Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 944: Planul Rusiei în Moldova, operațiune secretă și atac cu roi de drone! Zelenski: „Putin e speriat”

social

/VIDEO/ Aeroportul din Iași, a doua casă pentru pasagerii moldoveni, afectați de plecarea unor companii avia

10 aprilie 2023, ora 11:00

Plecarea unor companii avia de pe piața din Republica Moldova a dat peste cap planurile a mii de persoane, care obișnuiesc să folosească avionul ca să se deplaseze dintr-o țară în alta. Oamenii s-au pomenit într-o incertitudine, neavând siguranța că zborurile vor fi operate.

În căutarea unor soluții cât de cât sigure, unii s-au reorientat spre cel mai apropiat aeroport pe care l-au găsit în orașul Iași, din România. Săptămâna aceasta am mers încolo și am discutat cu o mulțime de moldoveni, dar și cu administrația aeroportului despre situația creată. 

Războiul în țara vecină a pus la grea încercare și securitatea din Republica Moldova. Decizia autorităților de la Chișinău de a închide, de mai multe ori, spațiul aerian a redus cu mult activitatea operațională a singurului aeroport internațional de pasageri din țară. Din această cauză, persoanele care aveau nevoie să zboare peste hotare, au fost nevoite să caute alternative. 

Aeroportul Internațional Iași a fost una dintre soluții. Cu timpul, mulți s-au obișnuit cu această opțiune și au continuat să zboare folosind serviciile acestui aeroport. Interesul a devenit și mai mare după ce compania avia de tip low cost - Wizz Air - s-a retras din Republica Moldova, iar un alt operator avia - Air Moldova - se confruntă cu dificultăți financiare. 

„Suntem în punctul de trecere a frontierei Sculeni și mergem până în Iași, la aeroportul din Iași mai exact, pentru a vedea de ce unii moldoveni aleg să zboare din Iași”.

Imediat ce am ajuns în parcare, am observat abundența mașinilor cu numere moldovenești și ucrainene. Fiecare a patra mașină era înmatriculată în Republica Moldova.

Cursele la care se îmbarcau majoritatea moldovenilor aveau destinația spre Marea Britanie, Germania, Italia, Olanda sau Israel. Părerile oamenilor sunt împărțite, referitor la necesitatea deplasării lor la Aeroportul din Iași. Unii sunt bucuroși, pentru că aici au găsit curse mult mai ieftine și nu consideră deplasarea un efort prea mare. Alții, în schimb, sunt nemulțumiți că trebuie să facă un drum suplimentar, care aduce costuri în plus și timp pierdut. Dar nu au altă soluție. 

„- De ce ați ales să veniți la Iași și nu ați zburat de la Chișinău? - Că nu zboară, nu sunt curse. - Și e comod pentru dumneavoastră să veniți până la Iași? - Păi cum să zic, am venit de nevoie”. 

„- Păi mi-au schimbat biletul, de la Chișinău trebuia să zbor cu Wizz Air. - Și ei ți-au spus să vii aici, la Iași? - Da. - Cum e pentru tine lucrul ăsta, că e nevoie să mai faci atâția kilometri în plus? - E normal, nu e așa de departe. 40 de minute cu autocarul de la Chișinău e normal. Dacă era de la București da, e mai departe. Dar așa mai vezi sate, mai vezi ninsoarea asta, la noi nu ninge așa”. 

„- A fost bilet cumpărat la Roma, credeam că de acolo de la Chișinău, dar am fost nevoit să vin încoace. Am cumpărat de vreo lună în urmă. Acum de la Chișinău nu sunt cursele. Ei ne-au trimis mesaj și au zis să venim aici. - Nu e o problemă pentru dumneavoastră? E o problemă, sunt 200 de kilometri de venit încoace. Eu cred că asta are legătură cu Ucraina, cu războiul. Ar trebui să se rezolve, nu e deloc comod. Uite fiica, nepoții i-am adus să zboare de aici, când trebuia să zboare din Chișinău”. 

„- Îți e comod să aterizezi la Iași, nu era mai comod de la Chișinău? - E mai bine când aterizezi acasă, clar, decât să faci curse așa pe drumuri. Totuși, e bine că sunt mașini de pe teritoriul aeroportului și te duc până la Chișinău. Prețurile sunt mai scumpe la zboruri din Chișinău, triplu chiar. Aici e stabil și cu zborurile, la noi acum anunță că cerul e ocupat, că zboară o bombă pe undeva și se închide tot. Gata, eu am fugit. - Dum bun”. 

