Pentru ca economia Republicii Moldova să crească, este esențial ca statul să oprească plecarea în masă a moldovenilor și să devină atractiv pentru forță de muncă din alte țări. Este opinia economistului și omului de afaceri Vasile Tofan, potrivit căruia statul are nevoie de mai mult curaj în acest sens.
„Trebuie să punem pe agendă subiectul imigrării. Poate fi o imigrare deșteaptă. Nu trebuie să speriem lumea cu 30.000 de sirieni. (...) Eu înțeleg că e un subiect tabu, dar eu cred că inevitabil, inevitabil va trebui să mergem pe această cale. Trebuie doar să o facem responsabil”, a declarat Vasile Tofan, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră PLUS” de la TV8.
Potrivit acestuia, Moldova poate deveni o destinație atractivă pentru profesioniști digitali și freelanceri din toată lumea, mai ales datorită regimului fiscal mai avantajos comparativ cu țări din nordul Europei.
„Dacă noi am putea oferi o rezidență fiscală simplificată este un avantaj enorm. Eu vă garantez că o să avem o coadă de oameni care o să vrea să obțină reședința fiscală în Moldova, pentru că avem de fapt un regim fiscal destul de atractiv - 20% din impozitul pe venit față de aproape 60% taxa maximă în țări ca Suedia. De asta, cu siguranță avem ce le oferi, doar ne trebuie mai mult curaj”, susține Tofan.
„Noi de cine ne apărăm?”
Omul de afaceri critică birocrația care descurajează inclusiv cetățeni români să locuiască și să muncească în Moldova:
„Sunt oameni care poate mai aproape cultural nouă, din regiunea noastră care ar vrea să-și creeze o viață Moldova, de exemplu, ucrainenii, cei care s-au stabilit aici au fost un mare plus pentru economia noastră. Poate sunt oameni din Belarus care vor să fugă de teroarea lui Lukașenko, așa că trebuie să fim deschiși lor, sunt români care ar vrea să vină aici.
Dar eu vă spun, începând cu lucruri simple, chiar și pentru un român - să stea în Moldova trebuie să piardă câteva zile pe an ca să bată pragurile la Biroul Migrație și Azil. Întrebarea mea e noi de cine ne apărăm? De ce le cerem noi românilor să-și ia permis de muncă, permis de ședere. Adică mi se pare un anacronism într-o țară care vrea să atragă oameni”.
El propune eliminarea permiselor de ședere și muncă pentru cetățenii UE:
„Guvernul de fapt, în apărarea lui, cred că a făcut primii pași în direcția asta. Pe partea de permise de muncă s-au simplificat lucrurile, chiar s-au anulat în anumite cazuri, pe partea de permise de ședere, din păcate, încă nu și eu i-aș încuraja să fie prima țară din lume care spune hai să începem cu lucruri simple, pentru toți membrii Uniunii Europene, noi proactiv eliminăm permisele de muncă, permisul de ședere, lasă să vină lumea”.
Imigrarea ca motor de export
Tofan a oferit și exemple despre cum imigranții ar putea contribui la dezvoltarea economică, inclusiv promovând exporturile moldovenești în țările de origine:
„Dacă un vietnamez vrea să lucreze la șantier în Moldova și, apropo, sunt foarte gospodari și muncitori și liniștiți (...), noi trebuie să fim deschiși la asta. Da, posibil, o să decidem că anumite culturi nu sunt ok cu valorile noastre, dar aici nu vreau să discriminez pe nimeni, dar poate o să hotărâm ca societate că uite pe ăștia îi acceptăm, pe ăștia nu-i acceptăm. (...)
Acum soluția nu-i să limităm importurile, soluția e să stimulăm exporturile noastre și cum credeți, cine o să exporte mai bine vinul nostru în Vietnam, un moldovean care nu știe limba și nici nu știe unde să găsească Vietnamul pe hartă, sau un vietnamez care are relațiile culturale și știe cum să navigheze situația de unde el. Trebuie să fim mult mai curajoși și stimulăm de fapt, ca să vină antreprenori străini, să vină inclusiv muncitori străini. Cu siguranță trebuie să stimulăm”.