Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1032: Gluma lui Zelenski, dezvăluire rară și premieră pe front! Ungaria cere oficial ajutorul României

externe

Război în Ucraina, ziua 565: Măsuri speciale la Chișinău, condiția Rusiei și prognoză optimistă! Zelenski: Nu e film cu happy-end

11 septembrie 2023, ora 22:42

Atac cu drone și rachete al Rusiei asupra Ucrainei în timpul nopții, anunță Forțele Aeriene Ucrainene, pe canalul oficial de Telegram. Începând cu ora 03:13 s-au activat sirenele în regiunile Dnipro, Zaporojie, Herson și Nikolaev din cauza dronelor de atac, scrie agenția Unian. Pe de altă parte, Rusia a anunţat că a doborât două drone ucrainene deasupra regiunii Belgorod, la graniţa cu Ucraina, fără a provoca victime, relatează AFP. Totodată, liderul nord-coreean Kim Jong-un pare să fi plecat spre Rusia pentru o întâlnire cu omologul său Vladimir Putin, a relatat luni postul sud-coreean de televiziune YTN. Măsuri speciale de securitate pe Aeroportul Internațional Chișinău. În următoarele două săptămâni, țara noastră urmează să fie tranzitată de către 30.000 de evrei pelerini, care pleacă în Ucraina.

Generalul locotenent Kirilo Budanov a declarat la summitul Strategiei Europene de la Kiev că invazia Rusiei „nu a funcționat în bine” pentru Kremlin, lăsând forțele armate și economia țării mult diminuate. În ciuda adaptărilor tactice rusești și a apărării impresionante în sudul Ucrainei, Budanov - care a devenit binecunoscut pentru operațiunile sale psihologice împotriva happy-end. Rusiei - a sugerat că războiul s-ar putea încheia cu victoria Ucrainei înainte de sfârșitul anului 2024, dar Zelenski susține că nu va fi un  Totodată, platformele pentru foraj de petrol şi gaze din largul coastei de nord-vest a Crimeei au fost cucerite de trupele Kievului, anunță serviciul de informaţii al apărării (GUR) din Ucraina. Totodată, Kremlinul susține că ar putea negocia încetarea ostilităților în Ucraina numai dacă i s-ar ceda regiunile anexate până în septembrie 2022.

UPDATE Marea Britanie a acuzat luni Rusia că a vizat o navă civilă de marfă dintr-un port din Marea Neagră pe 24 august, într-un atac cu rachete neconfirmat anterior, dar care a fost dejucat cu succes de apărarea ucraineană, relatează Reuters.

UPDATE În vreme ce unii oficiali și analiști cred că Rusia este gata să continue războiul pe termen lung, sperând într-o slăbire a Occidentului, un expert american e convins că Vladimir Putin se află de fapt într-o cursă contracronometru. Presat de timp, liderul de la Kremlin va încerca să provoace tot mai multă suferință Ucrainei, motiv pentru care aliații Kievului trebuie să fie pregătiți să răspundă, scrie expertul, Daniel Baer, într-o analiză publicată de revista Foreign Affairs.

UPDATE Lituania a anunțat luni că va elibera documente de identitate provizorii numeroșilor exilați belaruși aflați pe teritoriul său, după ce Belarusul a anunțat că cetățenii săi vor trebui de acum înainte să se întoarcă în țară pentru a-și reînnoi actele, potrivit AFP.

UPDATE Belarus a acuzat luni forţele poloneze că au deschis focul la frontiera comună pentru a-i obliga pe migranţi să părăsească teritoriul Poloniei, denunţând o "provocare periculoasă", într-un moment de intensificare a tensiunilor dintre cele două ţări, relatează AFP, conform Agerpres.

UPDATE Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, a declarat luni că armata rusă a vizat o navă civilă de marfă în Marea Neagră cu "mai multe rachete" în data de 24 august, citând informaţii declasificate, scrie Mediafax.

UPDATE Un general rus, pe care Vladimir Putin l-a promovat săptămâna trecută și care joacă un rol foarte important în războiul din Ucraina, consideră că luptele care se dau acum reprezintă doar prima etapă dintr-un conflict mult mai extins cu Europa, scrie Newsweek.

UPDATE Drona Bayraktar TB2 fusese aproape anihilată de apărarea Rusiei, dar rapoarte recente spun că zboară din nou pe frontul ucrainean și lovește ținte rusești cu efect devastator.

