Ministrul de Externe, Nicu Popescu participă la summitul NATO de la Vilnius, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai statelor NATO și ai statelor partenere invitate. În cadrul reuniunii, Popescu a prezentat evoluțiile ce țin de securitatea regională, riscurilor generate de războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și măsurile pe care le întreprindem pentru a contracara provocările complexe la adresa securității Republicii Moldova.
„Am subliniat necesitatea promovării securității și stabilității regionale prin măsuri de consolidare a rezilienței democratice, economice, energetice, militare și de sporire a abilității de contracarare a noilor tipuri provocări”, a precizat Popescu.
Totodată, a fost trecut în revistă prioritățile actuale ale autorităților Republicii Moldova, printre acestea numărându-se implementarea reformelor pentru avansarea procesului de aderare la UE și de modernizarea țării, precum și asigurarea stabilității și securității statului.
„Am subliniat că o sarcină stringentă este modernizarea sectorului de securitate și apărare națională în conformitate cu noile evoluții și cerințe ale mediului actual de securitate. Am reiterat interesul țării noastre în implementarea programelor practice bilaterale, inclusiv a Pachetului de asistență NATO pentru consolidarea capacităților de securitate și apărare ale Republicii Moldova, Programului de dezvoltare profesională, Programului privind consolidarea integrității în sectorul de securitate și apărare și multe altele”, a mai precizat Nicu Popescu.
„Sunt mai multe proiecte în derulare, mai mulți aliați NATO și-au declarat noi măsuri de sprijin pentru aceste proiecte, care sunt implementate prin DCB, o inițiativă de fortificare a capacităților de apărare. Astăzi, la masa aliaților NATO au fost anunțate mai multe proiecte de sprijin pentru Moldova, ulterior NATO le va comunica în detalii” , a mai comunicat ministrul de Externe.
În cadrul reuniunii, Miniștrii NATO au apreciat contribuția Republicii Moldova la consolidarea securității regionale prin participarea la operațiunile de menținere a păcii, inclusiv KFOR din Kosovo. De asemenea, a fost reiterată deschiderea organizației de a susține în continuare procesele de reformare și modernizare din Republica Moldova.