Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1123: Atac masiv, persecuții și umărul lui Kim. Trump anunţă un „contract cu împărțiri teritoriale”

externe

Război în Ucraina, ziua 589: Masacru la Groza, rachetă în stânga Nistrului și 1 milion de gloanțe! Zelenski: Sprijin 100% din SUA

05 octombrie 2023, ora 22:33

Noi atacuri cu drone au fost lansate de ruşi asupra Ucrainei joi dimineaţă. Două persoane din Herson au murit în urma atacului, au declarat oficialii ucraineni. Apărarea antiaeriană a doborât 24 din 29 de drone lansate de Rusia. Kievul susţine că aparatele de zbor au fost distruse în regiunile Odesa şi Nikolaiev, precum şi în regiunea centrală Kirohovrad „Inamicul îşi continuă încercările de a distruge portul şi alte infrastructuri din sud, terorizează şi regiunile centrale", au precizat militarii din sudul Ucrainei, potrivit Sky News. O clădire a fost lovită în regiunea Kirohovrad, iar incendiul rezultat a fost stins. Cel puțin 50 de oameni au murit, după ce rușii au atacat o cafenea şi un magazin din regiunea Harkov, scrie presa ucraineană. Pe de altă parte, dronele ucrainene au atacat infrastructura din regiunea Kursk din sud-vestul Rusiei, provocând întreruperi de energie electrică, a declarat joi un oficial local rus.

Liderul de la Kremlin pare hotărât să pregătească Rusia pentru un război de lungă durată, intenționând să sporească cu 30% cheltuielile militare pentru 2024, la uriașa sumă de 10,8 trilioane de ruble (109 miliarde de dolari). Putin nu va „face concesii”, deoarece Rusia pare să se fie gata pentru „mulți ani suplimentari” de război în Ucraina, spune un expert în afaceri internaționale, potrivit Business Insider. Rusia intenționează să-și mărească dramatic cheltuielile pentru apărare, sugerând că se pregătește ca războiul din Ucraina să continue ani întregi, a anunțat ministerul Apărării din Marea Britanie într-o actualizare de informații, potrivit Ziare.com. Totodată, Marea Britanie acuză Rusia că plănuiește să saboteze cu mine marine navele ucrainene care transportă cereale prin Marea Neagră, iar SUA oferă Ucrainei 1 milion de gloanțe confiscate de la iranieni. Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit joi în sudul Spaniei pentru o apariție neanunțată la summitul Comunității Politice Europene, transmite CNN.

UPDATE Noi bucăți de rachetă antiaeriană au fost descoperite în localitatea Gîsca, zonă cu regim sporit de securitate și care nu este controlată de autoritățile legitime de la Chișinău. Informația a fost făcută publică de presa din regiune, care îl citează pe Oleg Beleacov, șeful delegației Tiraspolului în Comisia Unificată de Control. Informația a fost confirmată și de către Biroul Politici de Reintegrare. Potrivit Biroului, informația privind bucățile de rachetă găsite în localitatea Gîsca au fost recepționate de autorități chiar în timpul desfășurării ședinței CUC.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ţinut un discurs în cadrul Summit-ului Comunităţii Politice Europene de la Granada, Spania. El s-a adresat liderilor europeni spunându-le că „mulţumită Ucrainei, soldaţii voştri nu luptă împotriva Rusiei", potrivit Sky News.

UPDATE Preşedinta liberală a Slovaciei, Zuzana Caputova, o susţinătoare fermă a sprijinului militar pentru Ucraina în faţa agresiunii ruse, a sistat joi, 5 octombrie, furnizarea de noi arme către Kiev, după ce câştigătorul alegerilor legislative desfăşurate sâmbătă, social-democratul Robert Fico, şi potenţialii parteneri ai acestuia din viitoarea coaliţie de guvernare au respins continuarea ajutorului militar pentru Ucraina, informează agenția spaniolă de presă EFE, potrivit Agerpres.

UPDATE Apropierea democrației și a libertății de granițele Rusiei reprezintă un pericol pentru Putin, iar liderul de la Kremlin nu vrea să permită prăbușirea regimului său autoritar. Într-un nou discurs propagandistic, rostit la Clubul de Discuții de la Valdai, Putin, care a capturat deja Rusia, a anunțat o nouă misiune pentru el, și anume să „construiască o nouă lume”. Liderul de la Kremlin nu a menționat exact cum ar putea arăta „noua lume”, dar cel mai probabil după chipul autoritar al regimului său și al celor cu care caută să se alieze, printre care China, Coreea de Nord, Iran și Siria lui Bashar al-Assad. În schimb, Putin a acuzat din nou - pentru publicul său fidel, din Rusia și din altă parte - ceea ce numește el „hegemonia” și atitudinea „arogantă” a Occidentului, potrivit Adevărul.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat joi că s-a întâlnit cu premierul armean Nikol Paşinian în Spania, cu ocazia summitului de la Granada al Comunităţii Politice Europene, informează Reuters și Agerpres. Ulterior, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a afirmat că Zelenski discutase telefonic miercuri şi cu preşedintele azer Ilham Aliev. "Ucraina este interesată de stabilitatea regiunii şi de relaţiile prieteneşti cu naţiunile de acolo", a scris Zelenski în reţeaua X (denumită anterior Twitter). El a adăugat că dialogul cu Paşinian s-a referit inclusiv la cooperarea bilaterală şi la proiecte economice regionale.

UPDATE Un oficial din regiunea ucraineană pe care Moscova pretinde că a anexat-o a spus că Rusia ar trebui să încerce să cucerească „prin puterea armelor” teritoriile care făceau parte anterior din Imperiul Rus, notează Ziare.com.

