Spitalul Raional din Strășeni este singurul spital, din apropiere de capitală, care până iarna trecută s-a încălzit folosind cărbunele. Anul acesta a fost pus în funcțiune sistemul de încălzire, pe bază de gaz. Pentru aceasta, de la consiliul raional și de la Consiliul Județean Vaslui au fost alocate 8 milioane de lei. Schimbarea fondatorului este criticată de președintele raionului, care spune că singurele investiții, de până acum, au fost făcute de autoritățile publice locale și de partenerii lor din România. Consideră că s-a făcut o greșeală prin preluarea spitalelor raionale de către minister.
Instituția medicală are și un nou director din aprilie curent, care a mai încercat să devină manager și la spitalele Bălți și Ungheni, dar nu a reușit. Până să vină într-o funcție publică, a fost manager la o companie farmaceutică. Am avut câteva întrebări să-i adresăm. L-am tot căutat insistent și tot nu am reușit. „E la minister” , ne-a spus o asistentă. „Mă mințiți, doamnă” , i-a spus jurnalistul Constantin Niculae. Vedeți întreaga istorie imediat.
„- Bună ziua, aici nu e nimeni? - Dar cum nu-i nimeni, e ora mesei. Secretara s-a învoit, dar directorul. - Secretara nu-i, dar numărul directorului? - Probabil a ieșit la masă. - Dar a fost? - A fost. Și ieri și astăzi, dar s-a dus și el să mănânce”.
Imediat cum am fost observați, angajații au început să dea de veste și celor de mai sus. Asistenta șefă l-a sunat pe director să-l preîntâmpine că este așteptat. Și pentru că ușile sunt subțiri, am asistat la toată discuția. Noi și pacienții care se aflau pe hol. O reproducem mai jos.
„- Domnul Ion, îmi cer scuze, vă așteaptă doi reprezentanți cu televiziunea, cu „chinocamerele” aici, vor să vă ia interviu. Eu așa i-am întrebat la ce temă și mi-o zis că referitor la trecerea spitalului de la Consiliul raional la Ministerul Sănătății. (...) Ei, dar n-am întrebat. Nu v-a sunat nimeni? Să le spun că sunteți la minister și...? Ce, veniți? Păi dar așa le spun... Hai veniți, dar dacă veniți, precis trebuie să dați interviu. (...) Stați oleacă, deodată nu dați interviu, deodată întrebați-i ce și cum, că-s doi bărbați. (...) Ei nu m-am uitat, e o „chinocameră” de-aia mare, lungă așa”.
După încheierea discuției, una dintre doamne a ieșit să ne transmită mesajul, probabil la indicațiile directorului.
„- La ora 12. - Doamna a vorbit numai ce, cu dumnealui la telefon și i-a zis: „să le spun băieților că sunteți la minister sau veniți?” Cine minte, în discuția asta? - .............. - Dați-mi și mie numărul dumnealui de telefon. - ............ - Nu se poate, da? - Dar de serviciu, mobil? - Nu-i”.
La distanță de câteva secunde, a ieșit și doamna care a purtat discuția la telefon cu directorul spitalului.
„- M-o sunat domnul șef numai ce și-o zis că-și cere scuze, dar e la ședință la minister. - Nu mai este doamnă la ședință la minister, v-am auzit când ați discutat cu dumnealui la telefon și i-ați zis: să le spun băieților că sunteți la minister sau veniți? Noi am auzit discuția, nu încercați să ne păcăliți. - Numai ce m-o sunat. - Eu înțeleg că dumneavoastră încercați cumva să-l acoperiți pe dumnealui. - Dar de ce să-l acopăr? - Eu v-am auzit discuția mai devreme, când râdeați înăuntru. „Să-i spun că sunteți la minister sau veniți”, tot am auzit. Am înțeles, nu vreți să vorbiți. Noi nu am venit să facem rău nimănui, nu înțeleg de ce vă ascundeți.
- Nu domnu, nu am dreptul să dau interviu. - Dumneavoastră mă mințiți în față, îmi spuneți că domnul director e la minister, eu doar am auzit discuția. - Eu nu vă mint. - Acum 5 minute am auzit discuția doamnă. - Eu îmi cer scuze. - Eu vă respect decizia... - El mi-a sunat și mi-a spus. - Cum v-a sunat, când dumneavoastră l-ați sunat, eu am auzit discuția doamnă, nu mă mai mințiți în față. Vă ascundeți după niște uși, după niște paravane, eu niște întrebări simple voiam să vă pun, atât”.
