Comisia Europeană (CE) recomandă oficial țărilor membre ale Uniunii Europene să înceapă negocierile de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE. Anunțul a fost făcut de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Mai mult, a fost acordat și statutul de ţară candidată la UE pentru Georgia.
„Moldova nu se confruntă cu un război cinetic, dar Moldova este subiectul unor eforturi constante de destabilizare împotriva democrației sale.
De asemenea, țara suferă în urma războiul din Ucraina. A primit numeroși refugiați ucraineni. Moldova se confruntă cu perturbări și șantaj legate de sistemul său energetic. La fel ca Ucraina, Moldova a întreprins eforturi semnificative de reformă. De exemplu, în domeniul justiției, reformele s-au intensificat considerabil. Comisia recomandă Consiliului Eoropean deschiderea negocierilor de aderare”, a declarat președinta CE.
CE a prezentat astăzi raportul în care s-a analizat cât de bine a îndeplinit țara noastră cele nouă recomandări.
Astfel, în raport este indicat că R. Moldova a continuat eforturile de reformă pentru consolidarea democrației și a statului de drept, în ciuda multiplelor provocări legate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
„S-au înregistrat progrese bune în ceea ce privește legislația electorală. În perioada de raportare, Parlamentul a jucat un rol major în procesul de aderare la UE, sprijinind eforturile de reformă ale guvernului”, se arată în raportul Comisiei Europene.
Totodată, CE notează că Guvernul a lucrat activ la agenda de reformă a UE și la abordarea consecințelor războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
„A luat măsuri pentru a îmbunătăți transparența mecanismelor de luare a deciziilor și de responsabilitate democratică. De asemenea, a asigurat un nivel bun de coordonare și planificare a politicilor. Sunt necesare eforturi decisive pentru a se asigura că legislația adoptată este implementată în mod eficient și că toate părțile politicii de reglementare sunt aplicate la toate nivelurile guvernamentale.
(...) Moldova a lansat o reformă cuprinzătoare a justiţiei în urma recomandărilor Comisiei de la Veneţia, inclusiv prin evaluarea judecătorilor şi procurorilor proeminenţi. Ţara şi-a reformat organismele anticorupţie şi a crescut numărul de anchete şi de condamnări în cazurile de corupţie. Moldova a adoptat un plan de acţiune pentru deoligarhizare, pe care îl pune în aplicare conform unor termene stabilite.
Moldova are un anumit nivel de pregătire în implementarea acquis-ului UE privind lupta împotriva crimei organizate. Totodată, au fost înregistrate unele progrese, inclusiv lupta împotriva criminalității financiare și recuperarea activelor. Ţara a adoptat o strategie privind administraţia publică şi urmează reforma la toate nivelurile. Aceasta a depus eforturi pentru a-şi reforma gestionarea finanţelor publice şi a adoptat o legislaţie pentru a reforma achiziţiile publice. Moldova a sporit participarea societăţii civile la procesul decizional şi a consolidat protecţia drepturilor omului.
(...) Moldova are un mediu mediatic pluralist și are un anumit nivel de pregătire în ceea ce privește libertatea de exprimare”, se mai arată în raport.
Raportul conține atât o evaluare a progresului realizat, cât și anumite „rezerve” și „dorințe”. În general. După raportul CE, chestiunea va fi discutată în Parlamentul European. Iar decizia finală va fi luată de Consiliul European în prima jumătate a lunii decembrie.
Pe 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE.
Potrivit CE, actuala conducere a Republicii Moldova a făcut progrese importante în agenda sa de reformă. În același timp, s-a confruntat din ce în ce mai mult cu amenințări directe la adresa stabilității sale, venite atât din partea grupurilor interne cu interese create, cât și din partea Rusiei.
În acest context, la ședința Consiliului Europei din 23 martie 2023, liderii UE s-au angajat să continue să ofere întreg sprijinul relevant țării, inclusiv să își consolideze reziliența, securitatea, stabilitatea, economia și aprovizionarea cu energie în fața activităților destabilizatoare ale actorilor externi.
Pe 24 aprilie 2023, UE a lansat misiunea civilă a UE în Moldova (EUPM Moldova) în cadrul Politicii de securitate și apărare comună, cu scopul de a consolida rezistența sectorului de securitate al Republicii Moldova în domeniile managementului crizelor și amenințărilor hibride, inclusiv securitatea cibernetică și contracararea, manipularea și interferența informațiilor străine.