Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

Istorie încurcată la Hîncești. O femeie, declarată moartă de soț, ca să vândă casa pe nimic

missing
06 octombrie 2023, ora 07:05

O situație, pe care am documentat-o, s-a produs în orașul Hîncești, cu mulți ani în urmă. Este vorba de o femeie, pe nume Nina Talmazan, care de mai multă vreme muncea în Federația Rusă. Acasă, se afla soțul ei, care locuia în casa lor comună amplasată într-o zonă pitorească a orașului - locuință pe care au procurat-o după căsătorie, deci aparținea ambilor soți. În 2005, bărbatul, care suferea de alcoolism cronic, s-a adresat autorităților ca s-o declare pe soție decedată, spunând că nu știa nimic despre ea de trei ani. Asta chiar dacă femeia ținea legătura cu el și trimitea bani acasă. 

După ce a obținut prin judecată decesul soției - care era în viață, de fapt - a vândut casa și pământurile vecinilor, care i-au oferit - atenție - 4300 de lei pentru toate bunurile imobile. A fost lăsat să trăiască în casa sa până a murit. După deces, fratele lui a început să-și caute cumnata. A găsit-o în viață, în Rusia, dar fără acte. Au urmat ani de luptă, în instanță, în încercarea de a-i întoarce casa și terenul. Urmăriți întreaga istorie imediat. 

Cazul ne-a fost relatat de fratele lui Ion Talmazan, Dumitru. Mai întâi, în biroul TV8, apoi în orașul Hîncești. Locul filmărilor a fost chiar în fața casei în care a trăit fratele său și soția sa - Nina. 

S-o luăm de la capăt. Casa, amplasată pe strada Sfânta Maria, a fost procurată de cei doi soți în anul 1982, la patru ani după căsătorie. Dar, la Cadastru doar bărbatul și-a înregistrat dreptul deplin de proprietate. Cu timpul, primăria le-a repartizat un teren pentru construcție alături de casă. 

Nu au avut noroc să educe copii. Deși au avut un băiat, acesta a decedat în scurt timp. Ca mulți alții, în acea perioadă, Nina Talmazan a plecat la muncă în Federația Rusă, însă, cât era plecată, ținea legătura cu soțul ei. Cu toate acestea, bărbatul s-a adresat autorităților cu solicitarea de a-i declara soția moartă. A argumentat că de trei ani nu știa nimic despre ea, exact perioada indicată în Codul Civil. 

„În cazul când a fost făcut procesul acesta de judecată, acolo confirmare a fost numai de la fratele că i-a spus o femeie că ea acolo e pe stradă și poate să fie moartă. Și a luat de la starea civilă confirmarea că se poate să o declare decedată pe Nina. - Și confirmare de la vecinii care de fapt au cumpărat proprietatea? - Da, certificatul acela e făcut că ei au confirmat că ea nu a fost din 1997 acasă. Dar în judecată tot ei confirmă că nu au văzut-o din 2004 acasă și nu putea să fie socotită decedată”, ne-a spus cumnatul Ninei, Dumitru Talmazan.

De ce a făcut acest pas? A fost clar ceva mai târziu. La câteva luni după ce a obținut decesul ei, Ion a putut să vândă casa și terenurile ce le aparțineau, fără ca soția să fie informată despre vânzarea averii. 

„Nu putea el să se ducă de unul singur, el era în stare de ebrietate. - Probabil cineva l-a sfătuit, ați reușit să aflați ce s-a întâmplat? - Nu, nu am putut că el a decedat, pe urmă ăștia care sunt implicați nu vor să spună. Dar după materiale se vede clar că nu putea el de unul singur să se ducă să scrie”.

Terenul vândut de Ion Talmazan a fost împărțit în trei bucăți, cumpărate de vecinii săi. Sumele au uimit până și instanța. Un lot a fost vândut cu 104 lei, altul - cu 199 de lei, iar casa - cu 4000 de lei. 

„Când ne-am adresat la Procuratură, acolo ne-au spus că nu e numai un act de vânzare-cumpărare ci trei acte. Dar nu trei, chiar patru. Am cerut explicații, un teren de trei sote și ceva l-a cumpărat Rusu Vasile, un teren de trei și oleacă, l-a cumpărat Rusu Gheorghe și un teren de trei și ceva și casa l-a cumpărat Radu Dubceac”.

Ion Talmazan și-a vândut casa, deși nu avea unde să locuiască. Respectiv, din 2005, anul în care a vândut locuința, și până când a murit - în 2010, a trăit tot acolo, cu acordul noului proprietar. Bărbatul, care se afla la evidența medicului cu diagnosticul de alcoolism cronic, a murit la spital. 

