Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei

externe

Război în Ucraina, ziua 589: Masacru la Groza, rachetă în stânga Nistrului și 1 milion de gloanțe! Zelenski: Sprijin 100% din SUA

05 octombrie 2023, ora 22:33

Noi atacuri cu drone au fost lansate de ruşi asupra Ucrainei joi dimineaţă. Două persoane din Herson au murit în urma atacului, au declarat oficialii ucraineni. Apărarea antiaeriană a doborât 24 din 29 de drone lansate de Rusia. Kievul susţine că aparatele de zbor au fost distruse în regiunile Odesa şi Nikolaiev, precum şi în regiunea centrală Kirohovrad „Inamicul îşi continuă încercările de a distruge portul şi alte infrastructuri din sud, terorizează şi regiunile centrale", au precizat militarii din sudul Ucrainei, potrivit Sky News. O clădire a fost lovită în regiunea Kirohovrad, iar incendiul rezultat a fost stins. Cel puțin 50 de oameni au murit, după ce rușii au atacat o cafenea şi un magazin din regiunea Harkov, scrie presa ucraineană. Pe de altă parte, dronele ucrainene au atacat infrastructura din regiunea Kursk din sud-vestul Rusiei, provocând întreruperi de energie electrică, a declarat joi un oficial local rus.

Liderul de la Kremlin pare hotărât să pregătească Rusia pentru un război de lungă durată, intenționând să sporească cu 30% cheltuielile militare pentru 2024, la uriașa sumă de 10,8 trilioane de ruble (109 miliarde de dolari). Putin nu va „face concesii”, deoarece Rusia pare să se fie gata pentru „mulți ani suplimentari” de război în Ucraina, spune un expert în afaceri internaționale, potrivit Business Insider. Rusia intenționează să-și mărească dramatic cheltuielile pentru apărare, sugerând că se pregătește ca războiul din Ucraina să continue ani întregi, a anunțat ministerul Apărării din Marea Britanie într-o actualizare de informații, potrivit Ziare.com. Totodată, Marea Britanie acuză Rusia că plănuiește să saboteze cu mine marine navele ucrainene care transportă cereale prin Marea Neagră, iar SUA oferă Ucrainei 1 milion de gloanțe confiscate de la iranieni. Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit joi în sudul Spaniei pentru o apariție neanunțată la summitul Comunității Politice Europene, transmite CNN.

UPDATE Noi bucăți de rachetă antiaeriană au fost descoperite în localitatea Gîsca, zonă cu regim sporit de securitate și care nu este controlată de autoritățile legitime de la Chișinău. Informația a fost făcută publică de presa din regiune, care îl citează pe Oleg Beleacov, șeful delegației Tiraspolului în Comisia Unificată de Control. Informația a fost confirmată și de către Biroul Politici de Reintegrare. Potrivit Biroului, informația privind bucățile de rachetă găsite în localitatea Gîsca au fost recepționate de autorități chiar în timpul desfășurării ședinței CUC.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ţinut un discurs în cadrul Summit-ului Comunităţii Politice Europene de la Granada, Spania. El s-a adresat liderilor europeni spunându-le că „mulţumită Ucrainei, soldaţii voştri nu luptă împotriva Rusiei", potrivit Sky News.

UPDATE Preşedinta liberală a Slovaciei, Zuzana Caputova, o susţinătoare fermă a sprijinului militar pentru Ucraina în faţa agresiunii ruse, a sistat joi, 5 octombrie, furnizarea de noi arme către Kiev, după ce câştigătorul alegerilor legislative desfăşurate sâmbătă, social-democratul Robert Fico, şi potenţialii parteneri ai acestuia din viitoarea coaliţie de guvernare au respins continuarea ajutorului militar pentru Ucraina, informează agenția spaniolă de presă EFE, potrivit Agerpres.

