Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 23: Noapte de foc, linii roșii și catastrofă umanitară! Israelul anunţă noua etapă: Războiul va fi lung

29 octombrie 2023, ora 18:22

ATENȚIE! Cetățenii Republicii Moldova, aflați în prezent în Israel, sunt îndemnați să se înregistreze prin intermediul acestei platforme. Pentru întrebări sau asistență, conaționalii sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau linia de urgență a Ministerului. Telefon de urgență: +972 527 789 772 și +972 7998396 în regim non-stop. Apel gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova: 0 80 090 990. Pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare:  +373 22 188 000, inclusiv WhatsApp +37379818081. Din data de 7 octombrie până în prezent, 637 de cetățeni ai Republicii Moldova s-au întors în țară, iar în aceeași perioadă, 312 de cetățeni moldoveni au plecat spre Tel-Aviv

Premierul Benjamin Netanyahu spune că operațiunea la sol a Israelului în Gaza marchează „a doua etapă” a ceea ce spune el va fi un război „lung și dificil” cu Hamas. Vorbind într-o adresă televizată, el confirmă că comandanții israelieni sunt dislocați „în toată Fâșia Gaza”, în timp ce bombardamentele grele continuă. Armata israeliană a cerut sâmbătă populaţiei civile care încă se mai află în nordul Fâşiei Gaza să plece de îndată către partea de sud a acestui teritoriu, într-un apel în care avertizează asupra unei "operaţiuni militare iminente", transmite Reuters. "Lumea nu trebuie să tolereze" ceea ce se întâmplă în Gaza, a declarat sâmbătă preşedinta Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, Mirjana Spoljaric, făcând apel către toate părţile la dezescaladare și catalogandu-l drept un eșec catastrofal, transmite AFP, citat de Agerpres.

UPDATE „Lumea este martora unei catastrofe umanitare care se desfăşoară sub ochii noştri”, a pledat Antonio Guterres la Katmandu, capitala Nepalului „Peste două milioane de persoane, care nu au niciun loc unde să meargă în deplină securitate, sunt private de elemente esenţiale vieţii – hrană, apă, adăpost şi îngrijiri medicale – în timp ce sunt supuse unor bombardamente neîncetate”, a adăugat secretarul general al ONU.

UPDATE Actrița Angelina Jolie a luat poziție pe fondul conflictului în curs de desfășurare dintre Israel și Hamas. Ea spune că „atacurile teroriste Hamas din Israel nu pot justifica viețile nevinovate pierdute în bombardamentele din Gaza”. Ea cere, în acest context, „încetarea focului”. „Viețile palestinienilor și israelienilor – și viețile tuturor oamenilor la nivel global – contează în mod egal”, scrie ea, într-o postare publicată pe Instagram, potrivit Gândul.

UPDATE Un parlamentar britanic a cărui familie se află în Fâșia Gaza afirmă că oamenii nu mai întreabă unde pot merge în siguranță, ci "unde vrem să fim când vom muri", relatează Sky News.

UPDATE Trupe israeliene au înaintat aproximativ trei kilometri în Fâşia Gaza, estimează CNN, pe baza analizei unei înregistrări video publicate de presa israeliană. În această înregistrare video, realizată duminică, militari ridică un steag israelian pe acoperişul unui hotel, în Fâşia Gaza.

UPDATE Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni a avertizat duminică împotriva unei prăbuşiri a „ordinii publice” în Fâşia Gaza, la o zi după jefuirea unor depozite şi centre de distribuire a ajutoarelor alimentare pe care le administrează. „Mii de persoane au intrat în mai multe depozite şi centre de distribuire ale UNRWA în centrul şi sudul Fâşiei Gaza”, a afirmat această agenţie a ONU într-un comunicat, relatează France Presse. „Este un semn îngrijorător că ordinea publică începe să se prăbuşească după trei săptămâni de război şi un asediu strict asupra Fâşiei Gaza”, a declarat directorul pentru operaţiunile UNRWA în Gaza, Thomas White. „Oamenii sunt înspăimântaţi, frustraţi şi disperaţi”.

