/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac cibernetic în Moldova, paradox istoric, decizie UE și arme chimice! Zelenski: Putin e un nazist

externe

Război în Ucraina, ziua 352: Raid masiv și rachetă deasupra Moldovei. Biden: „Putin nu are nicio șansă, a pierdut deja Ucraina”

10 februarie 2023, ora 23:43

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 352. Alertele de raid aerian au fost activate în multe regiuni ucrainene şi în oraşul Kiev la începutul zilei de 10 februarie, după ce ruşii au început sa bombardeze masiv din cursul nopţii teritoriul ucrainean. Forțele ruse au vizat infrastructura energetică din Zaporojie la începutul zilei de 10 februarie, lovind orașul de 17 ori într-o oră, a raportat secretarul Consiliului Municipal Zaporojie, Anatolii Kurtiev, potrivit The Kyiv Independent.

Rusia a început o ofensivă majoră în estul Ucrainei şi încearcă să străpungă apărarea în apropierea oraşului Kreminna, a declarat joi la televiziunea ucraineană guvernatorul regiunii Luhansk, Serhi Haidai. Pe de altă parte, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat "progresele" înregistrate de Ucraina după primirea statului de candidat pentru integrarea în Uniunea Europeană, subliniind însă că aderarea este un proces "dependent de performanţe".

UPDATE Kremlinul a refuzat să comenteze informaţiile cu privire la trecerea unei rachete ruseşti prin spaţiul aerian al Republicii Moldova în cursul zilei de vineri, 10 februarie.”Nu, nu aş putea să comentez acest lucru. Acest lucru este direct legat de operaţiunea militară specială în sine, acestea sunt chestiuni care ţin de Ministerul Apărării”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, pentru presă, citat de TASS, potrivit Ziare.com.

UPDATE Mai multe mame și soții ale soldaților ruși din Ciuvașia mobilizați în Ucraina susțin că nu au primit niciun semnal despre soarta lor și nici ajutorul de înmormântare promis în cazul în care cei dragi și-au pierdut viața. Videoclipul a fost semnalat de Anton Gherașcenko, unul dintre consillierii Ministerului ucrainean de Interne. „Explică-ne unde sunt copiii și soții noștri. Dacă ești om, vei înțelege că nu dormin de nopți întregi. Batem la porți închise, nu ni se oferă niciun răspuns”, spune reprezentanța mamelor soldaților ciuvași, notează Libertatea.

UPDATE Fost campion mondial la box la categoria grea, primarul Kievului, Vitali Kliciko, a afirmat vineri că sportivii ruşi „trebuie să se opună războiului” declanşat de armata rusă în Ucraina.

UPDATE Gazprom a încercat să obţină despăgubiri din partea Bulgariei, după ce, anul trecut, autorităţile de la Sofia au refuzat cererea companiei ruseşti de a fi plătită în ruble pentru gazele livrate, a anunţat, vineri, ministrul interimar al Energiei din Bulgaria, Rossen Hristov.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit în noaptea de joi spre vineri la Rzeszów, în sudul Poloniei, cu omologul său polonez Andrzej Duda.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski anunță că invadatorii ruși au lansat cel puțin 70 de rachete în atacurile masive de astăzi. Potrivit liderului de la Kiev, 60 dintre ele au fost doborâte, dar unele și-au atins țintele și există victime. Zelenski susține că unele rachete au survolat spațiul aerian al Moldovei și al României, deși oficialii de la București au negat informația, iar Chișinău a confirmat doar un caz. „Aceste rachete sunt o provocare pentru NATO și pentru apărarea colectivă. Este o teroare, care poate și trebuie oprită. Lumea trebuie să o oprească”, a menționat Zelenski.

UPDATE Preşedintele rus, Vladimir Putin, îşi va susţine discursul anual despre starea naţiunii, în faţa camerelor reunite ale Adunării Federale (Duma de Stat, camera inferioară, şi Consiliul Federaţiei, camera superioară) la 21 februarie.

UPDATE Profesorul de ştiinţe politice american George Friedman vorbeşte despre punctul de inflexiune în care ne aflăm, în războiul dus de Rusia, în Ucraina. El susţine că pentru a izbândi Rusia are nevoie de o forţă mobilă mare, ca să strângă în cleşte Kievul, potrivit NewsWeek.

UPDATE În informarea zilnică, Ministerul britanic al Apărării a transmis că “trupele rusești probabil s-au retras și au abandonat cel puțin 30 de vehicule blindate, în mare parte intacte, într-un singur incident, după un asalt eșuat”. Ministerul rus al Apărării nu a confirmat informația, dar susține că operațiunile militare din apropierea Vuhledar și Bakhmut, din estul Ucrainei, fac progrese, potrivit Biziday.

UPDATE Guvernul Republicii Moldova a transmis astăzi, 10 februarie, Ucrainei un nou lot de ajutor umanitar în valoare totală de circa 16,8 milioane lei. Acțiunea a fost realizată în baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale în coordonare cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. 