UPDATE Bilanțul victimelor de la magazinul aflat în satul Groza din regiunea Harkov a crescut la 50. Oamenii legii susțin că, potrivit datelor preliminare, racheta a fost lansată de un complex Iskander.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut liderilor europeni asistenţă şi arme suplimentare pentru Ucraina în lupta acesteia contra agresorilor ruşi, informează Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE Președintele rus, Vladimir Putin, a dezvăluit că fragmente de grenade de mână au fost găsite în corpurile victimelor accidentului aviatic în care a murit fostul șef al Wagner, Evgheni Prigojin, la nord de Moscova în august 2023. Prigojin, care a condus o revoltă eșuată împotriva unor înalți oficiali ruși, a fost una dintre cele zece persoane ucise în accidentul de avion, iar acest eveniment a reprezentat o provocare semnificativă la adresa președintelui Putin. Putin a respins speculațiile cu privire la doborârea avionului, susținând că nu a existat niciun impact extern și a menționat că fragmente de grenade de mână au fost descoperite în corpurile victimelor, fără a oferi detalii suplimentare despre circumstanțele accidentului, scrie AlephNews.

UPDATE Preşedintele Vladimir Putin a declarat joi că Rusia a testat cu succes o nouă rachetă strategică puternică şi a refuzat să excludă posibilitatea ca Moscova să efectueze teste de armament care să implice explozii nucleare, pentru prima dată după mai bine de trei decenii, relatează The Guardian.

UPDATE Japonia şi Ucraina au convenit să înfiinţeze un grup de lucru comun care va elabora o strategie pentru refacerea agriculturii ucrainene, a declarat Ministerul Agriculturii. Anunţul a fost făcut după o întâlnire între Markiian Dmytrasevych, ministrul adjunct al agriculturii din Ucraina, şi Mizuno Masayoshi, directorul general al Biroului pentru Export şi Afaceri Internaţionale din cadrul Ministerului Agriculturii din Japonia. Principala sarcină a grupului de lucru va fi utilizarea experienţei, tehnologiei şi activelor Japoniei pentru refacerea sectorului agricol din Ucraina. De asemenea, cele două ţări îşi propun să promoveze participarea companiilor japoneze la redresarea şi reconstrucţia Ucrainei.

UPDATE Cel puțin 48 de persoane au fost ucise după ce o rachetă rusească a lovit un magazin alimentar din Ucraina, a declarat Volodimir Zelenski, relatează The Guardian și Sky News. Acesta a declarat pe aplicația de mesagerie Telegram că un sat din regiunea nord-estică Harkov a fost atacat. Acest lucru vine în contextul în care, în timpul nopții, au avut loc și alte atacuri cu drone care ar fi vizat și un spital. Harkovul a suferit atacuri rusești neîncetate în timpul conflictului, în timp ce Moscova încearcă să recupereze teritoriul eliberat de Ucraina într-o operațiune surprinzătoare de contraofensivă anul trecut, notează G4media. 

UPDATE Noi atacuri cu drone au fost lansate de ruși asupra Ucrainei joi dimineață. Două persoane din Herson au murit în urma atacului, au declarat oficialii ucraineni.Un bărbat și o femeie au murit, iar un alt bărbat a fost rănit, a anunțat guvernatorul regiunii Herson, potrivit Mediafax.

UPDATE Gruparea paramilitară rusă Wagner, activă în Ucraina şi în Africa, a semnat anul trecut un contract cu o societate chineză pentru achiziţia a doi sateliţi de observaţie şi comandarea de imagini, ceea ce a oferit acestei grupări o capacitate sporită de culegere de informaţii, relatează joi France Presse. Astfel, Evgheni Prigojin a avut imagini cu traseul spre Moscova în timpul rebeliunii din luna iunie, potrivit HotNews.

UPDATE Din 24 februarie 2022, ziua în care a început invazia rusă, 1.214 de copii au fost declaraţi dispăruţi în Ucraina: scrie serviciul de presă al Oficiului Avocatului Poporului pe Facebook, potrivit Ukrinform. La rândul său, viceministrul de Interne Leonid Timcenko a anunţat la televiziunea publică că peste 26.000 de ucraineni, inclusiv 15.000 de militari, au fost declaraţi dispăruţi de la începutul invaziei ruse. „Dintre aceştia, 11.000 sunt civili şi 15.000 sunt militari”, a spus Timchenko. Potrivit portalului de stat „Children of War”, 1.214 de copii au dispărut, în timp ce 18.650 de copii au fost găsiţi”, notează Mediafax.

 UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a declarat îngrijorat, la summitul Comunității Politice Europene, de criza politică din Statele Unite, care afectează asistența pentru Ucraina, notează Gândul. Anul acesta, la Washington „m-am întâlnit cu preşedintele Joe Biden” şi „am sprijin 100% din partea Casei Albe şi sprijin bipartizan în Congres”. În SUA „este o perioadă electorală dificilă: sunt voci diferite şi unele poziţii sunt ciudate”. Preşedintele ucrainean Zelenski spune acest lucru în timp ce soseşte la Granada pentru summitul CPE. „Ucraina are nevoie de un scut de aer pentru iarnă”, a adăugat Zelenski. „SUA trece printr-o perioadă electorală dificilă. Unele poziţii sunt ciudate, dar Biden are sprijinul Congresului”, notează Mediafax.

UPDATE Spania a oferit Ucrainei noi sisteme de apărare aeriană și sisteme antidronă pentru a-și proteja infrastructurile energetice și portuare, a declarat joi o sursă guvernamentală pentru Reuters.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz se opune pentru moment livrării de rachete de croazieră Taurus Ucrainei, în pofida cererilor repetate ale liderilor de la Kiev, au confirmat joi surse guvernamentale pentru agenţia dpa, notează Agerpres.

