„Solidaritatea UE față de Moldova este de neclintit. Ați arătat că Europa poate conta pe voi”. Declarația aparține președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care efectuează o vizită la Chișinău. În context, președinta CE a menționat că la începutul lunii noiembrie, Comisia va prezenta raportul său cu privire la evaluarea progreselor înregistrate de R. Moldova. În acest sens, autoritățile de la Chișinău au fost îndemnate să continue să participe în continuare activ în acest proces.
„ La începutul lunii noiembrie, Comisia va prezenta raportul său anual cu privire la extinderea UE și va evaluarea progreselor înregistrate de R. Moldova în calitate de țară candidat. Ulterior, această evaluare va fi discutată la Summitul Consiliul European din decembrie. Aceste discuții vor avea un impact direct asupra viitorului vostru.
(...) Faceți progrese extraordinare. Sunt impresionată de eforturile Moldovei în acest proces de aderare la UE. În continuare, vă încurajez să participați activ. Moldova a parcurs o cale atât de lungă și grea, precum amenințările ruse, dar și atacurile hibride. (...) Solidaritatea UE față de Moldova este de neclintit”, a menționat șefa CE.
Președinta Sandu a menționat că vizita oficialului UE reprezintă un semnal important de sprijin pentru parcursul european al Republicii Moldova.
„Am reiterat că țara noastră, echipa noastră, face tot ce îi stă în putință pentru a îndeplini toate angajamentele pentru a începe negocierile de aderare cât mai curând posibil. Vă asigur, dragă președintă, și pe această cale, că toate instituțiile noastre sunt implicate plenar în acest proces și că lucrăm cu toții, zi și noapte, pentru ca acest deziderat să devină, cât de curând posibil, realitate.
Am spus-o și o repet: aderarea Moldovei la Uniunea Europeană nu este doar o alegere politică, este singura cale de a ne proteja libertatea, pacea și democrația.”, a declarat președinta Sandu.
Totodată, Sandu a anunțat că până la sfârșitul acestui an, vor fi debursate alte 105 milioane de euro destinate Fondului de reducere a vulnerabilității energetice. Totodată, șefa statului a afirmat că țara noastră devine tot mai sigură datorită fondurilor europene din Facilitatea pentru Pace.
„Procesul de aderare la UE aduce tot mai multe beneficii concrete cetățenilor Republicii Moldova. Astăzi,60% din exporturile noastre merg spre piața europeană. Moldova face parte din platforma comună a UE pentru achiziționarea gazelor, fapt ce înseamnă că putem accesa surse noi de gaze la prețuri competitive. Iar peste mai puțin de trei luni, de la 1 ianuarie, vom vorbi mai ieftin la telefon atunci când vom călători în statele Uniunii Europene. Și vreau să-i mulțumesc doamnei Președinte care s-a implicat personal pentru a face acest lucru posibil.
(...)Sprijinul Uniunii Europene în acești ani grei a dovedit - și dovedește în continuare - că solidaritatea reprezintă temelia pe care s-a constituit și funcționează Uniunea Europeană.De aceea ne dorim foarte mult să facem parte din această uniune, să ne alăturăm acestui proiect de pace și prosperitate comun, în care țările sunt solidare unele cu altele, și să contribuim la promovarea valorilor noastre comune”, a subliniat șefa statului.
În urma invadării pe scară largă de către Moscova a Ucrainei, Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE în martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidată la UE în iunie 2022.
În aprilie 2023, Parlamentul European a cerut ca negocierile de aderare la UE cu această țară să înceapă până la sfârșitul anului 2023, dacă Moldova va îndeplini cele nouă etape identificate de Comisia Europeană ca necesare pentru deschiderea negocierilor.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat la 28 august, în cadrul unui forum organizat în staţiunea slovenă Bled că Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să admită noi state membre până în 2030.