Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1078: Tribunal special, atac în Rusia și Trump optimist. Condiția lui Zelenski pentru negocieri cu Putin

Premiul Nobel pentru Literatură 2023, câștigat de Jon Fosse „pentru piesele şi proza sa inovatoare care dau glas inefabilului”

missing
05 octombrie 2023, ora 15:28

Premiul Nobel pentru Literatură a fost câștigat în 2023 de scriitorul norvegian Jon Fosse pentru „pentru piesele şi proza sa inovatoare care dau glas celor nespuse”, anunță Academia Regală Suedeză de Ştiinţe.

Opera sa colosală, scrisă în limba norvegiană Nynorsk și care acoperă o varietate de genuri, cuprinde o mulțime de piese de teatru, romane, colecții de poezie, eseuri, cărți pentru copii și traduceri.

Deși este astăzi unul dintre cei mai interpretați dramaturgi din lume, el a devenit, de asemenea, din ce în ce mai recunoscut pentru proza sa.

Câştigarea premiului Nobel pentru literatură este atât „copleşitoare”, cât şi „înfricoşătoare”, a declarat pentru Reuters dramaturgul şi romancierul norvegian Jon Fosse în urma anunţului făcut joi de secretarul permanent al Academiei Suedeze, Mats Malm şi de Anders Olsson, preşedintele Comitetului Nobel pentru Literatură, scrie Agerpres.

„Sunt copleşit şi întrucâtva înfricoşat. Văd asta ca pe un premiu acordat literaturii care în primul rând îşi propune să fie literatură, fără alte considerente”, a spus Fosse care este, de asemenea, poet.

În vârstă de 64 de ani, Fosse scrie în cea mai puţin comună dintre cele două forme oficiale ale limbii norvegiene, nynorsk. El a declarat că premiul Nobel pentru literatură care i-a fost atribuit reprezintă o recunoaştere a acestei limbi şi a mişcării ce o promovează.

Cunoscută drept „noua norvegiană” şi utilizată de doar aproximativ 10% din populaţia ţării, această formă a limbii norvegiene folosită de Fosse a fost dezvoltată în secolul al XIX-lea, având la bază dialectele rurale, ceea ce a făcut ca aceasta să devină o alternativă la utilizarea danezei dominantă după alianţa prin care Norvegia şi Danemarca au devenit o singură ţară timp de 400 de ani.

Pe lângă peste 20 de piese de teatru, prolificul scriitor a publicat, de-a lungul a patru decenii, romane, eseuri, culegeri de poezii şi cărţi pentru copii.

Potrivit editorului său, opera lui Fosse a fost tradusă în peste 40 de limbi şi peste o mie de producţii au fost realizate pe baza pieselor sale.

Suma premiului Nobel pentru 2023 este stabilită la 11 milioane de coroane suedeze (SEK) pentru fiecare premiu Nobel complet.

Instituţiile care acordă Premiile Nobel au decis să anunţe câştigătorii premiilor pentru anul 2023 în perioada 2 - 9 octombrie. În fiecare an, anunţarea laureaţilor se face într-o conferinţă de presă, de obicei, în anumite zile de la începutul lunii octombrie, după ce laureaţii Premiului Nobel sunt votaţi.

Primele Premii Nobel au fost anunţate la începutul secolului trecut, la 12 noiembrie 1901, iar ceremonia de decernare a fost la 10 decembrie 1901, la Stockholm.

Iniţiatorul Premiilor Nobel este magnatul industrial suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei, notează Agerpres.

La momentul decesului său, „Imperiul Nobel” era format dintr-o reţea de aproape o sută de fabrici, Alfred Nobel fiind unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume. Nobel a întocmit, la 27 noiembrie 1895, un testament în care cerea ca toate fabricile sale să fie vândute şi banii încasaţi să fie plasaţi într-un depozit bancar. 

Dobânzile rezultate urmau să fie acordate în fiecare an „celor care, în anul anterior, au făcut cele mai bune lucruri pentru umanitate”. El a insistat ca niciun considerent de naţionalitate, sex, religie să nu determine alegerea laureaţilor. Ca urmare a unor dificultăţi de succesiune, primele recompense au fost decernate în 1901.