UPDATE “Astăzi, 10 februarie, la ora 10:18, două rachete de croazieră rusești Kalibr au trecut frontiera de stat a Ucrainei cu Republica Moldova. În jurul orei 10:33, rachetele au intrat în spațiul aerian românesc înainte de a reintra în spațiul aerian ucrainean în punctul în care se intersectează granițele celor trei țări. Rachetele au fost lansate din Marea Neagră”, a scris pe Telegram comandantul şef al Forţelor Armate Ucrainene, Valeri Zalujni. La scurt timp după acest mesaj, purtătorul de cuvânt al MApN a negat informația transmisă de ucraineni: “Stimați jurnaliști, informațiile privitoare la o rachetă rusească ce ar fi survolat spațiul aerian al României nu se confirmă. Vom reveni în scurt timp cu informații oficiale cu privire la această situație. Vă adresăm rugămintea de a nu difuza în spațiul public informații neverificate pe acest subiect”. Contactați de Reuters, oficialii de la Moscova au refuzat să comenteze, pentru moment, informația, notează Biziday.

UPDATE Rusia a pierdut potențial până la jumătate din toată flota sa operațională de tancuri de la începutul războiului din Ucraina, potrivit informațiilor colectate de un grup de monitorizare, în timp ce armata sa se străduiește să îndeplinească obiectivele invaziei lui Vladimir Putin. Oryx, un site de informații cu sursă deschisă, a colectat dovezi vizuale ale pierderilor de echipamente militare în Ucraina de la începutul invaziei rusești, la 24 februarie 2022, scrie AlephNews.

UPDATE Polonia a anunţat că închide un punct-cheie de trecere a frontierei spre Belarus la Bobrowniki, din motive de securitate. Minskul a criticat decizia spunând că este "iraţională", "periculoasă" și ar putea duce la un "colaps" la ambele părţi ale graniţei.

UPDATE În ultimele zile, rușii au înregistrat unele avansuri în est, în zona Bahmutului, remarcă Ministerul Apărării din Marea Britanie în raportul zilnic. Este punctat însă că rușii au suferit pierderi masive în zona orașului Vuhledar și cei care au scăpat au fugit, abandonând cel puțin 30 de vehicule blindate perfect funcționale.

UPDATE Două rachete rusești Kalibr ar fi traversat vineri spațiul aerian al României, la granița cu Moldova și Ucraina, afirmă comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnii, citat de Glavkom. Ministerul Apărării de la București a infirmat incidentul. Chișinăul a confirmat că spațiul aerian al Moldovei a fost survolat de o rachetă rusească.

UPDATE Șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, a dispus convocarea de urgență la MAEIE a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, pentru a indica părții ruse încălcarea inacceptabilă a spațiului nostru aerian prin survolarea teritoriului suveran al Republicii Moldova a unei rachete rusești în cursul zilei de astăzi. MAEIE notează că partea rusă continuă războiul de agresiune împotriva Ucrainei, iar atacurile cu rachete asupra țării vecine afectează direct și negativ cetățenii țării noastre. „Respingem cu tărie acțiunile și declarațiile recente neprietenoase în raport cu Republica Moldova, fapt absolut inacceptabil de către poporul nostru. Chemăm Federația Rusă să oprească agresiunea militară asupra țării vecine care cauzează numeroase pierderi de vieți omenești și distrugeri materiale”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al MAEIE.

UPDATE În contextul informațiilor despre survolarea de către o rachetă a spațiului aerian al Republicii Moldova, Ministerul Apărării de la Chișinău a comunicat următoarele: „Structurile responsabile din cadrul instituției au detectat, la ora 10:18, o rachetă, care a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova, deasupra localității Mocra din regiunea transnistreană și, ulterior, deasupra localității Cosauți din raionul Soroca, cu direcția spre Ucraina. Menționăm că Ministerul Apărării, în colaborare cu structurile responsabile din țară, monitorizează atent situația în regiune, și condamnă ferm violarea spațiului aerian al Republicii Moldova”.

UPDATE Explozii și distrugeri au fost raportate în mai multe orașe din Vestul, Sudul și Estul Ucrainei. Unele rachete lansate au distrus centrale electrice, iar mii de consumatori au  rămas fără lumină. Deocamdată, datele despre eventuale victime snt verificate.

UPDATE O rachetă lansată de militarii ruși a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de guvernatorul regiunii Nikolaev, Vitali Kim, care anunță ca va urma al treilea val de lansări. Oficiali de la Chișinău au declarat pentru TV8.md că se informează asupra subiectului și vor reveni cu precizări. Între timp, canalele de Telegram ucrainești publică o hartă care indică presupusa traiectorie a rachetei ce se îndrepta spre Cernăuți.

UPDATE Rusia bombardează mai multe localități ucrainene într-un raid al terorii. În tot acest timp, peste 600 de oficiali ai Forțelor Armate ucrainene vor fi urmăriți penal în urma auditului intern care a relevat numeroase fapte de corupție, notează Gândul.

UPDATE Rusia îşi va reduce producţia de petrol în luna martie cu 500.000 de barili pe zi, echivalentul a aproximativ 5% din producţia sa de ţiţei, a declarat vineri vicepremierul rus Alexander Novak, după ce Occidentul a impus plafoane de preţ pentru petrolul şi produsele petroliere exportate de Rusia, transmite Reuters.

UPDATE După începutul invaziei Ucrainei ordonată de Vladimir Putin acum aproape un an de zile, Statele Unite și țările occidentale au instituit mai multe pachete de sancțiuni economice împotriva Moscovei. Acum, Marea Britanie a anunțat noi măsuri care să lovească mașina de război și rețelele financiare ilegale ale lui Putin și ale Kremlinului, potrivit Ziare.com.

UPDATE Ucraina poate obține o victorie strategică împotriva lui Putin, iar acest lucru contează enorm pentru Occident. În urmă cu câteva zile, directorul CIA, William Burns a declarat că următoarele 6 luni de război vor fi critice. De aceea, Occidentul trebuie să facă un pas înainte pentru sporirea sprijinului militar acordat Ucrainei, care poate fi decisiv pentru a înfrânge Rusia, potrivit Ziare.com.

