Alexandr Slusari, membrul Consiliului de administrare al companiei Energocom, susține că schema prin care consumatorii din autonomia găgăuză ar urma să fie aprovizionați cu gaze ieftine, ar fi fost pusă la cale de un grup de persoane din anturajul a doi oligarhi ucraineni. Slusari spune că din surse demne de încredere, ar fi vorba despre penalii Dmitri Firtaș și Artiom Compan.
„Există bănuiala rezonabilă că schema este implementată prin intermediul unei persoane de încredere a oligarhului Dmitro Firtaș, mare prieten lui Victor Ianukovici și partener vechi al Gazprom-ului, care acum așteaptă deznodământul cu extrădarea în SUA. Este vorba despre Artiom Compan, persoana contradictorie, figurantul dosarului penal în Ucraina privind gruparea criminală în domeniul energetic în frunte cu Firtaș”, menționează Slusari, într-o declarație remisă presei.
În opinia lui Slusari, în ultima perioada anume Artiom Compan este cel care s-ar ocupa de cumpărarea gazelor pentru Moldova prin niște companii interpuse. În acest sens, Slusari consideră că organele de anchetă ar trebui să investigheze această informație.
„Procurarea se face la prețuri de piață, iar diferența este achitată de un cetățean turc. Eu cred că serviciile speciale ale Moldovei și Ucrainei pot și trebuie să afle numele acestui cetățean. Faptul că acest gaz vine pentru anumite regiuni ale Moldovei, controlate de exponenții criminalului Șor, cred că nu lasă multe întrebări de originea banilor, cu care este subvenționată aceasta tranzacția obscură”, a mai spus Slusari.
Reacția lui Slusari vine ca replică la declarațiile făcute vineri, de către directorul NordGaz Furnizare, Alexandru Grosu, companie care ar fi semnat un contract cu un agent din Turcia pentru a livra gaze în Găgăuzia.
Alexandr Slusari califică promisiunile lui Grosu de a livra gaze ieftine nu doar în Găgăuzia, dar și în toată țara, drept niște balade. Acesta l-a contrazis pe Grosu care a spus vara, prețul gazelor la burse ar fi fost de 200 de dolari pe mia de metri cubi de gaze.
„Stimați cetățeni, cel mai mic preț bursier în vara a fost de câteva zile în iunie în valoarea de aproximativ 300 de dolari pentru 1000 m3, fără cheltuieli de transportare și înmagazinare și fără TVA. Dar chiar și acei traderi, care au procurat cantități cu așa indici, niciodată nu vor comercializa gaz la prețul respectiv, în situația când prețul de piață este în jur de 500 de dolari. Altfel se pierde sensul businessului. Dar chiar dacă prin absurd cineva va vinde acum gaz cu 300 de dolari pentru 1000 m3, aici trebuie de adăugat costuri aferente depozitării și transportării până la hotarul Moldovei, cheltuieli de distribuție de 5,5 lei per metru cub plus TVA. Tariful final atunci ajunge la aproximativ 14 lei”, a comentat Slusari.
În aceste condiții, spune Slusari, această tranzacție cu gaz pentru Găgăuzia nu are temei economic și consideră că organele abilitate din Moldova, dar și din Ucraina, ar trebuie să investigheze situația.