UPDATE ​Jean-Claude Juncker, fostul președinte al Comisiei Europene, afirmă într-un interviu acordat cotidianului german Augsburger Allgemeine că Ucraina și Rep. Moldova nu pot fi acceptate rapid în Uniunea Europeană. „Nu ar trebui să faceți promisiuni false oamenilor din Ucraina care suferă până la gât. Sunt foarte supărat de unele voci din Europa care le spun ucrainenilor că pot deveni membri imediat. Asta nu ar fi bine nici pentru UE, nici pentru Ucraina”, a răspuns el la o întrebare privind perspectiva unei aderări accelerate a Kievului la blocul comunitar, potrivit HotNews.

UPDATE Kay Bailey Hutchison, fostă ambasadoare americană timp de patru ani la NATO, a avertizat că o ciocnire dintre Statele Unite ale Americii şi Rusia devine mult mai probabilă dacă SUA abandonează Ucraina, relatează agenția DPA, citată de Agerpres. „Dacă (Rusia) intră într-o ţară NATO, atunci suntem în război”, a afirmat Hutchison, o republicană de trei ori senator de Texas în contextul în care reticenţa în privinţa continuării sprijinului militar pentru Ucraina a crescut în rândul Partidului Republican. „Poporul ucrainean este atât de curajos încât merită sprijinul nostru. Dacă reușim să ducem la bun sfârșit aceasta cu ei, nu va fi necesar să trimitem trupe într-un conflict mai mare”, a afirmat Hutchison, indicând că dorinţa lui Vladimir Putin este de a restabili dominația Rusiei pierdută odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice. „Ei (ruşii) nu vor ocoli ţările NATO. Dacă ne menţinem hotărârea, aşa cum face administraţia dumneavoastră şi sunt de acord cu ea, vom proteja ceea ce avem şi ne vom asigura că trupele noastre nu vor fi chemate”, a spus fosta senatoare republicană adresându-i-se lui Blinken.

UPDATE Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, a subliniat joi că Europa nu poate înlocui sprijinul american pentru Ucraina, în timp ce criza politică de la Washington ridică semne de întrebare cu privire la continuarea ajutorului american, notează Adevărul.

UPDATE Sprijinul pentru livrarea de arme Ucrainei scade în rândul americanilor din ambele partide politice majore, un semn de avertizare pentru Kiev, care se bazează puternic pe armele Statelor Unite în lupta împotriva invaziei ruse, potrivit unui nou sondaj Reuters/Ipsos, citat de Agerpres.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit joi, 5 octombrie, în orașul spaniol Granada pentru a participa la Summit-ul Comunității Politice Europene (CPE), un forum de promovare a cooperării între peste 40 de țări format după invazia Rusiei, notează Ziare.com.

UPDATE Statele Unite au furnizat Ucrainei peste un milion de muniţii iraniene confiscate în Golf la sfârşitul anului trecut. Transferul a urmat unui caz de confiscare urmărit de Departamentul de Justiţie al Washingtonului a unui transport către Yemen din forţele Houthi, încălcând embargoul Naţiunilor Unite asupra armelor. „Prin acest transfer de arme, acţiunile de confiscare ale Departamentului de Justiţie împotriva unui regim autoritar susţin acum direct lupta poporului ucrainean împotriva altui regim autoritar”, a declarat ieri procurorul general al SUA, ministrul Justiţiei - Merrick, Garland. „Vom continua să folosim fiecare autoritate legală de care dispunem pentru a sprijini Ucraina în lupta sa pentru libertate, democraţie şi statul de drept”, notează Mediafax.

UPDATE Rusia a semnat un acord pentru instalarea unei baze navale permanente pe coasta regiunii separatiste georgiene Abhazia de la Marea Neagră, a declarat joi liderul abhaz, Aslan Bjania, potrivit Reuters.

UPDATE Una dintre cele mai cunoscute voci ale propagandei ruse a sugerat că Rusia ar trebui să-și etaleze capacitățile nucleare cu un test atomic deasupra propriului teritoriu, mai precis “undeva deasupra Siberiei.” Comentariile Margaritei Simonyan au fost susținute de liderul cecen Ramzan Kadîrov și, desi bizare, marchează o nouă etapă în retorica nucleară agresivă a liderilor de la Kremlin și a celor din cercul apropiat președintelui Vladimir Putin în contextul în care războiul împotriva Ucrainei, prezentat constant drept “o operațiune militară specială” care va dura trei zile, se desfășoară deja de 20 de luni, potrivit G4media.

UPDATE Imaginile din satelit și datele aviatice arată că Rusia se pregătește să testeze o rachetă de croazieră experimentală cu propulsie nucleară – sau a testat deja o astfel de armă recent, potrivit unei analize New York Times. Burevestnik, care în principiu are o rază de acțiune nelimitată, este una dintre cele șase „superarme” rusești despre care Putin se lăuda că nu pot fi interceptate de niciun sistem de apărare, scrie Digi24.

UPDATE Președintele american Joe Biden a sugerat că actuala criză politică de la Washington ar putea amenința ajutorul Statelor Unite pentru Ucraina. Biden a promis un "discurs major" despre importanţa "extremă" a sprijinului militar şi financiar pentru Kiev, transmite AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a trecut în revistă organizarea pregătirii de luptă a personalului militar şi a voluntarilor unităţilor din Districtul Militar de Sud. Ministerul rus al Apărării a raportat acest lucru, publicând imagini cu Şoigu zburând cu un elicopter şi inspectând trupele, notează Mediafax.

