Guvernul a aprobat modificări la regulamentul care prevede modalitatea de repartizare a consumului de energie termică între locatarii de bloc, inclusiv cei deconectați de la sistemul centralizat de încălzire. Noul regulament prevede acordarea dreptului pentru gestionarii de blocuri să propună propriul mecanism de repartizare a agentului termic, dacă nu sunt de acord cu formula de calcul prevăzută de metodologie.
Regulamentul stabilește mecanismul de calcul și repartizare a consumurilor de energie în interiorul unui bloc locativ, atât în cazul sistemului de alimentare cu energie termică pe verticală, cât și pe orizontală. De asemenea, actul interzice deconectarea, demontarea și izolarea coloanelor de la sistemul centralizat de încălzire.
Documentul reglementează și mecanismul de schimb de informație între furnizori cu privire la tipul și volumul de resurse energetice utilizate de către consumatori, în vederea constatării cazurilor când consumatorul deconectat nu respectă obligația prescrisă privind menținerea temperaturii aerului de cel puțin +18 grade în perioada sezonului de încălzire.
Potrivit Ministerului Energiei, noua metodologie ține cont de specificul fiecărui bloc și apartament și face ca această plată să fie mai individualizată. Prin această intervenție, crește rolul gestionarilor fondului locativ, iar cetățenii vor primi facturi cu mai multe detalii despre cum s-au calculat plățile.
În urma analizei, inclusiv a practicii din sezonul trecut de încălzire, s-a constatat că în majoritatea cazurilor problema nu era în calcule, ci viza parametrii despre bloc incluși, cu date depășite și eronate.
Decizia vine după ce anul trecut Curtea Constituțională a declarat neconstituțională precedenta metodologie, iar calculele făcute de producătorii de energie termică din Bălți și Chișinău au fost contestate de mai mulți consumatori.
Noua metodologie urmează a fi aplicată odată cu începerea sezonului de încălzire 2023-2024.