UPDATE Conducerea armatei ucrainene a transmis luni, 11 septembrie, că Rusia ar putea lansa în curând o mare campanie de mobilizare pentru a încerca să recruteze sute de mii de soldați din interiorul țării și din teritoriile ucrainene ocupate, informează Reuters. Afirmația a fost făcută de Statul Major General al forțelor armate ucrainene, într-un comunicat de presă în care nu a furnizat nicio dovadă în sprijinul acesteia. Oficialii ruși au declarat că nu există planuri actuale pentru un nou val de mobilizare și că Moscova se concentrează pe recrutarea de soldați profesioniști, notează Libertatea.

 

UPDATE Ar fi de competenţa sistemului judiciar brazilian să decidă dacă preşedintele rus Vladimir Putin va fi arestat dacă va participa la summitul G20 de anul viitor găzduit de Brazilia, a declarat luni preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva, după ce anterior dăduse asigurări că liderul la Kremlin nu va fi arestat dacă vine în ţara sa, relatează Reuters, informează News.ro.

UPDATE Uniunea Europeană a avertizat luni Moscova că vor exista „consecinţe” pentru toţi cei implicaţi în organizarea alegerilor ilegale din teritoriile ucrainene ocupate de armata rusă, notează Adevărul.

UPDATE Ponderea petrolului rusesc în importurile Cehiei a crescut în prima jumătate a acestui an, a informat luni compania MERO, operatorul reţelei de conducte petroliere din Cehia, în pofida planului autorităţilor de la Praga de a nu mai depinde de livrările de ţiţei rusesc, relatează Reuters și Agerpres.

UPDATE Guvernul german a însărcinat producătorul de armament Rheinmetall să livreze 40 de vehicule de luptă de infanterie Marder pentru Ucraina. "Comanda a fost plasată în august 2023", a confirmat astăzi Rheinmetall. Ţinând cont de această comandă, numărul total de vehicule Marder care urmează să fie livrate de Rheinmetall Ucrainei creşte la 80, potrivit Mediafax.

UPDATE SUA și-au dublat importurile de uraniu din Rusia, în timp ce face presiuni asupra Uniunii Europene să extindă sancțiunile asupra Moscovei, a declarat luni Peter Szijjarto, ministrul manghiar de Externe. 

UPDATE Cât privește finalul conflictului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a explicat, pentru CNN, că nu poate fi vorba despre nicio înțelegere cu Vladimir Putin, pe care l-a numit "mincinos". Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Nu e un film cu happy-end, nu vom avea happy-end. Am pierdut foarte mulți oameni. Nu e niciun happy-end, asta trebuie să recunoaștem. O victorie e tot ceea ce poate aduce eliberarea țării noastre. Înseamnă să nu dăm ocazia Rusiei să mai atace alte țări, cum ar fi cele baltice, Polonia...".

UPDATE Liderul cecen Ramzan Kadîrov l-ar fi îngropat de viu pe vicepremierul țării, Elkhan Suleymanov, fost ministru al Sănătății, din cauză că îl suspecta că îl otrăvea, potrivit canalului rusesc de Telegram VChK-OGPU, citat de cercetătorul independent Chris Owen, care a sesizat situația pe pagina sa de Twitter, dar și de ziarul german Bild și Daily Mail. Suleymanov nu a mai fost văzut și nici nu s-a mai auzit nimic de el din octombrie 2022, notează HotNews.

UPDATE „Și până acum, nu vedem niciun indiciu că Vladimir Putin are vreun interes în o diplomație semnificativă. Dacă o va face, cred că ucrainenii vor fi primii care se vor implica și vom fi imediat în spatele lor. Toată lumea vrea ca acest război să se termine”, a declarat Blinken, potrivit pravda.com.ua. La toate aceste demersuri de culise, președintele Volodimir Zelenski a răspuns că este „pregătit emoțional pentru un război lung” și consideră că acum este un „moment rău” pentru negocierile cu Rusia, notează NewsWeek.

UPDATE Directorul Mossad, serviciului de informații externe al Israelului, David Barnea, este îngrijorat de faptul că Rusia ar putea vinde Iranului arme moderne care „ar pune în pericol existența Israelului”.

UPDATE Kremlinul a insistat luni că negocierile cu Ucraina sunt posibile numai dacă Kievul recunoaşte realitatea care a fost creată pe teren, referindu-se la regiunile ucrainene anexate de Rusia în septembrie 2022, potrivit EFE.