UPDATE Focuri de rachete palestiniene din Fâşia Gaza au lovit sudul şi centrul Israelului. Potrivit presei israeliene, sirenele de alertă pentru rachete s-au activat la Tel Aviv, Herzliya şi Ra’anana, iar aproximativ o jumătate de milion de oameni s-au refugiat în adăposturi. Facţiunea militară a Hamas a anunţat că barajul de rachete a fost o ripostă la „masacrarea civililor palestinieni de către Israel”. Bombardamente intense ale artileriei israeliene continuă în Fâşia Gaza, scrie Rador.

UPDATE Forțele israeliene și-au extins operațiunile terestre în Gaza, în timp ce avioanele de luptă au lovit alte sute de ținte Hamas, a declarat duminică armata israeliană, după ce premierul Benjamin Netanyahu a declarat că aceasta este a doua fază a unui război care durează de trei săptămâni.

UPDATE Israelul pare că renunță la o invazie pe scară largă a Fâșiei Gaza și efectuează în schimb incursiuni terestre mai limitate, cel puțin inițial, lucru care se aliniază cu sugestiile pe care secretarul american al apărării, Lloyd Austin, le-a făcut omologilor săi israelieni în ultimele zile, au declarat sâmbătă oficiali americani pentru New Youk Times.

UPDATE În Gaza au fost uciși mai mulți copii în trei săptămâni decât în toate zonele de conflict din lume în fiecare din ultimii trei ani, potrivit organizației Salvați Copiii, citată de Sky News.

UPDATE În ultimele trei luni ale acestui an, Produsul Intern Brut al Israelului ar putea să se contracte cu 11% în ritm anual, pe fondul escaladării războiului cu Hamas, estimează banca americană JPMorgan Chase & Co., transmite Bloomberg.

UPDATE Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au anunțat duminică, 29 octombrie, că trupele terestre continuă să opereze în partea de nord a Fâșiei Gaza, ucigând mai mulți militanți ai Hamas și distrugând obiective aparținând grupării islamiste palestiniene, relatează The Times of Israel.

UPDATE Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și-a exprimat îngrijorarea după ce Semiluna Roșie Palestiniană a transmis că a primit avertismente din partea autorităților israeliene. Semiluna Roșie Palestiniană a precizat că Israelul a cerut evacuarea „imediată” a spitalului Al-Quds din Fâșia Gaza, în contextul în care a fost declanșată operațiunea militară terestră pentru eliminarea grupării teroriste Hamas. Tedros Adhanom Ghebreyesus a scris pe X (fost Twitter) că o astfel de evacuare este, practic, imposibilă, pentru că spitalele sunt pline de pacienți, iar o eventuală mutare le-ar pune viețile în pericol, scrie Gândul.

UPDATE Ministrul israelian de interne, Moshe Arbel, a cerut Autorității pentru Populație și Imigrație să verifice dacă i se poate retrage cetățenia israeliană cunoscutei actrițe israeliano-palestiniene Maisa Abd Elhadi, care a fost pusă sub acuzare pentru că și-ar fi exprimat sprijinul pentru Hamas după ce a publicat pe rețelele de socializare o postare în care vorbea în termeni pozitivi despre asaltul din 7 octombrie al grupării militante palestiniene, scrie The Times of Israel.

UPDATE Șeful companiei de tehnologii auto autonome Mobileye și unul dintre principalii oameni de afaceri din Israel, Amnon Shashua, a cerut duminică înlăturarea imediată a premierului Benjamin Netanyahu și a guvernului său, scrie Reuters.  

UPDATE Israelul are o responsabilitate de a proteja viețile oamenilor nevinovați din Gaza, a declarat consilierul pe securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, duminică, potrivit Reuters.

UPDATE Nu trebuie să rămânem tăcuți în fața unui al doilea Holocaust, a declarat ministrul ceh al apărării, Jana Černochová, care a cerut țării sale să se retragă din Organizația Națiunilor Unite pentru a protesta împotriva faptului că aceasta nu a condamnat atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului. "Holocaustul s-a întors, iar noi nu trebuie să tăcem din nou", a spus ea, într-o declarație postată pe X, potrivit The Jerusalem Post.

UPDATE Zece TIR-uri au trecut prin punctul de la Rafah, din Egipt în Fâşia Gaza, şi au fost preluate de Semiluna Roşie palestiniană duminică, relatează CNN şi AFP.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, a acuzat duminică, 29 octombrie, organizația islamistă palestiniană Hamas că păstrează proviziile din enclavă pentru militanții săi, în detrimentul civililor din Fâșia Gaza, relatează Sky News.

