Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

/VIDEO/ Investiții de jumătate de miliard de lei! Ministra Sănătății anunță valoarea ajutorului pentru spitalele raionale

missing
17 octombrie 2023, ora 23:46

Ministra Sănătății anunță că, de la preluarea spitalelor raionale și până în prezent, suma investițiilor în aceste instituții medicale se apropie de jumătate de miliard de lei, ceea ce ar însemna de 7 ori mai mult decât mijloacele financiare alocate de consiliile raionale, în decurs de un an. Cele mai consistente investiții au fost făcute în echipamente medicale și modernizarea infrastructurii. 

Ala Nemerenco este convinsă că decizia de a trece spitalele raionale de la autoritățile publice locale la minister este o decizie bună, chiar dacă în anul 2017 nu vedea cu ochi buni această inițiativă, ce aparținea, pe atunci, democraților. Ministra a justificat schimbarea fondatorului ca fiind calea optimă de a moderniza spitalele și de a oferi pacienților acces la servicii de calitate, în condițiile în care contribuția consiliilor, în unele cazuri, era derizorie. 

„Spre exemplu, în 2020, Consiliul raional Basarabeasca a alocat doar 0,8% resurse în raport cu bugetul total al spitalului, în Briceni - 0,9%, Cahul, care are un spital destul de mare, doar 1,5%, Cantemir - 0,9%, Căușeni - 0,9%”. 

Aceste date erau prezentate de ministra Sănătății în urmă cu 9 luni. Împreună cu Dan Perciun, pe atunci deputat PAS, au oferit informații despre proiectul de lege prin care spitalele raionale să treacă în gestiunea Ministerului Sănătății de la Consiliile raionale. Legea a fost votată în cele din urmă și a intrat în vigoare la mijlocul lunii ianuarie. La aproape un an distanță de la schimbarea fondatorului, ne-am propus să discutăm cu directorii spitalelor și cu președinții consiliilor raioanele, menționate în discursul Alei Nemerenco, pentru a vedea cum s-a schimbat situația. 

„Telefonăm la directoarea spitalului din Briceni. Să vedem... Vedeți schimbări în bine? - Da, eu socot că avem schimbări în bine, suntem aprovizionați cu aparataj medical. Valoarea este destul de mare. Dacă analizăm, noi am fost dotați cu aparat de ultrasonografie, masă de operație, mobilă nou, proiectul de reparație a acoperișului. Nu zic că înainte era mai rău, ne ajutau cu ce puteau, dar tot mai bine acum. - Vreau să vă întreb: dvs ați fost numită acum director? - Da. - Până la trecere, tot la spital ați activat? Da, ca medic, în ultimii ani. Asigur interimatul, dar urmează concurs, la discreția fondatorului”. 

Pe de altă parte, președintele Consiliului raional Briceni, Vitalii Lupașco, susține că spitalul a beneficiat de ajutoare de milioane de lei. 

„- Ce investiții a făcut consiliul în ultimii ani? - Eu cifre totale nu am, dar circa 4 milioane doar la spital. La Boli infecțioase, reparații, transformatoare. - Se contribuia financiar? - Desigur”. 

La spitalul din Basarabeasca, directorul, care se află în această funcție de circa 3 ani, Ivan Secov, susține că lucrurile merg într-o direcție mai bună. 

„- Am primit generator electric, am primit o stație de oxigen de la minister. Sunt îmbunătățiri. - Cum a fost până acum? - Nu era așa ceva, din cele menționate mai sus, dar pentru că ministerul este fondator, am fost aprovizionați cu generator pentru policlinică, stație de oxigen, echipament pentru laborator. Cam asta vă pot spune acum. Cred că e suficient. - Dar din partea autorităților locale nu au fost făcute niciun fel de investiții? - Erau, dar modeste”. 

Ministra Sănătății este convinsă că decizia de a trece spitalele raionale de la autoritățile publice locale la minister este una bună, chiar dacă în anul 2017 nu vedea cu ochi buni această inițiativă. Într-un articol, publicat de Europa Liberă, Nemerenco, pe atunci expertă în domeniul sănătății, se arăta îngrijorată de proiectul democraților de a schimba fondatorul tuturor spitalelor, adică trecerea lor din subordinea autorităţilor locale, în cea a Ministerului Sănătăţii. 

 „Mă gândesc că e o miză politică având în vedere şi alegerile care vin. Este un control al sistemului de sănătate. Peste tot în lume Ministerul Sănătăţii este autoritatea responsabilă de crearea politicilor şi strategiilor de sănătate şi nicidecum nu este o agenţie de gestionare a problemelor la zeci şi zeci de spitale, cu problemele lor, cu numiri de conducător”, spunea Nemerenco atunci.

