„Republica Moldova este ferm angajată să aprofundeze în continuare cooperarea cu NATO”. Declarația aparține ministrului de externe Nicu Popescu, care reprezintă, în premieră țara, noastră la un Summit NATO. În marja evenimentului, șeful diplomației moldovenești va participa și la o reuniune a miniștrilor de externe ai statelor aliate.
Totodată, este așteptat ca NATO să adopte o declarație în cadrul Summitului de la Vilnius cu referire și la Republica Moldova.
„Declarația NATO care urmează să fie adoptată va conține și anumite referințe la R. Moldova. Textul și formulările exacte care vor rezulta după ziua de astăzi deocamdată nu le cunoaștem. Noi am exprimat anumite așteptări, dar evident este o decizie a NATO”, a spus Popescu.
Mai mult, șeful diplomației moldovenești a menționat că Republica Moldova este ferm angajată să aprofundeze în continuare cooperarea cu Alianța, menționând că „este absolut clar că NATO sprijină R. Moldova”.
„Este absolut clar că NATO sprijină R. Moldova. NATO înțelege că securitatea și pacea R. Moldova este foarte importantă pentru întreaga Europa. Împreună cu NATO vom conlucra și în continuare pentru a asigura stabilitatea în acest colț al Europei. Subliniez că NATO împreună cu UE au știut să asigure pacea pe continentul european în ultimii 70 de ani.
Pentru R. Moldova este foarte important să ne menținem în acest areal al păcii, inclusiv prin cooperarea cu NATO”, a declarat Popescu în marja evenimentului.
Republica Moldova participă în premieră la nivel de ministru de externe pentru prima dată la un summit NATO. În cadrul reuniunii, ministrul Nicu Popescu va ține un discurs în care va prezenta viziunea autorităților țării noastre asupra evoluțiilor ce țin de securitatea regională, măsurile pe care Republica Moldova le întreprinde pentru contracararea provocărilor la adresa securității Republicii Moldova, precum și despre modalitățile de aprofundare a cooperării Republica Moldova-NATO.
De asemenea, ministrul Nicu Popescu va avea întrevederi cu mai mulți omologi și oficiali din țările membre NATO și țările partenere.
Totodată, liderii celor 31 de țări membre ale Alianței vor analiza securitatea de pe continentul european, în contextul invaziei ruse în Ucraina. Kievul are cele mai mari așteptări de la Summit și anume garanții pentru aderarea la Alianța NordAtlantică, la final de război.
Asta după ce state importante, precum SUA și Germania, au anunțat că Ucraina încă nu este pregătită să adere la NATO. Totuși, primele vești bune pentru țara vecină au fost anunțate în ajunul reuniunii.
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a anunțat luni, 10 iulie, că Alianța a decis să simplifice procedura de aderare a Kievului la organizație și elimină planul de acțiuni.
La Summitul de la Vilnius este acreditată și o echipă a TV8. Colega noastră, Iulia Budeci, ne va ține la curent cu cele mai noi informații.