Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1078: Tribunal special, foc în Rusia și Trump optimist. Condiția lui Zelenski pentru negocieri cu Putin

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 612: Pauză ciudată, crime de război și președinte spionat! Scrisoarea trimisă de români lui Zelenski

28 octombrie 2023, ora 23:33

Consiliul European a promis „va oferi un sprijin financiar, economic, umanitar, militar şi diplomatic puternic Ucrainei şi poporului său atât timp cât va fi necesar”. Totodată, candidatura accelerată a Ucrainei a grăbit nevoia UE de a implementa reforme cuprinzătoare, inclusiv reforma tratatelor şi modificări ale structurii de vot a blocului, notează Mediafax.

Între timp, forțele ruse se confruntă cu pierderi semnificative în echipamente lângă Avdiivka, ceea ce ar putea afecta serios capacitatea lor de acțiune pe termen lung, conform Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Aceste pierderi includ sute de vehicule blindate distruse și mii de victime. Totodată, Rusia a pus pe pauză atacurile cu rachete de croazieră lansate din aer împotriva Ucrainei. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, spune că Rusia a pierdut o brigadă în luptele de la Avdiivka și le-a mulțumit celor care luptă pe front, precizând că armata se concentrează pe apărarea pozițiilor din Kupiansk, Bahmut, Avdiivka, Mariinka şi Melitopol.

UPDATE Serviciile speciale ruse lansează informații despre moartea probabilă a liderului de la Kremlin pentru „propriile lor verificări”, susține diplomatul ucrainean Ruslan Osipenko, notează Ziare.com.

UPDATE Serviciul ucrainean de frontieră a anunţat sâmbătă că foloseşte drone în eforturile de a preveni fuga în străinătate a bărbaţilor care încearcă să se sustragă mobilizării în armată pentru a nu fi trimişi pe front în războiul cu Rusia, relatează Reuters.  

UPDATE Premierul olandez Mark Rutte a declarat că ar fi interesat să îi urmeze lui Jens Stoltenberg în funcția de Secretar General al NATO, deși vede doar o șansă mică de a fi ales pentru acest post, notează Antena3.

UPDATE Colonelul-general Viktor Afzalov a fost numit comandant al forțelor aerospațiale rusești, a confirmat vineri Ministerul rus al Apărării, notează NewsWeek.

UPDATE Invazia lui Putin din Ucraina de acum peste 20 de luni, precum și noul conflict dintre Israel și Hamas a trimis unde de șoc în toată lumea, schimbând strategiile geopolitice din multe țări. Acum, noua ”axă a răului”, cum a fost etichetată alianța China, Rusia și Iran de către liderul minorității republican din Senatul american, Mitch McConnell, reprezintă ”o amenințare imediată la adresa Statelor Unite” și aceasta trebuie abordată de urgență, scrie Ziare.com.

UPDATE Forțele ruse au lansat o serie de lovituri cu rachete și drone împotriva Ucrainei noaptea trecută. Potrivit ucrainenilor, este vorba de o rachetă balistică Iskander-M din Voronej și șase drone Shahed-131/136 din apropierea Primorsko-Akhtarsk, Krasnodar Krai. De asemenea, forţele ucrainene susţin că au distrus cinci Shahed-uri deasupra regiunilor Herson și Mykolaiv. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene, colonelul Yuriy Ihnat, a raportat că atacul forțelor ruse vizează infrastructura critică și instalațiile militare, notează Antena3.

UPDATE Femeile care au soți și rude care luptă în conflictul cu Rusia au cerut vineri demobilizarea lor după 18 luni de serviciu militar. Ele au organizat manifestaţii în mai multe oraşe din Ucraina, inclusiv în Kiev, unde au ocupat Piaţa Independenţei, locul revoluţiei din 2014 care a răsturnat regimul pro-rus, conform The New York Times. Femeile au afişat pancarte cu mesaje prin care solicitau ca soldaţii să fie înlocuiţi de alţii, subliniind că aceştia sunt obosiţi şi că victoria depinde de toţi cetăţenii. Unele au venit la protest cu copiii lor mici, chiar şi cu nou-născuţi.
Deputatul Oleksí Goncearenko, membru al partidului fostului preşedinte Petro Poroşenko, a propus un proiect de lege care ar permite soldaţilor să se întoarcă acasă după ce au luptat cel puţin 18 luni în război.  El a cerut şi o întâlnire între femeile protestatare şi preşedintele Volodimir Zelenski, notează Spotmedia.