UPDATE China ar putea să atace Taiwan așa cum Hamas a decis să atace Israelul pe 7 octombrie, spune unul dintre liderii Hamas care se află în străinătate, Khaled Meshaal, scrie Le Figaro, citat de News.ro. China consideră că Taiwan face parte din teritoriul său și a organizat mai multe exerciții militare de încercuire a insulei, chiar și anul acesta. Liderul Hamas a recunoscut că Rusia a „beneficiat” de atacul asupra Israelului, pentru că „a deturnat atenția SUA de la Ucraina”.

UPDATE Ministerul Sănătăţii al Hamas a declarat că peste 8.000 de oameni au fost ucişi în Fâşia Gaza de la începutul războiului cu Israelul. „Numărul morţilor legat de agresiunea israeliană depăşeşte 8.000 de morţi, dintre care jumătate sunt copii”, a raportat ministerul, în noaptea dintre sâmbătă şi duminică.

UPDATE Armata israeliană a făcut publică o conversație telefonică înregistrată care demonstrează că Hamas ține sub control resursele de combustibil din Fâșia Gaza Hamas și precizează că gruparea teroristă are în prezent cel puțin un milion de litri de benzină.

UPDATE Un grup umanitar care lucrează în Gaza afirmă că a primit ordinul israelian de a evacua spitalul al Quds. Societatea Semilună Roșie Palestiniană a afirmat că spitalul urma să fie „bombardat” într-o postare pe X.

UPDATE Reţeaua de internet era în curs de restabilire duminică în Fâşia Gaza, după ce a fost întreruptă vineri în timpul bombardamentelor intense israeliene, au anunţat organismul de supraveghere al reţelei Netblocks şi compania palestiniană de telefonie Paltel, potrivit AFP.

UPDATE Armata israeliană a confirmat că continuă să extindă operaţiunile terestre în Fâşie. În ultimele 24 de ore – a spus purtătorul de cuvânt al armatei – au fost lovite peste 450 de ţinte „teroare Hamas”, inclusiv centre de comandă operaţionale, posturi de observare şi locuri de lansare de rachete antitanc. Ca parte a extinderii activităţilor terestre – a continuat el – „forţele de luptă combinate au lovit celulele teroriste care încercau să atace soldaţii”. Aseară, un ofiţer şi un soldat au fost răniţi, scrie Mediafax.

UPDATE Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, afirmă că acţiunile Israelului au „depăşit liniile roşii, ceea ce ar putea forţa pe toată lumea să acţioneze”, relatează BBC.

UPDATE Șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a acuzat Israelul de genocid al palestinienilor și fascism, care „nu este inferior celui al lui Hitler”. Fundația Akhmat-Hadzhi-Kadyrov a pregătit asistență pentru 20.000 de familii din Palestina. Într-o postare pe canalul lui de Telegram, preluată de Kommersant, Kadîrov a promis că va ajuta la continuarea operațiunilor militare în conflictul cu Ucraina, pentru a forța NATO să trimită forțe „în războiul cu noi”.

UPDATE Peste o mie de protestatari pro-palestinieni au mărşăluit pe străzile din Brooklyn, New York, blocând traficul pe Podul Brooklyn. Demonstraţia s-a extins de-a lungul Flatbush Avenue, strada principală a cartierului. Sute de protestatari au mărşăluit de-a lungul podului, iar unii s-au urcat pe o structură metalică de susţinere pentru a pune un steag palestinian şi un semn pe care scria „Palestina liberă”, potrivit Mediafax.

UPDATE A fost cea mai intensă noapte de bombardamente în Fâșia Gaza. Zeci de clădiri au fost distruse de rachetele lansate. Echipele de salvatori au intervenit de urgență pentru a scoate persoanele de sub dărâmături. Pentru mulți dintre ei, salvarea a venit prea târziu, notează Realitatea.

UPDATE Datele de rețea în timp real arată că în Fâșia Gaza se restabilește conectivitatea la internet, a anunțat grupul de monitorizare a internetului NetBlocks pe rețeaua X, fostul Twitter, relatează BBC. De asemenea, unii jurnaliști din Gaza au scris pe X că au putut efectua apeluri telefonice și accesa rețelele sociale. Ulterior, Compania palestiniană de telecomunicații (Paltel) a anunțat că serviciile de telefonie fixă, mobilă și de internet sunt restabilite treptat în Fâșia Gaza, notează Libertatea.