UPDATE Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a declarat că Rusia va crește producția de tancuri de luptă principale ca răspuns la livrările de vehicule blindate avansate către Ucraina, relatează CNN.

UPDATE Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, aflat în vizită în Sudan, a apărat operaţiunile grupului paramilitar Wagner în Africa, „desfăşurat la cererea guvernelor” şi „contribuind la normalizarea situaţiei în regiune” în faţa ameninţării „teroriste”, relatează AFP.

UPDATE O alertă de raid aerian a fost declanșată din nou în toată Ucraina. La ora 8:27, sirenele au început să sune la Kiev, iar câteva minute mai târziu alarma s-a răspândit în toată țara, scrie BBC.

UPDATE Autorităţile locale din Zaporojie anunţă că forţele ruse au atacat vineri dimineaţă oraşul, vizând infrastructura energetică. Au fost raportate 17 lovituri într-o oră. Joi, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis că trupele ruse continuă acțiunile ofensive în cinci direcții - Kupian, Lîman, Bakhmut, Avdiiv și Novopavliv -, în încercarea de a prelua controlul deplin asupra regiunilor Donețk și Luhansk.

UPDATE Președintele american Joe Biden a declarat că președintele rus Vladimir Putin „a pierdut deja Ucraina”, adăugând că ajutorul acordat Ucrainei în timpul invaziei ruse este nelimitat, informează The Hill. „Putin nu are nicio șansă, a pierdut deja Ucraina. Se gândea că, dacă invadează Ucraina, atunci, în primul rând, fiecare vorbitor de rusă l-ar întâmpina cu căldură și i-ar spune: „Intră”. În al doilea rând, el credea că NATO se va prăbuși, NATO nu va face nimic, îi va fi frică să acționeze. Nimic din toate astea nu se întâmplă”, a spus Joe Biden. Întrebat dacă ajutorul acordat Ucrainei de SUA este nelimitat, președintele american a răspuns: „Da, este”, notează Libertatea.

UPDATE Europarlamentarul liberal Siegfried Mureşan a susținut că, în timp ce Rusia șantajează Republica Moldova cu livrările de gaz, UE o ajută și, astfel, Moldova își acoperă costurile cu facturile la energie în această iarnă, notează B1.

UPDATE Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, într-un comunicat pe Facebook, că trupele ruse continuă să-și concentreze principalele eforturi pe desfășurarea de acțiuni ofensive în cinci direcții „Adversarul, încercând să preia controlul deplin asupra teritoriului regiunilor Donețk și Luhansk, continuă să își concentreze principalele eforturi pe desfășurarea de operațiuni ofensive în direcțiile Kupian, Lîman, Bakhmut, Avdiiv și Novopavliv”, se arată în comunicat. În timpul zilei de joi, rușii au lansat 41 de lovituri aeriene și 3 cu rachete, dintre care 2 au lovit infrastructura civilă a orașului Kramatorsk, regiunea Donețk, notează Libertatea.

UPDATE Moscova nu crede în promisiunile Kievului că nu va folosi arme occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în adâncimea teritoriului rusesc, a anunţat vineri agenția de presă de stat RIA, care a citat un oficial al Ministerului rus de Externe, potrivit The Guardian.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va lua cuvântul vineri în cursul unei videoconferinţe reunind miniştrii sportului din mai multe ţări privind prezenţa sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, potrivit agenţiei PA, citată de AFP. 

UPDATE Premierul ungar Viktor Orban este liderul UE care nu l-a aplaudat pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, la sosirea acestuia la summitul UE de la Bruxelles pentru fotografia de grup, scrie presa internaţională, preluând mesajul de pe Tiwitter al unui europarlamentar. Doar că pe imagini se observă că Orban nu este singurul lider european care nu bate din palme la vederea lui Zelennski. Nici Klaus Iohannis, aflat în primul rând la fotografia oficială, nu-l aplaudă pe preşedintele Ucrainei, doar că mass-media internaţională l-a ignorat pe şeful de la Cotroceni, notează Mediafax.

UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron nu a exclus să retragă Legiunea de Onoare acordată de predecesorul său Jacques Chirac preşedintelui rus Vladimir Putin în 2006, explicând, totodată, că doreşte să aleagă "momentul potrivit pentru a face asta", notează AFP.

UPDATE Rusia a lansat joi seară un atac cu drone şi rachete asupra unor ţinte din sudul şi estul Ucrainei, potrivit unor oficiali şi localnici care spun că au auzit explozii puternice, relatează The Guardian. Sirenele pentru raiduri aeriene au răsunat în mare parte din ţară joi seara târziu.Serhi Lîsak, administratorul militar din regiunea Dnipropetrovsk, a declarat că au fost depistate îndreptându-se spre zonă drone Shahed, notează Ziare.com.

UPDATE Ucraina cere Olandei avioane de vânătoareMinistrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, a confirmat faptul că Ucraina a depus o cerere prin care cere Olandei să furnizeze avioane de luptă F-16, a informat organizaţia de ştiri NOS. "Şi trebuie să ne uităm serios la consecinţe, nu se poate întâmpla peste noapte. Trebuie să fim sinceri în privinţa asta", a spus Ollongren.

