Peste 30 de state și zeci de organizații internaționale și financiare s-au reunit marți, 17 octombrie, la Chișinău pentru a participa la Platforma de Sprijin a Republicii Moldova. Scopul evenimentului este de a mobiliza și de a concentra ajutorul țărilor dezvoltate pentru țara noastră. Miniștrii Afacerilor Externe ai Franței, Germaniei, României și Republicii Moldova au susținut declarații de presă în contextul celei de-a VI-a ediției a Platformei.
/UPDATE/ Ambasadoarea Germaniei în R. Moldova, Margret Maria Uebber: „Războiul în Ucraina continuă. Putin vrea să pună în aplicare același plan ca iarna trecută. Acest lucru demonstrează că pacea și securitatea în UE sunt extrem de importante și noi avem drept scop ca aceasta să devină o realitate și pentru țările vecine, care ar putea deveni membre ale UE. Noi reiterîm sprijinul pentru Ucraina și partenerii din vecinătate, inclusiv R. Moldova. (...) Moldova rămâne o prioritate pentru Guvernul Federal.”
/UPDATE/ Catherine Colonna, ministra Afacerilor Externe din Franța: „Această platformă este un succes util pentru a ajuta R. Moldova, care este o țară dragă nouă. Moldova este o țară care suferă în urma războiului declanșat de Rusia în Ucraina în timp ce încearcă să se apropie de UE. (...) Războiul continuă, iar regiunea este afectată. Bombardările sistemice asupra infrastructurii energetice ucrainene de către Rusia afectează securitatea energetică a Moldovei așa cum s-a întâmplat iarna trecută.
(...) Iarna care se apropie, dar și eventuale noi provocări ruse este contextul pentru care ne-am reunit astăzi. (...) Franța va continua să sprijine Moldova.
(...)„Suntem alături de R. Moldova în calea ei de apropiere de UE. Nu știm care va fi concluziile raportului din noiembrie, dar angajamentul nostru privind susținerea Moldovei este luat”.
/UPDATE/ Secretarul de stat al Guvernului României: Angajamentul și determinarea noastră sunt cu atât mai importante cu cât la aproape 20 de luni de la declanșarea războiului Rusiei în Ucraina continuă să afecteze viețile a milioane de oameni din Ucraina și din statele din jur. (...) Am lansat Platforma de Sprijin pentru R. Moldova pornind de la recunoașterea unanimă a faptului că războiul neprovocat al Rusiei a avut consecințe securitare și economice profunde pentru R. Moldova.
(...) R. Moldova a făcut pași semnificativi pentru consolidarea democrației, a instituțiilor, a sistemului de justiției și rezilienței sale în ansamblu. R. Moldova este acum mai stabilă și mai sigură. (...) Nu este deloc întâmplător că R. Moldova este principalul beneficiar al asistenței financiare pentru dezvoltare acordată de România. Avem numeroase proiecte de interconectare în domeniul energiei și al transportului. Suntem în curs de implementare a programului de asistență în valoare de 100 de milioane de euro, iar primele 10 milioane au fost deja transferate. (...) Sprijinul României este și va rămâne neclintit. Vom fi alături pentru consolidarea stabilității. Vom susține cu toate forțele procesul de reforme a statului de drept și democrației. Vom fi alături de fiecare pas pe care îl va face R. Moldova privind aderarea la UE”.
/UPDATE/ Popescu: În ultimul an și jumătate am evitat mai multe crize, inclusiv riscuri pentru economie și securitatea energetică. Azi constatăm că grație acestei platforme și sprijinului partenerilor, Republica Moldova a putut depăși acele momente dificile. În noul context vom focusa acțiunile Platformei pe dezvoltarea economică, modernizarea țării. Am discutat despre canalizarea ajutorului pe segmentele de infrastructură și securitate energetică.
/UPDATE/„Am avut întâlniri bilaterale. Am discutat despre aderarea la UE. Raportul Comisiei Europene în acest sens va fi publicat la începutul lunii noiembrie. Suntem pe ultima sută de metri privind raportarea pentru partenerii noștri. (...) Astăzi am discutat despre accelerarea mai multor proiecte”, a menționat Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene.
Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova este o inițiativă a României, Germaniei și Franței, care urmărește generarea de asistență politică, financiară și materială, precum și de expertiză aprofundată pentru procesul de reformare democratică a Republicii Moldova.
Primele trei ediții au avut loc în 2022, la Berlin, București și Paris. În urma acestora, partenerii de dezvoltare au enunțat angajamente financiare în valoare de circa 1,4 miliarde de euro.
Potrivit ultimelor date furnizate de Ministerul Finanțelor, din banii anunțați, în bugetul de stat au fost transferate peste 420 milioane de euro și 42 milioane de dolari.