UPDATE Trupele ucrainene au înaintat puțin pe malul estic (stâng) al Niprului din regiuneaHerson și au continuat operațiunile ofensive în apropiere de Bahmut și în vestul regiunii Zaporojie, susțin analiștii de la Institul pentru Studiul Războiului, notează NewsWeek.

UPDATE Inginerii civili ucraineni au primit instruire în Marea Britanie pentru a învăța tehnici de protecție a infrastructurii critice naționale împotriva atacurilor cu drone și rachete rusești, anunță Ministerul Apărării din UK pe X, fosta Twitter, scrie Spotmedia.

UPDATE Tentativa de asasinat asupra fostului deputat ucrainean pro-rus Oleh Ţariov a fost o operațiune specială planificată de către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) – scrie agenţia RBC. „Acesta este de mult timp pe lista trădătorilor care trebuie să răspundă pentru crimele comise. Țariov este o țintă absolut legitimă. Acesta nu este doar un fanatic al ‘lumii ruse’, ci o persoană care a venit personal cu tancurile rusești pentru a captura Kievul” – a subliniat o sursă din SBU. Aceasta nu a dezvăluit detaliile operațiunii speciale, însă, potrivit informaţiilor din presă, fostul politician ucrainean, un aliat al ex-preşedintelui Viktor Ianukovici, a fost vizat de două focuri de armă. Surse din SBU au remarcat că starea de sănătate a lui Ţariov este critică şi că medicii încearcă să-i salveze viaţa. „Dar există șanse mari ca acesta să moară” – a adăugat sursa, potrivit Rador.

UPDATE Conform informațiilor oferite de Statul Major General al Armatei Ucrainene, conflictul cu Rusia a dus la pierderea a 298.420 de soldați ruși. În plus, forțele rusești au suferit pierderi semnificative de echipament militar, inclusiv 5.167 de tancuri, 9.749 de vehicule blindate de luptă, 9.524 de vehicule și rezervoare de combustibil, 7.180 de sisteme de artilerie, 834 de sisteme de rachete cu lansatoare multiple, 558 de sisteme de apărare aeriană, 320 de avioane, 324 de elicoptere, 5.390 de drone și 20 de ambarcațiuni, notează Spotmedia.

UPDATE Rusia a desfășurat delfini militari în Marea Neagră împotriva Ucrainei. Misiunile lor vizează împiedicarea și detectarea scafandrilor mobilizați de Ucraina, scrie Newsweek.

UPDATE Ministrul ucrainean de interne, Ihor Kirilenko, a declarat că anchetatorii instituţiei pe care o conduce au înregistrat până acum peste 98.000 de crime de război comise de armata rusă pe teritoriul Ucrainei. Oficialul a menționat că în Ucraina a fost creată o bază de date specială numită „Criminal de război”, care conţine informaţii despre 240.000 de persoane implicate în războiul declanşat de Rusia. „Fiecare persoană care a comis crime împotriva poporului ucrainean trebuie pedepsită. Acești criminali de război nu vor avea o viață liniştită în nicio țară democratică” – a subliniat Ihor Klimenko. Ministrul a remarcat că teroarea din partea Federației Ruse nu încetează, iar autoritățile ucrainene sunt pregătite pentru situaţia în care rușii vor ataca, din nou, instalațiile energetice în timpul iernii, potrivit Rador.

UPDATE O navă de deminare rusească a explodat în Crimeea, iar ucrainenii cred că incidentul a fost provocat de o mină plasată tot de ruși. Nava Vladimir Kozitski, din clasa Project 23040G, a fost avariată grav în Sevastopol. Explozia a fost una puternică, potrivit unor surse, fiind auzită de locuitorii orașului. Ulterior, nava a fost remorcată până la țărm, potrivit The New Voice of Ukraine. Vladimir Kozitski intrase în serviciu în 2021, notează Gândul.