„Când am venit aici, era o femeie și doi copii în casă, ei mi-au zis că fratele Ion e la spital. M-am dus acolo, am ajuns la secția de reanimare și mi-au spus că nu pot să vorbesc cu dânsul. Am întrebat medicul ce are și mi-a spus doar că e grav bolnav. A doua zi dimineața, m-au sunat de la spital și mi-au spus că fratele a decedat. Și al doilea telefon l-am primit de la o familie, nu știu cine, mi-au spus că domnul Talmazan Ion are un însoțitor, dar nu mi-au spus ce și cum. M-am dus la spital și am întrebat dacă se poate să-l vedem și miau spus că nu. Au zis că el are un tutore, domnul Radu Dubceac. El a cumpărat terenul și casa de pe teren. De înmormântat l-a înmormântat tot el (Radu Dubceac), că el a spus că a cumpărat casa, a dat bani”. 

Abia după ce fratele său a decedat, Dumitru Talmazan a aflat că acesta, de cinci ani, vânduse casa și terenurile vecinilor săi. A decis să-și caute cumnata în Federația Rusă pentru a o informa despre tot ce s-a întâmplat în lipsa ei. 

„Am sunat doamnei Nina Talmazan, la Moscova. - Cumnata dumneavoastră? - Cumnata, da. Și mi-a spus că iată, eu nu pot veni acuma, nu am acte, i le-a luat șeful acela unde lucra ea acolo și nu poate face nimic. Mi-a zis să o întreb pe Lida Costiuc, o doamnă care lucra cu ea acolo, dar care venise acasă. Am fost la ea, am întrebat-o și mi-a zis că e fără acte și nu poate să vină acasă. Eu am trimis la Federația Rusă o cerere, să văd dacă ea e acolo și poate să vină acasă. Timp de doi ani de zile nu am reușit nimic. Până în 2012, cu pașaportul alb, eliberat de Ambasada Moldovei în Federația Rusă, ea a venit încoace”.

După ce a reușit să se întoarcă în țară, femeia avea să trăiască încă un șoc. 

„- Cum ați aflat că sunteți moartă, deși erați în viață? - M-am întors acasă și aici am aflat că sunt moartă”.

Întrebată ce părere are despre declarațiile soțului ei și ale vecinilor, care au spus că nu au văzut-o de mai mulți ani, ne-a spus că nu sunt adevărate. 

„- Țineați legătura cu el? - Eu veneam acasă, am făcut reparație, am schimbat ferestrele și ușile. Desigur că țineam legătura. Apoi m-am îmbolnăvit și nu am mai putut să vin. - Și când deja v-ați întors, ați aflat că în Republica Moldova sunteți moartă. - Da. Și casa - vândută”. 

„Procurorul zice, la noi este confirmarea decesului lui Nina. Ea era decedată. Noi atunci prima dată am aflat că ea era decedată, de la 31 august 2005. - Păi și cum a reacționat doamna când a aflat că era decedată? - Ea atunci, nici nu putea...Ea trăia la mine și ne-am adresat la procuratură. Dar avocatul ne-a sfătuit să dăm o cerere ca să se anuleze hotărârea de judecată prin care ea a fost socotită decedată.

- A fost hotărârea de judecată. - Asta știu. - Păi uitați, dacă a fost hotărârea de judecată prin care ea a fost declarată decedată și s-au adresat rude sau persoană împuternicită, noi în baza la hotărârea de judecată întocmim act de deces. - Dar el există, documentul? - Da, am eliberat certificatul de deces. - Dar ea după ce a fost repusă în drepturi, ce s-a întâmplat cu acel document? - Nu mă întrebați, nu e de competența noastră. Chiar nu știu. Cunosc acest caz. - Dar noi putem să vedem documentul acesta undeva? - Nu, nu e posibil.

Din 2012 când a venit Nina acasă, până la sfârșitul lui 2012, începutul lui 2013, noi am făcut actele acestea ca să arătăm că Nina nu e decedată. Trebuia să stăm o lună acolo, până a venit un act, apoi o lună în Monitorul Oficial, mai așteaptă, pe urmă în judecată și s-a întins până în 2013”.

Având deja toate actele în regulă, Nina Talmazan nu s-a oprit aici. Împreună cu fratele soțului ei, au început să lupte pentru anularea contractelor de vânzare-cumpărare a casei și a pământurilor de alături. După ani buni de ședințe de judecată, instanța i-a dat dreptate femeii. S-a dispus repunerea părților în situaţia anterioară încheierii contractelor. 

„- E casa dumneavoastră acum? Vă aparține sau încă e în proprietatea vecinilor? - Acolo au fost patru contracte de vânzare-cumpărare. -Înțeleg, dar la momentul de față, dumneavoastră aveți vreo proprietate acolo? - Nu, nu am nimic. Eu locuiesc la mama”. 

