Decizia luată de către Comisia pentru Situații Excepționale la propunerea Serviciului de Informații și Securitate cu privire cele șase posturi TV cărora le-a fost sistată activitatea „viza dimensiunea de amenințări hibride la care este expusă Republica Moldova”. Declarația aparține purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, în contextul declarației ONG-urilor din media în care solicită mai multă transparență și explicații suplimentare de la CSE.
Astfel, urmare a deciziei CSE, Vodă a menționat că „s-a demonstrat semnul de egalitate între gruparea criminală Șor și gruparea criminală Plahotniuc”.
„Concertat au acționat în vederea intoxicării spațiului informațional, inclusiv ca urmare a interferențelor din străinătate, din partea Federației Ruse, care continuă prin intermediul acestor acțiuni să influențeze procesele democratice de la noi din țară. Autoritățile vor coopera strâns pentru a oferi informații suplimentare și clarificări asupra deciziilor luate.
Democrația trebuie apărată prin acțiuni concrete din partea instituțiilor statului. Aceste acțiuni au fost inclusiv comunicate de către șeful SIS în cadrul conferinței de presă susținute pe acest subiect, care a prezentat punctual provocările legate implicările care se referă la securitatea națională. Rămâne să continuăm conversațiile atât cu partenerii pe intern, inclusiv mediul asociativ, dar și cu partenerii din extern ca să explicăm pe îndelete motivele care au stat la baza acestei decizii.
Au fost blocate și mai multe pagini web, majoritatea fiind din Federația Rusă, care iarăși urmăreau scopul de a dezinforma, crea zâzanie în societate și a ne diviza pe criterii de limbă vorbită, viziune socială sau idelologie politică împărtășită. Democrația noastră trebuie apărată prin acțiuni ferme, concrete, în această direcție”, a precizat Vodă.
La 30 octombrie 2023, CSE a dispus suspendarea licențelor de emisiea șase posturi de televiziune (Orizont TV, ITV, Prime, Publika TV, Canal 2 și Canal 3) pentru că „reprezintă un pericol la adresa securității informaționale”, potrivit șefului Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața. Directorul SIS a declarat că aceste posturi TV își realizează activitatea cu „multiple încălcări ale legislației”, constatate de către Consiliul Audiovizualului (CA), dar și de SIS, iar prim-ministrul Dorin Recean a anunțat despre existența unor „dovezi că aceste posturi urmăresc un interes din afara Republicii Moldova, în scop destabilizator”.
Mai multe organizații de media, dar și instituția Avocatului Poporului au declarat că implementarea mecanismelor de contracarare a amenințărilor la securitatea spațiului informațional național poate avea loc doar respectând standardele internaționale, fără a prejudicia libertatea presei sau cu intruziuni minime. Potrivit lor, autoritățile trebuie să demonstreze că suspendarea licenței de emisie pentru serviciile media audiovizuale respectă condiția ingerinței minime și că asigură un echilibru just între principiile concurente privind respectarea dreptului la libertatea exprimării și respectarea securității informaționale.
SIS a mai anunțat blocarea a 31 de portaluri web, 21 dintre care ar fi gestionate direct de Federația Rusă.