UPDATE Apropierea democrației și a libertății de granițele Rusiei reprezintă un pericol pentru Putin, iar liderul de la Kremlin nu vrea să permită prăbușirea regimului său autoritar. Într-un nou discurs propagandistic, rostit la Clubul de Discuții de la Valdai, Putin, care a capturat deja Rusia, a anunțat o nouă misiune pentru el, și anume să „construiască o nouă lume”. Liderul de la Kremlin nu a menționat exact cum ar putea arăta „noua lume”, dar cel mai probabil după chipul autoritar al regimului său și al celor cu care caută să se alieze, printre care China, Coreea de Nord, Iran și Siria lui Bashar al-Assad. În schimb, Putin a acuzat din nou - pentru publicul său fidel, din Rusia și din altă parte - ceea ce numește el „hegemonia” și atitudinea „arogantă” a Occidentului, potrivit Adevărul.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat joi că s-a întâlnit cu premierul armean Nikol Paşinian în Spania, cu ocazia summitului de la Granada al Comunităţii Politice Europene, informează Reuters și Agerpres. Ulterior, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a afirmat că Zelenski discutase telefonic miercuri şi cu preşedintele azer Ilham Aliev. "Ucraina este interesată de stabilitatea regiunii şi de relaţiile prieteneşti cu naţiunile de acolo", a scris Zelenski în reţeaua X (denumită anterior Twitter). El a adăugat că dialogul cu Paşinian s-a referit inclusiv la cooperarea bilaterală şi la proiecte economice regionale.

UPDATE Un oficial din regiunea ucraineană pe care Moscova pretinde că a anexat-o a spus că Rusia ar trebui să încerce să cucerească „prin puterea armelor” teritoriile care făceau parte anterior din Imperiul Rus, notează Ziare.com.

UPDATE Bilanțul victimelor de la magazinul aflat în satul Groza din regiunea Harkov a crescut la 50. Oamenii legii susțin că, potrivit datelor preliminare, racheta a fost lansată de un complex Iskander.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut liderilor europeni asistenţă şi arme suplimentare pentru Ucraina în lupta acesteia contra agresorilor ruşi, informează Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE Președintele rus, Vladimir Putin, a dezvăluit că fragmente de grenade de mână au fost găsite în corpurile victimelor accidentului aviatic în care a murit fostul șef al Wagner, Evgheni Prigojin, la nord de Moscova în august 2023. Prigojin, care a condus o revoltă eșuată împotriva unor înalți oficiali ruși, a fost una dintre cele zece persoane ucise în accidentul de avion, iar acest eveniment a reprezentat o provocare semnificativă la adresa președintelui Putin. Putin a respins speculațiile cu privire la doborârea avionului, susținând că nu a existat niciun impact extern și a menționat că fragmente de grenade de mână au fost descoperite în corpurile victimelor, fără a oferi detalii suplimentare despre circumstanțele accidentului, scrie AlephNews.

UPDATE Preşedintele Vladimir Putin a declarat joi că Rusia a testat cu succes o nouă rachetă strategică puternică şi a refuzat să excludă posibilitatea ca Moscova să efectueze teste de armament care să implice explozii nucleare, pentru prima dată după mai bine de trei decenii, relatează The Guardian.

UPDATE Japonia şi Ucraina au convenit să înfiinţeze un grup de lucru comun care va elabora o strategie pentru refacerea agriculturii ucrainene, a declarat Ministerul Agriculturii. Anunţul a fost făcut după o întâlnire între Markiian Dmytrasevych, ministrul adjunct al agriculturii din Ucraina, şi Mizuno Masayoshi, directorul general al Biroului pentru Export şi Afaceri Internaţionale din cadrul Ministerului Agriculturii din Japonia. Principala sarcină a grupului de lucru va fi utilizarea experienţei, tehnologiei şi activelor Japoniei pentru refacerea sectorului agricol din Ucraina. De asemenea, cele două ţări îşi propun să promoveze participarea companiilor japoneze la redresarea şi reconstrucţia Ucrainei.

