Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 625: Miting la Moscova, bază FSB atacată și prognoză NATO! Ermak: „Vine cea mai grea etapă”

10 noiembrie 2023, ora 18:00

Ziua 625 de război în Ucraina. Forțele ruse încearcă să obțină o victorie în Avdiivka, estul țării. Un atac ucrainean asupra orașului ocupa Skadovsk din Herson ar fi lovit o bază FSB, acțiunea soldându-se cu 5 morți. Potrivit unor surse ucrainene, ar fi fost eliminați ofițeri ruși de rang înalt, notează Gândul. Mai multe femei din Rusia care cer întoarcerea acasă a soților și fiilor lor de pe frontul din Ucraina au participat la un miting la Moscova, dizolvat rapid de poliție. Un alt protest este anunțat pentru 19 noiembrie.

În ciuda pierderilor mari de vieți omenești și echipamente militare suferite în luna octombrie, Rusia continuă să atace orașul din estul Ucrainei, motiv pentru care și-a suplimentat trupele, spun ucrainenii citați de Reuters, The Telegraph și Kyiv Independent. Trupele rusești întețesc atacurile asupra orașului-cheie Avdiivka din estul Ucrainei, a declarat joi un ofițer ucrainean de rang înalt, în timp ce statul major al țării a raportat că armata a respins mai multe asalturi rusești în sectoare separate ale frontului, informează Reuters. Totodată, Rusia trimite prizonieri de război ucraineni pe linia frontului ca să lupte de partea Moscovei în războiul din Ucraina, potrivit unei agenții de știri din Rusia citată de The Guardian. După vizita sa în Kazahstan, președintele rus Vladimir Putin a făcut o vizitată nenunțată la cartierul general al armatei ruse pentru "operaţiunea" din Ucraina, din Rostov-pe-Don. 

UPDATE Uniunea Europeană va fi capabilă să ocolească orice veto maghiar şi va fi capabilă să acorde Ucrainei un ajutor de 50 de miliarde de euro, au declarat oficiali din cadrul blocului comunitar petru Reuters.

UPDATE Uniunea Europeană și-a informat statele membre că angajamentul de a furniza Ucrainei un milion de obuze până în martie 2024 este puțin probabil să fie îndeplinit. În prezent, Ucraina a primit aproximativ 30% din cantitatea de muniție promisă, relatează Bloomberg, potrivit Kyiv Independent și Ukrainska Pravda.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden se va întâlni cu omologul său chinez Xi Jinping miercuri, 15 noiembrie, în "regiunea San Francisco", au confirmat importanţi oficiali americani, potrivit Adevărul.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că mizează pe avansul forţelor armate ucrainene în lupta lor împotriva trupelor ruse, dar a avertizat, într-un interviu acordat dpa, că progresul va fi dificil. „Trebuie să fim pregătiţi pentru (un război) de durată. Războaiele sunt prin natura lor imprevizibile”, a declarat Stoltenberg pentru dpa în timpul unei vizite la Berlin. „Ceea ce ştim este că ceea ce se întâmplă în jurul unei mese de negocieri este indisolubil legat de situaţia de pe câmpul de luptă”, a adăugat el.

UPDATE Ministrul Apărării de la Berlin, Boris Pistorius, consideră că a venit timpul ca Germania să fie „o țară matură” în privința politicii de securitate. El subliniază că invazia Rusiei în Ucraina a modificat rolul Germaniei și al armatei sale pe continent, notează Spotmedia.

UPDATE Rusia transmite vineri un răspuns tranșant organizațiilor pentru drepturile omului, în cazul Maksim Butkevich, spunând că nu are nicio obligație să spună unde este reținut un soldat voluntar ucrainean condamnat și închis pentru încercarea de a ucide doi civili, informează Reuters.

UPDATE „Războiul din Ucraina a depășit deja pragul de 70% înainte să se încheie”, spune șeful Biroului Prezidențial de la Kiev, Andrii Ermak. Totodată, el a precizat că urmează cea mai dificilă etapă. „Cred că nimeni nu știe când se va termina războiul. Se va termina foarte brusc. Dacă îl comparăm cu o cursă de 100 de metri, cred că am alergat deja 70 de metri, dar ultimii 30 de metri sunt cei mai grei”, a spus Ermak.

UPDATE Ambasada Statelor Unite în România anunță vânzarea a 54 de tancuri de luptă M1A2SEPv3 din Statele Unite pentru România, ca parte a unui pachet important de echipamente militare și servicii.

UPDATE Ucrainenii își intensifică eforturile de a traversa Niprul şi de a-şi consolida prezenţa pe malul estic al fluviului. Scopul final este eliberarea întregului oblast Herson din mâinile ocupanţilor ruşi, notează NewsWeek.

UPDATE Un „summit global de pace” pentru Ucraina ar putea avea loc în februarie 2024, potrivit unui înalt oficial de la Kiev. Ihor Jovkva, principalul consilier diplomatic al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat pentru agenția Reuters că Ucraina va organiza o a patra reuniune a consilierilor de securitate națională la sfârșitul lunii noiembrie sau la începutul lunii decembrie, „iar summitul global ar putea avea loc în februarie 2024”, scrie Realitatea.

UPDATE Ministerul român al Apărării salută notificarea Congresului SUA transmisă joi, 9 noiembrie, cu privire la vânzarea către România a 54 de tancuri de luptă Abrams M1A2 SEPv3, 12 derivate pe sașiu de tanc, muniţie şi simulatoare pentru instruire, dar precizează că contractul va fi de 1,07 miliarde de dolari.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat miercuri un decret care le permite investitorilor străini ce au active blocate în Rusia să le folosească pentru a cumpăra active ruseşti blocate în străinătate ca urmare a sancţiunilor impuse Rusiei, un schimb de active despre care Ministerul rus de Finanţe a precizat joi că va fi efectuat exclusiv pe pieţele de capital, fără implicarea statului rus, relatează Reuters.

UPDATE Militarii ucraineni care pilotează drone mici și ieftine se declară îngrijorați de faptul că, deși au fost pionieri în utilizarea lor, acum sunt depășiți de adversari, în timp ce Rusia investește masiv în sectorul său de drone, relatează Euractiv, citat de BBC.

UPDATE Serviciile de informații al apărării din Ucraina (DIU) a confirmat oficial distrugerea unor nave de debarcare rusești din clasa Serna în urma unei operațiuni speciale desfășurată în Crimeea ocupată în cursul nopții și a publicat o înregistrare video cu atacul.

UPDATE Kremlinul a acumulat anul acesta 1 miliard de euro în plus pentru fondurile sale de război, după ce cea mai mare firmă privată rusească de petrol a exploatat niște portițe de ocolire a sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană – cu ajutorul Bulgariei, scrie Politico.

UPDATE "Prin recunoașterea Kosovo, Ucraina va pierde imediat totul" – a declarat președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, atunci când a fost întrebat cum comentează informațiile potrivit cărora Kievul analizează posibilitatea deschiderii unui birou de legătură la Pristina și o eventuală recunoaștere a Kosovo, despre care a vorbit președintele Comisiei de afaceri externe a Parlamentului Ucrainei, spunând că ar fi un răspuns la sprijinul pe care Kosovo îl acordă Ucrainei. "Ucraina este țară prietenă. Niciodată nu am avut probleme deschise și am speranța că nu vom avea nici în viitor. Dacă Ucraina ar recunoaște independența Kosovo, ar pierde totul într-o zi. Cum vor mai putea să invoce dreptul internațional" – a întrebat Vučić, adăugând că presiuni pentru recunoașterea Kosovo se exercită nu numai asupra Kievului, ci și asupra celor cinci state ale Uniunii Europene care nu au recunoscut Kosovo, iar presiunile asupra Belgradului sunt mereu prezente, scrie Știripesurse.

UPDATE Numărul vagoanelor care se îndreaptă spre porturile din regiunea ucraineană Odesa a continuat să crească, în ultima săptămână, datorită succesului coridorului alternativ de exporturi de la Marea Neagră, a declarat un înalt oficial al căilor ferate, scrie Antena3.

UPDATE Armata Națională a Republicii Moldova și-a completat depozitul cu armament ușor de infanterie, muniții și bunuri logistice. Acestea fac parte dintr-un prim lot de asistență oferit de Franța. Ajutorul militar a fost livrat pe cale aeriană, cu o aeronavă din dotarea Forțelor Aeriene Franceze. Echipamentul, destinat trupelor de infanterie, va asigura compatibilitatea militarilor moldoveni cu armatele statelor Uniunii Europene și Alianței Nord-Atlantice în cadrul exercițiilor și misiunilor comune. Bunurile au fost promise țării noastre de către președintele francez Emmanuel Macron la Summit-ului Comunității Politice Europene de la Bulboaca. Republica Moldova și Franța cooperează în domeniul apărării în baza unui acord semnat la Paris în 1998. Modernizarea Armatei Naționale nu este văzută cu ochi buni de opoziția pro-rusă din țară, care critică apropierea Republicii Moldova de NATO. În luna septembrie soldații moldoveni au efectuat exerciții comune cu militarii Alianței Nord-Atlantice.

UPDATE Tribunalul din Riga a condamnat joi un fost ministru leton de interne, Janis Adamsons, şi pe complicele lui, Ghennadi Silonov, la opt ani, respectiv şapte ani şi jumătate de închisoare pentru spionaj în favoarea serviciilor secrete ruse. Adamsons a fost ofiţer politic în marina sovietică, iar procurorii spun că a spionat din „convingere ideologică”, nu pentru bani, potrivit Digi24.

UPDATE Mai mulți bloggeri au remarcat că ritmul focului de artilerie ucrainean și al activității terestre în direcția Bahmut a scăzut în ultimele zile, unele surse ruse afirmând că acest lucru se întâmplă parțial ca urmare a distribuirii forțelor ucrainene în alte zone ale frontului, notează Adevărul.

UPDATE Mai multe femei din Rusia care cer întoarcerea acasă a soților și copiilor lor aflați pe front s-au mobilizat într-un miting la Moscova ce a durat câteva minute, până să fie dizolvat de poliție. Un alt protest, de data aceasta în mai multe regiuni din Federația Rusă, este anunțat pentru 19 noiembrie. ​

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin intenționează să organizeze o conferință de presă și va răspunde la întrebările rușilor obișnuiți în cadrul unui eveniment televizat pe 14 decembrie, a relatat vineri publicația RosBusinessConsulting (RBC), citând surse anonime, transmite Reuters. Putin, care încă nu și-a anunțat oficial candidatura pentru alegerile prezidențiale din martie 2024, a organizat în mod tradițional o conferință de presă lungă și o sesiune de întrebări și răspunsuri ca evenimente separate în fiecare an, dar le-a omis pe ambele anul trecut, după ce Rusia a început ceea ce numește o „operațiune militară specială în Ucraina”, scrie HotNews.

UPDATE Viktor Orban a declarat vineri la postul de radio de stat că UE nu trebuie să înceapă discuțiile de aderare cu Ucraina. Premierul a subliniat că aceasta este „poziția clară” a Ungariei în această problemă, transmite Reuters.

UPDATE Finlanda a informat Rusia cu privire la ancheta sa cu privire la deteriorarea pe 7 octombrie a gazoductului submarin Balticconnector dintre Estonia și Finlanda, a declarat miercuri ministrul finlandez de externe, scrie news.yahoo.com.

UPDATE Eșecul contraofensivei ucrainene a fost cauzat de un „dezechilibru” major existent între obiectivul politic și capacitatea armatei ucrainene de a îndeplini acest obiectiv, este concluzia la care a ajuns un analist ucrainean al Institutului Național pentru Studii Strategice, instituție aflată în subordinea președintelui Volodimir Zelenski. Armata ucraineană pur și simplu nu a avut capacitatea „ofensivă” de a-i scoate pe ruși din fortificațiile Surovikin și de a „tăia” practic frontul rusesc în două. În plus, armata ucraineană e condamnată să „rămână activă” pe câmpul de luptă: un război static, defensiv, nu va face decât să crească presiunile asupra Kievului pentru „înghețarea” conflictului. Și totuși, dacă armata ucraineană nu poate învinge în acest moment armata rusă, ajutorul militar al SUA poate însă „înfrânge” pe termen lung Rusia. Iar o Rusie înfrântă și slăbită, înseamnă o China slăbită, este concluzia unei analize publicate de Hudson Institute, scrie Digi24.

UPDATE Şeful Administraţiei Militare Regionale Dnipropetrovsk, Serhi Lisak, a raportat că, în timpul nopţii de joi spre vineri, forţele ucrainene din regiune au doborât o rachetă rusească de tip Kh-59. De asemenea, armata ucraineană a doborât o dronă inamică în regiunea Harkiv, notează Rador.

UPDATE Departamentul de Stat al SUA a aprobat o potenţială vânzare de tancuri de luptă principale M1A2 Abrams către România pentru o sumă estimată la 2,53 miliarde de dolari, a anunţat Pentagonul joi, 9 noiembrie. Ministerul Apărării Naţionale salută notificarea Congresului SUA transmisă joi cu privire la vânzarea către România a 54 de tancuri de luptă Abrams M1A2 SEPv3, muniţie şi stimulatoare pentru instruire.

UPDATE Rusia a adunat aproximativ 40.000 de soldați în jurul la Avdiivka. Moscova se pregătește pentru un al treilea val de asalt asupra orașului distrus, a declarat armata ucraineană. "Ei (rușii n.red) își adună rezerve. Au adus aproximativ 40.000 de oameni aici, împreună cu muniție de toate calibrele", a declarat Anton Kotsukon, purtător de cuvânt al brigăzii mecanizate separate 110. "Nu vedem niciun semn că rușii ar fi renunțat la planurile de a înconjura Avdiivka", scrie Newsweek. Forțele rusești, a spus el, au înconjurat orașul pe trei laturi și "se joacă de-a șoarecele și pisica", trimițând "un număr uriaș" de drone pentru a cerceta apărarea Ucrainei. Armata rusă s-a concentrat pe estul Ucrainei după ce nu a reușit să avanseze asupra Kievului în primele zile ale invaziei sale și a bombardat Avdiivka de la jumătatea lunii octombrie.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a discutat joi seară despre războiul din Ucraina cu liderii militari de rang înalt, inclusiv cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și cu șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, transmite Reuters. Potrivit presei de stat, după vizita în Kazahstan, liderul rus a zburat la Rostov-pe-Don. „Comandantului suprem în șef i-au fost prezentate noi modele de echipamente militare", a precizat Kremlinul. „Șeful statului a ascultat rapoarte privind progresul operațiunii militare speciale".

UPDATE Pavel, un tânăr de 23 de ani care s-a născut în nordul Bucovinei, a murit pe front, în timpul luptelor dintre ruși și ucraineni. „El era român, dar apăra Ucraina”, spun părinții lui, răpuși de durere, notează Gândul. Pavel Calancea a plecat pe front fără a-și informa părinții despre decizia sa de a se înrola în armată. Când era deja în unitatea militară, l-a sunat pe tatăl său și i-a spus de ce lucruri avea nevoie. În plus, și-a rugat părinţii să aibă grijă de grădină și le-a promis că se va întoarce acasă. „El era român, dar apăra Ucraina. A spus că nu dorea ca străinii să umble pe sub ferestrele noastre. Vroia ca frații și surorile lui să trăiască în pace: să doarmă în casă şi nu în beciuri”,  afirmă părinţii Gheorghe  și Lilia Calancea.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă, joi seară, după alegerea judecătorilor din cadrul Curţii Internaţionale de Justiţie, că, pentru prima dată în istoria ONU, ”statele membre au refuzat Rusiei dreptul de a administra justiţia în numele lor la Curtea Internaţională de Justiţie”. ”Lumea vede cine distruge dreptul internaţional”, a transmis Zelenski. ”Felicitări reprezentanţilor Australiei, Mexicului, României, Africii de Sud şi Statelor Unite pentru că au obţinut voturi pentru CIJ atât în cadrul Consiliului de Securitate, cât şi în cadrul Adunării Generale”, a mai transmis Zelenski.Fostul ministru de Externe Bogdan Aurescu a fost ales, joi, judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU, fiind primul român care îndeplineşte această funcţie. De asemenea, pentru prima dată în istoria CIJ niciun avocat rus nu a fost ales, notează Ziare.com.

UPDATE Fostul ministru român de externe Bogdan Aurescu a fost ales judecător la Curtea Internațională de Justiție, cel mai înalt tribunal ONU. El l-a învins pe candidatul Rusiei, notează HotNews.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 624: Discuție Sandu-Zelenski și „succese în Crimeea”! FA: Risc de al doilea front al Rusiei în Europa
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 623: Moment istoric pentru Chișinău și Kiev, dar Rusia avertizează! Colonel: „Urmează o nouă iarnă grea”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
 BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner

/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie

missing
17 octombrie 2024, ora 23:00

Noul editorial Verde în ochi cu Mariana Rață este despre ziua de duminică, 20 octombrie. În ultimele două luni am fost martori ai unei ample campanii de promovare a minciunilor și de corupere a alegătorilor. Colegii noștri de la Ziarul de Gardă au surprins de minune cum exact funcționează această mașinărie din interior.

În luptă au fost aruncați zeci de milioane de euro, mai mulți politicieni-candidați ghidați din umbră de criminalul Ilan Șor și conserve mai vechi ale Kremlinului. În disperare să păstreze R. Moldova în sfera sa de influență, Rusia a înrolat chiar și preoți în armata sa de propagandiști. Nu a ezitat nicio clipă să amestece credința și cele sfinte în noroiul corupției politice și a partizanatului pentru minciună. Iar asta demonstrează, dincolo de cuvinte, că nu au nimic sfânt în ei.

Miza cea mare a acestor eforturi disperate ale Kremlinului este referendumul. Un referendum care ar putea spune verde-n ochi întregii lumi că cetățenii R. Moldova vor în UE. Nu parte a russkii mir, care seamănă ură, război și dezbinare. Ci parte a lumii civilizate care trăiește de peste jumătate de secol în pace și prosperitate.

În ultimele 6 săptămâni am încercat, prin editorialele Verde-n ochi, să vă arăt, prin probe concrete și date oficiale, cum este viața oamenilor care trăiesc în UE. Cum dincolo de propaganda anti-UE, promovată violent de elitele rusești, copiii și soțiile lor își trăiesc Dolce Vita în țări din Occident. La fel ca și copiii unor candidați din această campanie electorală care se opun integrării europene.

V-am arătat ce pensii au bătrânii din UE, față de cei din R. Moldova sau Rusia. V-am explicat de ce corupții lumii se tem de UE. Și cel mai important, v-am arătat cum UE a susținut financiar dezvoltarea R. Moldova. Reparația drumurilor, școlilor, grădinițelor, spitalelor, dezvoltarea afacerilor și a agriculturii.

În cei peste 30 de ani de independenta, Moldova a primit suport extern în valoare de peste 3,5 miliarde de euro. Asta înseamnă cam 1400 de euro pentru fiecare cetățean al acestei țări. Cel mai important donator care a oferit bani Republicii Moldova a fost  este UE. De aici am primit mai mult de jumătate din toată suma.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană ne-a întins din nou mâna și a anunțat un nou sprijin, fără precedent pentru R. Moldova. Suport financiar de 1,8 miliarde de euro. Această sumă e aproape echivalentul întregului suport oferit de UE R. Moldova în cei 30 de ani de independență. Grație acestor bani, Moldova va putea crește, se va putea dezvolta și în sfârșit va deveni atractivă pentru copiii și nepoții noștri.

Avem o datorie față de generațiile care vin. În primul rând, NU avem dreptul să le furăm viitorul. NU avem dreptul să îl vindem și nici nu avem dreptul să îl tratăm cu nepăsare.

„În UE, dar NU acum” este egal cu nidiodată. În trenul schimbărilor mari trebuie să urci atunci când el ajunge în gara ta. Următoarea cursă ar putea să nu mai fie. Am tot auzit în ultimele luni că referendumul din 20 octombrie  este o luptă între UE și Rusia. Greșit. Aceasta este lupta noastră pentru a ne desprinde de un trecut trist, plin de șantaj, sărăcie și abuz. În 2015, R. Moldova a ratat ocazia să fie povestea de succes a Parteneriatului Estic. Am pierdut ocazia din cauza unor politicieni corupți și avari care erau mai preocupați de propriile interese, decât de cele ale țării. Atunci, șansa noastră era în mâinile lor. 

Astăzi, viitorul nostru e în mâinile noastre. Să avem grijă ce facem cu el. Cel mai important lucru este ca după 20 octombrie să ne putem privi în ochi copii și nepoții și să le putem spune sincer și verde în ochi că am ales ce e mai bun pentru ei. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.