UPDATE Peste 38.000 de voluntari au fost recrutaţi pentru războiul din Ucraina: ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat-o, după cum a raportat Tass. „Voluntari. În această perioadă am recrutat 38.000 de voluntari – spune Şoigu – oamenii sunt foarte motivaţi şi pregătiţi să îndeplinească sarcini de luptă. Unii au deja experienţă de luptă, pentru că mulţi dintre voluntari, după încheierea unui contract pe şase luni, semnează al doilea, şi sunt cei care semnează al treilea”, a spus Şoigu, după o întâlnire cu comandanţii grupurilor de luptă, potrivit Mediafax.

UPDATE „Recucerirea Peninsulei Crimeea va fi dificilă, va necesita mult timp, oameni și materiale. Nu ne putem face iluzii despre asta, cel puțin deocamdată. Planul este în desfășurare și trebuie dus la îndeplinire cu discreție, inteligență și fără grabă. Dacă cedăm presiunilor externe pentru a încerca să punem capăt acestui război cât mai curând posibil, ne expunem unor circumstanțe care ar putea fi foarte contraproductive”, au explicat pentru La Razon surse neoficiale din Ministerul Apărării ucrainean, notează HotNews.

UPDATE Uniunea Culturală a Rutenilor din România neagă categoric acuzațiile aduse de Rusia la ONU potrivit cărora ar fi supusă presiunilor de ucrainizare forțată de către autoritățile de la București. „Poziția Rusiei nu are nici o legătură cu situația reală a minorităților din România,” spune Iulius Marian Firczak, deputat în Parlamentul României din partea minorității rutene. Dimpotrivă, adaugă acesta, după căderea comunismului, România a ajutat această minoritate să reînvie și să-și regăsească identitatea. Mai mult, spune Iulius Marian Firczak, la reuniunile internaționale ale minorității rutene, România este dată drept exemplu pentru felul în care își tratează minoritățile. Rutenii sunt un popor de origine slavă, cu o limbă slavă și religie greco catolică care trăiește în Ucraina, Ungaria, Slovacia, Polonia, Belarus și România, potrivit RFI.

UPDATE Odată cu invazia ordonată de Vladimir Putin în Ucraina din urmă cu peste 19 luni, Moscova a fost lovită de sancțiunile economice impuse de Occident. Iar acum, ”prietenia fără limite” dintre Rusia și China devine tot mai mult doar un slogan și o coliziune între cele două țări a început. Beijingul a respins creșterea prețurilor lui Putin, iar firma rusă Inter RAO a restricționat furnizarea de energie electrică către China. Disputa provine din cauza Chinei care se confruntă cu probleme grave în domeniul electricității datorate secetei și a limitărilor privind creșterea producției interne de cărbune, în timp ce Rusia încearcă să compenseze scăderea monedei sale, care a afectat veniturile din export, potrivit Newsweek.Un expert a declarat că în prezent China afișează o abordare „dură” de negociere cu privire la cererea Rusiei și că se află într-o poziție puternică de negociere, notează Ziare.com.

UPDATE Ministerul Slovac al Apărării a pregătit un nou pachet de asistenţă pentru Ucraina pe care preşedintele Zuzana Čaputová l-ar fi putut semna în timp ce predecesorul lui Fico era încă în funcţie. Cu toate acestea, preşedintele a refuzat, spunând că alegerile parlamentare trebuie să fie respectate, notează Mediafax.

UPDATE Germania va furniza Ucrainei echipamente suplimentare de apărare pentru a proteja transporturile de cereale. Germania a anunţat că va trimite sisteme suplimentare de apărare aeriană în Ucraina pentru a-şi proteja transporturile de cereale de atacurile ruseşti, a informat Bloomberg pe 4 octombrie, notează Mediafax.

UPDATE Regatul Unit acuză Rusia că intenționează să atace navele civile din Marea Neagră prin intermediul minelor marine pentru a preveni exportul de cereale ucrainene, transmite AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Fondul Monetar Internațional (FMI) a anunțat că Ucraina a reușit să-și adapteze economia la condiții de război, informează Rador. Un oficial din cadrul FMI, aflat în Ucraina, a declarat că economia dă semne de reziliență remarcabilă și a estimat că economia va continua să crească în cursul anului viitor. În contextul în care exporturile agricole au fost afectate, iar sume mari de bani au fost redirecționate către armată, Ucraina rămâne dependentă de ajutor extern, informează BBC.

UPDATE Ucraina a efectuat în cursul nopţii un atac cu drone asupra regiunii Belgorod din vestul Rusiei şi a lovit un complex de apărare aeriană de tip S-400 şi radarul acestuia, a declarat miercuri pentru Reuters o sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). Guvernatorul regiunii ruse Kursk, Roman Starovoit, acuză joi armata ucraineană de faptul că a tras asupra oraşului Rîlsk cu bombe cu dispersie, un tip de armament controversat, care au rănit un civil. 

UPDATE Oficiul Înaltulului Comisar al Națiunilor Unite pentru drepturile omului a negat declarația Federației Ruse cu privire la presupusul atac cu HIMARS asupra închisorii din Olenivka din regiunea Donețl, unde au fost ținuți prizonieri de război ucraineni, în perioada 28-29 iulie 2022. Se observă că chiar și o rachetă HIMARS ar fi provocat distrugeri mai grave, scrie agenția Unian, notează Adevărul.

UPDATE Pe de o parte România condiţionează importul de cereale şi de alte produse agricole din Ucraina şi Republica Moldova doar pe bază de licenţă, dar pe de altă parte permite importul necondiţionat al acestora pentru fermierii şi procesatorii autohtoni – a anunţat miercuri pe pagina sa de Facebook ministrul român al agriculturii Florin Barbu, scrie Rador.

UPDATE Ucraina a înregistrat o scădere de 24% în cantitatea de cereale exportate în sezonul comercial cuprins între iulie 2023 - iulie 2024. În această perioada, Kievul a exportat 6,82 milioane de tone, comparativ cu 8,99 milioane tone de cereale, într-o perioadă similară de anul trecut, după cum arată datele publicate de către Ministerul Agriculturii de la Kiev, scrie Adevărul.

