Membrii Asociației Forța Fermierilor sunt așteptați în după-amiaza de miercuri, 11 mai, la Guvern, la o ședință de lucru cu premierul Dorin Recean, pe subiectul introducerii restricțiilor la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina.
Anunțul a fost făcut de reprezentanții Asociației într-un comunicat de presă.
„Din câte înțelegem, în cadrul Guvernului există o rezistență față de poziția corectă a ministrului Agriculturii, susținută de fermieri, și neînțelegerea gravității situației în sectorul agrar al Moldovei. Păcat că pierdem timpul prețios pentru a convinge demnitarii de stat-factori de decizie că falimentul fermierilor mici și mijlocii nu ar aduce nici un avantaj Ucrainei în acest război nedrept, pornit de un agresor barbar - Federația Rusă”, menționează Forța Fermierilor.
Marți, 9 mai, fermierii au înaintat Guvernului un ultimatum și au cerut ca săptămâna aceasta să fie aprobată o decizie privind interzicerea temporară a importului de grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță din Ucraina, după modelul UE. Membrii Asociației Forța Fermierilor spun că, în caz contrar, vor ieși la proteste. Agriculturii se plâng că din cauza prăbușirii prețurilor la materia primă agricolă, sub presiunea producției din Ucraina, au înregistrat pierderi estimate la cel puțin 2 miliarde de lei.
Fermierii subliniază că situația s-a complicat inclusiv din cauza secetei severe din anul trecut, a scumpirilor exorbitante, problemelor legate de reeșalonarea creditelor și lipsa suportului de la stat.
„Care ar fi soarta majorității agricultorilor, dacă în următoarele două luni în țară, în urma invaziei producției din Ucraina, nu vor fi spații necesare pentru depozitarea producției agricole din recolta nouă, iar prețurile la materia primă vor continua căderea liberă ? Răspunsul este evident. Insolvabilitatea fermierilor, dispariție a miilor locuri de muncă, accelerarea exodului și distrugerea definitivă a satelor! Acest rezultat nicidecum nu ajută Ucrainei și va genera doar tulburări sociale și politice, care ar influența scăderea semnificativă a nivelul de susținere a vectorului european în rândurile populației”, mai susțin fermierii.
Anterior, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea a anunțat că Republica Moldova intenționează să impună restricții temporare la importul de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina. Subiectul a fost discutat de ministrul Agriculturii la o întrevedere cu ambasadorul Delegației UE la Chișinău, Jānis Mažeiks. Recent, mai multe state europene, între care și România au suspendat unilateral importul de cereale din Ucraina.Ulterior, Uniunea Europeană a anunțat că se pregătește să impună la nivelul UE restricții privind importul de cereale din Ucraina.