La peste 24 de ore de la anunțul UE privind ajutorul de 60 de milioane de euro pentru malul stâng, Tiraspolul nu a venit, deocamdată, cu nicio reacție. Autoritățile de la Chișinău sunt însă optimiste și cred că stânga Nistrului va accepta până la urmă condițiile impuse de europeni. Experții sunt însă rezervați și susțin că liderii separatiști nu sunt în stare să ia o decizie de sine stătător și cel mai probabil se consultă cu Moscova, care îi va convinge să nu accepte unele condiții.
Guvernul a trimis ieri o scrisoare oficială către Tiraspol, în care informează partea stângă despre ajutorul oferit de UE, dar și despre condițiile impuse. Până la această oră, malul stâng nu a reacționat.
„Nu avem deocamdată o reacție, dar suntem convinși că reacția va fi. Este nevoie să depășim această situație critică. Sunt foarte optimist, nu pot să zic că mai optimist ca niciodată, dar mult mai optimist decât eram acum o lună de zile, chiar două luni că multe dintre lucrurile concrete, care nu puteau avansa, inclusiv cele legate de drepturile omului își vor găsi soluția”, a menționat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.
Una dintre condițiile impuse malului drept este ca tarifele la energie să crească treptat, atât pentru consumatorii casnici cât și pentru întreprinderi, astfel încât să ajungă, în timp, la nivelul tarifelor de pe malul drept. Va fi un proces lung, cred experții, reieșind din diferențele economice majore dintre cele două maluri.
„Trebuie să înțelegem că Uniunea Europeană are niște așteptări realiste, nu se așteaptă ca un consumator din stânga Nistrului astăzi plătește un leu și mâine plătește 15. Nu este asta ce cere UE. UE cere o tranziție treptată către prețurile de piață. Eu cred că este în interesul oamenilor din regiune ca Tiraspolul să accepte aceste condiții, să vedem însă dacă va avea permisiune de la Moscova sau de la grupul Șerif ”, a subliniat expertul Watchdog, Eugen Muravschi.
O altă condiție este respectarea drepturilor omului în regiune. Recent, pe malul stâng a fost lansată o inițiativă scandaloasă care prevede că persoanele care vor transmite date sau informații „clasificate” din regiune către cetățeni, organizații și autorități străine să fie pedepsite cu până la zece ani de închisoare.
„Este ceva tipic ce face administrația de la Tiraspol, nu este prima astfel de inițiativă și dacă ea o să ajungă să fie adoptată, asta deja este un semnal că segmentul de condiționalități nu o să funcționeze. Să nu încalci, să nu comiți să nu întemnițezi un om ilegal asta este o chestie în opinia mea foarte simplă. - Și credeți că vor respecta această primă condiție?- Urmează să vedem, eu sunt sceptic pentru că reținerile ilegale, încălcarea drepturilor fermierilor sau alte tipuri de abuzuri care se comit în fiecare an este de fapt o modalitate a Tiraspolului de a șantaja Chișinăul”, a punctat expertul Promo-LEX, Vadim Vieru.
Chișinăul cere insistent retragerea acestei inițiative.
„ Este foarte regretabil acest lucru și care vine într-un moment foarte nepotrivit când tocmai vorbim despre drepturile omului și necesitatea respectării lor. Ieri am trimis o circulară, scrisoare adresată Tiraspolului, dar și mai multor parteneri externi, nu doar cei implicați în procesul de negocieri, dar și Marii Britanii, Germaniei, Franței care sunt donatori importanți în proiectele de edificare a încrederii cu solicitarea ca această inițiativă în contextul de față să fie retrasă”, a menționat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.
Ieri, comisarul european pentru Extindere, Marta Kos a anunțat un ajutor de 60 de milioane de euro pentru depășirea crizei energetice pe malul stâng. Din acești bani va fi plătit gazul cumpărat de la bursă și livrarea acestuia în regiune până la mijlocul lunii aprilie. Ajutorul este însă condiționat de europeni, iar Tiraspolul trebuie să respecte câteva cerințe. Printre acestea se numără respectarea drepturilor omului și actualizarea treptată a tarifelor la energie la prețurile de piață pentru consumatorii din regiune. La fel companiile mari, care exportă produse vor trebui să achite prețurile de piață pentru energie, iar consumatorii industriali cu consum mare de energie vor fi excluși din pachetul de sprijin.