UPDATE Armata ucraineană a atacat aerodromul din Berdiansk, oraş ocupat temporar de ruși, din regiunea Zaporojie. Peste 100 de soldați invadatori au fost uciși, în urma atacului care a avut loc pe 8 februarie, a anunțat administrația militară a orașului Berdiansk, citată de Kyiv Independent. Armata ucraineană a avariat, de asemenea, un depozit cu muniție, combustibil și lubrifianți și o stație radar, potrivit Spotmedia.

UPDATE Un grup de soldați ucraineni a sosit în Belgia în cadrul unei misiuni de instruire a Uniunii Europene pentru a stăpâni dronele subacvatice, a declarat joi ministrul belgian al Apărării, Ludivine Dedonder, potrivit Kyiv Independent, notează HotNews.

UPDATE Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că nu exclude trimiterea de avioane de vânătoare în Ucraina la un moment dat, dar că așa ceva durează, iar Kievul are nevoie urgent de putere de luptă, în condițiile în care oficialii ucraineni au declarat că o nouă ofensivă rusă este în curs de desfășurare, potrivit HotNews.

UPDATE Surse militare au afirmat că Putin este pregătit să sperie Occidentul cu un nou test major al unei rachete strategice - probabil racheta sa "de neoprit" Satan-2, potrivit metro.co.uk. Este posibil ca lansarea să fie programată chiar pentru a coincide cu aniversarea începutului războiului din Ucraina, la 24 februarie, potrivit NewsWeek.

UPDATE Compania germană „Rheinmetall” intenționează să furnizeze Ucrainei cel mai modern tanc de luptă KF-51 Panther, dar are nevoie de aprobarea guvernului federal german, scrie Handesblatt.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden a apreciat joi ca fiind „posibilă” o viitoare vizită a sa în Polonia, însă a exclus o eventuală deplasare în Ucraina, în timp ce se apropie 24 februarie, data la care Rusia a invadat această ţară, anul trecut, informează AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Ministerul ucrainean al Politicii Informaționale a prezentat o înregistrare video cu racheta de croazieră cu rază lungă de acțiune GLSDB. Acest proiectil are o rază de acțiune de 150 de kilometri și face parte dintr-un nou pachet de ajutor militar al SUA, scrie NewsWeek.

UPDATE Sportivii ucraineni acuză Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) că ar fi „de partea greşită a istoriei”, în contextul poziţiei organismului olimpic faţă de posibila participare a sportivilor ruşi la JO de la Paris 2024, scrie DPA.

UPDATE Polonia va închide un punct de trecere a frontierei cheie cu Belarus până la noi ordine, a declarat joi ministrul polonez de interne, în timp ce relațiile dintre Varșovia și Minsk ating noi minime, potrivit Reuters.

UPDATE Președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a declarat că președintele SUA, Joe Biden, se înscrie în istorie ca un terorist, transmite agenția Rador. Politicianul a făcut această declaraţie, joi, pe canalul său Telegram.

UPDATE „OMS estimează că, în acest moment, una din patru persoane din Ucraina este expusă riscului de a suferi de afecțiuni psihice grave”, a declarat Michel Kazatchkine, consilier în cadrul OMS, citat de Reuters. În urma unei vizite recente în orașul Dnipro, Kazatchkine a spus că a văzut zeci de militari spitalizați cu „anxietate acută și tragică, depresie și afecțiuni psihiatrice”, notează Gândul.

UPDATE Industria de apărare rusă intenționează să producă și să modernizeze mii de tancuri, a declarat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, în cadrul unei reuniuni pe care a avut-o în timpul unei vizite la uzina de inginerie a transporturilor din Omsk. "Ieri, după cum știți, dușmanul nostru a implorat avioane, rachete, tancuri, fiind în străinătate. Ce ar trebui să facem ca răspuns? Este clar că în acest caz este firesc să creștem producția de diferite tipuri de arme și echipamente militare, inclusiv tancuri moderne", a declarat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, transmite Interfax.

UPDATE Preşedintele român Klaus Iohannis a salutat prezenţa preşedintelui Ucrainei la reuniunea Consiliului European, ca o dovadă în plus a solidarităţii şi unităţii europene şi a coordonării strânse în susţinerea poporului ucrainean în faţa războiului declanşat de Federaţia Rusă, scrie Mediafax.

UPDATE Ungaria va continua să ofere Ucrainei asistenţă financiară şi umanitară, a afirmat premierul Viktor Orban, după ce a participat, cu ocazia summitului Uniunii Europene, la o reuniune cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, liderul de la Budapesta subliniind că singura soluţie sunt negocierile, anunță Mediafax.

UPDATE Jurnalistul Jack Parrock, corespondent al mai multot publicații, între care The Telegraph, The Times, Politico și Deutsche Welle, a publicat pe Twitter imaginile video de la momentul fotografiei de grup, cu mesajul: „În timp ce președintele ucrainean Zelenski sosește pentru fotografia de grup cu liderii UE la Bruxelles, toți par să aplaude, în afară de unul: Viktor Orban din Ungaria”.

UPDATE Președintele Vladimir Putin a declarat că economia Rusiei a depășit cele mai grave efecte ale sancțiunilor și că este de așteptat să înregistreze o creștere modestă în acest an, în pofida a ceea ce a numit încercările de a submina anumite industrii, potrivit Rador.

UPDATE SpaceX ar trebui să-şi aleagă tabăra - Ucraina sau Rusia, a declarat joi Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Zelenski, după ce compania lui Elon Musk a anunţat că a limitat utilizarea dispozitivelor de internet Starlink furnizate Kievului, astfel încât acestea să nu mai poată fi folosite pentru controlul dronelor, relatează Reuters, potrivit news.ro.

