„Măsurile de precauție” privind activitatea persoanelor fizice și juridice, incluse în lista sancțiunilor SUA pentru campaniile persistente de influențare malignă și acte de corupție, au fost actualizate. Deciziile au fost aprobate în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).
În acest sens, a fost exclusă interdicția privind transferul bunurilor sancțiunilor către o autoritate publică, instituție publică sau o întreprindere cu capital majoritar de stat, precum și în cazul înregistrării unui asemenea transfer de drepturi.
Totodată, va fi permisă administrarea și valorificarea bunurilor infracționale în scopul recuperării prejudiciului cauzat statului, unei autorități/instituții publice sau unei întreprinderi cu capital majoritar de stat.
În octombrie 2022, SUA au introdus sancțiuni împotriva a doi oligarhi moldoveni, fugiți din țară. Este vorba despre Vladimir Plahotniuc și deputatul fugar Ilan Șor. Soția lui Ilan Șor, Sara Șor, cunoscută cu numele de scenă Jasmin, este vizată și ea.
Alături de aceștia, în lista sancțiunilor impuse de SUA se regăsesc mai mulți cetățeni ai Federației Ruse care au acționat în vederea influențării alegerilor din Republica Moldova și menținerii țării în sfera de influență a Moscovei.
Printre cetățenii ruși supuși sancțiunilor sunt Igor Chayka, Iurii Gudilin, Olga Grak, Leonid Gonin, ultimii activând în calitate de consilieri ai fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.
Ulterior, la 5 iunie 2023, SUA au introdus sancțiuni împotriva a șapte membri cheie ai unui grup de influență malignă, care ar avea legături cu serviciile secrete rusești, pentru rolul lor în eforturile Rusiei de a destabiliza democrația și de a influența alegerile din Republica Moldova. De asemenea, a fost desemnată o entitate deținută sau controlată de una dintre aceste persoane. Iată lista celor care cad sub sancțiuni:
- Konstantin Prokopievici Sapozhnikov este liderul grupului de influență malignă și a organizat complotul de destabilizare a Guvernului Republicii Moldova la începutul anului 2023;
- Iuri Iurievici Makolov a fost implicat în sprijinul logistic pentru complotul de destabilizare a Guvernului;
- Gleb Maksimovici Khloponin a fost implicat în strângerea detaliilor de securitate asupra diferitelor clădiri guvernamentale din Moldova pentru complotul de destabilizare;
- Svetlana Andreevna Boiko este un membru senior al grupului de influență malignă și s-a ocupat de bugetul pentru complotul de destabilizare a Guvernului de la Chișinău;
- Aleksei Viacheslavovici Losev a efectuat recunoașteri în Moldova pentru complotul de destabilizare a guvernului Republicii Moldova. Losev deține Perko Julleuchter, un atelier care produce felinare ceramic și care, la fel, cade sub sancțiuni;
- Vasili Viktorovici Gromovikov a fost implicat în finanțarea complotului de destabilizare a Guvernului Republicii Moldova;
- Anna Travnikova a fost implicată în operațiunile de influență ale grupului, care vizează publicul străin. Operațiunile au fost concepute pentru a influența opinia publică din străinătate în favoarea Rusiei în contextul războiului în desfășurare al Rusiei împotriva Ucrainei. În 2022, Travnikova a coordonat cu Boiko promovarea narațiunilor pro-Rusia pentru publicul din mai multe țări, inclusiv Statele Unite.
Potrivit unui comunicat al Trezoreriei, sancțiunile fac parte dintr-un efort continuu de combatere a influenței maligne a Rusiei în Moldova. Persoanele vizate de sancțiuni au făcut parte dintr-un complot de valorificare a protestelor de la Chișinău și de a sechestra Casa Guvernului Republicii Moldova.
Ca urmare a aplicării sancțiunilor, toate proprietățile și interesele în proprietatea persoanelor desemnate, care se află în Statele Unite sau în posesia sau controlul persoanelor din SUA sunt blocate și trebuie raportate la OFAC. De asemenea, sunt blocate orice entități care sunt deținute, direct sau indirect, individual sau agregat, în proporție de 50 la sută sau mai mult de una sau mai multe persoane blocate.
Actorii de influență malignă desemnați de OFAC fac parte dintr-o mare operațiune de informare globală legată de Federația Rusă, care vizează Ucraina, țările care se învecinează cu Ucraina, inclusiv Moldova, țările balcanice, Uniunea Europeană, Regatul Unit și Statele Unite.
Acești actori au provocat, instruit și supravegheat grupuri din țările democratice care desfășoară proteste antiguvernamentale, mitinguri, marșuri și demonstrații. Acești agenți de influență malignă analizează țările vulnerabile la exploatare și provoacă temeri care subminează încrederea în principiile democratice din țările vizate.
Guvernul Statelor Unite a dezvăluit anterior încercările Rusiei de a folosi agenți secreți pentru a submina democrația în Republica Moldova. Pe 26 octombrie 2022, OFAC a sancționat pe Yuriy Igorevich Gudilin, Olga Yurievna Grak și Leonid Mikhailovich Gonin pentru eforturile lor coordonate în 2020 și 2021 de a influența rezultatul alegerilor din Republica Moldova.
Iar pe 30 mai 2023, Uniunea Europeană a sancționat mai mulți indivizi ruși și moldoveni pentru implicarea lor în activități de destabilizare împotriva Guvernului Republicii Moldova.