Vorbim Verde-n ochi despre gaz – cel pe gratis din UE și cel pe bani împrumutați din Federația Rusă. DA – DA În timp ce la Chișinău, de o săptămână, vorbim despre un grant de 30 de milioane de euro, oferit de UE, pentru a asigura regiunea transnistreană cu gaz gratuit timp de 10 zile, la Tiraspol, cel care își spune lider al regiunii nu contenește să vorbească despre suportul rusesc, sub formă de credit, pentru procurarea gazului salvator.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Reforma anticorupție a intrat în Mercur Retrograd, iar după ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate a devenit clar că președinta nu doar a scos mănușile albe, dar le-a și aruncat Procuraturii Anticorupție. Urmează duelul!
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Așa cum ne așteptam din start, gazul rusesc revine în Transnistria. Grinch și-a făcut treaba băgând frigul, întunericul și spaima în locuitorii din stânga Nistrului, iar acum, cu pompă, anunță ajutor umanitar pentru salvarea regiunii de dezastrul pe care tot el l-a produs. Haideți să vorbim verde-n ochi despre pagubele politice după noul raid energetic al Rusiei în Moldova.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/VIDEO/ Vom plăti mai puțin pentru lumină! UE oferă compensații pentru toată populația Moldovei până în decembrie 2025
/VIDEO/ Vom plăti mai puțin pentru lumină! UE oferă compensații pentru toată populația Moldovei până în decembrie 2025
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ „Avem o problemă majoră”: Maia Sandu a răspuns la declarațiile Veronicăi Dragalin de la TV8
/VIDEO/ „Avem o problemă majoră”: Maia Sandu a răspuns la declarațiile Veronicăi Dragalin de la TV8
/VIDEO/ Compensații, ajutor cu 4 condiții Tiraspolului și investiții strategice: Planul energetic UE-Moldova pentru doi ani
/VIDEO/ Compensații, ajutor cu 4 condiții Tiraspolului și investiții strategice: Planul energetic UE-Moldova pentru doi ani
/VIDEO/ Mirandolina Sușițcaia, în judecată pentru îmbogățire ilicită: Cum se apără procurora suspendată din funcție
/VIDEO/ Mirandolina Sușițcaia, în judecată pentru îmbogățire ilicită: Cum se apără procurora suspendată din funcție

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1078: Tribunal special, atac în Rusia și Trump optimist. Condiția lui Zelenski pentru negocieri cu Putin

05 februarie 2025, ora 10:17

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că este pregătit pentru negocieri directe cu omologul său rus, Vladimir Putin, dar cu condiția ca la masă să fie prezenți inclusiv lideri din UE și SUA pentru a pune capăt războiului lansat de Kremlin în urmă cu aproape trei ani. Totodată, președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că a început "negocierile" pentru încheierea războiului din Ucraina. „Vorbim cu ruşii, vorbim cu conducerea ucraineană”, a spus Trump.

Între timp, un atac ucrainean cu drone care a avut loc marți noapte a provocat un incendiu la un depozit de petrol din regiunea Kransodar din sudul Rusiei, a declarat, miercuri dimineaţă, 5 februarie, guvernatorul acesteia, citat de Reuters. Totodată, mai mulți juriști internaționali au pus bazele unui tribunal special care să judece Rusia pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat marți că Ucraina ar trebui să primească arme nucleare în cazul în care aderarea sa la NATO nu se va concretiza rapid după încheierea războiului cu Rusia. „Dacă procesul de aderare la NATO se prelungește cu ani sau decenii, atunci avem o întrebare absolut corectă: Ce ne va apăra împotriva acestui rău, pentru tot acest timp, pe toată această cale?”, a declarat Zelenski, potrivit NewsWeek.

UPDATE Ucraina a pierdut 45.100 de soldaţi pe câmpul de luptă de la începutul invaziei Rusiei, în februarie 2022, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-un interviu cu jurnalistul britanic Piers Morgan, publicat pe 4 februarie, scrie Mediafax. Şeful statului a recunoscut, de asemenea, că Ucraina nu poate recupera acum toate teritoriile, dar în acelaşi timp „nu poate pierde milioane de oameni de dragul unui rezultat care poate să nu vină".

UPDATE Mai mulți juriști internaționali au pus bazele unui tribunal special care să judece Rusia pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei. Potrivit Comisiei Europene, acesta este un pas semnificativ spre tragerea la răspundere a lui Vladimir Putin și a oficialilor săi de rang înalt. „Nu există nicio îndoială că Putin a comis crima de agresiune, adică decizia de a ataca o altă țară. Fără această crimă, nu ar fi existat ucideri pe teren, atacuri asupra infrastructurii civile, asupra civililor sau violuri”, a declarat șefa diplomației UE, Kaja Kallas, potrivit The Guardian.

UPDATE Într-un articol publicat în revista „Rusia în Politica Globală". Serghei Lavrov, 74 de ani, ministrul rus de externe, sugerează că Donald Trump ar putea urma calea lui Adolf Hitler, exprimând neîncrederea Kremlinului față de președintele american. Diplomatul de la Moscova critică sloganul lui Trump „America First”, comparându-l cu sloganul nazist „Germania mai presus de toate”, relatează agenția TASS și portalul Bloknot.