UPDATE Cel puțin 48 de persoane au fost ucise după ce o rachetă rusească a lovit un magazin alimentar din Ucraina, a declarat Volodimir Zelenski, relatează The Guardian și Sky News. Acesta a declarat pe aplicația de mesagerie Telegram că un sat din regiunea nord-estică Harkov a fost atacat. Acest lucru vine în contextul în care, în timpul nopții, au avut loc și alte atacuri cu drone care ar fi vizat și un spital. Harkovul a suferit atacuri rusești neîncetate în timpul conflictului, în timp ce Moscova încearcă să recupereze teritoriul eliberat de Ucraina într-o operațiune surprinzătoare de contraofensivă anul trecut, notează G4media. 

UPDATE Noi atacuri cu drone au fost lansate de ruși asupra Ucrainei joi dimineață. Două persoane din Herson au murit în urma atacului, au declarat oficialii ucraineni.Un bărbat și o femeie au murit, iar un alt bărbat a fost rănit, a anunțat guvernatorul regiunii Herson, potrivit Mediafax.

UPDATE Gruparea paramilitară rusă Wagner, activă în Ucraina şi în Africa, a semnat anul trecut un contract cu o societate chineză pentru achiziţia a doi sateliţi de observaţie şi comandarea de imagini, ceea ce a oferit acestei grupări o capacitate sporită de culegere de informaţii, relatează joi France Presse. Astfel, Evgheni Prigojin a avut imagini cu traseul spre Moscova în timpul rebeliunii din luna iunie, potrivit HotNews.

UPDATE Din 24 februarie 2022, ziua în care a început invazia rusă, 1.214 de copii au fost declaraţi dispăruţi în Ucraina: scrie serviciul de presă al Oficiului Avocatului Poporului pe Facebook, potrivit Ukrinform. La rândul său, viceministrul de Interne Leonid Timcenko a anunţat la televiziunea publică că peste 26.000 de ucraineni, inclusiv 15.000 de militari, au fost declaraţi dispăruţi de la începutul invaziei ruse. „Dintre aceştia, 11.000 sunt civili şi 15.000 sunt militari”, a spus Timchenko. Potrivit portalului de stat „Children of War”, 1.214 de copii au dispărut, în timp ce 18.650 de copii au fost găsiţi”, notează Mediafax.

 UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a declarat îngrijorat, la summitul Comunității Politice Europene, de criza politică din Statele Unite, care afectează asistența pentru Ucraina, notează Gândul. Anul acesta, la Washington „m-am întâlnit cu preşedintele Joe Biden” şi „am sprijin 100% din partea Casei Albe şi sprijin bipartizan în Congres”. În SUA „este o perioadă electorală dificilă: sunt voci diferite şi unele poziţii sunt ciudate”. Preşedintele ucrainean Zelenski spune acest lucru în timp ce soseşte la Granada pentru summitul CPE. „Ucraina are nevoie de un scut de aer pentru iarnă”, a adăugat Zelenski. „SUA trece printr-o perioadă electorală dificilă. Unele poziţii sunt ciudate, dar Biden are sprijinul Congresului”, notează Mediafax.

UPDATE Spania a oferit Ucrainei noi sisteme de apărare aeriană și sisteme antidronă pentru a-și proteja infrastructurile energetice și portuare, a declarat joi o sursă guvernamentală pentru Reuters.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz se opune pentru moment livrării de rachete de croazieră Taurus Ucrainei, în pofida cererilor repetate ale liderilor de la Kiev, au confirmat joi surse guvernamentale pentru agenţia dpa, notează Agerpres.

UPDATE ​Jean-Claude Juncker, fostul președinte al Comisiei Europene, afirmă într-un interviu acordat cotidianului german Augsburger Allgemeine că Ucraina și Rep. Moldova nu pot fi acceptate rapid în Uniunea Europeană. „Nu ar trebui să faceți promisiuni false oamenilor din Ucraina care suferă până la gât. Sunt foarte supărat de unele voci din Europa care le spun ucrainenilor că pot deveni membri imediat. Asta nu ar fi bine nici pentru UE, nici pentru Ucraina”, a răspuns el la o întrebare privind perspectiva unei aderări accelerate a Kievului la blocul comunitar, potrivit HotNews.