„Încercăm să aflăm de câteva zeci de minute ce investiții se fac la acest spital, de când el a trecut din subordinea consiliului raional, la Ministerul Sănătății. Nimeni din conducere nu vrea să vorbească cu noi, toți s-au ascuns și au fugit, când le-am spus că vrem să punem câteva întrebări. Noi vedem la fața locului că aici se fac niște reparații, la clădirea din dreapta mea. Nu știu ce secție e aici, dar e un corp de clădire mititel unde se fac reparații dar, clădirea spitalului principal, arată... cred că e așa de prin anii 60. Acoperișul e schimbat, dar pereții clădirii ar merita o investiție”.
Am făcut a doua încercare de a lua legătura cu directorul spitalului. Peste alte două zile, l-am telefonat din nou.
Fiind imposibil să discutăm cu directorul spitalului din Strășeni, am încercat să obținem informațiile de la consiliul raional, autoritatea în subordinea căreia a fost acest spital până la începutul anului. Ne-a oferit comentarii, doar că prin telefon.
„Practic, doar prin decizia Parlamentului, prin modificare și un act de transmitere în care a fost modificat fondatorul, nicidecum proprietarul. Proprietarul rămânem tot noi, la nivel de raion. - Au existat opinii contra, prin consiliul raional, să zicem? - Dar nu a fost nevoie de decizia consiliului. Dacă se punea la discreția consiliului, atunci garantat absolut toți consilierii erau împotrivă. Dar au operat cu Guvernul și Parlamentul și aici nu mai există...”, a spus președintele raionului Strășeni, Viorel Jardan.
O altă nemulțumire a președintelui este aceea că politica își face loc și aici.
„- Dar dumneavoastră considerați că e mai bine că spitalul a trecut la minister, sau ar fi fost mai bine să rămână la consiliul raional? - Acuma vă spun foarte obiectiv și sincer. Cea mai mare problemă este faptul că se operează cu elemente politice în managementul spitalelor. Și în formula veche și în formula actuală. - În ce sens? - Toți încearcă să utilizeze ca instrument politic”.
A recunoscut totuși că posibilitățile financiare ale consiliului raional sunt reduse și nu ar putea să intervină pentru a face reparații capitale la spital.
„Cunoașteți istoria acestor clădiri, majoritatea acestor clădiri au fost ridicate în anii 60-70 și imperativ necesită o reparație capitală. Noi nu avem această posibilitate și anul trecut am pregătit documentația tehnică pentru a aplica la transfrontalier, pe finele acestui an. Acuma, odată ce nu avem posibilitatea să intervenim pentru a schimba condiții pentru pacienți, eu zic că autoritatea centrală este mai potentă financiar și sper cu tot dinadinsul să fie aduse la condițiile așteptate de fiecare pacient”.
Chiar și așa, după spusele președintelui consiliului, în ultimii ani s-au făcut investiții la spital.
„Dacă să vorbim ultimii ani, anume situația noastră, a consiliului raional, avem peste 15 milioane de lei. - Investite în spitalul de acolo, da? - Exact, necesitățile sunt imense. - Știți cumva dacă în ultima perioadă s-a investit ceva din partea Ministerului Sănătății acolo? - Vă spuneam că noi suntem norocoșii, care am beneficiat în ultimul an și de suportul consiliului județean Vaslui și noi am intervenit. Am schimbat rețeaua termică, de la formula solidă, de la cărbune, am trecut la alimentare cu gaze. Până anul acesta, încălzirea a fost pe o cazangerie de tip sovietic. Dacă intrați acolo vă speriați. Și cu suportul nostru și al Consiliului județean Vaslui, a fost construită de la zero centrală termică pentru gaze și am construit rețelele, le-am înlocuit pe cele vechi cu noi”.
Actualul director al spitalului din Strășeni a fost în centrul mai multor scandaluri în anii trecuți. Acesta a încercat de mai multe ori să obțină funcții de conducere în spitalele raionale, la Bălți și Ungheni. Înainte de a deveni director de spital, acesta a deținut și o funcție de manager într-o companie farmaceutică. Ba chiar, în momentul de față, are propria firmă în domeniul farmaceutic la care este fondator și administrator.
Un reportaj de Constantin Niculae
Imagine de Vlad Glinjan
Montaj de Constantin Niculae