UPDATE Arabia Saudită a avertizat sâmbătă Israelul împotriva oricărei noi operaţiuni militare terestre în Fâşia Gaza, denunţând o încălcare "nejustificată" a dreptului internaţional, transmite AFP.

UPDATE Souad Al-Alem a fost una dintre cele aproximativ 10.000 de persoane forțate să fugă din orașul palestinian al-Majdal. Era în 1948, ea era tânără, iar trupele israeliene se apropiau de comunitate în timpul războiului arabo-israelian în ceea ce este acum o parte a orașului israelian Ashkelon. Acum, în vârstă de 90 de ani și trăind în Gaza, Al-Alem a fost nevoită să fugă din nou, relatează CNN.

UPDATE Generalul-maior (în retragere) Giora Eiland, fost șef de operațiuni al IDF și fost șef al Consiliului Național de Securitate, a declarat pentru Channel 12 că el crede că Israelul se află într-un „război existențial”. Ca atare, este posibil ca impactul asupra civililor din statul inamic de alături să trebuiască să fie extrem de ridicat, dar ar fi totuși considerat „proporțional”, citează Times of Israel.

UPDATE Comitetul Internațional al Crucii Roșii a cerut o detensionare imediată a conflictului din Gaza, deplângând pierderile de vieți omenești și ceea ce a catalogat ca fiind un nivel intolerabil de suferință, relatează BBC. Reprezentanții Crucii Roșii comentează rareori în mod public modul în care se desfășoară un anumit conflict, însă sâmbătă seara organizația a emis un avertisment urgent. „Două milioane de civili au fost blocați în Gaza, fără a avea unde să fugă (…) în mijlocul bombardamentelor masive și al unui asediu militar”, atrage atenția Crucea Roșie, vorbind despre un „eșec catastrofal pe care lumea nu trebuie să-l tolereze”.

UPDATE Gruparea teroristă Hamas recunoaște că nu se aștepta ca atacul lansat asupra Israelului pe 7 octombrie să provoace un răspuns atât de puternic al SUA, care au trimis în regiune grupuri de luptă ofensive, precum portavioane, dar și sisteme anti-aeriene și mii de soldați, notează Ziare.com.

UPDATE Un raport al Reuters indică faptul că negocierile conduse de Qatar între Israel și Hamas cu privire la eliberarea ostaticilor continuă, potrivit Mediafax.

UPDATE Liderul teroriștilor din Fâşia Gaza, Yahya Sinwar, a declarat că este dispus să ofere ostaticii pe care mișcarea sa îi are, în schimbul prizonierilor palestinieni capturați de Israel, scrie Antena3.

UPDATE Germania a trimis peste 1.000 de soldați ai Bundeswehr în Orientul Mijlociu pentru o posibilă evacuare a cetățenilor germani din Israel, informează DW.

UPDATE Premierul Israelului spune că inima lui este frântă după ce s-a întâlnit cu familiile celor răpiţi, promiţând: „Vom folosi orice ocazie pentru a-i readuce pe fraţii şi surorile răpiţi în îmbrăţişarea familiilor lor. Răpirea lor este o crimă împotriva umanităţii”, îl citează publicaţia Times of Israel. Netanyahu îi denunţă şi pe cei care „îndrăznesc să-i acuze pe soldaţii noştri de crime de război” drept ipocriţi şi mincinoşi, scrie Mediafax. 

UPDATE Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă că a început a doua etapă a războiului împotriva Hamas, cu scopul de a distruge armata și guvernul Hamas și de a elibera ostaticii reținuți în Gaza, scrie Mediafax. „Luptătorii noștri eroici au un singur scop: să distrugă acest inamic și să asigure existența țării noastre. Să nu se mai întâmple niciodată”, a declarat Netanyahu, citat de CNN.