UPDATE Kay Bailey Hutchison, fostă ambasadoare americană timp de patru ani la NATO, a avertizat că o ciocnire dintre Statele Unite ale Americii şi Rusia devine mult mai probabilă dacă SUA abandonează Ucraina, relatează agenția DPA, citată de Agerpres. „Dacă (Rusia) intră într-o ţară NATO, atunci suntem în război”, a afirmat Hutchison, o republicană de trei ori senator de Texas în contextul în care reticenţa în privinţa continuării sprijinului militar pentru Ucraina a crescut în rândul Partidului Republican. „Poporul ucrainean este atât de curajos încât merită sprijinul nostru. Dacă reușim să ducem la bun sfârșit aceasta cu ei, nu va fi necesar să trimitem trupe într-un conflict mai mare”, a afirmat Hutchison, indicând că dorinţa lui Vladimir Putin este de a restabili dominația Rusiei pierdută odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice. „Ei (ruşii) nu vor ocoli ţările NATO. Dacă ne menţinem hotărârea, aşa cum face administraţia dumneavoastră şi sunt de acord cu ea, vom proteja ceea ce avem şi ne vom asigura că trupele noastre nu vor fi chemate”, a spus fosta senatoare republicană adresându-i-se lui Blinken.

UPDATE Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, a subliniat joi că Europa nu poate înlocui sprijinul american pentru Ucraina, în timp ce criza politică de la Washington ridică semne de întrebare cu privire la continuarea ajutorului american, notează Adevărul.

UPDATE Sprijinul pentru livrarea de arme Ucrainei scade în rândul americanilor din ambele partide politice majore, un semn de avertizare pentru Kiev, care se bazează puternic pe armele Statelor Unite în lupta împotriva invaziei ruse, potrivit unui nou sondaj Reuters/Ipsos, citat de Agerpres.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit joi, 5 octombrie, în orașul spaniol Granada pentru a participa la Summit-ul Comunității Politice Europene (CPE), un forum de promovare a cooperării între peste 40 de țări format după invazia Rusiei, notează Ziare.com.

UPDATE Statele Unite au furnizat Ucrainei peste un milion de muniţii iraniene confiscate în Golf la sfârşitul anului trecut. Transferul a urmat unui caz de confiscare urmărit de Departamentul de Justiţie al Washingtonului a unui transport către Yemen din forţele Houthi, încălcând embargoul Naţiunilor Unite asupra armelor. „Prin acest transfer de arme, acţiunile de confiscare ale Departamentului de Justiţie împotriva unui regim autoritar susţin acum direct lupta poporului ucrainean împotriva altui regim autoritar”, a declarat ieri procurorul general al SUA, ministrul Justiţiei - Merrick, Garland. „Vom continua să folosim fiecare autoritate legală de care dispunem pentru a sprijini Ucraina în lupta sa pentru libertate, democraţie şi statul de drept”, notează Mediafax.

UPDATE Rusia a semnat un acord pentru instalarea unei baze navale permanente pe coasta regiunii separatiste georgiene Abhazia de la Marea Neagră, a declarat joi liderul abhaz, Aslan Bjania, potrivit Reuters.

UPDATE Una dintre cele mai cunoscute voci ale propagandei ruse a sugerat că Rusia ar trebui să-și etaleze capacitățile nucleare cu un test atomic deasupra propriului teritoriu, mai precis “undeva deasupra Siberiei.” Comentariile Margaritei Simonyan au fost susținute de liderul cecen Ramzan Kadîrov și, desi bizare, marchează o nouă etapă în retorica nucleară agresivă a liderilor de la Kremlin și a celor din cercul apropiat președintelui Vladimir Putin în contextul în care războiul împotriva Ucrainei, prezentat constant drept “o operațiune militară specială” care va dura trei zile, se desfășoară deja de 20 de luni, potrivit G4media.

UPDATE Imaginile din satelit și datele aviatice arată că Rusia se pregătește să testeze o rachetă de croazieră experimentală cu propulsie nucleară – sau a testat deja o astfel de armă recent, potrivit unei analize New York Times. Burevestnik, care în principiu are o rază de acțiune nelimitată, este una dintre cele șase „superarme” rusești despre care Putin se lăuda că nu pot fi interceptate de niciun sistem de apărare, scrie Digi24.

UPDATE Președintele american Joe Biden a sugerat că actuala criză politică de la Washington ar putea amenința ajutorul Statelor Unite pentru Ucraina. Biden a promis un "discurs major" despre importanţa "extremă" a sprijinului militar şi financiar pentru Kiev, transmite AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a trecut în revistă organizarea pregătirii de luptă a personalului militar şi a voluntarilor unităţilor din Districtul Militar de Sud. Ministerul rus al Apărării a raportat acest lucru, publicând imagini cu Şoigu zburând cu un elicopter şi inspectând trupele, notează Mediafax.

UPDATE Peste 38.000 de voluntari au fost recrutaţi pentru războiul din Ucraina: ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat-o, după cum a raportat Tass. „Voluntari. În această perioadă am recrutat 38.000 de voluntari – spune Şoigu – oamenii sunt foarte motivaţi şi pregătiţi să îndeplinească sarcini de luptă. Unii au deja experienţă de luptă, pentru că mulţi dintre voluntari, după încheierea unui contract pe şase luni, semnează al doilea, şi sunt cei care semnează al treilea”, a spus Şoigu, după o întâlnire cu comandanţii grupurilor de luptă, potrivit Mediafax.

UPDATE „Recucerirea Peninsulei Crimeea va fi dificilă, va necesita mult timp, oameni și materiale. Nu ne putem face iluzii despre asta, cel puțin deocamdată. Planul este în desfășurare și trebuie dus la îndeplinire cu discreție, inteligență și fără grabă. Dacă cedăm presiunilor externe pentru a încerca să punem capăt acestui război cât mai curând posibil, ne expunem unor circumstanțe care ar putea fi foarte contraproductive”, au explicat pentru La Razon surse neoficiale din Ministerul Apărării ucrainean, notează HotNews.

UPDATE Uniunea Culturală a Rutenilor din România neagă categoric acuzațiile aduse de Rusia la ONU potrivit cărora ar fi supusă presiunilor de ucrainizare forțată de către autoritățile de la București. „Poziția Rusiei nu are nici o legătură cu situația reală a minorităților din România,” spune Iulius Marian Firczak, deputat în Parlamentul României din partea minorității rutene. Dimpotrivă, adaugă acesta, după căderea comunismului, România a ajutat această minoritate să reînvie și să-și regăsească identitatea. Mai mult, spune Iulius Marian Firczak, la reuniunile internaționale ale minorității rutene, România este dată drept exemplu pentru felul în care își tratează minoritățile. Rutenii sunt un popor de origine slavă, cu o limbă slavă și religie greco catolică care trăiește în Ucraina, Ungaria, Slovacia, Polonia, Belarus și România, potrivit RFI.

UPDATE Odată cu invazia ordonată de Vladimir Putin în Ucraina din urmă cu peste 19 luni, Moscova a fost lovită de sancțiunile economice impuse de Occident. Iar acum, ”prietenia fără limite” dintre Rusia și China devine tot mai mult doar un slogan și o coliziune între cele două țări a început. Beijingul a respins creșterea prețurilor lui Putin, iar firma rusă Inter RAO a restricționat furnizarea de energie electrică către China. Disputa provine din cauza Chinei care se confruntă cu probleme grave în domeniul electricității datorate secetei și a limitărilor privind creșterea producției interne de cărbune, în timp ce Rusia încearcă să compenseze scăderea monedei sale, care a afectat veniturile din export, potrivit Newsweek.Un expert a declarat că în prezent China afișează o abordare „dură” de negociere cu privire la cererea Rusiei și că se află într-o poziție puternică de negociere, notează Ziare.com.

UPDATE Ministerul Slovac al Apărării a pregătit un nou pachet de asistenţă pentru Ucraina pe care preşedintele Zuzana Čaputová l-ar fi putut semna în timp ce predecesorul lui Fico era încă în funcţie. Cu toate acestea, preşedintele a refuzat, spunând că alegerile parlamentare trebuie să fie respectate, notează Mediafax.

UPDATE Germania va furniza Ucrainei echipamente suplimentare de apărare pentru a proteja transporturile de cereale. Germania a anunţat că va trimite sisteme suplimentare de apărare aeriană în Ucraina pentru a-şi proteja transporturile de cereale de atacurile ruseşti, a informat Bloomberg pe 4 octombrie, notează Mediafax.

UPDATE Regatul Unit acuză Rusia că intenționează să atace navele civile din Marea Neagră prin intermediul minelor marine pentru a preveni exportul de cereale ucrainene, transmite AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Fondul Monetar Internațional (FMI) a anunțat că Ucraina a reușit să-și adapteze economia la condiții de război, informează Rador. Un oficial din cadrul FMI, aflat în Ucraina, a declarat că economia dă semne de reziliență remarcabilă și a estimat că economia va continua să crească în cursul anului viitor. În contextul în care exporturile agricole au fost afectate, iar sume mari de bani au fost redirecționate către armată, Ucraina rămâne dependentă de ajutor extern, informează BBC.

UPDATE Ucraina a efectuat în cursul nopţii un atac cu drone asupra regiunii Belgorod din vestul Rusiei şi a lovit un complex de apărare aeriană de tip S-400 şi radarul acestuia, a declarat miercuri pentru Reuters o sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). Guvernatorul regiunii ruse Kursk, Roman Starovoit, acuză joi armata ucraineană de faptul că a tras asupra oraşului Rîlsk cu bombe cu dispersie, un tip de armament controversat, care au rănit un civil. 

UPDATE Oficiul Înaltulului Comisar al Națiunilor Unite pentru drepturile omului a negat declarația Federației Ruse cu privire la presupusul atac cu HIMARS asupra închisorii din Olenivka din regiunea Donețl, unde au fost ținuți prizonieri de război ucraineni, în perioada 28-29 iulie 2022. Se observă că chiar și o rachetă HIMARS ar fi provocat distrugeri mai grave, scrie agenția Unian, notează Adevărul.

UPDATE Pe de o parte România condiţionează importul de cereale şi de alte produse agricole din Ucraina şi Republica Moldova doar pe bază de licenţă, dar pe de altă parte permite importul necondiţionat al acestora pentru fermierii şi procesatorii autohtoni – a anunţat miercuri pe pagina sa de Facebook ministrul român al agriculturii Florin Barbu, scrie Rador.

UPDATE Ucraina a înregistrat o scădere de 24% în cantitatea de cereale exportate în sezonul comercial cuprins între iulie 2023 - iulie 2024. În această perioada, Kievul a exportat 6,82 milioane de tone, comparativ cu 8,99 milioane tone de cereale, într-o perioadă similară de anul trecut, după cum arată datele publicate de către Ministerul Agriculturii de la Kiev, scrie Adevărul.

UPDATE Trupele care deservesc sistemele de rachete cu lansare multiplă BM-21„Grad” (MLRS) ale grupului „Centru” au lovit un punct fortificat și mai multe unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei în direcția Krasnolimansk, a comunicat Ministerului rus al Apărării, citat de TASS, notează Adevărul.

