Fostul cinematograf din sectorul Râșcani al capitalei, care de la începutul invaziei ruse în Ucraina devenise o nouă casă pentru sute de ucraineni, are acum ușile închise. Autoritățile au luat această decizie după ce acolo au rămas să locuiască doar 30 de persoane, când centrul este prevăzut cu peste 200 de locuri. Așa s-a întâmplat și cu alte 8 spații de cazare pentru refugiați. Autoritățile dau asigurări că niciun cetățean străin nu a rămas fără adăpost. În timp ce unii au mers să locuiască cu chirie, alții au fost transferați la alte centre.
„Ușile fostului cinematograf, transformat în centru pentru refugiații ucraineni, sunt blocate. Singurul indiciu că aici au fost găzduiți cei care au fugit de ororile războiului sunt anunțurile informative care au mai rămas lipite pe pereți”.
Autoritățile municipale au decis să închidă centrul, deoarece au rămas prea puțini oameni să locuiască acolo, iar întreținerea instituției costă.
„Sistarea a avut loc în luna septembrie, iar motivul sistării a fost că centrele, condus de un regulament cadru a Ministerului Muncii și Protecției Sociale, care prevede clar că dacă centrul, pe parcursul a două săptămâni de zile calendaristice, numărul beneficiarilor este mai mic decât 20% din capacitatea acestuia, atunci el se sistează”, a declarat adjuncta Direcția Asistența Socială, Mariana Buga.
Reprezentanții Primăriei dau asigurări că niciun beneficiar al centrului nu a rămas fără adăpost, după închiderea celor 9 instituții. Mulți dintre ei s-au mutat la alte centre, iar unii au apelat la proiecte, prin intermediul cărora pot beneficia gratis de o locuință închiriată, timp de jumătate de an.
„Împreună cu Ministerul și cu alte organizații, atât naționale, cât și internaționale, organizațiile societății civile de resort, au asigurat strămutarea beneficiarilor din centru, două persoane s-au întors în Ucraina. Alte două familii au mers la chirie, prin aplicarea la un proiect”, a menționat adjuncta Direcția Asistența Socială, Mariana Buga.
În ultimele luni, nouă centre de plasament temporar pentru refugiați din țara au fost închise, astfel că au rămas acum 44. Optimizarea lor a avut loc în baza unei strategii elaborate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale privind gestionarea acestor centre.
„Strategia care a fost elaborată, are ca scop integrarea persoanelor refugiate în comunitate. 04.23 MUSCA 05.43 Acum, la ziua de astăzi, sunt 44 de centre de plasament temporar pentru refugiați în țară, care activează, până la moment, dacă vorbim de la lansarea strategiei, au fost închise nouă centre”, a vorbit șeful direcție Politici în domeniul Serviciilor Sociale, Teodor Vicol.
Până acum, peste douăzeci și șapte de mii de cetățeni străini s-au înscris pentru a obține protecție temporară în țara noastră, dintre care, aproape șapte mii sunt minori, iar de la începutul anului, aproape 4 mii de peroane au solicitat azil politic în Republica Moldova, peste 3 mii fiind originari din Ucraina.