„- Nu știm nici noi care e cauza, că s-au anulat zborurile. - Și cum vi se pare chestia asta, e problemă? - Și normal, atâta timp cât toți apropiații sunt peste hotare. - Și de ce credeți că s-a întamplat asta? - Părerea mea sau la general? - Părerea dumneavoastră ne interesează. - E un joc politic. Nu sunt mic să mă amăgească cu o bombonică. Sunt anumite interese. - Și credeți că se va rezolva curând? - Era o vorbă din bătrâni, sperăm să fie bine, sănătoși să fim. O să vedem, nu știu”.

S-au activizat și firmele care efectuează curse auto din Republica Moldova direct spre Aeroportul din Iași. Costul unei călătorii începe de la câteva sute de lei. 

„- Am văzut că faceți curse la Chișinău. - Da. - Sunt pasageri? - Acum s-a închis aeroportul la Chișinău și pasageri sunt, că altă ieșire nu au moldovenii, cel mai apropiat aeroport e la Iași. Moldovenii noștri numai cu asta trăiesc, cu munca prin Europa. În Moldova este de lucru dar nu prea e plătit. 

- De mult faceți cursele astea? - Mai mult de un an, noi avem curse regulate de la Chișinău la Iași. - Și cât costă de pasager? În lei moldovenești, vreo 350 de lei, 85 de RON. Câteodată nu avem locuri și nu reușim, dar oamenii ăștia care fac transport ilicit, ne mai ajută câteodată. - Dar nu aveți probleme cu ei, vă înțelegeți? - Ei, probleme sunt toată vremea când e vorba de bani. Când omul vede oleacă mai mulți bani, asta e. Așa e concurența”. 

„- Salutare. Am o întrebare la dumneavoastră, văd că ați venit de la Chișinău. Cam cât costă o cursă de la Chișinău la Iași? - Cu taxiul e nu mai puțin de 100 de euro, vreo 2000 de lei. - Aveți des curse? - Cred că în fiecare zi. Și ieri am fost”.

Chiar dacă în parcare a fost amenajat un loc special pentru microbuzele de rută, există și transport ilicit, făcut cu mașini private, unde nimeni nu garantează siguranța pasagerilor și prețurile nu sunt fixe, susține directorul general al aeroportului.

„Asigurăm accesul în parcare acestor companii care au transport licențiat, cu licență internațională, că e regulat sau ocazional, astfel încât pasagerii care vin la aeroportul Iași, să știe că în parcare există transport spre Republica Moldova, autorizat. Deocamdată, eu cred că suntem pe un traseu bun, am făcut un prim pas important, nu este perfect, mai trebuie să rămână anumite aspecte pentru a ne confrunta cu cei care fac transport pirat și facem pași în continuare, pentru că pasagerii trebuie să conștientizeze că este în beneficiul lor să folosească firmele autorizate de transport către Republica Moldova”, ne-a spus directorul general al Aeroportului Iași, Romeo Vatră. 

Aeroportul din Iași este făcut pentru a prelua aproximativ un milion de jumătate de pasageri anual. Conform datelor de anul trecut, pe aici au trecut mai mult de două milioane de oameni, ceea ce pune o presiune pe actuala infrastructură. De aceea, autoritățile locale au început construirea unui nou terminal la aeroport, care va avea capacitatea de a procesa a pasagerii până la 5 milioane de pasageri anual.

„Avem mari speranțe că Iașiul va deveni un pol regional de dezvoltare și pentru Moldova românească și pentru cea de dincolo de Prut. Astăzi, foarte mulți pasageri din Republica Moldova aleg să decoleze de la Iași, pentru că este din fericire pentru pasageri, mult mai ieftin. Discuțiile pe care le avem cu partenerii noștri din Republica Moldova este ca să facilităm transferul cât mai rapid al cetățenilor din Moldova, să nu mai fie nevoiți să facă dublu control vamal. 

Chiar la sfârșitul lunii aprilie, împreună cu președinții consiliilor raionale din Moldova, vom aborda din nou acest subiect în cadrul euroregiunii Siret-Prut-Nistru, pentru că este foarte important ca cetățenii să aibă de câștigat. Mesajul meu către toți locuitorii Republicii Moldova este, dacă vor vrea să zboare către destinații pe care le găsesc aici, îmi doresc foarte mult să aleagă Iașiul pentru că, odată cu parcursul proeuropean de dezvoltare al Republicii Moldov a, Iașiul va deveni un adevărat pol regional de dezvoltare. Consiliul județean Iași, Primăria Municipiului Iași, și-au asumat că vor dezvolta infrastructura rutieră pentru a nu avea trafic aglomerat către aeroport”, a menționat președintele Consiliului județean Iași, Costel Alexe.

Administrația Aeroportului din Iași consideră că situația creată la Chișinău este una temporară. Dar cu toate astea, aeroportul este capabil să preia tot fluxul de pasageri, dacă va fi nevoie. 

„Și anul trecut am avut o situație oarecum asemănătoare prin închiderea spațiului aerian al Republicii Moldova și mă bucur că am putut să venim în sprijinul cetățenilor Republicii Moldova și ai Ucrainei care aveau nevoie să zboare și au avut la îndemână aeroportul Iași. Noi punem la dispoziție tuturor companiilor aeriene infrastructura noastră, în mod egal, și este decizia companiilor aeriene dacă zboară de pe un anumit aeroport sau nu. 

Nu putem noi să comentăm așa ceva. În acea perioadă de anul trecut, aeroportul Iași a preluat acest trafic suplimentar de la Chișinău, nu știu dacă în întregime, dar a făcut-o. A fost pentru noi un efort deosebit, deoarece cu actuala infrastructură suntem supuși unor presiuni din punct de vedere operațional, logistic și de personal. Din acest motiv ne dorim să finalizăm noul terminal pe care îl avem în construcție, care va permite un trafic de pasageri de până la 5 milioane anual. Noi suntem pregătiți să asigurăm transport fiecărui pasager, fie că e din Republica Moldova, România sau din altă țară”, a precizat Romeo Vatră.

Conform jurnaliștilor de la Ziarul de Iași, traficul pe aeroportul din Iași a început să crească odată cu darea în folosință, în anul 2015, a noii infrastructuri aeroportuare. Iar acum, odată cu situația aeriană din Republica Moldova, aeroportul din Iași se străduie din greu să reușească procesarea tuturor pasagerilor.

„Într-o vreme, plecă de aici pasageri să ia avionul de la Chișinău, pentru că era mai ieftin acolo, cu tot cu drum. Acum sa inversat trendul. E oarecum nedrept că vin o mare parte din cursele din Chișinău aici la Iași. Înțeleg că există o serie de facilități de care urmează să beneficieze pasagerii care trebuie să traverseze vama ca să vină aici. Cursele care au venit aici de la Chișinău, s-au suprapus peste asta generală de a crește numărul de curse și așa sa aglomerat foarte tare aeroportul”, ne-a raporterul la Ziarul de Iași, Radu Meșniță .

Jurnalistul, care este specializat pe subiecte despre transportul aerian, consideră că situația creată de plecarea anumitor companii de la Chișinău și de amânarea zborurilor ar putea să se redreseze în timp: „Polonezii de ce nu au venit la Iași, au preferat totuși Chișinăul. Înseamnă că au acolo alte condiții. Aici au fost temporar, anul trecut, dar s-au întors la Chișinău. Turkish Airlines preferă aeroportul din Chișinău. Poate companiile astea vor putea să ajute aeroportul Chișinău să se redreseze”. 

Radu mai spune că ar putea fi făcută o înțelegere între Consiliul Județean Iași și Primăria Chișinău, pentru organizarea unor curse de legătura între ambele aeroporturi, pentru a veni în sprijinul pasagerilor. 

„Așa cum Consiliul județean Iași are abilitatea de a coordona transportul județean aici în Iași, bănuiesc că aceleași atributii le are și Primăria Chișinău și atunci ar putea să facă un parteneriat, să atribuie prin licitație cursele astea și atunci ar fi ok. Trebuie să îi aducem față în față ca să facă asta, dacă nu le vine ideea”.

Acum câteva zile, Aeroportul Internațional Chișinău a revenit în proprietatea statului, după ce timp de 10 ani a fost gestionat de compania privat Avia Invest, ce are conexiuni cu deputatul fugar Ilan Șor. O speranță că traficul avia va reînvia este și propunerea făcută de Maia Sandu de a revizui taxa aeroportuară de 9 euro, percepută pentru fiecare pasager. 

„Solicit să fie revizuită taxa de 9 euro per pasager, în sensul reducerii maxime a acestei taxe. Solicit Agenției Proprietății Publice, administrației aeroportului să asigure funcționarea optimă de acum înainte, așa încât cetățenii să beneficieze de mai multe rute spre mai multe destinații la prețuri accesibile”, a declarat șefa statului.

De cealaltă parte, noua administrație a aeroportului a declarat că va folosi toate mecanismele pentru a majora potențialul de zboruri din Chișinău spre cât mai multe destinații, la prețuri accesibile. Va fi redusă și taxa de 9 euro, dar nu poate spune, deocamdată, cu cât mai exact.

„Conform unor date statistice, în anul 2014, atunci când Republica Moldova a semnat acordul de asociere cu Uniunea Europeana și regimul de călătorie a fost liberalizat, numărul de pasageri era de aproximativ 900 de mii anual. În anul 2017, a atins un număr record de pasageri, depășind 1,6 milioane. 

În anul pandemic, vorbim de 2020, fluxul de pasageri a avut o cădere extrem de drastică și a ajuns la doar 300 de mii de oameni. Un an mai târziu, numărul s-a dublat. Datele pentru anul trecut atestă din nou o creștere de 43 de procente, ceea ce ar depăși cifra de 1 milion de pasageri anual, care au trecut prin Aeroportul Internațional Chișinău”, a spus administratorul Aeroportului Internațional Chișinău, Constantin Vozian.

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae

/VIDEO/ Fundațiile de caritate ale politicienilor, pe linie moartă! Unele, ca Edelweiss, s-au închis, altele și-au rărit donațiile
/VIDEO/ Sute de milioane de lei pentru podurile din țară. Detalii despre un proiect de 175 de milioane, lângă zona Pruncul
/HARTĂ/ Furtuna Ashley lovește Moldova în weekend: Temperaturile scad brusc, iar în România va ninge
/HARTĂ/ Furtuna Ashley lovește Moldova în weekend: Temperaturile scad brusc, iar în România va ninge
/PROMO/ Noul proiect „Alo, TV8”, în curând! Deconspirăm falsurile și separăm adevărul de minciună în direct
/PROMO/ Noul proiect „Alo, TV8”, în curând! Deconspirăm falsurile și separăm adevărul de minciună în direct
/VIDEO/ Bărbat înarmat cu sabie, filmat noaptea, pe o stradă din Chișinău. Poliția a intervenit de urgență
/VIDEO/ Bărbat înarmat cu sabie, filmat noaptea, pe o stradă din Chișinău. Poliția a intervenit de urgență
/VIDEO/ „Dosare de urgențe” revine la TV8! Nu rata un nou sezon plin de povești captivante
/VIDEO/ „Dosare de urgențe” revine la TV8! Nu rata un nou sezon plin de povești captivante
/VIDEO/ Vila de lux a lui Plahotniuc rămâne sub sechestru în Elveția: Dosarele bat pasul pe loc, iar procurorul general vede o problemă
/VIDEO/ Vila de lux a lui Plahotniuc rămâne sub sechestru în Elveția: Dosarele bat pasul pe loc, iar procurorul general vede o problemă

/DOC/ Ministerul Educației combate un fals, răspândit în spațiul public: Un „ordin” trucat, menit să valideze tot felul de prostii

missing
Foto simbol
24 septembrie 2024, ora 22:24

Ministerul Educației combate un fals, răspândit în spațiul public. Este vorba despre un presupus ordin, potrivit căruia în instituțiile de învățământ ar urma să fie introdusă o oră pe săptămână pentru prelegeri despre educație sexuală și studiul genurilor non-binare. Documentul fals mai spune că ar urma să fie alocate fonduri de la bugetul de stat pentru crearea băilor comune pentru studenții care nu se consideră sexe general acceptate. 

Ministerul Educației atenționează că nu este vorba despre nimic altceva decât un fals și susține că a sesizat organele de drept privind falsificarea unor documente oficiale. 

„Mare atenție la falsuri în următoarea perioadă. Multă lume a primit azi, pe poșta electronică, un "ordin" trucat, menit să valideze tot felul de prostii pe care le promovează propaganda rusească și agenții lor de influență din țară - privind integrarea europeană. În această lună este esențial să fim vigilenți și să nu ne lăsăm manipulați de cei care vor răul Republicii Moldova.

Avem de pus țara la adăpost în Uniunea Europeană, cu perseverență și determinare. Sistemul educațional, elevii, cadrele didactice vor avea enorm de câștigat de pe urma investițiilor europene în modernizarea școlilor, grădinițelor și universităților noastre. Esențial este să ne determinăm prin vot că mergem în această direcție și să depunem împreună toate eforturile ca să grăbim acest proces”, a menționat ministrul Educației, Dan Perciun. 

 

Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist TV8.md, reporter TV sau editor video
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist TV8.md, reporter TV sau editor video
/PROMO/ Noul proiect „Alo, TV8”, în curând! Deconspirăm falsurile și separăm adevărul de minciună în direct
/PROMO/ Noul proiect „Alo, TV8”, în curând! Deconspirăm falsurile și separăm adevărul de minciună în direct
/VIDEO/ Vettingul lovește în investigarea fraudei bancare. Ion Munteanu: „Direct este afectată”
/VIDEO/ Vettingul lovește în investigarea fraudei bancare. Ion Munteanu: „Direct este afectată”
/VIDEO/ „Dosare de urgențe” revine la TV8! Nu rata un nou sezon plin de povești captivante
/VIDEO/ „Dosare de urgențe” revine la TV8! Nu rata un nou sezon plin de povești captivante
/VIDEO/ Mașinile pompierilor au trecut prin mijlocul mulțimii adunate la concertul din PMAN: Ce s-a întâmplat
/VIDEO/ Mașinile pompierilor au trecut prin mijlocul mulțimii adunate la concertul din PMAN: Ce s-a întâmplat

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.