UPDATE Promisiunea noului guvern al Slovaciei de a opri furnizarea ajutorului pentru Ucraina trebuie să se aplice doar proviziilor militare, nu vânzărilor comerciale – a transmis purtătorul de cuvânt al legislativului de la Bratislava, Peter Pellegrini. Acesta a afirmat că pledează pentru continuarea vânzărilor de arme către Ucraina. „Dacă cineva comandă și plătește pentru aceste sisteme, acest lucru susţine industria slovacă” – a remarcat Pellegrini. Amintim că, anterior, noul premier al Slovaciei, pro-rusul Robert Fico, a anunţat că nu va sprijini ajutorul militar acordat Ucrainei. „Lăsați-i să negocieze pacea timp de 10 ani, în loc să se omoare între ei timp de 10 ani fără niciun rezultat” – a afirmat Fico, în fața membrilor Comisiei parlamentare pentru afaceri europene, potrivit Rador.

UPDATE Aviația cu rază lungă a Rusiei nu a mai efectuat atacuri cu rachete de croazieră lansate aeriene împotriva Ucrainei de peste o lună, una dintre cele mai lungi lacune în astfel de lovituri de la începutul invaziei la scară largă, a raportat Ministerul Apărării al Regatului Unit pe 27 octombrie. „În timp ce Rusia este încă capabilă să utilizeze alte capacități de lovitură, LRA (Aviația cu rază lungă de acțiune) a fost metoda principală pentru a efectua lovituri de precizie la distanță”, a scris ministerul în cea mai recentă actualizare a informațiilor. Acest lucru se întâmplă, transmite sursa citată, deoarece stocurile de rachete ale Rusiei sunt mici, iar Moscova le păstrează pentru mai târziu. Rusia a folosit bombardierele strategice Tupolev Tu-95 „Bear” („Urs”) pentru a lansa rachete de croazieră Kodiak spre Ucraina, deseori asupra unor ținte civile, fără importanță militară. Aceste bombardiere au fost metoda preferată de Rusia în acest conflict pentru a efectua bombardamente de precizie, scrie Business Insider. Operațiunile sunt, însă, foarte costisitoare pentru Rusia.

UPDATE Asociația Național-Culturală a Românilor din regiunea Odesa „Basarabia” i-a cerut președintelui Volodimir Zelenski, printr-o scrisoare deschisă, să instituie Ziua limbii române pe teritoriul Ucrainei, ce ar urma să fie sărbătorită pe 31 august. Instituirea Zilei limbii române în Ucraina trebuie să aibă loc în contextul recentelor întâlniri bilaterale româno-ucrainene, dar și declarării zilei de 9 noiembrie drept Zi a Limbii Ucrainene în România, spune asociația, notează Cotidianul.

UPDATE Lituania a interzis orice import, încărcare și regazificare de gaz natural lichefiat (GNL) rusesc la toate instalațiile, notează Știripesurse.

UPDATE Apărarea aeriană ucraineană a distrus trei rachete ghidate X-59 în regiunea Mykolaiv şi două drone Lancet deasupra regiunii Herson, a informat Comandamentul aerian de Sud al Ucrainei.

UPDATE Ucraina este cu un pas mai aproape de a obţine acces la activele ruseşti îngheţate pentru a începe procesul de reconstrucţie. „Din punct de vedere politic, am convenit că, în cele din urmă, Rusia trebuie să plătească pentru reconstrucţia pe termen lung a Ucrainei”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, la finalul summit-ului UE de la Bruxelles, scrie Mediafax.

UPDATE Administrația Statelor Unite răspândește „falsuri absolut monstruoase" pentru a găsi o scuză pentru forțele armate ale Ucrainei, care au eșuat în contraofensivă, acuză Ambasada Rusiei la Washington într-un comentariu postat pe canalul Telegram al misiunii diplomatice, scrie HotNews.

UPDATE Dispozitivul de urmărire descoperit în maşina preşedintelui polonez ar fi fost plantat de Rusia. Ofiţerii polonezi ai Serviciului de Protecţie de Stat (SOP) au raportat că vehiculul preşedintelui a fost lucrat cu câteva luni înainte de descoperire şi că probabil dispozitivul de urmărire a fost instalat în timpul vizitei lui Duda în Ucraina.