„S-au confundat foarte multe lucruri. Atunci s-a propus o reformă în care se creau 17 spitale subregionale. Moldova nu are nevoie de atâtea spitale. Atunci se trecea tot la ministerul Sănătății, ceea ce era un efort foarte mare. Noi acum am trecut doar cele 31 de spitale pentru că era o situație deplorabilă. Aceasta este ceea ce ne-am dorit pentru că am luat spitale cu o infrastructură foarte veche, fără echipamente, în unele spitale ne spuneau chirurgii că nu au primit mese de operații de 20-30 de ani, erau sudate ca să poată fi folosite”, a declarat recent ministra.

După trecerea spitalelor raionale în subordinea Ministerului Sănătății, o bună parte dintre directori și-au pierdut funcțiile. 

„În 31 de spitale am reziliat contracte cu 16 directori, o parte din ei vara aceasta și-au terminat activitatea. Nu voiam chiar din start să începem cu concursurile. Ministerul Sănătății este autoritatea care desfășoară concursurile, asta înseamnă resurse umane. Concursurile iau mult din timpul activității. Alte două concursuri s-au încheiat, alte două sunt în desfășurare. Le luăm pe rând”, a declarat Ala Nemerenco.

De o săptămână, spitalul din Leova are un director nou. Este vorba de Ghenadie Buza, care a câștigat concursul. Este chirurg de profesie, iar în trecut a fost deputat democrat și președintele raionului Hîncești. În 2020 și 2021, a avut și două verificări din partea Autorității Naționale de Integritate, dar nu au fost găsite abateri. 

„- Ce vă trebuie în spital, ce vă lipsește? - Am o săptămână de când sunt în funcție. O să treacă ceva timp, acum nu pot să vă spun. - Dvs. ce planuri aveți pentru acest spital? - Vreți pe telefon? Veniți să discutăm. - E departe. - Într-un minut puteți să ne spuneți, ați candidat pentru asta. - Vrem ca pacientul să fie satisfăcut. - Iar despre luare de mită? - Desigur, asta e în capul mesei. O să scoatem corupția afară din spital. - Păi și cum mai exact? Că nu o veți lua și da afară. - Adresați așa niște întrebări provocatoare. Discutăm în fiecare zi cu medicii, cu pacienții”. 

Și, în timp ce ministerul Sănătății a devenit fondator la cele 31 de spitale raionale, clădirile și terenurile continuă să se afle în proprietatea autorităților publice locale. 

„Așteptăm să trecem peste perioada de alegeri ca să încheiem contracte de comodat. Locațiile, imobilele au rămas ca proprietate la APL-uri, iar noi investim acolo și trebuie să știm cum va rămâne bunul. Să avem semnate niște relații. Ne pomenim acum că dumnealor dau în chirie pentru diferite agenți economici și nu este normal. Să nu vedem magazine, biserici”, a menționat ministra Sănătății.

În prezent, ministerul este în proces de evaluare a secțiilor de chirurgie. 

„Cu suportul OMS, evaluăm secțiile de chirurgie. Unele lucrează la capacitate de 30%, nu putem să plătim aerul din spitale”. 

Dacă e să totalizăm suma investițiilor făcute în cele 31 de spitale raionale în cele 9 luni de când ministerul e fondatorul lor, atunci ne apropiem de jumătate de miliard de lei, spune Ala Nemerenco. 

„- Până la momentul de față, avem investiții făcute în vreun spital din partea ministerului? - Da, avem foarte mari investiții. Pot să vin cu cifre. În toate cele 31 de spitale, pe care le-am transferat, cu excepția celor 3 spitale din Găgăuzia. Investiții în asigurarea cu echipament, în infrastructură. Pot să vin cu niște date. De exemplu, dispozitive mediale în cele 31 de spitale raionale, inclusiv la Bălți. Inclusiv din donațiile de la parteneri, au fost echipamente în valoare de 202 milioane de lei. Pentru modernizarea infrastructurii, separat, nu din banii bugetari, 120 de milioane. Jumătate de miliard de lei. Acestea nu sunt toate costurile. 

N-o să dau exemple concrete, dar colegii noștri, când mergeau în spitale și cereau informații despre echipamentele procurate, consiliul raional decidea să le facă gard. Nu deschid paranteze cine făcea acel gard. Dar, dacă sumăm, nu cred că suma investițiilor anuale se ridică mai mult de 70 de milioane de lei, pe când noi am dat circa jumătate de miliard doar în jumătate de an”.

