Cooperarea bilaterală moldo-portugheză, agenda de reforme a țării noastre și parcursul european al Republicii Moldova au fost principalele subiecte discutate de președintele Parlamentului, Igor Grosu, și președintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, care se află într-o vizită oficială în țara noastră.
„Vizita Președintelui portughez este un mesaj puternic și încurajator pentru Republica Moldova și cetățenii noștri, care suntem în plin proces de a avansa ferm pe calea europeană”, a menționat președintele Parlamentului, Igor Grosu.
Potrivit unui cmunicat emis de Parlament, în cadrul discuțiilor, Grosu s-a referit la prioritățile de pe agenda legislativului. „Reforma justiției, crearea unui mediu atractiv pentru investitori, întărirea instituțiilor de forță rămân a fi unele dintre principalele obiective”, a adăugat șeful legislativului.
Totodată, oficialii au discutat despre oportunitățile de intensificare a relațiilor bilaterale dintre parlamentele din Republica Moldova și Republica Portugheză.
„Experiența Portugaliei ne-ar fi de folos pe mai multe domenii precum ajustarea legislației, energia regenerabilă, educație și cultură”, a accentuat președintele Parlamentului.
În cadrul întrevederii, s-a mai discutat despre comunitatea de moldoveni din Portugalia: „M-am bucurat să aud din partea președintelui Sousa cuvinte de laudă despre oamenii noștri, cei mai buni ambasadori ai Republicii Moldova”, a afirmat șeful legislativului, Igor Grosu.
De menționat că este pentru prima dată când Republica Moldova găzduiește vizita unui președinte al Republicii Portugheze.
„Sunt sigur că după acest schimb de vizite la nivel de președinte, organizarea forumurilor de afaceri moldo-portugheze, semnarea acordurilor de parteneriate, începe o nouă etapă în relațiile bilaterale și putem miza pe sprijinul Portugaliei la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles din decembrie”, a conchis Președintele Parlamentului, Igor Grosu.
Anterior, președintele Portugaliei a avut o întrevedere și cu șefa statului Maia Sandu. Oficialul a reafirmat sprijinul pe calea integrării europene a R. Moldova, menționând necesitatea îndeplinirii cerințelor Comisiei Europene.
„Relația de prietenie între R. Moldova și Portugalia a început demult. Oamenii noștri au format relații de prietenie înainte de a avea noi posibilitatea de a începe prietenia noastră. (...) Pacea și securitatea este posibilă doar având democrație, pluralism, libertatea și stat de drept. Niciodată cu dictatură. (...) Suntem aici pentru a reafirma sprijinul pe calea integrării europene a țării dvs. UE își dorește să vadă R. Moldova ca stat membru, evident după îndeplinirea cerințelor la care lucrați deja.
Noi am trecut prin această experiență, ne-a schimbat viețile, ne-a consolidat democrația”, spus președintele portughez.
În ziua de marți, Președintele Rebelo de Sousa va avea discuții cu studenții Facultății de Drept și ai Facultății de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative ai Universității de Stat din Moldova.
De asemenea, președinta Maia Sandu și omologul său portughez vor participa la un forum organizat de Agenția de Investiții în cadrul căruia companiilor portugheze prezente în regiune li se vor prezenta oportunitățile din Moldova.
În marja evenimentului va avea loc și ceremonia de semnare a Memorandumului de înțelegere între agențiile de investiții din ambele țări.