Republica Moldova a făcut progrese importante în prevenirea corupției în rândul parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor, dar mai are de muncit. Sunt concluziile unui raport al Grupului Statelor împotriva Corupției (GRECO) al Consiliului Europei, care a evaluat măsurile luate de Moldova după recomandările din 2016.
Din cele 18 recomandări, Moldova a implementat complet 13, parțial 4, iar una nu a fost abordată deloc. Recomandarea nerealizată se referă la stabilirea unor reguli clare pentru parlamentari în privința interacțiunii cu terțe părți care încearcă să influențeze procesul legislativ.
În ceea ce privește Parlamentul, raportul arată că Moldova a înregistrat progrese, cum ar fi publicarea la timp a proiectelor de lege. Un proiect de lege privind conduita și etica parlamentarilor a fost adoptat în prima lectură, iar practica acceptării cererilor de ridicare a imunității parlamentarilor suspectați de corupție a devenit o normă.
Totuși, GRECO își exprimă îngrijorarea față de utilizarea frecventă a procedurilor de urgență pentru adoptarea legislației și recomandă întărirea Autorității Naționale de Integritate pentru un control mai eficient al conflictelor de interese și al declarațiilor de avere.
Toate recomandările GRECO referitoare la judecători au fost implementate. De exemplu, Consiliul Superior al Magistraturii a devenit operațional și ia decizii motivate privind numirea, transferul și cariera judecătorilor.
Printre alte măsuri pozitive, autoritățile din Republica Moldova au introdus proceduri pentru evaluarea integrității magistraților stagiari, solicitându-le să depună declarații de avere și interese. De asemenea, au fost eliminate întârzierile în soluționarea dosarelor, iar informațiile despre activitatea instanțelor au fost publicate. S-au făcut progrese în modificarea cadrului juridic pentru procedurile disciplinare împotriva judecătorilor, iar rapoartele anuale de activitate conțin statistici despre aceste proceduri.
În cazul procurorilor, a fost creată o inspecție autonomă specializată, însă GRECO subliniază că este necesară consolidarea capacităților acestei instituții. Deciziile privind cazurile disciplinare au fost motivate și publicate, iar abaterile disciplinare au devenit mai clare și mai bine definite.
Totuși, GRECO subliniază că nu s-au făcut progrese semnificative în componența Consiliului Superior al Procurorilor, deoarece ministrul Justiției și președintele Consiliului Superior al Magistraturii vor rămâne membri de drept până în 2026.
Adoptarea acestui raport de monitorizare încheie procedura de conformitate a celui de-al patrulea ciclu de evaluare pentru Republica Moldova.
Grupul de State împotriva Corupției (GRECO) este un organism al Consiliului Europei care urmărește îmbunătățirea capacității membrilor săi de a lupta împotriva corupției prin asigurarea conformității cu standardele anticorupție. Acesta ajută statele să identifice lacunele din politicile naționale anticorupție și le încurajează să adopte reformele legislative, instituționale și practice necesare.