UPDATE Primul lot cu noua uniformă pentru armata rusă, care a fost numit informal „în șapte culori”, va fi gata în câteva zile și va fi trimis spre aprobare la Ministerul rus al Apărării, informează publicația rusă RBC.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit joi seara cu regele Philippe al Belgiei, după ce a participat la un summit UE şi s-a întâlnit cu liderii europeni, a anunţat palatul, scrie Mediafax.

UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a întâlnit joi, 9 februarie, cu reprezentanți ai industriei aviatice.În cadrul unui discurs, liderul de la Kremlin a susținut că nu Rusia este cea care a început ostilitățile în Ucraina, ci cea care vrea să le pună capăt, notează Ziare.com.

UPDATE O explozie a avut loc joi la o fostă fabrică din Kiev. Potrivit lui Vitali Kliciko, primarul Capitalei, oamenii ar putea fi sub dărâmături. Acum, toate serviciile de urgență au fost trimise la fața locului, transmite edilul.

UPDATE Avioane de vânătoare ale NATO au participat la 570 de acţiuni de interceptare a unor zboruri militare ruse în spaţiul aerian internaţional în 2022, transmite joi DPA.

Război în Ucraina, ziua 350: Precizări privind Moldova și noapte sângeroasă. Zelenski, la Londra: „Rusia va pierde. Dați-ne aripi”
Război în Ucraina, ziua 351: Zelenski alertează Moldova, iar Rusia începe noua ofensivă masivă. UE: „Urmează săptămâni decisive”
/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
/PROMO/ Otrava din farfurie. Testăm fructele și legumele la „Moldova gândește LIVE”
/PROMO/ Otrava din farfurie. Testăm fructele și legumele la „Moldova gândește LIVE”
/VIDEO/ Viral pe YouTube: Interviul lui Dudi cu Sandu, inundat de comentarii în care refugiații ucraineni mulțumesc moldovenilor
/VIDEO/ Viral pe YouTube: Interviul lui Dudi cu Sandu, inundat de comentarii în care refugiații ucraineni mulțumesc moldovenilor
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid
/VIDEO/ Prima reacție a Nataliei Barbu, după ce a ratat finala Eurovision 2024: „Nu e vorba despre voce, este foarte...”
/VIDEO/ Prima reacție a Nataliei Barbu, după ce a ratat finala Eurovision 2024: „Nu e vorba despre voce, este foarte...”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac cibernetic în Moldova, paradox istoric, decizie UE și arme chimice! Zelenski: Putin e un nazist

08 mai 2024, ora 23:01

Armata rusă a lansat miercuri dimineață un nou atac aerian de amploare asupra infrastructurii energetice din mai multe părți ale Ucrainei. Au fost vizate instalații de generare și transport din regiunile Poltava, Kirovograd, Zaporojie, Lvov, Ivano-Frankovsk și Vinița, a adăugat el. Cel puțin 6 oameni au fost răniți, au anunţat autorităţile ucrainene, iar trei centrale termice au fost grav avariate. Ucraina a răspuns atacând în cursul nopții cu o rachetă ATACMS un depozit de carburant din orașul Lugansk, situat la 85 de kilometri distanță de frontiera cu Rusia.

Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de către armata rusă. Pe de altă parte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a comparat invazia rusă a Ucrainei cu ocuparea ţării sale de către nazişti, într-un discurs adresat națiunii şi difuzat la 8 mai, zi în care Ucraina şi Uniunea Europeană sărbătoresc victoria aliaţilor asupra nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial, informează Politico. Șeful forțelor armate britanice, amiralul Sir Tony Radakin, a avertizat că tensiunile din întreaga lume „ajung la punctul de fierbere”, potrivit London Business News.

UPDATE Într-un interviu pentru BBC, Mihai Popşoi a declarat că în spatele atacului cibernetic de la Poşta Moldovei, care a avut loc în februarie 2024, s-ar afla Federaţia Rusă. De asemenea, hackerii ruşi sunt cei care au atacat site-ul postului public de televiziune de la Chişinău, potrivit acestuia.Capacităţile de apărare cibernetică ale Republicii Moldova sunt "încă modeste", dar autorităţile le consolidează cu ajutorul partenerilor externi, a declarat şeful diplomaţiei moldovene în interviu, citat de Agerpres.

UPDATE Preşedintele ceh Petr Pavel a subliniat miercuri, într-un discurs susţinut cu ocazia marcării a 79 de ani de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa, că, după o „reflecţie profundă”, fosta Germanie nazistă învinsă a devenit o ţară democratică, angajată în favoarea păcii şi a stabilităţii în Europa, transmite agenția DPA, citată de Agerpres. Este un „paradox istoric”, a remarcat preşedintele ceh, deoarece Rusia - care ea însăşi a fost invadată de Germania nazistă şi a făcut parte din coaliţia antihitleristă alături de Marea Britanie şi SUA - este astăzi ţară agresoare prin războiul său declanşat împotriva Ucrainei.

UPDATE Ambasadorii statelor UE au ajuns miercuri la un acord de principiu pentru ca veniturile rezultate din activele ruseşti îngheţate în urma sancţiunilor impuse Rusiei după invadarea Ucrainei să fie folosite pentru finanţarea ajutorului militar oferit armatei ucrainene, a anunţat preşedinţia belgiană a Consiliului UE, scrie Digi24.

