Leoaica africană de la Ștefan Vodă are prieteni noi. Agricultorul și-a completat colecția de animale exotice cu încă un leu și o panteră. Felinele au fost aduse tot din Ucraina, pentru că ar fi avut parte de condiții mizere în țara vecină, ne-a spus Vasile Mereuță, care susține că celelalte două animale vor sta temporar la el. Între timp, fermierul și-a înregistrat o asociație de protecție a animalelor, iar leoaicei Baghira a reușit să-i construiască o volieră de 300 de metri pătrați cu cele mai bune condiții, adică podea care se încălzește, condiționer sau duș cu apă caldă.
Sunt cele mai proaspete imagini cu leoaica Baghira și, mai nou, leul Oscar. Și această felină provine de la grădina zoologică din Mariupol, ne-a spus Vasile Mereuță. După bombardamente, o parte din animale au fost scoase din țara vecină, iar altele au ajuns într-o grădină zoologică dintr-o localitate din apropierea Kievului. Însă acolo, animalele ar trăi în condiții mult prea mizere, așa că unor nou-născuți îngrijitorii ucraineni încearcă să le găsească o altă casă. Leul Oscar a fost adus, acum trei luni, când avea aproximativ o lună. Iar de atunci este de nedespărțit de Baghira.
Totuși, nu este unica felină exotică poposită la Tudora. Vasile Mereuță susține că mai are și un pui de panteră. O cheamă Selin.
Bărbatul spune că cele două animale noi stau la el temporar, până le va fi găsită o nouă casă. Însă nici în ruptul capului nu se va despărți de Baghira, care în acest moment, are un an și 3 luni, și căreia i-a construit deja o volieră, cum nu s-a mai văzut în Republica Moldova, se laudă agricultorul. Nu am reușit să aflăm cât l-a costat totul.
„Ea are condiții mai ceva ca un om. Acolo are podea caldă. Are condiționer iarnă-vară. Are baia să se băiască, are condiții toate. Până a ajunge la Baghira trebuie să avem o protecție, pe un loc pe care noi intrăm avem trei protecții, în alt loc avem două protecții”.
Susține că anchetele lansate pe faptul legalității aducerii felinei în țara noastră s-ar fi încheiat cu o amendă de 30 de mii de lei pe care trebuie să o plătească la stat. Astăzi, nu am reușit să obținem un comentariu de la organele de drept pe acest caz.
Fermierul susține că în câteva săptămâni, locul va fi amenajat complet și va fi deschis și pentru vizitatori.
„Le vom da voie să vină tuturor gratuit dacă vor putea să dea vreun ajutor oarecare să-l dea doar la asociație, mie nimic nu-mi trebuie, niciun leu”.
Leoaica africană a fost adusă din zona Mariupolului. Vasile Mereuță a declarat că i-a fost dăruită de o asociație pentru apărarea drepturilor animalelor din Ucraina, încă de când micul mamifer avea o lună. Bărbatul s-a implicat ca voluntar în transportarea mai multor animale din Ucraina prin Republica Moldova în România, iar despre leoaica pe care o îngrijește s-a aflat după ce în spațiul public au apărut imagini cu ea în timp ce se plimba printr-o pădure de lângă Palanca.