UPDATE Trupele care deservesc sistemele de rachete cu lansare multiplă BM-21„Grad” (MLRS) ale grupului „Centru” au lovit un punct fortificat și mai multe unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei în direcția Krasnolimansk, a comunicat Ministerului rus al Apărării, citat de TASS, notează Adevărul.

UPDATE Volodimir Zelenski le-a spus compatrioţilor, în discursul video de miercuri seară, că se pregăteşte pentru o activitate internaţională intensă în această săptămână şi săptămâna viitoare, care ar trebui să se soldeze cu rezultate palpabile pentru Ucraina, fiind de aşteptat anumite decizii din partea partenerilor. El a menţionat în context rolul Turciei, precizând că sprijină activ Ucraina inclusiv în materie de apărare, scrie news.ro. „Astăzi, am acordat distincţii de stat prietenilor noştri turci. Ambasadorul Turciei în Ucraina, care interacţionează activ cu ţara noastră, consolidează fructuos şi puternic relaţiile noastre. În special, el lucrează la punerea în aplicare a formulei de pace. De asemenea, l-am premiat pe şeful companiei turceşti Onur, care cooperează activ cu ţara noastră, investeşte, creează locuri de muncă şi ajută la apărare. Îi sunt recunoscător pentru sprijin”, a declarat Zelenski. El a menţionat că a avut în cursul zilei „o discuţie importantă” şi cu preşedintele azer Ilham Aliev - care are în mod tradiţional relaţii bune cu Ankara. „I-am mulţumit pentru ajutorul umanitar acordat ţării noastre, în special pentru sectorul nostru energetic. Ne-am reafirmat angajamentul comun faţă de principiile integrităţii teritoriale şi protecţiei suveranităţii statului. Am discutat opiniile noastre cu privire la formatele de securitate globală şi regională şi la arhitectura de securitate în general”, a precizat preşedintele ucrainean, în condiţiile în care Azerbaidjanul are o dispută teritorială cu Armenia în legătură cu teritoriul separatist Nagorno-Karabah, care este locuit în majoritate de etnici armeni, dar care este recunoscut internaţional ca făcând parte din Azerbaidjan. „Ne pregătim pentru o activitate internaţională activă - această săptămână şi săptămâna viitoare ar trebui să fie productive pentru Ucraina”, a spus Zelenski. „Facem tot ce putem pentru a furniza Ucrainei mai multe sisteme de apărare aeriană înainte de iarnă. Şi acum, apropo, aşteptăm anumite decizii din partea partenerilor noştri”, a menţionat el. Pe de altă parte, liderul de la Kiev a insistat ca toate regiunile Ucrainei să execute în regim urgent lucrările de protecţie şi reconstrucţie a instalaţiilor critice, astfel încât să fie gata înainte de sosirea iernii. În urmă cu un an, începând din luna octombrie, Rusia a trecut la atacarea sistematică a infrastructurii energetice ucrainene, iar solicitarea lui Zelenski arată că ucrainenii se aşteaptă ca Rusia să reia astfel de atacuri, pe măsură ce se apropie iarna. Zelenski le-a mai spus compatrioţilor că a avut în cursul zilei o întâlnire „informativă” şi cu şeful Serviciului de Informaţii al Apărării din Ucraina, generalul Kirilo Budanov. „Am vorbit despre lucruri bune pentru Ucraina - am reuşit să realizăm ceva important în materie de securitate”, a anunţat Zelenski, dar nu a oferit detalii, limitându-se să spună că acestea vor fi prezentate mai târziu. El a mai spus că şi şeful spionajului intern, SBU, i-a prezentat un raport „privind combaterea colaboratorilor”. „În general, avem multe de mulţumit băieţilor noştri de la Serviciul de Securitate pentru ziua de astăzi. Operaţiuni importante şi, cel mai important, eficiente. Foarte bine făcute!” - a declarat Zelenski. Ucraina a efectuat în cursul nopţii un atac cu drone asupra regiunii Belgorod din vestul Rusiei şi a lovit un complex de apărare aeriană de tip S-400 şi radarul acestuia, a declarat miercuri pentru Reuters o sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). Sursa SBU a indicat videoclipuri postate online de cetăţeni ruşi care ar arăta 20 de explozii la locaţia sistemului de apărare aeriană şi a radarului acestuia, în apropierea oraşului Belgorod.

Război în Ucraina, ziua 588: Planul lui Putin, risc pentru Moldova și fundul sacului! Care ar fi prețul aderării la UE
Război în Ucraina, ziua 587: Lovitură lui Putin, rublă slabă, buget belicos și acord cerealier. Zelenski a fost filmat pe front
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1122: Suferința copiilor, atac masiv lângă Moldova și explozii în Rusia. Politico: „Falsa pace a început”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1122: Suferința copiilor, atac masiv lângă Moldova și explozii în Rusia. Politico: „Falsa pace a început”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cazul Nesterovschi. Să urmărim nu doar fugarii, dar și averile agonisite din fraudă
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cazul Nesterovschi. Să urmărim nu doar fugarii, dar și averile agonisite din fraudă
Previziuni înainte de parlamentare: „PAS nu va mai putea guverna de unul singur”. Ce alianțe ar putea fi create
Previziuni înainte de parlamentare: „PAS nu va mai putea guverna de unul singur”. Ce alianțe ar putea fi create
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Băieții deștepți din energie”. Avizele pentru parcuri solare sau eoliene, de vânzare pe piața neagră
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Băieții deștepți din energie”. Avizele pentru parcuri solare sau eoliene, de vânzare pe piața neagră
/METEO/ Vreme însorită la început de weekend. Ce temperaturi vom avea astăzi, 22 martie 2025
/METEO/ Vreme însorită la început de weekend. Ce temperaturi vom avea astăzi, 22 martie 2025

Papa Francisc va avea prima apariţie publică de la internarea sa în spital: Unde va merge duminică

missing
22 martie 2025, ora 20:20

Papa Francisc va face un salut şi o binecuvântare de la o fereastră a spitalului Gemelli din Roma, duminică. Va fi prima sa apariţie publică de când a fost internat pe 14 februarie pentru dublă pneumonie, scrie g4media.ro.