UPDATE Uniunea Europeană (UE) continuă să sancţioneze Rusia la peste doi ani după ce a invadat Ucraina, iar ambasadorii Celor 27 se reunesc miercuri seara la Bruxelles pentru a discuta despre un nou pachet de sancţiuni, al 14-lea de la începutul războiului, relatează RFI, comform News.ro.

UPDATE Premierul român Marcel Ciolacu a declarat miercuri, 8 mai, într-o conferință de presă la Buzău, că va avea o discuție cu președintele Klaus Iohannis în perioada următoare privind posibilitatea ca România să trimită Ucrainei singurul sistem de apărare antiaeriană Patriot care este funcțional.

UPDATE Armenia încetează finanțarea activităților Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), condusă de Rusia, a declarat, miercuri, secretarul de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Erevan, Ani Badalian, informează agenția rusă de presă Interfax.

UPDATE Ucraina anchetează cu privire la aproximativ 50 de rachete balistice nord-coreene găsite pe teritoriul ucrainean, în contextul în care axa Phenian-Moscova se consolidează neîncetat.

UPDATE Parlamentul de la Kiev a adoptat miercuri un proiect de lege care permite anumitor categorii de deţinuţi să meargă să lupte pe front în schimbul unei amnistii, într-un moment în care Ucraina încearcă să mobilizeze mai mulţi soldaţi împotriva trupelor Rusiei, relatează AFP, conform Agerpres.

UPDATE Vicepremierul italian Matteo Salvini a declarat miercuri că preşedintele francez Emmanuel Macron este un politician "periculos" care ar trebui "să se trateze", după ce liderul de la Elysee a vorbit din nou despre posibilitatea trimiterii unor trupe în Ucraina pentru a susţine armata acesteia în războiul cu Rusia, relatează AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Ucraina a arătat miercuri că a ajuns să producă drone de atac cu rază lungă de acțiune la fel ca Rusia. Moscova folosește acest tip de arme de la începutul invaziei sale în Ucraina.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunță că a avut miercuri o convorbire cu premierul ungar Viktor Orban, pe care l-a invitat să participe la summitul pentru pace care va avea loc în iunie în Elveţia. „Poziția Ungariei este importantă pentru noi”, a scris Zelenski într-o postare pe X.

UPDATE Ungaria nu va participa la planul pe termen lung al NATO de a ajuta Ucraina, a declarat miercuri ministrul ungar de externe, numind planul o „misiune nebunească”. Aliații din cadrul NATO au convenit în luna aprilie să inițieze planificarea unui sprijin militar pe termen lung pentru Ucraina împotriva invaziei ruseşti, prin înființarea unui fond în valoare de 100 de miliarde de euro. Conform planurilor, NATO ar prelua unele activități de coordonare de la o coaliție condusă de SUA, cunoscută sub numele de grupul Ramstein, scrie Rador.

UPDATE Șeful Administrației Militare Regionale Harkov, Oleh Sinegubov, a afirmat că “Rușii au lovit un teren de sport unde se jucau copii. Trei dintre aceștia sunt în stare extrem de gravă și au fost transportați la spital“. Potrivit acestuia, cei care au fost răniți sunt copiii de 12, 13 și 15 ani, care jucau fotbal, scrie Biziday. Sinegubov a mai transmis că trupele ruse au lovit și zone rezidențiale, în urma atacului desfășurat azi. Sunt persoane rănite, însă nu a fost publicat un bilanț clar până la această oră. Presa locală relatează despre cel puțin doi răniți, în afară de cei trei copii.

UPDATE A nins miercuri, 8 mai, la Moscova, iar orașul s-a acoperit cu o pătură albă, în ajunul Zilei Victoriei asupra Germaniei naziste, cea mai importantă sărbătoare a Rusiei, relatează EFE.

UPDATE Poliția de frontieră poloneză a anunțat miercuri că a arestat un dezertor din armata rusă, care a trecut ilegal în Polonia din Belarus, un aliat apropiat al Moscovei, relatează AFP.

UPDATE Forţele aeriene ucrainene au raportat că au doborât 39 din cele 55 de rachete lansate asupra mai multor regiuni şi 20 din cele 21 de drone Shahed lansate de ruşi, scrie Mediafax. „De ziua comemorării şi a victoriei asupra nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial, nazistul Putin a lansat un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei. Întreaga lume trebuie să înțeleagă cine este cine. Lumea nu trebuie să dea o șansă noului nazism””, a declarat miercuri dimineaţă preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Image

UPDATE Doi suspecți care au gradul de colonel în administrația de stat a Ucrainei au fost reținuți de Serviciul de Securitate (SSU) pentru implicare într-un complot de asasinare a lui Volodimir Zelenski și a mai multor oficiali de la Kiev, scrie Spotmedia.

UPDATE Premierul român Marcel Ciolacu a declarat miercuri, 8 mai, într-o conferință de presă la Buzău, că va avea o discuție cu președintele Klaus Iohannis în perioada următoare privind posibilitatea ca România să trimită Ucrainei singurul sistem de apărare antiaeriană Patriot care este funcțional, scrie Libertatea.

UPDATE Poliția de frontieră poloneză a anunțat miercuri că a arestat un dezertor din armata rusă, care a trecut ilegal în Polonia din Belarus, un aliat apropiat al Moscovei, relatează AFP.