UPDATE Ministrul Apărării Władysław Kosiniak-Kamysz avertizează că Europa trebuie să cheltuiască mai mult „pentru a menține prezența americanilor în Europa”. Polonia este cel mai mare cheltuitor militar al NATO din două motive: pentru a ține America aproape și Rusia la distanță, a declarat ministrul apărării Władysław Kosiniak-Kamysz pentru Politico.

UPDATE Secretarul de stat britanic David Lammy a ajuns la Kiev pe 5 februarie pentru a discuta despre cooperarea ucraineano-britanică şi securitatea Ucrainei, conform lui Valerii Zalujnyi, ambasadorul Ucrainei în Regatul Unit, potrivit Mediafax.

UPDATE Președintele american a precizat că orașele din Ucraina arată „la fel de rău ca în Gaza, şi chiar mai rău”, dar nu a oferit detalii despre ce fel de pace caută în războiul adus în această ţară de invazia Rusiei din urmă cu aproape trei ani, relatează The Associated Press, informează News.ro. Întrebat dacă le va cere rușilor să părăsească teritoriul ucrainean, el nu a răspuns la această întrebare.

UPDATE Îngheţarea ajutoarelor din partea SUA include oprirea sprijinului pentru investigaţiile privind crimele de război ruse şi suspendarea asistenţei pentru experţii internaţionali implicaţi în proces, conform congresmanului democrat Eugene Vindman, scrie Mediafax.

UPDATE Consiliul Federaţiei Internaţionale de Hochei pe Gheaţă (IIHF) a decis să nu le permită jucătorilor ruşi să participe la programul campionatelor mondiale care se vor desfăşura sub egida organizaţiei în 2026, transmite site-ul Match TV, citat de Rador.

UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a criticat dur pe propagandistul american Tucker Carlson, care l-a intervievat pe dictatorul rus, Vladimir Putin, și care răspândește constant ideile de propagandă ale Kremlinului. Într-un interviu acordat jurnalistului Piers Morgan, liderul de la Kiev a declarat că Tucker Carlson răspândește în mod deliberat propaganda rusă și dezinformează oamenii, scrie Rador.

UPDATE Uniunea Europeană a alocat o nouă anvelopă financiară în valoare de 250 de milioane de euro pentru a sprijini Republica Moldova în 2025 în fața „șantajului energetic” al Moscovei, după oprirea livrărilor de gaz rusesc către regiunea separatistă Transnistria.

UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că ar fi de acord cu discuții directe cu omologul său Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului pe cale diplomatică. „Dacă aceasta este singura configurație în care putem aduce pacea cetățenilor Ucrainei și să nu pierdem oameni, cu siguranță vom merge pe această configurație”, adăugând că ar cere și prezența altor participanți, cum ar fi SUA și Europa, scrie HotNews.

UPDATE Armata ucraineană îşi va suplimenta efectivele infanteriei cu aproximativ 50.000 de noi soldați preluați din alte componente ale sistemului de apărare, pentru a-şi consolida trupele pe front, afirmă o sursă apropiată Statului Major, scrie HotNews.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat o creștere a pensiilor, începând din primăvară. Liderul de la Kiev a făcut o declaraţie în acest sens marţi seară, în urma unei ședințe a Consiliului de Securitate și Apărare Națională, la care au participat oficiali guvernamentali. Potrivit preşedintelui, indexarea pensiilor se va face de la 1 martie, scrie Rador.

UPDATE Un atac ucrainean cu drone care a avut loc în timpul nopții de marţi spre miercuri a provocat un incendiu la un depozit de petrol din regiunea Krasnodar din sudul Rusiei, a declarat, miercuri dimineață, guvernatorul acesteia, citat de Reuters. O serie de atacuri cu drone ale Ucrainei asupra unor centre energetice din Rusia au provocat incendii, în ultimele zile, la o rafinărie importantă din regiunea Volgograd, precum şi la centrala de gaz Astrahan, scrie News.ro. „Incendiul a fost localizat, nu sunt victime”, a afirmat, pe aplicația Telegram, Veniamin Kondratyev, guvernatorul regiunii Krasnodar, scrie HotNews. O echipă de 55 de oameni cu 19 echipamente încearcă să stingă flăcările.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1077: Pericol atomic, condiția lui Trump și atac mortal! Londra oferă un ajutor fără precedent Kievului
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1076: Dronă în Moldova, explozii în Rusia și șocul lui Kim Jong-Un. Unde s-ar putea întâlni Trump cu Putin
/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.