„Papa Francisc intenţionează să facă un salut şi o binecuvântare de la spitalul Agostino Gemelli din Roma la sfârşitul Angelusului (rugăciunea săptămânală – n.r.), care va fi publicată în formă scrisă ca în ultimele săptămâni”, a anunţat sâmbătă biroul de presă al Vaticanului.

Papa, în vârstă de 88 de ani, nu a mai prezidat rugăciunea Angelus din 9 februarie, lipsind de la ceremonie pentru următoarele cinci săptămâni, o premieră de la alegerea sa în martie 2013.

Rugăciunea Angelus este recitată în mod normal de papă în fiecare duminică la prânz (11:00 GMT), în public, de la o fereastră a Palatului Apostolic cu vedere spre Piaţa Sfântul Petru, unde credincioşii sunt de obicei adunaţi pentru a-l vedea şi asculta.

Papa nu a mai fost văzut în public din 14 februarie şi doar o fotografie cu el a fost publicată de Vatican de la acea dată.

Fotografia publicată duminica trecută, făcută pe trei sferturi din spate, îl arată într-un scaun cu rotile, cu privirea îndreptată în jos în faţa unui altar acoperit de un crucifix pe peretele din capela apartamentului său din Gemelli. Prin urmare, expresia de pe faţă nu era vizibilă.

Anunţul primei apariţii publice a Papei Francisc survine în contextul în care Vaticanul a raportat progrese recente în privinţa stării sale de sănătate, după ce s-a temut că viaţa sa este în pericol din cauza pneumoniei la ambii plămâni.

„Îmbunătăţirea stării clinice a Sfântului Părinte este confirmată”, a scris Vaticanul în cel mai recent buletin medical, publicat miercuri. Pneumonia Papei Francisc nu a fost „eliminată”, dar acum este „sub control”, s-a precizat atunci.

Nu este prima dată când papa şi-ar face face apariţia de la spitalul Gemelli: pe 11 iulie 2021, el a recitat rugăciunea Angelus pe balconul apartamentului său de la etajul zece, după o operaţie de colon, în faţa credincioşilor şi a jurnaliştilor.

