Pretinsul ministru de Externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev se declară îngrijorat de planurile Moldovei de a se „militariza”. Într-un interviu pentru presa din regiunea transnistreană, Ignatiev a declarat că acestea nu duc la stabilitate și securitate pe niciunul din cele două maluri ale Nistrului. Reacția vine după ce Chișinăul a anunțat că va primi din Germania vehicule blindate „Piranha”.
„Noi, desigur, auzim câteva declarații liniștitoare, dar faptul rămâne un fapt”, a remarcat Vitali Ignatiev. „Nu exclud absolut ca această tehnică și noi arme să apară în apropierea Zonei de Securitate și direct în Zona de Securitate, așa cum s-a întâmplat deja de multe ori. Acestea sunt acțiuni negative. În loc să aplicăm eforturi politico-diplomatice și să rezolvăm cumva problemele într-un mod civilizat și constructiv, vedem, din păcate, abordări absolut diferite care nu duc la stabilitate și securitate pe malul Nistrului”, a mai precizat separatistul.
Am solicitat o reacție de la Biroul de Reintegrare. Într-o declarație pentru TV8.md, reprezentanții Biroului menționează că anterior a fost creat un grup de lucru pentru demilitarizare și întărirea securității, care întrunea experți de pe ambele maluri ale Nistrului din domeniile militar, ordine publică și securitate, iar pe acea platformă se abordau subiectele de acest gen și potențiale acțiuni de consolidare a încrederii”.
„Din păcate anume Tiraspolul a blocat acea platformă de dialog și nu a dat curs propunerilor anterioare ale Chișinăului de a relansa interacțiunea în formatul tehnic menționat”, potrivit Biroului de Reintegrare.
Primele blindate „Piranha” donate de Guvernul Republicii Federale Germania au ajuns în Republica Moldova. Joi, 12 ianuarie, Ministerul Apărării va organiza un eveniment în care vor fi prezentate blindatele aduse. La ceremonie vor participa mai mulți oficiali.
Tehnica este donată pentru modernizarea Armatei Naționale în baza acordului semnat între Ministerul Apărării și autoritățile germane luna octombrie 2021. Transportoarele vor fi utilizate în cadrul procesului de instruire a militarilor, care urmează să fie detașați în misiuni internaționale de menținere a păcii.