UPDATE Belgorod a fost supus atacurilor ucrainene încă din primele zile ale invaziei rusești pe scară largă a Ucrainei. Dar războiul a venit cu adevărat în oraș chiar la sfârșitul anului 2023, pe 30 decembrie, când Ucraina a lansat un atac masiv asupra centrului orașului rusesc, ucigând 24 de persoane și rănind peste 100. Meduza a publicat mărturiile mai multor locuitori din orașul aflat la doar 38 km de granița cu Ucraina, pe care le-au obținut jurnaliștii care publică pe site-ul independent Bereg, scrie Libertatea.

UPDATE A nins miercuri, 8 mai, la Moscova, iar orașul s-a acoperit cu o pătură albă, în ajunul Zilei Victoriei asupra Germaniei naziste, cea mai importantă sărbătoare a Rusiei, relatează EFE.

UPDATE Șeful Administrației Militare Regionale Harkov, Oleh Sinegubov, a afirmat că “Rușii au lovit un teren de sport unde se jucau copii. Trei dintre aceștia sunt în stare extrem de gravă și au fost transportați la spital“. Potrivit acestuia, cei care au fost răniți sunt copiii de 12, 13 și 15 ani, care jucau fotbal, scrie Biziday. Sinegubov a mai transmis că trupele ruse au lovit și zone rezidențiale, în urma atacului desfășurat azi. Sunt persoane rănite, însă nu a fost publicat un bilanț clar până la această oră. Presa locală relatează despre cel puțin doi răniți, în afară de cei trei copii.

UPDATE Ucraina continuă să pregătească noi vizite ale partenerilor săi și să lucreze la acorduri de securitate pentru Kiev și pentru Europa, a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său de marți seară. „Pregătim întâlniri și documente care se vor remarca cu siguranță în următoarele săptămâni. Noi vizite în Ucraina ale partenerilor noștri. Noi acorduri de securitate pentru țara noastră și pentru viața în Europa în general. Și desigur, vom continua să pregătim începerea negocierilor cu Uniunea Europeană în iunie”, a spus liderul de la Kiev.

UPDATE Lituania este pregătită să trimită soldați în Ucraina, în cadrul unei misiuni de instruire, a declarat pentru Financial Times premierul lituanian Ingrida Šimonytė. Ea a spus că are autorizația parlamentului pentru a trimite trupe în Ucraina în scopuri de pregătire, scrie ziarul citat.

UPDATE Ucraina a atacat în cursul nopții un depozit de carburant din orașul Lugansk, situat la 85 de kilometri distanță de frontiera cu Rusia. Atacul a fost efectuat cu o rachetă ATACMS, relatează canalele rusești de Telegram citate de Kyiv Post. Potrivit canalului ASTRA, cinci muncitori au fost răniți, iar mai multe locuințe din apropiere au rămas fără energie electrică după distrugerea liniei de tensiune de la depozit. Obiectivul lovit are 10 unități de stocare mari și 28 de unități mici. Distrugerea unei singure unități mari poate genera o pagubă de până la șase milioane de dolari, iar o unitate mică costă până la un milion de dolari, potrivit Spotmedia.

UPDATE Militarii Armatei Naționale din Republica Moldova participă alături de camarazii din România la exercițiul ”Wind Spring –2024”, care se desfășoară în perioada 8–24 mai la Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu, România, conform Știripesurse.

UPDATE În ultimele 24 de ore, rușii au lansat 84 de atacuri pe toată linia frontului, iar forțele ucrainene au lovi un post de comandă rusesc, un depozit de combustibil și lubrifianți și cinci zone în care erau concentrate trupele ruse, a anunțat miercuri Statul Major al armatei ucrainene. În total, trupele ruse au lansat o rachetă și 47 de lovituri aeriene asupra pozițiilor ucrainene și a zonelor populate. Peste 120 de localități din regiunile Harkov, Donețk, Zaporojie și Herson au fost bombardate de artileria inamică, scrie Spotmedia.

UPDATE Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat, marți, cu ocazia ceremoniei de învestire a lui Putin de la Kremlin, că rușii trebuie să preia controlul asupra orașelor ucrainene Odesa și Harkov în luna mai. Ulterior, președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar trebui „forțat” să semneze un tratat cu Rusia, mai spune Kadîrov, scrie Digi24.

UPDATE Soldatul american Gordon Black, arestat în oraşul rusesc Vladivostok cel puţin până la 2 iulie, a fost acuzat oficial de furt de natură să provoace pagube semnificative. El a fost reţinut la începutul lunii mai. Ministerul rus de Interne a anunțat marţi că o femeie de 32 de ani a depus o plângere împotriva suspectului în vârstă de 34 de ani. Cei doi se cunoscuseră în Coreea de Sud, unde el are baza, iar rusoaica lucra și au început o relaţie. Black a venit apoi în Vladivostok pentru a o vizita, cei doi s-au certat, iar ulterior ea a depus o plângere la poliţie în care îl acuză de furt de bani, a precizat ministerul. El a fost arestat într-un hotel local, după ce îşi cumpărase un bilet de avion pentru a se întoarce acasă. Pentagonul a precizat marţi că, înainte de arestarea sa în Rusia, sergentul de stat major nu numai că a încălcat regulile armatei, călătorind în Vladivostok fără autorizaţie, dar a făcut acest lucru după ce a trecut prin China. Pentagonul a mai spus că nu există nicio dovadă că Black ar fi plănuit să rămână în Rusia după încheierea concediului, scrie Spotmedia.

UPDATE Serviciile de informații militare britanice au raportat că Forțele Spațiale Militare Ruse au început să instaleze un al doilea focos pe principalele lor rachete lansate din aer, Kh-101, relatează BBC.