Colega de partid a lui Alexandr Nesterovschi, care urmează să își afle sentința la sfârșitul lunii, fiind acuzată de aceleași infracțiuni, ar fi fugit din țară, împreună cu soțul său, cercetat în același dosar. Asta susține primarul de Ocnița pe care cei doi au încercat să îl mituaiscă. /În contextul descoperirii unui focar de pestă porcină africană la o fermă din Cimișeni, Criuleni, sătenilor din localitate le-a fost interzisă sacrificarea porcilor pentru o perioadă de 30 de zile. Revenim cu detalii în jurnal. /Odesa a fost supusă, aseară, unuia dintre cele mai masive atacuri cu drone de la începutul războiului. Zeci de mingi de foc au fost filmate cum zboară deasupra orașului, declanșând un incendiu care a mistuit un centru comercial și un salon auto. Din fericire nu au fost înregistrate decese.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Moarte cumplită pentru o fetiță de nouă ani din Anenii Noi. Aceasta s-a înecat într-o groapă cu apă de o adâncime de peste 2 metri, amplasată exact lângă terenul de fotbal din sat. /Condamnat, ieri, la 12 ani de pușcărie, Alexandr Nesterovschi a fost anunțat în căutare internațională, afirmă șeful IGP. Vecinii deputatului spun că l-au văzut ultima oară, ieri dimineață. /După catastrofa în zootehnie de la Anenii Noi, în urma căreia au fost sacrificați 65 de mii de porci, încă 45 de mii de capete vor fi nimicite la Criuleni, unde a mai fost depistat un focar de pestă porcină africană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alexandr Nesterovschi, deputatul afiliat fugarului Ilan Șor, a fost condamnat la 12 ani de închisoare. Sentința a fost dictată în lipsa lui. Nici avocații nu știu unde se află. Procuratura Anticorupție anunță că l-a dat în căutare. /Scandal de corupție în justiție. O judecătoare din Hîncești a fost reținută după ce ofițerii CNA au efectuat percheziții în biroul acesteia. În dosar mai sunt vizați alți 3 magistrați, unul dintre care de la Curtea de Apel Chișinău. /Trump nu a obținut de la Putin decât înțelegerea de a nu mai ataca insfrastructura eneregetică a Ucrainei. Care sunt comentariile după discuția telefonică dintre cei doi lideri, vedeți imedat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 65 de mii de porci, de la una dintre cele mai mari ferme din țară, vor fi sacrificați și înhumați după ce acolo a fost descoperit un focar de pestă porcină africană. /Locuitorii capitalei vor plăti cu 25 la sută mai mult pentru apă. ANRE a decis că de acum încolo, un metru cub va costa peste 18 lei, comparativ cu 15, cât plăteam până în prezent. /La nici două luni de la încheierea unui acord de pace, Israelul a reluat atacurile asupra Fâșiei Gaza. Peste 330 de palestinieni au fost uciși de drone și rachete.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Statistici îngrijorătoare. În doar două zile de weekend, oamenii legii au prins în trafic aproape 100 de șoferi beți. Mai mulți cu aproape 40, decât săptămâna trecuta. /Atenție șoferi, se ieftinesc carburanții. Prețul pentru un litru benzină scade sub pragul psihologic de 23 de lei, iar motorina va costa mai puțin de 20 de lei. /Miniștrii de Externe din statele membre UE s-au reunit, astăzi, la Bruxelles pentru a decide un ajutor substanțial pentru Ucraina. Finanțarea ar putea ajunge la 40 de miliarde de euro.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, a fost reținut în Marea Britanie și urmează să fie extrădat. Anunțul a fost făcut de Procuratura Anticorupție. /Republica Moldova are un nou vicepremier și ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării. Despre candidatura Doinei Nistor s-a anunțat aseară târziu, iar azi dimineața, aceasta a și depus jurământul. /Feroviarii din Republica Moldova au ieșit, din nou, la protest, cerând achitarea restanțelor salariale. În fața acestora a ieșit ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Putin spune că Rusia e de acord cu armistițiul în Ucraina, propus de Statele Unite, dar există „nuanțe”. Acesta vrea garanții că în timpul pauzei, Ucraina nu se va mobiliza, nu va antrena soldați și nu va primi arme. /Incendiu uriaș în centrul capitalei. Pompierii au luptat ore în șir cu focul după ce acoperișul unui restaurant de pe strada pietonală a fost cuprins de flăcări. /Dumitru Alaiba a demisionat din funcția de vicepremier și ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării. Alaiba făcut anunțul pe Facebook și a dat asigurări că rămâne alături de echipa de guvernare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tăcere la Moscova după ce la propunerea Washingtonului Kievul a aceptat un armistițiu de 30 de zile. Presa internțională scrie că este puțin probabil ca Putin să accepte pacea. /O fetiță de 10 ani din Ciadîr-Lunga a murit azi dimineață în timp ce mergea la școală după ce a fost lovită de o mașină. Din motive neclare, deocamdată, șoferul a pierdut controlul volanului. /Feroviarii, care nu și-au primit lefurile din vara anului trecut, vor protesta din nou, vineri, în capitală. CFM are la ei restanțe salariale de peste 191 de milioane de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a dat undă verde planului de creștere în valoare de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova. Din cei 660 de eurodeputați prezenți în sala de ședință, 499 au votat pentru finanțare. /Republica Moldova și Franța au semnat ieri trei acorduri importante după întrevederea dintre Maia Sandu și Emmanuel Macron. Țările noastre s-au angajat să lupte împreună împotriva dezinformării rusești. /Moscova s-a confruntat, noaptea trecută, cu cel mai masiv atac ucrainean cu drone. Autoritățile ruse afirmă că au doborât aproape 340 de aparate de zbor în toată țara, fără să precizeze, însă, și numărul dronelor care și-au atins ținta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Proteste violente la București. Decizia Biroului Electoral Central de a respinge candidatura lui Călin Georgescu la prezidențiale i-a înfuriat pe simpatizanții acestuia. Manifestanții au aruncat cu pietre în polițiști, au incendiat bănci și au răsturnat mașina jurnaliștilor de la Digi24. .Președinta Maia Sandu se va întâlni în această seara la Paris cu Emmanuel Macron. Cei doi lideri vor discuta despre relațiile bilaterale, sprijinul Franței pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și aspecte privind securitatea europeană. .Un microbuz de model Ford s-a izbit azi dimineață într-un stâlp pe care l-a smuls din pământ, după care s-a răsturnat. Șoferul de 24 de ani a adormit la volan din cauza oboselii, spune poliția. Din fericire, el a scăpat nevătămat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuroii cer aproape 11 ani de pușcărie pentru deputatul Alexandr Nesterovschi. Astăzi a fost ultima ședință iar în mai puțin de două săptămâni se va sentința. /Conducerea unei clinici private este cercetată penal pentru că ar face clandestin transplantruri. PCCOCS a descins cu percheziții la clinică, dar și la domiciliul bănuiților. /Ucraina și Statele Unite reiau discuțiile depsre încetarea războiului, după confruntarea lui Zelenski și Trump de la Casa Albă. Pentru început, liderul de la Kiev vrea un armistițiu în aer și pe mare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Comisiile de specialitate ale Parlamentului European au votat astăzi pachetul de sprijin de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova, anunță eurodeputatul român Siegfried Mureșan. Următoarea etapă este votul final în plenul Parlamentului European, care va avea loc săptămâna viitoare. /Magistrații au cerut astăzi mandat de arest pentru 30 de zile pe numele proprietarei salonului de frumusețe, Irina Borodkina, unde a murit femeia de afaceri. Procurorii au cerut și prelungirea arestului cu încă 30 de zile a doctoriței Ecaterina Maniuc. /Cel puțin patru persoane au decedat, iar alte câteva zeci au fost rănite, după un nou atac al rușilor în orașul de baștină a președintelui Volodimir Zeleski.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Majorarea pensiilor cu zece la sută din întâi aprilie a fost aprobată, astăzi, de Guvern. În medie, pensiile vor crește cu 400 de lei pentru 650 de mii de pensionari. /În prezent, nu există un scenariu în care Rusia ar putea să ajungă militar pe teritoriul Moldovei, dă asigurări premierul Dorin Recean. Declarația vine după ce președintele Franței a spus că dacă Putin nu va fi oprit, armata rusă va merge sigur în Republica Moldova și chiar România. /O scrisoare pierdută, în Congresul SUA. Ucraina susţine că Volodimir Zelenski nu i-a trimis nimic lui Donald Trump, iar acesta s-a referit în discursul său din Congres la o postare a lui Zelenski pe reţelele de socializare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura Anticorupție are de astăzi șef nou. Adjunctul procurorului general, Marcel Dumbravan a fost desemnat șef intermar al instituției în locul Veronicăi Dragalin care a demisionat acum două săptămâni. /Ministerul infrastructurii are doi candidați la șefia Căilor Ferate ale Moldovei, dar nu divulgă cine sunt aceștia. Declarația a fost făcută de Vladimir Bolea la Cutia Neagră de la Tv8. /SUA a sistat ajutoarele militare către Ucraina, după confruntarea dintre Trump și Zelenski de la Casa Albă, a confirmat un oficial din administrația președintelui american pentru Reuters.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova va primi 60 de milioane de euro de la UE pentru consolidarea capacităților de apărare. Anunțul a fost făcut astăzi de către președintele Consiliului European, Antonio Costa, aflat într-o vizită la Chișinău. /Numărul infecțiilor respiratorii înregistrate în capitală continuă să crească, anunță autoritățile municipale. Spitalele lucrează la capacitate maximă, iar vizitele ar urma să fie interzise. /Evaziune fiscală în valoare de peste 5 milioane de lei. Oamenii legii au găsit în cadrul perchezițiilor efectuate la 3 agenți economici, bani cash în valoare de 200 de mii de euro.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scriitorul Vladimir Beșleagă a fost înmormântat astăzi la cimitirul Central de pe strada Armenească. Să-l conducă pe ultimul drum au venit zeci de oameni printre care și președinta Maia Sandu. /Un fost judecător de la Comrat, cercetat în dosarul Laundromat, care a legalizat prin deciziile sale spălarea a 1,2 miliarde de dolari a scăpat nepedepsit după ce a expirat termenul de prescripție pentru tragerea la răspundere penală. /Volodimir Zelenski a ajuns deja la Washington și urmează să se întâlnească cu Donald Trump. Cei doi lideri vor semna acordul privind exploatarea resurselor minerale din Ucraina și vor discuta despre negocierile de pace în țara vecină.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Începând cu 1 aprilie, pensiile vor fi indexate cu zece la sută. Proiectul a fost votat în prima lectură, inclusiv de către deputații din opoziție. Nu s-a trecut fără schimburi de replici între aleșii poporului. /Ion Șoltoianu, cunoscut pentru trecutul său criminal a fost, aseară, ținta unui atac armat produs în fața casei sale. Sportivul a scăpat nevătămat, iar poliția a pornit o anchetă. /Donald Trump, anunță impunerea de taxe vamale de 25 la sută asupra produselor importate din europa și atacă UE. Uniunea Europeană a răspuns acuzațiilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Femeia de afaceri, Liubovi Babuțchi a murit din cauza unei o embolii, provocate de injectarea mai multor medicamente în fese, gât și bărbie a arătat expertiza medico-legală care a fost finalizată. /Scriitorul Vladimir Beșleagă va fi condus pe ultimul drum vineri. 28 februarie, a fost decretată zi de doliul național. /Canditatul la prezidențialele anulate din România, Călin Georgescu a fost ridicat azi de polițiști și escortat la audieri. Acestuia i se aduc un șir de acuzații, printre care și implicarea într-o organizație cu caracter fascist, scrie presa română.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A murit scriitorul, prozatorul și deputatul în primul parlament, Vladimir Beșleagă. Anunțul a fost făcut de Muzeul Național al Literaturii Române, care a transmis un mesaj de condoleanțe pe rețelele sociale. /Directorul colegiului de medicină din Chișinău a fost demis, anunță ministerul sănătății. Se întâmplă la câteva zile după ce oamenii legii au făcut percheziții în birourile de serviciu, la domiciliile și în automobilele a patru angajați ai instituției. /Se scumpesc serviciile comunale în regiunea transnistreană. Tarifele la unele servicii vor crește cu peste 100 de procente și vor intra în vigoare de la întâi martie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Astăzi se împlinesc trei ani de când Rusia a invadat Ucraina. Peste 40 de mii de civili au fost uciși sau răniți în acest război sângeros, în timp ce milioane de ucraineni s-au refugiat în alte țări. /Procuratura Anticorupție anunță că după doi ani de ședințe la CSJ și-a prezentat toate probele acumulate împotriva lui Igor Dodon în dosarul kuliok. Mai departe este rândul apărării, care ar avea aproape 200 de martori de audiat. /Alegeri legislative anticipate din Germania. Conservatorii celebrează, iar extrema dreaptă obține un rezultat record.

