Își strâng lucrurile pe care nu le mai folosesc de prin casă și le scot la vânzare. Este metoda la care s-au gândit sute de pensionari din Chișinău pentru a face un ban în plus. Povara facturilor e mult prea apăsătoarea, iar veniturile lor modeste abia de le ajung pentru pastile, ne-au spus oamenii. Le-am descoperit poveștile la piața de vechituri. Mulți recunosc că nu fac mare avere, dar câștigul poate ajunge și până la 150 de lei pe zi.
Piața de vechituri din fața gării Feroviare era azi plină de vânzători, dar și cumpărători. Vremea ceva mai caldă i-a scos pe bătrâni în stradă, pentru ca săși vândă lucrurile pe care le-au găsit de prin casă, pentru că nu au cu ce achita facturile mari. Asta ne-a spus-o și mătușa Eudochia, care la a ei 72 de ani nu mai poate munci. Pensia mizeră de 1900 de lei o folosește, în mare parte, pentru pastile, iar în fiecare sâmbătă și duminică iese din casă ca să mai schimbe o vorbă cu alți pensionari, dar și să facă un ban în plus.
Femeia spune că nu are cine să o ajute.
Majoritatea obiectelor au un preț simbolic între 20 și 50 de lei, în funcție de calitatea și uzura lor. Chiar și așa, sunt dispuși să mai cedeze din preț. Cu banii câștigați nu fac avere, ne spun oamenii:
„- Asta am. A murit soțul și fiul și aceste haine mi-au rămas.
- Aveți cumpărători?
- Numai se apropie și întreabă. Ei vor cu 10 lei bucata.
- Dumneavoastră vreți să vindeți mai scump?
- Totuși, costă și astea un pic mai mult”.
Mulți dintre trecători vin aici mai mult cu văzutul, alții, însă ne-au recunoscut că de multe ori cumpără din milă.
„Fac terapie prin shopping, ies la plimbări. Parcul e departe, dar aici pot să mai cumpăr câte ceva de la bătrânele, care își pot lua după asta o pâine. Eu nu am nevoie de hainele de aici, dar fac o faptă bună. Copiii și nepoții cresc, aici poți găsi ceva cămăși noi. Oamenii pleacă peste hotare și lasă hainele. Oamenii ies în stradă pentru că nu au încotro”.
În fiecare weekend, oamenilor li se permite să vină în fața gării Feroviare, unde este improvizată piața de vechituri.