Cu pași rapizi, dar siguri, inteligența logică și cea emoțională sunt înlocuite cu inteligența artificială. Unul dintre cele mai populare instrumente de AI din prezent este ChatGPT, folosit cu precădere în rândul tinerilor. Elevii și studenții își fac temele cu ajutorul acestuia, tinerii specialiști vor să economisească timp și să-și crească productivitatea, iar unii își găsesc un prieten fidel în robotul inteligent. Specialiștii în domeniu spun că toate aceste beneficii vin la pachet și cu o serie de pericole și recomandă ca instrumentele de inteligență artificială să fie folosite corect și cumpătat.
Indiferent de gen, meserie sau preferințe, majoritatea tinerilor au testat deja felul în care funcționează ChatGPT, unul dintre cele mai populare instrumente AI din prezent, care poate răspunde la absolut orice întrebare. Nu este și cazul celor trecuți de prima tinerețe care rămân fideli altor surse de informații.
Realitatea este mai dură, de fapt. Într-o cercetare făcută de Banca Mondială, se arată că elevii care folosesc inteligența artificială pentru a-și face temele pentru acasă, primesc răspunsul și doar îl copiază în caiet, astfel ajungând cu o gândire creativă mai slabă cu peste 60 la sută decât a celor care folosesc metodele tradiționale de studiu.
Specialiștii din domeniul AI spun că dacă este folosit corect, ChatGPT poate înlocui manualele și cărțile fără a afecta inteligența celor care îl folosesc.
Denis Zacon predă de doi ani cursuri despre cum să folosim corect inteligența artificială și spune că tot mai multe companii și chiar instituții de stat își arată interesul față de noile instrumente AI.
Agenția Servicii Publice, Agenția de Guvernare Electronică, Poliția de Frontieră sunt doar câteva dintre instituțiile care își doresc să economisească timp și să sporească productivitatea, dar și aici există unele reguli care trebuie respectate.
Psihologii cred că nu putem să ne opunem evoluției, dar putem să ne adaptăm noilor tendințe. Pe lângă folosirea instrumentelor pentru muncă și pentru a economisi timp, unii își găsesc în ChatGPT un prieten care nu o să-i judece.
Lipsa comunicării poate avea efecte negative asupra creierului uman. Fără interacțiune socială, creierul nu este stimulat corespunzător, ceea ce poate duce la sentimente de izolare, scăderea capacității de a învăța și chiar probleme de sănătate mentală. Inteligența umană se bazează pe experiențe, emoții și creativitate, aspecte care rămân greu de implementat la roboți. Un om care folosește instrumentele AI-ului pentru orice întrebare cotidiană ajunge să trăiască într-un tandem foarte strâns cu roboții care îl ghidează.
ChatGPT, cel mai popular software care imită conversațiile umane, are o creștere record a numărului de utilizatori. Robotul a atins un număr impresionant de aproximativ 100 de milioane de utilizatori activi lunar, instrumentul digital a fost lansat în noiembrie 2022 de compania americană OpenAI și este disponibil în 161 de țări din întreaga lume, în afară de China, Rusia, Ucraina, Belarus, Venezuela, Afganistan și Iran.