UPDATE Fostul premier bulgar Nikolai Denkov avertizează într-unt interviu pentru "El Periodico" asupra pericolului ca "alte state" să încerce să controleze Executivul, având în vedere rolul important pe care îl va juca în curând în tranzitarea de gaze către UE, conform Rador.

UPDATE Estonia a votat o rezoluţie prin care a declarat Biserica Ortodoxă Rusă instituție care sponsorizează agresiunea militară a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, informează Kyiv Independent.

UPDATE Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a acuzat miercuri, în ajunul Zilei Victoriei asupra Germaniei naziste sărbătorită în Rusia pe 9 mai, că „descendenţii lui Napoleon şi Hitler” vor să învingă din nou Rusia cu ajutorul anglo-saxonilor, informează agenția EFE, citată de Agerpres.

UPDATE Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat, în cadrul unei conferinţe, că dacă Franţa trimite trupe în Ucraina, acestea vor reprezenta ţinte legitime pentru Moscova, scrie Mediafax. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a avertizat că o eventuală implicare a Alianţei Nord-Atlantice în războiul din Ucraina ar fi o mişcare periculoasă.

UPDATE Zelenski a declarat marți că statul insular Capul Verde a devenit prima țară africană care a fost de acord să participe la „summitul mondial pentru pace” menit să găsească o soluție la războiul de mai bine de doi ani dintre Ucraina și Rusia. Summitul, la care Rusia nu a fost invitată, va avea loc în Elveția la 15-16 iunie, iar Ucraina speră să obțină un amplu sprijin pentru a convinge Moscova să fie de acord cu termenii pe care Kievul îi consideră acceptabili. Ucraina a depus mari eforturi pentru a atrage de partea sa țări din Sudul Global, deși Rusia beneficiază de vechi legături cu acestea din perioada sovietică.

UPDATE Unitatea ucraineană de forțe speciale Kraken a difuzat marți o înregistrare video din orașul asediat Ceasiv Iar, din regiunea estică Donețk, care prezintă imagini cu luptele continue ce se dau în mijlocul unui peisaj devastat, dar susține că în prezent nu există niciun soldat rus în oraș, scrie The Kyiv Independent.

UPDATE Rusia folosește arme chimice pentru a-i alunga pe soldații ucraineni din tranșee și în linia de foc. Pe front în Ucraina este folosit la scară industrială. Colonelul în retragere al armatei britanice Hamish de Bretton-Gordon scrie despre acest lucru într-o rubrică pentru Telegraph. El spune că a văzut direct cât de mortale pot fi armele chimice ale lui Putin. „Incapabil să rupă spiritul și rezistența trupelor de la Kiev cu arme convenționale, Kremlinul recurge la atacuri cu gaze în stilul Primului Război Mondial. În timp ce oamenii de stat occidentali sunt ocupați să evite escaladarea pe care Putin și bătăușii săi o amenință aproape zilnic, Rusia a înșelat, liderii noștri, făcându-i să ignore amenințarea chimică”, scrie el.

UPDATE Rusia a desemnat Freedom House, o organizație nonprofit americană care militează pentru democrație la nivel internațional, drept organizație „indezirabilă”, a anunțat marți Biroul Procurorului General al Rusiei, potrivit The Kyiv Independent. Legea rusă privind "organizațiile indezirabile" a fost adoptată în 2015, prin intermediul acesteia fiind efectiv interzisă cooperarea cu aproximativ 160 de ONG-uri incluse de atunci pe listă.

UPDATE Cel puțin șase oameni, inclusiv o fetiță de șase ani și o femeie în vârstă de 91 de ani, au fost răniți marți în Nikopol, într-o zi cu intense bombardamente rusești asupra sud-estului regiunii Dnipropetrovsk, au anunțat autoritățile regionale, potrivit The Kyiv Independent. Într-o postare pe Telegram, guvernatorul Serhii Lisak a anunțat că 14 drone kamikaze și artileria rusească au lovit orașul Nikopol și comunitățile din jur. Inițial, el a precizat că patru persoane au fost rănite - două femei de 91 de ani și, respectiv, 50 de ani, precum și doi bărbați, de 37 și, respectiv, 40 de ani. Unul dintre bărbați se afla în stare gravă. Zece case, trei garaje și mai multe clădiri agricole au fost avariate în urma bombardamentelor rusești. Într-o postare ulterioară, Lisak a anunțat că numărul răniților a crescut la șase, printre care și o fetiță de șase ani.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 803: Planul NATO pentru Moldova, ordinul lui Putin și alertă în Europa! Rusia amenință Marea Britanie
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid
/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
/PROMO/ Otrava din farfurie. Testăm fructele și legumele la „Moldova gândește LIVE”
/PROMO/ Otrava din farfurie. Testăm fructele și legumele la „Moldova gândește LIVE”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
Premieră mondială: Noul Porsche Cayenne GTS facelift. Motorul său V8 a fost supus unei revizuiri ample
Premieră mondială: Noul Porsche Cayenne GTS facelift. Motorul său V8 a fost supus unei revizuiri ample
/VIDEO/ Viral pe YouTube: Interviul lui Dudi cu Sandu, inundat de comentarii în care refugiații ucraineni mulțumesc moldovenilor
/VIDEO/ Viral pe YouTube: Interviul lui Dudi cu Sandu, inundat de comentarii în care refugiații ucraineni mulțumesc moldovenilor

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram