Serviciul de Informații și Securitate (SIS) anunță despre destructurarea în comun cu PCCOCS, a unei rețele de agentură, creată pe teritoriul Republicii Moldova de către doi cetățeni ruși, coordonați la rândul lor, de către FSB-ul de la Moscova. Cei doi agenți ruși racolau cetățeni moldoveni, care ulterior prin acțiunile lor, influențau activitățile social-politice din țară, în interesul Federației Ruse. Declarația a fost făcută de către directorul SIS, Alexandru Musteața, în cadrul unui briefing de presă.
„Am încheiat și expediat în instanța de judecată una din cauzele penale cu elemente constitutive ale infracțiunii trădare de patrie prevăzută de articolul 337 și spionaj, articolul 338 din Cod Penal în privința unui grup de persoane în organizarea unor activități dușmănoase împotriva securității Republicii Moldova. În speță, începând cu 2020, cetățeni ai Federației Ruse, Vadim I și Iurie G, sub comanda FSB, identificau și recrutau cetățeni moldoveni, astfel construind o rețea de agentură pe teritoriul țării noastre. Activitatea cetățenilor ruși și a rețelei de agentură a fost orientată spre influențarea activităților social-politice ale RM în interesul Rusiei”, a anunțat Musteața.
Potrivit directorului SIS, în cei doi ani, în care s-a documentat activitatea rețelei de agentură, s-a stabilit că aceștia au colectat date și informații cu caracter social-politic, în special despre intențiile și planurile legislative, informații compromițătoare împotriva unor lideri politici și actori politici și a organizat proiecte informaționale tenebre, precum campanii în mediul virtual, prin intermediul mai multor platforme de socializare, în special pe telegram, aceasta fiind platforma prin care se distribuie cele mai multe informații false.
Mai mult, șeful SIS susține că după 24 februarie 2022, grupul a comis infracțiuni sub drapel străin și a recrutat cetățeni cu scopul de a participa la provocări de acte violente. Pentru organizarea acestor acțiuni, au fost create canale de finanțare. Printre canalele ilegale de transferuri, au fost documentate transferuri prin intermediul criptovalutei, dar și prin intermediul așa-numitului sistem Havala, cu implicarea unor case de schimb valutar. Astfel, din 2021, din Federația Rusă au fost transferate circa 500 de mii de dolari, bani utilizați în implementarea activității ilegale a grupării de agentură.
Musteața vorbește și despre un cetățean moldovean, care a fost recrutat în 2021. La etapa actuală, persoana se află în arest și este acuzat de trădare de patrie. Acesta riscă de la 12 la 20 de ani de privațiune de libertate. Individul mai este acuzat și de escrocherie în proporții deosebit de mari. În prezent, sub învinuire se află trei persoane, cei doi cetățeni ruși, Iurie G și Vadim I și un alt cetățean moldovean, care este anunțat în căutare.
În acest context, șeful SIS face apel către cetățeni să anunțe instituția dacă au fost abordați de către persoane străine și li s-a propus să se alături unui rețele de agentură. Acesta accentuează că persoanele care declară de bună voie legătura cu astfel de rețele și care nu au săvârșit infracțiunile impuse, sunt eliberate de răspundere penală.