martori.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În cadrul unei ceremonii la care au fost chemați 500 de invitați, Maia Sandu și-a început astăzi, oficial, cel de-al doilea mandat de președintă a Republicii Moldova. /Moldova a fost nevoită să cumpere energie electrică mai scumpă din România, după ce rușii au atacat cu rachete centrala electrică din Podolsk, afectând și activitatea centralei de la Cuciurgan. /Mai mulți angajați de la Calea Ferată a Moldovei demisionează unul după altul. Oamenii se plâng că nu și-au mai primit salariile din vara. Cum răspunde Întreprinderea de Stat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guvernul îndeamna cetățenii să economisească energia electrică și să se aștepte la deconectări, în timp ce Premier Energy a făcut deja un grafic de întreruperi planificare, despre care nu oferă detalii. /Chișinăul respinge acuzațiile înaintate de Rusia, precum ca Maia Sandu ar vrea să se răzbune pe locuitorii din stânga Nistrului și planifica o operațiune militară acolo. Experții spun ca rușii urmăresc să destabilizeze situația de la Chișinău. /Opt inspectori vamali de la punctul de trecere al frontierei de la Leușeni sunt cercetați penal pentru luare de mită. Oamenii legii au făcut azi percheziții la domiciliile acestora.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Uniunea Europeană se pregătește să ajute financiar Republica Moldova, dacă Federația Rusă va opri furnizarea de gaz de la 1 ianuarie, declară președinta Parlamentului European. /De anul viitor, producătorii de carne de la noi vor putea exporta în Uniunea Europeană carne marinată și cârnăciori. Cererile în acest sens pot fi depuse deja la ANSA. /CNA anunță că a aplicat amenzi în valoare de peste 10 milioane de lei, cetățenilor care și-au vândut votul la prezidențiale și la referendumul din această toamnă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se așteaptă întreruperi la energia electrică, iar tariful la lumină ar urma crească dacă rusii vor înceta livrările gaz în regiunea transnistreană. Sunt declarațiile facute de șefa statului într-o conferință de presă. /Zi de proteste la Parlement. Profesorii, angajați de la Serviciul Hidrometeo dar și de la Calea Ferată au ieșit împreună în stradă pentru a cere salarii decente, după care s-au retras ca să lase loc fermierilor. /Cei care vor cumpăra voturi la următoarele alegeri riscă pedepse mai dure. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost aprobat azi în prima lectură la ședința Parlamentului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal și îmbrânceli, azi, în fața Guvernului. Fermierii care protestau în timp ce cabinetul de miniștri era în ședință, au încercat să intre cu forța în clădirea executivului. /Șefului direcției mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, reținut luni într-un dosar de corupție, a fost adus astăzi în instanță unde procurorii au cerut mandat de arest în izolator pe numele lui. /Fugarul Ilan Șor și Marina Tauber rămân pe lista persoanelor vizate de măsuri restrictive pe teritoriul UE. Tribunalul Uniunii Europene a respins recursul celor doi, care au cerut anularea sancțiunilor și despăgubiri financiare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoferul care a provocat tragicul accident de la Edineț, din acest weekend, în urma caruia trei oameni au murit a fost plasat în arest preventiv. Tânărul de 19 ani își va petrece următoarele 30 de zile după gratii. /Încercările lui Vlad Filat de a scăpa de statutul de condamnat penal s-au soldat cu eșec. Curtea Supremă de Justiție a declarat irevocabilă hotărârea prin care Vlad Filat a fost condamnat la închisoare pentru corupție. /Se așteaptă alegeri anticipate în Germania, după ce cancelarul Olaf Scholtz a fost demis din funcție prin vot de neîncredere.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi funcționari de la direcția Mobilitate Urbană și 5 reprezentanți ai unor agenți economici au fost reținuți azi de CNA. Aceștia sunt acuzați de corupție pasivă și activă. /Republica Moldova intră de astăzi, oficial, în stare de urgență în energetică. Ce presupune această măsură. /În 2025, la Chișinău va fi deschisă prima ambasadă a Israelului. Anunțul a fost făcut de ministerul de externe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Pedagogii au protestat astăzi în față Parlamentului. Aceștia au cerut salarii mai mari cu cel puțin 15 la sută și nu 9 procente, cât le oferă statul. /Moldovagaz anunță ca a suplinit în totalitate cantitatea necesară de gaz pentru această iarnă și dă asigurări că nu vom mai avea parte de scumpiri în acest sezon rece. /Înainte de asta, în cadrul unei ședințe care a durat până la ora 3 dimineața, parlamentul a votat pentru instituirea stării de urgență în energetică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procurorul general și șeful SIS au fost audiați astăzi în Parlament pe subiectul coruperii alegătorilor. Aceștia au prezentat ultimele date și au răspuns la întrebările deputaților. /Tot la ședința de astăzi, premierul Dorin Recean va cere instituirea stării de urgență în energetică, iar moțiunea de cenzură inaintată de BCS împotriva guvernului ar urma să fie supusă votului. /Miniştrii de interne din Uniunea Europeană au luat decizia aderării depline la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei de la 1 ianuarie 2025.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
???? Guvernul va cere mâine, parlamentului instituirea stării de urgență în energetică. Cabinetul de miniștri a votat astăzi necesitatea instituirii acestei măsuri. ???? Stare de urgență în domeniul economiei pentru 30 de zile și în regiunea transnitreană, aprobată de așa- zisul „parlament” de la Tiraspol. Între timp, Chișinăul anunță că ia în calcul plata compensațiilor pentru locuitorii din regiune, care riscă să rămână fără gazul rușilor de la 1 ianuarie. ???? Președintele oficiului teritorial a lui Șor din Dondușeni urmează să compară in fața magistraților, fiind învinuit de acceptarea finanțării ilegale. Este al treilea om din cercul fugarului care este trimis pe banca acuzaților de la începutul acestei săptămâni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ministerul Muncii anunță ca 90 de procente din cetățenii care au cerut compensații pentru luna noiembrie au fost declarați eligibili. Ajutoarele ar urma să fie disponibile începând cu ziua de mâine. /După ce ieri, sindicatele din învățământ au cerut o majorare de cel putin 15 la suta la salarii și au anunțat proteste, ministerul educației a declarat că a pornit discuții cu cei de la finanțe pentru a veni cu măsuri adiționale, fără a menționa însă despre ce este vorba. /Războiul din Ucraina va continua până când obiectivele stabilite de Putin vor fi atinse, anunță Kremlinul care ii cere Ucrainei să renunțe la ambiția sa de a adera la NATO și să se retragă regiunile pe care Rusia le-a revendicat. Cum a răspuns Kievul.

/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.