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 22: Raiduri în Gaza, lupte violente și promisiunea lui Musk! Israelul: "Războiul intră într-o fază nouă"
/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 21: Atac în Siria, explozii în Egipt, iar ONU acuză crime de război! Israelul: Ofensiva din Gaza va dura
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
 BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei

17 octombrie 2024, ora 22:09

Rusia continuă în cea de-a 967-a zi a războiului să atace Ucraina cu drone. Armata Kievului a anunțat că a doborât zeci de vehicule aeriene fără pilot. Președintele Volodimir Zelenski este așteptat joi să prezinte „planul de victorie” în cadrul unui summit UE de la Bruxelles. NATO nu are în prezent planuri de a invita Ucraina în alianță în viitorul imediat, spune ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) trage un semnal de alarmă. Dacă Rusia ar reuși să încheie războiul din Ucraina în favoarea sa, următoarea pe listă ar fi Republica Moldova, iar Vladimir Putin ia în calul invazia totală. Deocamdată Ucraina rezistă, dar întrebarea este - cât timp, notează experții, care subliniază că ajutorul occidental pentru Ucraina și Republica Moldova este esențial pentru a contracara influența și agresiunea rusă.

UPDATE „Moldova este acum un al doilea front în războiul Rusiei împotriva Ucrainei și Occidentului – unul luptat nu cu gloanțe, ci cu buletine de vot și foi de presă. Și așa cum a fost prematur să se proclame că Rusia a eșuat în Ucraina când nu a capturat imediat Kievul și nu l-a înlăturat pe președintele ucrainean Volodymyr Zelensky la sfârșitul lui februarie 2022, ar fi la fel de periculos să se concluzioneze că Rusia a eșuat dacă nu asigură înfrângerea lui Sandu. pe 20 octombrie. Lupta Moldovei de a-și alege propriul curs va fi o luptă mult mai lungă — și una pe care Occidentul trebuie să o susțină în continuare”, scrie jurnalistul William H. Hill în publicația Foreign Affairs, potrivit Cotidianul.

UPDATE Cetățenii Republicii Moldova votează duminică în cadrul unor alegeri prezidenţiale şi al unui referendum UE care vin într-un moment crucial în lupta dintre Rusia şi Occident pentru viitorul acestei națiuni sărace, relatează Reuters. Presa occidentală este cu ochii pe alegerile din Republica Moldova și relatează lupta crucială a Chișinăului de a se desprinde de trecut, alegând vestul occidental, dar și al Rusiei care nu vrea să scape Republica Moldova din 'ghiare', conform Reuters.

UPDATE Strategii de la Institutul pentru Studiul Războiului susțin că Rusia ar putea să invadeze Republica Moldova, dacă va învinge în Ucraina. Se știe deja că Rusia are o mică armată de propagandiști în Republica Moldova care promovează fake news-uri la adresa Uniunii Europene dar și a conducerii de la Chișinău. „Viitorul Moldovei ca stat independent și suveran este direct legat de rezultatul războiului Rusiei în Ucraina și afectează planificarea NATO pentru apărarea flancului său estic”, avertizează experții ISW, citați de Știripesurse. Potrivit analizei ISW, dacă Rusia ar avansa în războiul din Ucraina și ar ocupa regiunile Nikolaev și Odesa, armata lui Putin s-ar unii cu cei 1.500 de soldați ruși din Transnistria, care deocamdată nu reprezintă o amenințare majoră. Moscova vrea, deocamdată să se concentreze pe destabilizarea Republicii Moldova prin influențe politice și economice.

UPDATE Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, unul dintre cei mai mari susţinători ai Ucrainei în Uniunea Europeană, le-a solicitat joi partenerilor săi europeni să accepte cererile "Planului de victorie" al Ucrainei, atât posibilitatea de a ataca teritoriul rus, cât şi aderarea la NATO, relatează EFE, potrivit Agerpres. 

UPDATE Armata ucraineană a testat cu success în această vară corveta Hetman Ivan Mazepa. Nava este capabilă să transporte elicopterul naval multifuncțional SH-60 Seahawk, care este proiectat pentru operațiuni de căutare și salvare, misiuni antisubmarin și alte sarcini, notează Digi24.

UPDATE Teoria actuală a preşedintelui rus Vladimir Putin privind victoria în Ucraina vizează prelungirea războiului şi susţine că trupele ruse pot rezista mai mult decât sprijinul occidental pentru Ucraina şi pot înfrânge rezistența ucraineană, câștigând un război de uzură, notează Institutul pentru Studiul Războiului. „Putin şi comandamentul militar rus au angajat armata rusă într-un efort ofensiv de un an de zile de-a lungul liniei frontului din estul şi nord-estul Ucrainei, care urmăreşte să epuizeze forţele ucrainene şi să împiedice Ucraina să acumuleze efectivele şi materialele necesare pentru a desfășura operațiuni contraofensive care să conteste inițiativa Rusiei la nivelul întregului teatru”, se arată în raportul ISW.