UPDATE Dacă preşedintele rus Vladimir Putin va decide să candideze la viitoarele alegeri prezidenţiale din 2024, nimeni nu va putea să-i facă concurenţă, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu pentru media rusă de ştiri economice ruse RBC, acordat în contextul alegerile regionale şi locale desfăşurate în weekend în Rusia, potrivit Reuters.

UPDATE Până la sosirea pe front a tancurilor americane Abrams, armata ucraineană va avea un atu important în operațiunile terestre din cadrul contraofensivei. Ucraina și Suedia au convenit să producă în comun un lot de 1.000 de vehicule CV-90. Anunul a fost făcut pe Telegram de Hanna Maliar, adjuncta ministrului ucrainean al Apărării, relatează Ukrainska Pravda. „Conceput și produs în Suedia, are tot ce trebuie să aibă vehiculele de luptă moderne, principalul său avantaj fiind grija pentru echipaj (trei oameni) și echipa de desant (până la opt persoane), întrucât niciun alt vehicul de luptă de infanterie nu are un asemenea nivel de protecție ca CV-90”, a declarat ea. Descris de oficialul ucrainean drept “cel mai bun vehicul de luptă din lume”, CV-90 este un tip de vehicul blindat utilizat pentru a transporta infanteria în luptă și pentru a executa foc de acoperire pentru aceasta. Poate folosi muniție antitanc și dispune de un tun de 40 mm care poate lovi ținte aflate și la 12 km distanță. Este silențios pe câmpul de luptă și dificil de detectat pe camerele cu termoviziune.

UPDATE Kievul este convins că un număr de piloții ucraineni pot pilota avioane F-16 deja în această iarnă, ceea ce este un program mai optimist decât estimările anterioare ale Washingtonului. Dar un astfel de curs de al evenimentelor ar putea oferi forțelor ucrainene noi oportunități de luptă anul viitor, notează The Wall Street Journal.

UPDATE Kremlinul se așteaptă ca direcția politicii externe a SUA să rămână neschimbată după viitoarele alegeri din America, a declarat marți purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, conform TASS, scrie Rador.

UPDATE În 2024, NATO va organiza cel mai mare exerciţiu de comandă comună de la Războiul Rece, care va implica 31 de ţări şi Suedia, relatează Financial Times. Peste 40.000 de militari vor participa la exerciţiul, planificat pentru a respinge o posibilă agresiune rusă împotriva unuia dintre membrii alianţei. Operaţiunea va începe în primăvara anului 2024 şi este de aşteptat să includă între 500 şi 700 de misiuni de luptă aeriană, care implică peste 50 de nave şi aproximativ 41.000 de militari, au declarat oficialii NATO, notează Mediafax.

UPDATE Rusia a declarat luni că o interdicție a Uniunii Europene privind intrarea rușilor în blocul comunitar cu unele bunuri personale, inclusiv autoturismele, este rasistă, Dmitri Medvedev sugerând inclusiv o măsură diplomatică radicală, relatează Reuters.

UPDATE Vladimir Putin insistă pentru eliberarea lui Vadim Krasikov, 58 de ani, presupus membru al serviciilor speciale (FSB), Moscova i-ar putea oferi la schimb pe Paul Whelan, pe jurnalistul Wall Street Journal Evan Gershkovich, reținuți sub acuzația de spionaj, sau pe Aleksei Navalnîi, proeminent opozant al regimului, scrie WSJ.

UPDATE Ministrul polonez al Apărării Naţionale, Mariusz Błaszczak, a aprobat, potrivit www.monitorulaparaii.ro, un acord-cadru pentru achiziţionarea elementelor lansatoarelor de rachete M142 HIMARS pentru nevoile sistemului HOMAR-A, a anunţat luni Ministerul polonez al Apărării.

UPDATE Jurnaliștii TV8, Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, au mers din nou în Ucraina. Acolo l-au cunoscut pe Andrei Arnăut, doctor în drept și avocat de profesie. S-a născut și locuiește în orașul Ismail, regiunea Odesa, Ucraina. Spune că după atacurile cu drone ale Rusiei din ultimele zile, locuitorii au înțeles ce înseamnă cu adevărat războiul. Avocatul spune că acum, mai mult ca niciodată, a înțeles că singura calea este cea spre Europa.

UPDATE Soldați ucraineni cu măști de protecție pe față împung solul de-a lungul unui drum de țară părăsit, căutând trupurile neînsuflețite ale militarilor ruși pe care speră să le schimbe cu proprii camarazi, în viață sau morți, relatează Reuters.

UPDATE Ucraina va avea nevoie, în 2024, din partea SUA de un ajutor financiar cuprins între 12 şi 14 miliarde de dolari, în condiţiile în care cheltuielile bugetare rămân la un nivel ridicat, a declarat luni ministrul ucrainean de finanţe, Serghei Marcenko, potrivit Bloomberg și Agerpres.

UPDATE Kremlinul a confirmat luni că liderul nord-coreean Kim Jong Un va vizita Rusia "în zilele următoare", la invitaţia lui Vladimir Putin, relatează CNN, potrivit News.ro.

UPDATE Măsuri speciale de securitate pe Aeroportul Internațional Chișinău! În următoarele două săptămâni va avea loc pelerinajul evreilor hasidici. Astfel, țara noastră ar urma să fie tranzitată de către 30 de mii de evrei, care vor participa la un pelerinaj în orașul ucrainean Uman pentru a marca Anul Nou evreiesc la mormântul unui important rabin. În acest sens, de astăzi, va fi sporită activitatea în cadrul Aeroportului Internațional Chișinău, dar și în punctele de trecere a frontierei cu Ucraina. Pasagerii curselor aeriene sunt îndemnați să se prezinte cu rezervă de timp la Aeroportul Internațional Chișinău. Accesul în avia gară va fi strict pentru personalul aeroportuar și pasagerii cu bilet pentru cursele aeriene. Pe drumurile naționale spre punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene, echipaje ale poliției vor asigura fluidizarea traficului întru evitarea creării ambuteiajelor și disconfortului pentru participanții la trafic. De asemenea, din cauza numărului sporit de călători cu destinația spre Ucraina, pot fi înregistrate prelungiri ale timpului de procesare a documentelor în punctele de trecere a frontierei. 

UPDATE Ruşii au lansat aseară 12 drone Shahed către regiunile ucrainene Zaporizhzhia şi Dnipropetrovsk: toate avioanele kamikaze fără pilot au fost doborâte de forţele de apărare aeriană de la Kiev, a anunţat Forţele Aeriene, potrivit Ukrainska Pravda. Pe lângă cele 12 drone fabricate iranian, a fost distrusă şi o dronă de tip neidentificat, a adăugat el, notează Mediafax.

UPDATE „O operaţiune unică de stabilire a controlului platformelor petroliere Boyko a fost condusă de Serviciul de Informaţii pentru Apărare a Ucrainei”, se arată într-o declaraţie la care a făcut ecou UNIAN, „în special, platformele de foraj Petro Godovalets şi Ukraina, precum şi platformele de foraj Tavrida şi Syvash au fost readuse sub controlul nostru.” În timpul operaţiunii, forţele speciale au intrat în posesia unui depozit de muniţie de elicopter de tip Nar şi a unui radar capabil să urmărească mişcările navelor în Marea Neagră, notează Mediafax.

UPDATE Trupele ucrainene au anunțat luni că în ultima săptămână au recâștigat mai multe teritorii în est şi sud în contraofensiva sa împotriva forţelor ruse. Tot luni, guvernatorul din Belgorod a afirmat că două drone ucrainene au fost doborâte deasupra regiunii ruse aflate la granița cu Ucraina, notează Digi24.

UPDATE Aleksandr Potapov, directorul companiei producătoare de tancuri Uralvagonzavod, a declarat că i s-a trasat sarcina să reia producţia de tancuri T-80. „Aceasta este sarcina sau cel puţin aceasta este sarcina pe care ne-a stabilit-o armata”, a precizat Potapov într-un interviu acordat pentru Zvezda, adăugând că uzina sa colaborează cu Ministerul rus al Industriei şi Comerţului asupra acestui plan, notează Adevărul.

UPDATE Liderul nord-coreean Kim Jong Un pare să fi plecat spre Rusia pentru o întâlnire cu preşedintele Vladimir Putin, a relatat luni postul de televiziune sud-coreean YTN, citând surse guvernamentale anonime, potrivit Reuters și Agerpres.

UPDATE Cancelarul Olaf Scholz, ieşit din cor, a respins criticile Kievului cu privire la declaraţia finală a G20 la New Delhi într-un interviu TV, subliniind în schimb că aceasta este o rezoluţie pe care Moscova „ar fi dorit să nu o aibă”. Vorbind la Welt TV, la finalul întâlnirii, Scholz a declarat că G20 a fost „un succes” pentru că înţelegerea dintre „atât de multe ţări a ajutat să fie aşa”. Referindu-se în special la problema ucraineană, cancelarul a susţinut că concluziile G20 reflectă, în formularea lor, importanţa integrităţii teritoriale a ţării şi acest lucru „este important pentru a sprijini Ucraina”. În cele din urmă, potrivit lui Scholz, liderii a 18 ţări au dezvoltat un limbaj clar, „şi Rusia - a spus el nu a reuşit să scape de presiune”. „Noua bună cooperare cu ţările din sudul lumii este unul dintre marile rezultate pozitive ale summit-ului”, a conchis cancelarul, notează Mediafax.

UPDATE Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat luni, 11 septembrie, că este de înţeles îngrijorarea românilor care locuiesc în apropierea frontierei dunărene cu Ucraina după fragmentele de dronă găsite în ultimele zile, dar a precizat că nu există date privind o intenţie a țării conduse de Vladimir Putin de a ataca un stat membru al alianței nord-atlantice, notează Libertatea.

UPDATE În noaptea, dar și dimineața de 11 septembrie, armata rusă a atacat cu rachete de croazieră orașul natal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Krivoi Rog. La 3:13, în regiunile Dnepropetrovsk, Zaporojie, Herson și Nikolaev, a fost anunțată o alertă de raid aerian din cauza amenințării utilizării vehiculelor aeriene fără pilot de atac.

UPDATE Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră din Republica Moldova informează că, din motive de securitate, de la ora 08:50 și-au întrerupt programul de lucru PTF Unguri-Bronița, PTF Otaci-Moghileov Podolsk și PTF Vălcineț-Moghileov Podolsk (fero). Autoritățile de competență ucrainene nu permit trecerea frontierei de stat în contextul riscurilor de atac aerian din partea Federației Ruse asupra Ucrainei. Ulterior, după o pauză de aproximativ o oră, autoritățile au anunțat că au redeschis cele trei vămi.

UPDATE Summitul G20 de la New Delhi s-a încheiat duminică şi India a predat preşedinţia blocului către Brazilia, în timp ce atât SUA, cât şi Rusia au lăudat consensul la care s-a ajuns pentru a fi adoptată Declaraţia finală, care nu condamnă Moscova pentru războiul din Ucraina, dar cere în schimb membrilor să evite folosirea forţei, relatează Reuters, informează News.ro.

UPDATE Trupele ucrainene au reuşit să avanseze încă circa 1,5 kilometri pătraţi în apropierea aşezării eliberate Robotine din regiunea Zaporojie, a anunţat purtătorul de cuvânt al grupului operativ strategic Tavria, responsabil de zona de sud-est a frontului, al Forţelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Ştupun, transmite EFE, conform Agerpres.

UPDATE Moscova a anunţat duminică seara victoria partidului preşedintelui Vladimir Putin în alegerile organizate şi în teritoriile anexate din Ucraina, cu peste 70% din voturi, scrutine considerate "ilegale" de Kiev şi aliaţii săi, relatează AFP și Agerpres.

UPDATE Generalul Armaghedon, Serghei Surovikin, demis din funcţia de şef al Forţelor Aerospaţiale Ruse după rebeliunea armată a Grupului Wagner, a fost numit preşedinte al Comisiei de Coordonare pentru Afaceri de Apărare Aeriană din Comunitatea Statelor Independente (CSI), a relatat duminică agenţia Eurasia Daily, preluată de EFE, informează Agerpres.

UPDATE Un expert din cadrul Naţiunilor Unite acuză oficialii ruşi că folosesc tortura şi alte metode inumane ca politică de stat în războiul împotriva Ucrainei, potrivit Mediafax.

UPDATE Unitățile de elită ruse implicate în cele mai grele lupte din Ucraina au fost reconstituite de cel puțin șase ori, potrivit unui înalt oficial al serviciilor secrete militare de la Kiev, asta în timp ce trupele Moscovei își continuă eforturile de a ocupa regiunile ucrainene și în ciuda pierderilor masive, notează Ziare.com.

UPDATE Rusia ar putea fi capabilă să mărească producţia de muniţie în următorii doi ani la aproximativ 2 milioane de obuze anual, aproximativ dublu faţă de aşteptările vestice anterioare, dar încă cu mult sub nevoile de război ale Moscovei în Ucraina, potrivit unui oficial occidental, citat de Reuters.

UPDATE Militari ai Forțelor Navale Române desfășoară zilnic misiuni de cercetare și căutare a armelor plutitoare, cu nave, elicoptere și drone, în apele teritoriale ale României. Până acum au fost găsite cinci, iar una dintre acestea a avariat o navă militară, notează Adevărul.

Război în Ucraina, ziua 564: Atac la Kiev și zile numărate pentru ofensivă! Bush: Putin s-ar putea să nu se oprească la Ucraina
Război în Ucraina, ziua 563: Lupte grele, alegeri false și apărare spartă! Liderii G20 nu reușesc să condamne agresiunea Rusiei

"То, что должно было быть временем радости и единства, превратилось в горе". Санду осудила теракт в Германии
"То, что должно было быть временем радости и единства, превратилось в горе". Санду осудила теракт в Германии
/ФОТО/ Дневной центр Divertis помогает адаптироваться детям из Украины и подросткам Молдовы в трудных ситуациях
/ФОТО/ Дневной центр Divertis помогает адаптироваться детям из Украины и подросткам Молдовы в трудных ситуациях

Пиротехника опасна для здоровья и жизни. Спасатели призывают не использовать её в праздники
Пиротехника опасна для здоровья и жизни. Спасатели призывают не использовать её в праздники
/ФОТО/ День глазами волонтера. Что происходит внутри муниципального приюта Кишинева зимой?
/ФОТО/ День глазами волонтера. Что происходит внутри муниципального приюта Кишинева зимой?
/ВИДЕО/ Украинские дроны атаковали Казань: повреждены жилые дома, аэропорт временно закрыли
/ВИДЕО/ Украинские дроны атаковали Казань: повреждены жилые дома, аэропорт временно закрыли

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1032: Gluma lui Zelenski, dezvăluire rară și premieră pe front! Ungaria cere oficial ajutorul României

21 decembrie 2024, ora 21:14

Războiul din Ucraina a intrat sâmbătă în a 1032-a zi. Din februarie 2022, de la începutul invaziei ruse, Organizația Națiunilor Unite a înregistrat oficial decesele a peste 12.300 de civili în Ucraina, precum și peste 27.800 de răniți, relatează Ukrainska Pravda. Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, solicită o creștere a bugetului pentru apărare, invocând Rusia ca principal pericol. „Dacă Putin atacă, trebuie să fim capabili să mergem la război”, a declarat oficialul, potrivit Spotmedia.

Cel puțin șapte drone au lovit orașul rus Kazan în dimineața zilei de 21 decembrie, lovind clădiri rezidențiale, între care un imobil de lux cu 32 de etaje, informează pravda.com.ua, citând agenția rusă de știri TASS. Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat numirea în funcţia de ambasador în Turcia a unui politician şi membru al comunităţii tătare din Crimeea care a fost închis timp de aproape trei ani de Rusia. Zelenski a făcut cunoscut, într-un comunicat, că a aprobat decizia de a-l trimite pe „Nariman Celal în Turcia”, ca ambasador.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut, în glumă, boxerului Oleksandr Usyk să-l cruţe pe rivalul său Tyon Fury în cursul meciului lor de sâmbătă, pentru a nu pune în pericol ajutorul militar al Londrei pentru Ucraina. "De aceea, atunci când îl vei învinge pe Fury, nu-l lovi prea tare, pentru că nu vrem ca ei să interzică Storm Shadow", a continuat Zelenski, referindu-se la numele britanic al unei rachete de croazieră franco-britanice furnizată de Londra ca ajutor militar pentru Kiev, informează Agerpres.

UPDATE Într-o perioadă în care instabilitatea mondială devine tot mai vizibilă, războiul hibrid pe care Rusia îl duce în Europa se intensifică, iar frica de escaladare ne împinge să privim cu îngrijorare proliferarea nucleară globală, scrie Timothy Garton Ash în The Guardian.

UPDATE Ucraina se confruntă cu decizii dificile din cauza lipsei acute de trupe pe linia frontului. Armata ucraineană este epuizată și este formată din ce în ce mai mult din bărbați în vârstă, însă Zelenski este reticent în a reduce vârsta de mobilizare de la 25 de ani, scrie The Guardian.

UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a interceptat o convorbire telefonică rusească care sugerează că trupele nord-coreene trimise să lupte pentru Rusia pe frontul ucrainean, în regiunea Kursk, suferă sute de pierderi, potrivit publicației Kyiv Independent. În convorbirea interceptată de SBU pe 18 decembrie, o asistentă de la un spital din Moscova îi spune soțului ei, un soldat care luptă în regiunea Kursk, că luptătorii răniți sunt aduși cu trenul.

UPDSTE Rusia a atacat orașul Zaporojie, rănind patru persoane, inclusiv un băiat de 12 ani, a informat guvernatorul regional Ivan Fedorov. Atacul a avariat un bloc cu 9 etaje din oraș, a spus Fedorov. Zaporojie este o țintă frecventă a atacurilor rusești. O lovitură cu rachete împotriva orașului pe 10 decembrie a ucis 10 persoane și a rănit 22. Atacul a distrus și o clinică medicală privată și a deteriorat mai multe clădiri, potrivit Spotmedia.

UPDATE Armata rusă a anunțat cucerirea unui sat ucrainean situat în apropiere de orașul Kurahove, din estul Ucrainei, în urma unui avans semnificativ în regiunea Donețk, anunță Ministerul rus al Apărării.

UPDATE Într-o mișcare crucială pentru susținerea economiei Ucrainei în fața agresiunii rusești, Fondul Monetar Internațional (FMI) a aprobat vineri o plată de 1,1 miliarde de dolari pentru Ucraina, scrie Adevărul.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimyr Zelenski, a declarat sâmbătă că s-a întâlnit cu directorul CIA, William Burns, în Ucraina, deşi acest tip de întâlnire este rar dezvăluit de la invazia lansată de Rusia, comentează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Trailerul oficial al unui film satiric despre moartea lui Vladimir Putin stârnește un entuziasm considerabil în rândul ucrainenilor. Filmul este programat să fie lansat în cinematografele din Ucraina, o țară afectată de război, în jurul datei de 16 ianuarie 2025. Moartea dictatorului rus și căderea regimului său sunt legate de multe dintre speranțele ucrainenilor pentru o nouă eră în istoria globală. În acest context, Vega Investments a decis să realizeze un film pe acest subiect, conform informațiilor publicterestroboz.ua, notează Realitatea.

UPDATE O dronă a Rusiei a lovit un bloc de apartamente din Harkov. Cel puțin șase persoane au fost rănite, inclusiv un copil, potrivit Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei. Atacul a provocat un incendiu, potrivit Spotmedia.

UPDATE Aeroportul din orașul rus Kazan s-a redeschis sâmbătă, după ce a fost închis temporar mai devreme în cursul zilei, în urma unui atac ucrainean cu drone, a anunțat Rosaviatsia, organismul rus de supraveghere a aviaţiei, potrivit Reuters. Agențiile ruse de presă de stat au relatat atacul cu drone asupra unui complex rezidențial și a altor zone din Kazan, la aproximativ 800 km est de Moscova.

UPDATE Ucraina a efectuat primul atac exclusiv cu vehicule terestre fără pilot (UGV) și drone FPV, reușind să distrugă poziții rusești la Lipți, în apropiere de Harkov. Această operațiune marchează un pas important în utilizarea tehnologiilor avansate pentru a suplini deficitul de personal al armatei ucrainene și pentru a răspunde provocărilor impuse de conflictul cu Rusia, scrie Kyiv Post.

UPDATE Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a spus că își poate imagina soldații germani în Ucraina, dar numai dacă există o încetare a focului. „Vreau să clarific un lucru: până la sfârşitul războiului, nu vor mai fi soldaţi germani pe pământul ucrainean”, a declarat ministrul, notează Spotmedia.

UPDATE Forțele ucrainene au atacat cu succes pozițiile rusești folosind doar sisteme robotizate în loc de infanterie, a declarat vineri un purtător de cuvânt al armatei. Comentând informațiile, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a spus că atacul a evidențiat diferența de atitudine față de trupele din prima linie prezentată de Rusia și de Ucraina, scrie Kiev Independent.

UPDATE Premierul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni din ce în ce mai dificile şi că „este mai bine să presupunem că nimic nu va veni de acolo”, scrie agenția ungară de presă MTI. Cu ajutorul României și Bulgariei, în cooperare cu acestea, Ungaria are rutele şi resursele necesare pentru a se asigura că gospodăriile şi economia ungară nu suferă, a adăugat Orban în conferinţa sa de presă anuală, la Budapesta, potrivit Agerpres. El a vizitat cele două ţări cu o zi înainte.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia va continua să răspundă „de fiecare dată” atacurilor ucrainene susținute de Occident. Acesta a făcut referire la atacurile recente efectuate de Ucraina asupra unor obiective din Rusia, inclusiv o uzină chimică din regiunea Rostov, lovită de rachete americane ATACMS și britanice Storm Shadow. Conflictul din Ucraina continuă să evolueze, iar atacurile reciproce subliniază intensificarea tensiunilor între cele două părți.

UPDATE Consilieri ai viitorului preşedinte american Donald Trump le-au transmis oficialilor europeni că el va cere statelor membre NATO să-şi crească bugetele Apărării până la 5% din PIB, faţă de ţinta actuală de 2%, care nici aceasta nu este atinsă de o parte dintre membri, şi că intenţionează să continue să ofere Ucrainei ajutor militar în războiul cu Rusia, scrie vineri Financial Times (FT).

UPDATE Guvernul georgian al premierului Irakli Kobahidze a anunţat vineri decorarea şi chiar promovarea responsabililor sancţionaţi de Occident pentru reprimarea protestelor antiguvernamentale organizate de opoziţia care nu recunoaşte rezultatul alegerilor legislative, scriu agenţiile Reuters şi EFE. Printre cei decoraţi, cu medalia „Ordinul de Onoare”, se numără ministrul de interne Vahtang Gomelauri, care în plus a fost numit vicepremier. Au fost de asemenea decoraţi mai mulţi responsabili din Ministerul de Interne. Aceştia din urmă, ministrul menţionat şi încă un vicepremier, Aleksandr Darahvelidze, au fost sancţionaţi joi de SUA şi Marea Britanie, ei având astfel de acum înainte interdicţii de viză în aceste ţări şi fiindu-le îngheţate eventualele averi acolo.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a anunțat vineri că a distrus patru baterii antiaeriene Patriot în atacul cu rachete efectuat mai devreme asupra Kievului şi care a urmat ameninţărilor voalate lansate joi de preşedintele rus Vladimir Putin despre testarea rachetei balistice hipersonice Oreşnik ţintind capitala Ucrainei, informează agenţia spaniolă de presă EFE.

UPDATE Premierul slovac Robert Fico merge la Moscova, săptămâna viitoare, pentru discuții cu președintele rus Vladimir Putin privind aprovizionarea cu gaze, a anunțat vineri președintele sârb Aleksandar Vucic, relatează Kyiv Independent.

UPDATE Cine urmărește demult spațiul informațional al Federației Ruse, rețelele sociale sau televiziunile, nu are cum să nu fi remarcat numeroasele discuții și reportaje, uneori dramatice, din ultima vreme despre familii care-și dispută compensațiile pe care Federația Rusă le acordă militarilor morți pe front. Sumele acordate diferă în funcție de regiune sau stat, dar poate depăși chiar și 100.000 de dolari, notează HotNews.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1031: Atac cibernetic, explozii la Kiev și condiția lui Zelenski! Putin: „Când e liniște, ne plictisim”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1030: Semnal clar, atac masiv în Rusia și duelul propus de Putin. Alertă: „Moldova e o țintă ideală”
/ВИДЕО/ Молдова планирует закупать электроэнергию в Румынии после остановки поставок с Кучурганской ГРЭС
/ВИДЕО/ Молдова планирует закупать электроэнергию в Румынии после остановки поставок с Кучурганской ГРЭС
/ФОТО/ Дневной центр Divertis помогает адаптироваться детям из Украины и подросткам Молдовы в трудных ситуациях
/ФОТО/ Дневной центр Divertis помогает адаптироваться детям из Украины и подросткам Молдовы в трудных ситуациях
Израиль откроет посольство в Молдове в 2025 году
Израиль откроет посольство в Молдове в 2025 году
/ФОТО/ День глазами волонтера. Что происходит внутри муниципального приюта Кишинева зимой?
/ФОТО/ День глазами волонтера. Что происходит внутри муниципального приюта Кишинева зимой?
Зеленский исключил возможность продолжения транзита российского газа через Украину
Зеленский исключил возможность продолжения транзита российского газа через Украину

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.