UPDATE Volodimir Zelenski le-a spus compatrioţilor, în discursul video de miercuri seară, că se pregăteşte pentru o activitate internaţională intensă în această săptămână şi săptămâna viitoare, care ar trebui să se soldeze cu rezultate palpabile pentru Ucraina, fiind de aşteptat anumite decizii din partea partenerilor. El a menţionat în context rolul Turciei, precizând că sprijină activ Ucraina inclusiv în materie de apărare, scrie news.ro. „Astăzi, am acordat distincţii de stat prietenilor noştri turci. Ambasadorul Turciei în Ucraina, care interacţionează activ cu ţara noastră, consolidează fructuos şi puternic relaţiile noastre. În special, el lucrează la punerea în aplicare a formulei de pace. De asemenea, l-am premiat pe şeful companiei turceşti Onur, care cooperează activ cu ţara noastră, investeşte, creează locuri de muncă şi ajută la apărare. Îi sunt recunoscător pentru sprijin”, a declarat Zelenski. El a menţionat că a avut în cursul zilei „o discuţie importantă” şi cu preşedintele azer Ilham Aliev - care are în mod tradiţional relaţii bune cu Ankara. „I-am mulţumit pentru ajutorul umanitar acordat ţării noastre, în special pentru sectorul nostru energetic. Ne-am reafirmat angajamentul comun faţă de principiile integrităţii teritoriale şi protecţiei suveranităţii statului. Am discutat opiniile noastre cu privire la formatele de securitate globală şi regională şi la arhitectura de securitate în general”, a precizat preşedintele ucrainean, în condiţiile în care Azerbaidjanul are o dispută teritorială cu Armenia în legătură cu teritoriul separatist Nagorno-Karabah, care este locuit în majoritate de etnici armeni, dar care este recunoscut internaţional ca făcând parte din Azerbaidjan. „Ne pregătim pentru o activitate internaţională activă - această săptămână şi săptămâna viitoare ar trebui să fie productive pentru Ucraina”, a spus Zelenski. „Facem tot ce putem pentru a furniza Ucrainei mai multe sisteme de apărare aeriană înainte de iarnă. Şi acum, apropo, aşteptăm anumite decizii din partea partenerilor noştri”, a menţionat el. Pe de altă parte, liderul de la Kiev a insistat ca toate regiunile Ucrainei să execute în regim urgent lucrările de protecţie şi reconstrucţie a instalaţiilor critice, astfel încât să fie gata înainte de sosirea iernii. În urmă cu un an, începând din luna octombrie, Rusia a trecut la atacarea sistematică a infrastructurii energetice ucrainene, iar solicitarea lui Zelenski arată că ucrainenii se aşteaptă ca Rusia să reia astfel de atacuri, pe măsură ce se apropie iarna. Zelenski le-a mai spus compatrioţilor că a avut în cursul zilei o întâlnire „informativă” şi cu şeful Serviciului de Informaţii al Apărării din Ucraina, generalul Kirilo Budanov. „Am vorbit despre lucruri bune pentru Ucraina - am reuşit să realizăm ceva important în materie de securitate”, a anunţat Zelenski, dar nu a oferit detalii, limitându-se să spună că acestea vor fi prezentate mai târziu. El a mai spus că şi şeful spionajului intern, SBU, i-a prezentat un raport „privind combaterea colaboratorilor”. „În general, avem multe de mulţumit băieţilor noştri de la Serviciul de Securitate pentru ziua de astăzi. Operaţiuni importante şi, cel mai important, eficiente. Foarte bine făcute!” - a declarat Zelenski. Ucraina a efectuat în cursul nopţii un atac cu drone asupra regiunii Belgorod din vestul Rusiei şi a lovit un complex de apărare aeriană de tip S-400 şi radarul acestuia, a declarat miercuri pentru Reuters o sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). Sursa SBU a indicat videoclipuri postate online de cetăţeni ruşi care ar arăta 20 de explozii la locaţia sistemului de apărare aeriană şi a radarului acestuia, în apropierea oraşului Belgorod.

Război în Ucraina, ziua 588: Planul lui Putin, risc pentru Moldova și fundul sacului! Care ar fi prețul aderării la UE
Război în Ucraina, ziua 587: Lovitură lui Putin, rublă slabă, buget belicos și acord cerealier. Zelenski a fost filmat pe front
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
 BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner

/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie

missing
17 octombrie 2024, ora 23:00

Noul editorial Verde în ochi cu Mariana Rață este despre ziua de duminică, 20 octombrie. În ultimele două luni am fost martori ai unei ample campanii de promovare a minciunilor și de corupere a alegătorilor. Colegii noștri de la Ziarul de Gardă au surprins de minune cum exact funcționează această mașinărie din interior.