De la avocatul Ninei Talmazan aflăm că încă istoria încă nu s-a terminat. 

„Este decizia Curții Supreme, definitivă, dar acolo în hotărârile acelea s-a făcut o greșeală matematică. Contractul de vânzare-cumpărare al lui Rusu Vasile, în judecată el e cu numărul de înregistrare 9060, dar în realitate el e 7060. - Păi și acum ei vă eliberează doar decizia, da? - Acum pe 18 ne eliberează decizia, pentru ca cei de la cadastru să poată să facă documentele după Talmazan Nina”.

Am încercat să găsim cumpărătorii pentru a discuta cu ei, dar singurul pe care l-am găsit a fost Radu Dubceac. 

„- Vreau doar să mă lămuriți cu o chestie, să-mi spuneți ce e adevărat și ce nu. - Dacă am să pot, vă dau răspuns. - Dar să știți că eu vreau să înregistrez discuția. - Dar eu nu sunt de acord”.

Până la urmă, acesta a fost de acord să ne întâlnim, dar a fost total împotrivă să filmăm discuția. Ne-a primit în biroul său, unde am purtat o conversație de circa jumătate de oră. El s-a declarat un cumpărător de bună credință și ne-a dat asigurări că nu știa că Nina Talmazan era în viață, iar în actele cadastrale ea nu figura în calitate de coproprietară, fiind doar Ion Talmazan. 

Ne-a mai spus că a fost de acord ca acesta să rămână în casă chiar și după ce i-a vândut-o, iar atunci când a decedat, el i-a organizat funeraliile. La finalul discuțiilor, ne-a prevenit că va urmări cu atenție reportajul, iar dacă imaginea îi va fi cumva afectată, va acționa corespunzător. 

Am făcut rost de contactele celui de-al doilea cumpărător, rudă apropiată cu Radu Dubceac, un număr de fix, dar conexiunea nu a mai avut loc, din cauza că numărul este suspendat. Și al treilea cumpărător este rudă cu aceștia. Nu am dat de contactele lui.

În spatele camerei de luat vederi, un angajat al ASP Hîncești, ne-a spus că, în acea perioadă, astfel de situații se întâmplau mai des. Însă, de când cu apariția sistemelor informatice, se mai întâmplă, decât accidental.

Fragment din discuția cu angajatul ASP: „- Uitați aici, ăsta e un certificat, da? Deci el are serie și număr, ele sunt în strictă evidență acum, pentru că sunt introduse în sistemul informatic. Ori atunci nu era așa. - Ele rămâneau doar pe hârtie. - Era așa, vrei certificat? Nați. Vrei certificat de divorț? Na-ți certificat de divorț. Vrei de căsătorie, na-ți de căsătorie. De la 2010 încoace, aceste certificate sunt în evidență”.

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae

Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.

В Митрополии Молдовы заявили о давлении на церковь "как в советское время"
В Митрополии Молдовы заявили о давлении на церковь "как в советское время"
Как распознать дипфейк видео и почему о них все чаще говорят в контексте выборов?
Как распознать дипфейк видео и почему о них все чаще говорят в контексте выборов?
Прогноз погоды на выходные: тепло и без осадков
Прогноз погоды на выходные: тепло и без осадков
Лишение прав, штраф в 150 000 леев и до 4 лет тюрьмы: с 7 сентября в Молдове ужесточили наказания для пьяных водителей
Лишение прав, штраф в 150 000 леев и до 4 лет тюрьмы: с 7 сентября в Молдове ужесточили наказания для пьяных водителей
/ВИДЕО/ Ковеши: У европейской прокуратуры есть полномочия расследовать хищения из фондов ЕС в Молдове
/ВИДЕО/ Ковеши: У европейской прокуратуры есть полномочия расследовать хищения из фондов ЕС в Молдове

/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii

missing
07 septembrie 2024, ora 22:20

Viena este un fel de Mecca pentru toți cei pasionați de operă. Artiștii care ajung să evolueze pe scenele de acolo ating apogeul carierei, pentru că asta înseamnă să fii printre cei mai buni din lume. Dar puțini sunt cei care știu că și Republica Moldova are o contribuție la formarea patrimoniului cultural al Europei. La opera din Viena a cântat Maria Cebotari, renumita „privighetoarea Basarabiei” , dar și instrumentiști moldoveni cu renume mondial. Cu una dintre violonistele de la Chișinău, stabilite la Viena, faceți cunoștință în reportajul ce urmează. 