UPDATE Președintele american, Joe Biden, s-a întâlnit vineri, cu principalul diplomat chinez, Wang Yi, au anunțat oficiali de la Casa Albă. În comunicatul emis se afirmă că liderul american a subliniat că SUA și China „trebuie să gestioneze în mod responsabil concurența în relația dintre ele și să mențină deschise liniile de comunicare”, potrivit Rador.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că numărul victimelor din rândul forţelor ruse a crescut brusc pe frontul ucrainean în ultima săptămână. „Săptămâna aceasta a existat o creștere semnificativă a victimelor rusești. Chiar așa cum ar trebui să fie„, a spus dl Zelenski în discursul său de seară, referindu-se la luptele de pe o serie de sectoare ale liniei frontului de 1.000 km, notează Rador.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 611: Atacuri cu drone, ordinul 227 al lui Stalin și deputat împușcat! Kremlinul neagă moartea lui Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 610: Coridor suspendat și premiera lăudată de Rusia! Țara care oprește ajutorul militar pentru Kiev
/VIDEO/ „Avem o problemă majoră”: Maia Sandu a răspuns la declarațiile Veronicăi Dragalin de la TV8
/VIDEO/ „Avem o problemă majoră”: Maia Sandu a răspuns la declarațiile Veronicăi Dragalin de la TV8
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Mirandolina Sușițcaia, în judecată pentru îmbogățire ilicită: Cum se apără procurora suspendată din funcție
/VIDEO/ Mirandolina Sușițcaia, în judecată pentru îmbogățire ilicită: Cum se apără procurora suspendată din funcție
/VIDEO/ Saloanele cosmetologice, luate la control după moartea femeii de afaceri! Detalii despre cabinetul unde s-a produs tragedia
/VIDEO/ Saloanele cosmetologice, luate la control după moartea femeii de afaceri! Detalii despre cabinetul unde s-a produs tragedia
/VIDEO/ Când ar putea adera Moldova la UE? Marta Kos: „Nu putem lăsa ca viitorul european să fie ostatic conflictului transnistrean”
/VIDEO/ Când ar putea adera Moldova la UE? Marta Kos: „Nu putem lăsa ca viitorul european să fie ostatic conflictului transnistrean”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 488: Trump vrea Gaza și Nobelul, iar Hamas vine cu o reacție. Rubio: „Să o facem frumoasă”

05 februarie 2025, ora 12:11

Preşedintele Donald Trump a declarat într-o conferinţă de presă comună cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, că doreşte ca SUA să devină proprietar al Fâşiei Gaza şi să o reamenajeze după ce palestinienii vor fi relocaţi în altă parte. Propunerea a stârnit confuzie și critici dure din partea activiștilor pentru drepturile omului și politicienilor, iar Hamas a venit cu o reacție negativă. 

Între timp, Secretarul de stat american Marco Rubio a promis miercuri că SUA vor face Gaza „frumoasă din nou”, iar Trump a declarat că merită Premiul Nobel pentru pace.

UPDATE Secretarul de stat american Marco Rubio a promis miercuri că SUA vor face Gaza „frumoasă din nou”, transmite Agerpres. „Așa cum a spus POTUS (președintele SUA - n.r.), Statele Unite sunt pregătite să conducă și să facă Gaza frumoasă din nou. Ceea ce căutăm este o pace durabilă în regiune pentru toate popoarele”, a transmis pe platforma X Marco Rubio, care se află într-un turneu în America Centrală.

UPDATE Preşedintele american Donald Trump şi-a reluat marţi campania din primul mandat de „presiune maximă” asupra Iranului, care include eforturi de a reduce exporturile sale de petrol la zero pentru a opri Teheranul să obţină o armă nucleară, relatează Reuters, citat de News.ro. „Cu mine, este foarte simplu: Iranul nu poate avea o armă nucleară”, a spus Trump. Întrebat cât de aproape este Teheranul de o armă, Trump a răspuns: „Sunt prea aproape”.

UPDATE Preşedintele Donald Trump a declarat marţi că distrugerile războiului din Ucraina au făcut ca oraşele să arate „la fel de rău ca în Gaza, şi chiar mai rău”, dar nu a oferit detalii despre ce fel de pace caută în războiul adus în această ţară de invazia Rusiei din urmă cu aproape trei ani, relatează The Associated Press, citat de News.ro. „Vorbim cu ruşii, vorbim cu conducerea ucraineană”, a spus Trump, fără a oferi detalii.