UPDATE Temerile privind o ofensivă rusă mai amplă în regiunea Zaporojie cresc, deoarece forțele ruse ar fi înregistrat progrese de-a lungul graniței dintre regiunile Donețk și Zaporojie și ar fi intensificat atacurile aeriene asupra capitalei regionale, scrie Kyiv Independent. Armata rusă a început să înainteze spre nord și sud de Ceasiv Iar, în regiunea Donețk, crescând presiunea asupra pozițiilor forțelor ucrainene din această zonă de importanță strategică. Situația este descrisă de armata ucraineană ca fiind „liniștea dinaintea furtunii”, scrie Adevărul.

UPDATE Campania ofensivă rusă din vara și toamna anului 2024 nu și-a atins obiectivele pe întregul teatru de operațiuni și este puțin probabil să facă acest lucru înainte de sosirea iernii. Aceasta este opinia lui Igor Ghirkin-Strelkov, fost ofițer FSB și fost lider al milițiilor din Republica Populară Donețk (RPD). Evaluarea sa privind situația de pe frontul războiului ruso-ucrainean a fost publicată într-un raport al Institutului american pentru studiul războiului (ISW), scrie Ziare.com.

UPDATE Un avion rus a fost detectat deasupra Mării Baltice, ceea ce a determinat ridicarea de la sol a două avioane germane de luptă Eurofighter Typhoon. Avionul rus care a pus probleme este o aeronavă de recunoaștere Il-20, după cum au anunțat Forțele Aeriene Germane, citate de Deutsche Welle.

UPDATE Furnizorilor ruși de servicii de internet le-ar putea fi interzisă utilizarea serviciului SpeedTest al companiei americane Ookla pentru măsurarea vitezei internetului, anunță Moscow Times. Academia Internațională de Comunicații din Rusia a propus această inițiativă, care a fost aprobată de Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, și de FSB. Anastasia Ositis, șefa Academiei Internaționale de Comunicații, a explicat propunerea organizației prin faptul că Ookla colaborează cu serviciile de informații americane, care l-ar putea utiliza pentru a crea un sistem de control de testare a rețelelor de comunicații din întreaga lume.

UPDATE Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că Ucraina se va alătura Alianţei ca al 33-lea sau al 34-lea membru în viitor, informează Ukrainska Pravda. „În acest moment, se pare că va fi Ucraina numărul 33. Dar poate apare altcineva în faţa ei. Dar Ucraina va fi membră a NATO în viitor. Asta este ceea ce am decis la Washington. Aşadar, întrebarea nu se referă la termen”, a declarat secretarul general al NATO, notează Mediafax.

UPDATE Miniştrii apărării din NATO se află la Bruxelles pentru o întâlnire de două zile care începe joi, axată pe războiul din Ucraina, planurile viitoare de apărare ale alianţei şi producţia industriei de apărare, informează DPA.

UPDATE Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) susține că Rusia a modernizat dronele Shahed. Dronele zboară acum mai repede și la altitudini mai mari"ISW citează declarația unui militar care activează într-o unitate mobilă de apărare aeriană a forțelor armate ucrainene.

UPDATE Rusia a recrutat aproximativ 200 de femei din Asia și din Africa pentru a asambla drone Shahed în zona economică specială Alabuga din Republica Tatarstan, Rusia, scrie publicația Novaya Gazeta, citată de Rador. Cum anume sunt atrase femeile din străinătate? Femeile africane și asiatice, cu vârsta cuprinsă între 18 și 22 de ani, sunt recrutate prin intermediul Alabuga Start World, care se prezintă ca fiind un program de relocare pentru femei din 88 de țări, inclusiv din Uganda, Rwanda, Kenya, Sudanul de Sud, Sierra Leone, Nigeria și Sri Lanka. Femeilor li se promite instruire, pregătire și muncă în sectorul ospitalității sau catering: la curățenie, ca șoferi, chelnerițe și muncitori. În plus, cei care doresc să se mute în Rusia, li se promite că vor primi plata pentru zboruri și cazare într-un hostel, precum și plăți chiar de la începutul sejurului. Nou-veniților li se promit sume de 700 de dolari pe lună, iar atunci când ajung în Rusia li se spune că de fapt suma a scăzut la salarii de 500 de dolari. 