Un reportaj de Constantin Niculae și Veronica Gherbovețchii

Imagine și montaj de Vlad Glinjan

/VIDEO/ Teatrul absurdului la Spitalul Strășeni. Cum o asistentă „învață” directorul să evite echipa TV8: „Sunt cu chinocamera”
/VIDEO/ Pacienți nemulțumiți la Ialoveni: „M-am îmbolnăvit mai tare de când vin la spital”. Investițiile făcute în ultima perioadă

Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice

/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii

missing
07 septembrie 2024, ora 22:20

Viena este un fel de Mecca pentru toți cei pasionați de operă. Artiștii care ajung să evolueze pe scenele de acolo ating apogeul carierei, pentru că asta înseamnă să fii printre cei mai buni din lume. Dar puțini sunt cei care știu că și Republica Moldova are o contribuție la formarea patrimoniului cultural al Europei. La opera din Viena a cântat Maria Cebotari, renumita „privighetoarea Basarabiei” , dar și instrumentiști moldoveni cu renume mondial. Cu una dintre violonistele de la Chișinău, stabilite la Viena, faceți cunoștință în reportajul ce urmează. 

Faceți cunoștință cu Alexandra Tîrșu, recunoscută la nivel mondial drept una dintre cele mai talentate violoniste ale generației sale. Artista vine din Republica Moldova și cântă pe marile scene la o vioară Stradivarius ce datează din 1717. Aceasta i-a fost oferită de fondul Societății Stradivarius de la Chicago. 

Alexandra Tîrșu este absolventa Universității de Muzică din Viena, una dintre cele mai apreciate instituții de profil din lume. După încheierea studiilor a decis să rămână în capitala austriacă, acolo unde, spune ea, arta e la ea acasă. 

„Viena fiind orașul muzicii, aici se află foarte multe săli de concerte frumoase, vestite și importante. Noi ne aflăm aici, lângă Konzerthaus, unde am și evoluat de mai multe ori. Nivelul muzicii e foarte înalt, mai ales muzică clasică. Mereu poți să te duci la un concert seara, găsești în fiecare sală de concert un star. Este și o susținere mare din partea guvernului, foarte multe finanțe se dau pentru artă, proiecte, pentru cultură. Dacă ne uităm puțin, e un oraș de istorie mare și clar că e cu mult mai ușor să faci muzică aici, unde totul te inspiră. Te-ai dus pe o stradă, acolo a trăit Beethoven, te duci pe alta - acolo a trăit Mozart”, a declarat Alexandra Tirsu.

Acum, Alexandra culege aplauze și ovații pe toate scenele mapamondului, de la Berlin, Hamburg și București până la Seoul, Shanghai și Beijing. Revine, însă, mereu la Viena. 

„În inima Europei, Viena este incontestabil centrul cultural al Austriei și una dintre capitalele mondiale ale muzicii. Operele, concertele și spectacolele de teatru joacă de secole un rol important în viața vieneză, iar mulți compozitori de renume mondial, precum Mozart sau Strauss au trăit și au lucrat în această metropolă. De-a lungul anilor, austriecii au știut să păstreze patrimoniul cultural , dar au lăsat loc și pentru dezvoltare și inovații”.

Mihaela Mocanu, care zilele trecute și-a încheiat mandatul de ambasador în Austria, vorbește cu mândrie despre contribuția artiștilor originari din Republica Moldova la promovarea imaginii țării noastre. 

„Astfel de valori ca Alexandra Tîrșu sau Maria Bunea, Marius Malinețchi sau Marcel Lazăr, care actualmente am înțeles că face concerte în Republica Moldova, și încă avem mulți pe care din economie de timp nu reușesc să le spun numele la toți, aduc o contribuție extraordinară promovării imaginii în Austria, dar totodată și prezentării RM în calitate de țară care aduce valori. RM, cum spuneam, nu este doar un beneficiar al oportunităților UE, dar iată prin artiștii pe care îi avem, RM demonstrează că avem valori care pot aduce contribuție la îmbogățirea diversității culturale europene”, a menționat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Dar nimeni, însă, nu a atins culmile Mariei Cebotari. Născută la Chișinău, la începutul secolului 20, între anii 1930 și 1940, soprana a fost inegalabilă în vremea ei, fiind angajata operei de la Viena până la sfârșitul vieții.

„Deseori eram într-o, nu aș spune că polemică, dar era un fel de concurență între noi, moldovenii și austriecii: cui aparține mai mult Maria Cebotari. Până la urmă am ajuns la înțelegerea că ea ne aparține nouă tuturor, atât timp cât Maria Cebotari a devenit steaua culturii pe care noi, ambele state, le împărtășim”, a declarat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Cifre oficiale arată că în Austria sunt stabiliți doar o mie de moldoveni. Dar pentru că mulți au ajuns aici cu acte românești, ambasada noastră de la Viena crede că ar fi vorba de o diaspora de patru-cinci mii. Mulți dintre aceștia sunt angajați în cadrul organizațiilor internaționale. 

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.