Faceți cunoștință cu Alexandra Tîrșu, recunoscută la nivel mondial drept una dintre cele mai talentate violoniste ale generației sale. Artista vine din Republica Moldova și cântă pe marile scene la o vioară Stradivarius ce datează din 1717. Aceasta i-a fost oferită de fondul Societății Stradivarius de la Chicago. 

Alexandra Tîrșu este absolventa Universității de Muzică din Viena, una dintre cele mai apreciate instituții de profil din lume. După încheierea studiilor a decis să rămână în capitala austriacă, acolo unde, spune ea, arta e la ea acasă. 

„Viena fiind orașul muzicii, aici se află foarte multe săli de concerte frumoase, vestite și importante. Noi ne aflăm aici, lângă Konzerthaus, unde am și evoluat de mai multe ori. Nivelul muzicii e foarte înalt, mai ales muzică clasică. Mereu poți să te duci la un concert seara, găsești în fiecare sală de concert un star. Este și o susținere mare din partea guvernului, foarte multe finanțe se dau pentru artă, proiecte, pentru cultură. Dacă ne uităm puțin, e un oraș de istorie mare și clar că e cu mult mai ușor să faci muzică aici, unde totul te inspiră. Te-ai dus pe o stradă, acolo a trăit Beethoven, te duci pe alta - acolo a trăit Mozart”, a declarat Alexandra Tirsu.

Acum, Alexandra culege aplauze și ovații pe toate scenele mapamondului, de la Berlin, Hamburg și București până la Seoul, Shanghai și Beijing. Revine, însă, mereu la Viena. 

„În inima Europei, Viena este incontestabil centrul cultural al Austriei și una dintre capitalele mondiale ale muzicii. Operele, concertele și spectacolele de teatru joacă de secole un rol important în viața vieneză, iar mulți compozitori de renume mondial, precum Mozart sau Strauss au trăit și au lucrat în această metropolă. De-a lungul anilor, austriecii au știut să păstreze patrimoniul cultural , dar au lăsat loc și pentru dezvoltare și inovații”.

Mihaela Mocanu, care zilele trecute și-a încheiat mandatul de ambasador în Austria, vorbește cu mândrie despre contribuția artiștilor originari din Republica Moldova la promovarea imaginii țării noastre. 

„Astfel de valori ca Alexandra Tîrșu sau Maria Bunea, Marius Malinețchi sau Marcel Lazăr, care actualmente am înțeles că face concerte în Republica Moldova, și încă avem mulți pe care din economie de timp nu reușesc să le spun numele la toți, aduc o contribuție extraordinară promovării imaginii în Austria, dar totodată și prezentării RM în calitate de țară care aduce valori. RM, cum spuneam, nu este doar un beneficiar al oportunităților UE, dar iată prin artiștii pe care îi avem, RM demonstrează că avem valori care pot aduce contribuție la îmbogățirea diversității culturale europene”, a menționat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Dar nimeni, însă, nu a atins culmile Mariei Cebotari. Născută la Chișinău, la începutul secolului 20, între anii 1930 și 1940, soprana a fost inegalabilă în vremea ei, fiind angajata operei de la Viena până la sfârșitul vieții.

„Deseori eram într-o, nu aș spune că polemică, dar era un fel de concurență între noi, moldovenii și austriecii: cui aparține mai mult Maria Cebotari. Până la urmă am ajuns la înțelegerea că ea ne aparține nouă tuturor, atât timp cât Maria Cebotari a devenit steaua culturii pe care noi, ambele state, le împărtășim”, a declarat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Cifre oficiale arată că în Austria sunt stabiliți doar o mie de moldoveni. Dar pentru că mulți au ajuns aici cu acte românești, ambasada noastră de la Viena crede că ar fi vorba de o diaspora de patru-cinci mii. Mulți dintre aceștia sunt angajați în cadrul organizațiilor internaționale. 

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/ВИДЕО/ Полиция нашла пропавшего 13-летнего подростка с помощью дрона
/ВИДЕО/ Полиция нашла пропавшего 13-летнего подростка с помощью дрона
Как распознать дипфейк видео и почему о них все чаще говорят в контексте выборов?
Как распознать дипфейк видео и почему о них все чаще говорят в контексте выборов?
Михай Попшой пригласил нового главу МИД Украины посетить Молдову
Михай Попшой пригласил нового главу МИД Украины посетить Молдову
/ФОТО/ На берегу Днестра в селе Рэскаец начали ремонт защитной дамбы
/ФОТО/ На берегу Днестра в селе Рэскаец начали ремонт защитной дамбы
В Митрополии Молдовы заявили о давлении на церковь "как в советское время"
В Митрополии Молдовы заявили о давлении на церковь "как в советское время"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.