UPDATE Forţele ruse au vizat infrastructură energetică în regiunea Nikolaev din sudul Ucrainei, într-un atac cu 56 de drone şi o rachetă lansat în cursul nopţii de miercuri spre joi asupra teritoriului ucrainean, relatează Reuters.

UPDATE Războiul lui Putin din Ucraina, care se îndreaptă spre borna de 1.000 de zile, a trimis o undă de șoc pe întregul continent. Experții în securitate trag un semnal de alarmă, dezvăluind catastrofa care se observă în rândul statelor europene membre NATO, unde timp de decenii s-au redus cheltuielile militare. Europa nu se poate apăra în fața lui Putin, dacă nu ar beneficia de sprijinul crucial al Statelor Unite.

UPDATE Colonelul Nikita Klenkov, comandant adjunct al unei unități din agenția de informații militare a Rusiei (GRU), a fost împușcat mortal în regiunea Moscova, de un atacator necunoscut. Klenkov, 44 de ani, ar fi fost comandantul adjunct al unității GRU 43292, care servește drept centru de pregătire pentru forțele de operațiuni speciale, scrie Moscow Times. Canalul rus de Telegram Baza a raportat că Klenkov a fost împușcat pe un drum din orașul Melenki, la est de Moscova, când se afla la volan. Atacatorul ar fi tras opt focuri de armă. Potrivit TASS, Klenkov „s-a întors acasă cu o săptămână în urmă” din prima linie a frontului din Ucraina, potrivit Spotmedia.

UPDATE O călătorie transatlantică de o zi, în plină campanie electorală americană: vizita lui Joe Biden la Berlin, vineri, se va axa pe situația Ucrainei, într-un moment în care bombardamentele ruseşti împotriva infrastructurii sale esenţiale sunt în creştere, iar armata Kievului dă înapoi pe frontul de est, relatează AFP, conform Agerpres. Joe Biden va avea, de asemenea, o întâlnire în patru cu omologul său francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul britanic Keir Starmer, potrivit programului vizitei transmis de Casa Albă. Călătoria are loc în momentul în care preşedintele Biden a anunţat miercuri un nou ajutor american pentru Ucraina în valoare de 425 de milioane de dolari în cursul unei discuţii telefonice cu preşedintele Volodimir Zelenski.

UPDATE Armata ucraineană a anunțat joi că a doborât 22 din 56 de drone rusești în timpul unui atac din timpul nopții, potrivit Reuters. Forțele aeriene au declarat că au pierdut urma a 27 de drone care probabil au căzut pe teritoriul ucrainean în urma măsurilor active de război electronic, iar două drone au mers în Belarus. Conform sursei citate, s-au înregistrat cinci lovituri asupra infrastructurii din regiunile din apropierea liniei frontului în timpul atacului.

UPDATE Comandantul forțelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a declarat miercuri că Marea Britanie lucrează la propriile sale propuneri privind punerea în aplicare a „planului de victorie” al Ucrainei, potrivit HotNews.

UPDATE Ministrul Apărării, Pat Conroy, a anunţat joi că Australia va dona Ucrainei un lot de tancuri vechi Abrams, de producţie americană. Chiar înaintea reuniunii NATO care se desfăşoară la Bruxelles în cursul zilei de joi, Australia şi anunţat disponibilitatea de a livra Ucrainei un lot de 49 de tancuri vechi de luptă americane M1A1 Abrams în faţa ofensivei ruse, potrivit abc. Deşi Australia nu este oficial unul dintre cei 32 de membri ai Alianţei Nord-Atlantice, este unul dintre cei mai apropiați parteneri ai săi. Tancurile M1A1 Abrams de 60 de tone, echipate cu un tun de 120 de milimetri, au fost construite între 1985 şi 1993 şi au fost suferit o revizie generală înainte de achiziționarea lor de către Australia, la mijlocul anilor 2000.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 966: Alerta pentru Moldova, oraș evacuat și atac masiv! Planul victoriei are 5 puncte și 3 anexe secrete
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 965: Alerta lui Zelenski și mesajul NATO pentru Putin! Germania dezvăluie planurile Rusiei în Europa
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.