În luptă au fost aruncați zeci de milioane de euro, mai mulți politicieni-candidați ghidați din umbră de criminalul Ilan Șor și conserve mai vechi ale Kremlinului. În disperare să păstreze R. Moldova în sfera sa de influență, Rusia a înrolat chiar și preoți în armata sa de propagandiști. Nu a ezitat nicio clipă să amestece credința și cele sfinte în noroiul corupției politice și a partizanatului pentru minciună. Iar asta demonstrează, dincolo de cuvinte, că nu au nimic sfânt în ei.

Miza cea mare a acestor eforturi disperate ale Kremlinului este referendumul. Un referendum care ar putea spune verde-n ochi întregii lumi că cetățenii R. Moldova vor în UE. Nu parte a russkii mir, care seamănă ură, război și dezbinare. Ci parte a lumii civilizate care trăiește de peste jumătate de secol în pace și prosperitate.

În ultimele 6 săptămâni am încercat, prin editorialele Verde-n ochi, să vă arăt, prin probe concrete și date oficiale, cum este viața oamenilor care trăiesc în UE. Cum dincolo de propaganda anti-UE, promovată violent de elitele rusești, copiii și soțiile lor își trăiesc Dolce Vita în țări din Occident. La fel ca și copiii unor candidați din această campanie electorală care se opun integrării europene.

V-am arătat ce pensii au bătrânii din UE, față de cei din R. Moldova sau Rusia. V-am explicat de ce corupții lumii se tem de UE. Și cel mai important, v-am arătat cum UE a susținut financiar dezvoltarea R. Moldova. Reparația drumurilor, școlilor, grădinițelor, spitalelor, dezvoltarea afacerilor și a agriculturii.

În cei peste 30 de ani de independenta, Moldova a primit suport extern în valoare de peste 3,5 miliarde de euro. Asta înseamnă cam 1400 de euro pentru fiecare cetățean al acestei țări. Cel mai important donator care a oferit bani Republicii Moldova a fost  este UE. De aici am primit mai mult de jumătate din toată suma.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană ne-a întins din nou mâna și a anunțat un nou sprijin, fără precedent pentru R. Moldova. Suport financiar de 1,8 miliarde de euro. Această sumă e aproape echivalentul întregului suport oferit de UE R. Moldova în cei 30 de ani de independență. Grație acestor bani, Moldova va putea crește, se va putea dezvolta și în sfârșit va deveni atractivă pentru copiii și nepoții noștri.

Avem o datorie față de generațiile care vin. În primul rând, NU avem dreptul să le furăm viitorul. NU avem dreptul să îl vindem și nici nu avem dreptul să îl tratăm cu nepăsare.

„În UE, dar NU acum” este egal cu nidiodată. În trenul schimbărilor mari trebuie să urci atunci când el ajunge în gara ta. Următoarea cursă ar putea să nu mai fie. Am tot auzit în ultimele luni că referendumul din 20 octombrie  este o luptă între UE și Rusia. Greșit. Aceasta este lupta noastră pentru a ne desprinde de un trecut trist, plin de șantaj, sărăcie și abuz. În 2015, R. Moldova a ratat ocazia să fie povestea de succes a Parteneriatului Estic. Am pierdut ocazia din cauza unor politicieni corupți și avari care erau mai preocupați de propriile interese, decât de cele ale țării. Atunci, șansa noastră era în mâinile lor. 

Astăzi, viitorul nostru e în mâinile noastre. Să avem grijă ce facem cu el. Cel mai important lucru este ca după 20 octombrie să ne putem privi în ochi copii și nepoții și să le putem spune sincer și verde în ochi că am ales ce e mai bun pentru ei. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.