UPDATE Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat marți că, deși crede că nu i se va acorda niciodată, merită Premiul Nobel pentru Pace, distincție pentru care a fost nominalizat în primul său mandat de președinte (2017-2021), transmite miercuri EFE, citat de Agerpres. „Nu îmi vor da niciodată un Premiu Nobel pentru Pace. Este păcat. Îl merit, dar nu mi-l vor da niciodată”, le-a declarat reporterilor președintele Donald Trump în Biroul Oval înainte de a se întâlni cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

UPDATE Gruparea islamistă palestiniană Hamas a denunțat miercuri propunerile președintelui american Donald Trump, calificându-le drept „rasiste” și în linie cu poziția „extremei drepte israeliene”, relatează AFP și EFE, citate de Agerpres. „Poporul (palestinian) care a rezistat la 15 luni (de război) în fața celei mai puternice mașinării militare și a celei mai criminale armate și care a zădărnicit încercarea de a fi strămutat, va rămâne atașat de pământul său și nu va accepta un astfel de plan, indiferent de costuri”, a reiterat purtătorul de cuvânt al Hamas, citat de EFE, care a făcut apel la comunitatea internațională să respingă declarațiile lui Trump și să sprijine dreptul palestinienilor la autodeterminare în fața ocupației israeliene.

UPDATE Președintele american Donald Trump a declarat marți că ar fi dispus să aibă o întrevedere cu omologul său iranian pentru a încerca să convingă Iranul să renunțe la ceea ce Statele Unite consideră că sunt eforturile Teheranului de a dezvolta o armă nucleară, relatează Reuters, citat de Agerpres. 

UPDATE Propunerea președintelui american a stârnit confuzie și critici dure din partea activiștilor pentru drepturile omului și politicienilor, scrie AI Jazeera conform Digi24. Propunerea de a strămuta complet populația palestiniană a fost respinsă ferm de activiști, fiind considerată o încălcare gravă a drepturilor fundamentale și a legii internaționale. Deși Trump susținea deja evacuarea forțată a populației din Gaza, oficialul și-a dus ideea la un nou nivel. Criticii susțin că Donald Trump nu doar că promovează o epurare etnică în Gaza, ci și propune anexarea unui teritoriu prin forță, încălcând astfel Carta Națiunilor Unite. Consiliul pentru Relații Americano-Islamice (CAIR) a respins comentariile lui Trump, afirmând că, dacă președintele SUA vrea într-adevăr pace în regiune, trebuie să lucreze pentru a pune capăt opresiunii palestinienilor. „Gaza aparține poporului palestinian, nu Statelor Unite, iar apelul președintelui Trump de a strămuta palestinienii din țara lor, fie temporar, fie permanent, este un non-început absolut”, a spus Nihad Awad, directorul executiv al CAIR, într-o declarație.

UPDATE Preşedintele Donald Trump a declarat marţi, într-o conferinţă de presă comună cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, că doreşte ca SUA să devină proprietar al Fâşiei Gaza şi să o reamenajeze după ce palestinienii vor fi relocaţi în altă parte, relatează The Associated Press, conform News.ro. SUA vor prelua Fâşia Gaza şi vom face o treabă bună şi cu ea. O vom deţine şi vom fi responsabili pentru dezamorsarea tuturor bombelor periculoase neexplodate şi a altor arme de aici”, a precizat Trump. Oficialul a  spus că SUA vor depune, de asemenea, eforturi pentru dezvoltarea economică a zonei după ce va fi curăţată de clădirile distruse. „Văd aducând o mare stabilitate în acea parte a Orientului Mijlociu. Nu vreau să fiu drăguţ, nu vreau să mă dau băiat deştept, dar o Riviera a Orientului Mijlociu ar putea fi atât de magnifică”, a comentat Trump, părând să se lase purtat de instinctele sale de dezvoltator imobiliar.

video: yt/MSNBC

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 487: Netanyahu la Washington și Sa’ar la Chișinău. Când vor fi organizate alegeri în Siria
/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 486: Atac letal în Siria, lovituri în Cisiordania și anchetă penală. Sa'ar vine la Chișinău
/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.