Soarta deputatei Marina Tauber la localele din 5 noiembrie va fi decisă marți, 3 octombrie, de Curtea Constituțională. Magistrații urmează să se pronunțe asupra sesizării depuse de către Marina Tauber și Reghina Apostolova, Vadim Fotescu, Denis Ulanov și Petru Jardan, privind prevederile care interzic unor persoane asociate partidelor politice declarate neconstituționale să candideze la alegeri.
Între timp, Marina Tauber, care vrea să candideze independent pentru funcția de primar la Bălți, se laudă că a colectat deja toate semnăturile necesare în susținerea sa.
„Eu, împreună cu echipa mea din Bălți, am adunat 50 de liste semnate, foarte repede, inclusiv toate documentele necesare pentru înregistrarea în calitate de candidat independent la funcția de primar al municipiului Bălți. Acum, comisia va verifica toate actele, și noi vom aștepta invitație la ședință în legătură cu înregistrarea mea”, a anunțat Marina Tauber într-o postare pe canalul său de Telegram.
Deputata Marina Tauber a depus repetat, în dimineața de vineri, 29 septembrie, dosarul pentru înregistrarea în cursa electorală pentru primăria Bălți. Asta după ce Curtea Constituțională a decis să suspende interdicția prin care membrii fostului partid Șor nu pot candida la alegeri timp de trei ani. După depunerea cererii suplimentare, Tauber a primit de la Consiliul electoral de circumscripție Bălți listele de subscripție în vederea colectării semnăturilor pentru susținerea sa în calitate de candidat independent la funcția de primar.
În urma deciziei recente a Curții Constituționale, autoritățile nu mai pot pune în practică articolul 16 aliniatul 2 din Codul Electoral, votat în luna iulie de majoritatea parlamentară.
Acesta prevede că „nu pot fi alese persoanele care, la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, dețineau calitatea de membru al organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, precum și persoanele care ocupau funcții elective din partea partidului politic declarat neconstituțional, pe o perioadă de 5 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale”.
Partidul Șor a fost declarat neconstituțional pe 19 iunie. Decizia a fost pronunțată de magistrații Curții Constituționale, urmare a sesizării Guvernului Republicii Moldova, în care se menționa că formațiunea ar fi acționat în contradicție cu principiile statului de drept și ar reprezenta interesele Federației Ruse în Republica Moldova. Este pentru prima dată când un partid politic a fost scos în afara legii în Republica Moldova.