/VIDEO/ Verde-n ochi: Scandalul Moldova 3. Cum sunt cheltuiți banii publici pentru cea mai scumpă televiziune din Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi: Scandalul Moldova 3. Cum sunt cheltuiți banii publici pentru cea mai scumpă televiziune din Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cazul Nesterovschi. Să urmărim nu doar fugarii, dar și averile agonisite din fraudă
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cazul Nesterovschi. Să urmărim nu doar fugarii, dar și averile agonisite din fraudă
/VIDEO/ Catastrofă la Anenii Noi: 65.000 de porci sunt nimiciți. Despăgubiri uriașe la cea mai mare fermă din Moldova
/VIDEO/ Catastrofă la Anenii Noi: 65.000 de porci sunt nimiciți. Despăgubiri uriașe la cea mai mare fermă din Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Băieții deștepți din energie”. Avizele pentru parcuri solare sau eoliene, de vânzare pe piața neagră
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Băieții deștepți din energie”. Avizele pentru parcuri solare sau eoliene, de vânzare pe piața neagră
O moldoveancă, dispărută de o săptămână în Germania, găsită moartă. Familia are nevoie de ajutor pentru repatrierea tinerei
O moldoveancă, dispărută de o săptămână în Germania, găsită moartă. Familia are nevoie de ajutor pentru repatrierea tinerei

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.