Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 630: Bilanț negru, sancțiuni UE și punct fierbinte! General: Rusia poate fi învinsă cu două arme de top

15 noiembrie 2023, ora 23:15

Generalul Ben Hodges susține că președintele SUA Joe Biden trebuie să pună capăt războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina. Fostul comandant al trupelor americane din Europa consideră că Rusia poate fi învinsă dacă Ucraina primește două arme de top. Pe de altă parte, unii experți consideră că Vladimir Putin poate fi împins la masa negocierilor, dacă se va confrunta cu 5 situații dificile.

Între timp, forțele ucrainene și-au asigurat un cap de pod pe malul de est al râului Nipru, în sudul Ucrainei, a declarat șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, potrivit Reuters. Totodată, liderul de la Kiev susține că armata ucraineană se confruntă cu o "creștere a numărului de atacuri” din partea Rusiei în estul țării, în special în jurul orașului disputat Avdiivka. Președintele Ucrainei afirmă că Rusia suferă mai multe pierderi acolo decât în ​​Bahmut, oraşul din apropiere, alt punct fierbinte de război.

UPDATE R. Moldova este aliniată la patru din șase pachete elaborate și aplicate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, anunță ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu. Precizările sunt făcute în contextul în care Comisia Europeană a indicat în raportul său anual privind extinderea Uniunii Europene că sunt necesare mai multe eforturi pentru a se alinia la măsurile restrictive ale UE.

UPDATE Un grup civic ucrainean a declarat că, pe baza unor surse deschise, până în prezent s-a confirmat decesul unui număr de aproape 25.000 de soldaţi ucraineni de la începerea invaziei ruse în februarie 2022, transmite Reuters.

UPDATE Peste 300.000 de soldați ruși au murit pe front, de la începutul invaziei în Ucraina, iar mii de militari au dezertat, arată estimările Marii Britanii. Doar în ultimele două săptămâni, rușii au pierdut peste 4.000 de soldați pe frontul de est în Harkov și Donețk, a informat armata ucraineană, citată de Kiev Independent.

UPDATE Ministerul de Externe al Rusiei a declarat miercuri că cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei face parte dintr-un „război hibrid” purtat de Occident și că transformă blocul comunitar în „idiotul util” al SUA, relatează Reuters.

UPDATE Trupele ucrainene încearcă să respingă forțele rusești de-a lungul râului Nipru, în sudul regiunii Herson, a anunțat miercuri armata, făcând apel la „liniște" operațională de-a lungul liniei frontului, unde situația este „destul de fluidă”, informează Reuters.

UPDATE Companiile de apărare din Europa Centrală negociază noi acorduri pentru a vinde mai multe arme, echipamente militare şi servicii conexe în Africa, în timp ce încearcă să atragă clienţi care caută alternative la Rusia, spun firme şi oficiali guvernamentali, relevă Reuters într-o analiză publicată miercuri, citată de Agerpres.

UPDATE Monumentul scriitorului rus Alexandr Pușkin din Kiev a fost demontat, anunță presa din țara vecină. Statuia, care anterior a fost vandalizată de mai multe ori, a fost demontată cu o macara.

UPDATE ISW arată că rușii au continuat operațiunile ofensive în direcția Avdiivka pe 14 noiembrie și au avansat spre oraș. Imaginile geolocalizate postate pe 14 noiembrie arată că forțele rusești au făcut un avans marginal în zona industrială Avdiivka, la aproximativ un kilometru sud-est de oraș. Reamintim, recent, Rusia a adus în Donbas 40 de mii de soldați și muniție “de toate calibrele”, iar ucrainenii spun că se așteaptă la o ofensivă majoră spre Avdiivka. Armata Rusă a pierdut deja mii de soldați, numai în această toamnă, în ofensivele eșuate pe această direcție, potrivit Biziday.

UPDATE Guvernul Norvegiei a anunţat miercuri o investiţie masivă în apărarea sa aeriană. Peste 1 miliard de dolari vor fi investiți în achiziționarea de sisteme de rachete NASAMS, relatează DPA, preluată de Agerpres.

UPDATE Statele baltice doresc ca Uniunea Europeană să depună eforturi mai mari pentru a se asigura că planul UE privind livrarea de muniţie către Ucraina nu va eşua, relatează dpa.

UPDATE Luptele s-au intensificat în Avdiivka în ultimele săptămâni, iar dacă orașul ar rămâne sub controlul ucrainenilor, ar permite acestora să-și consolideze poziția la câțiva kilometri de Donețk. “Rusia pierde deja prea mulți oameni și echipamente lângă Avdiivka, mai repede și la o scară mai mare decât, de exemplu, lângă Bakhmut. A rezista presiunii lor este extrem de dificil. Cu cât sunt mai multe forțe rusești distruse lângă Avdiivka, cu atât mai rea va fi situația generală pentru inamic”, a spus Zelenski, scrie Biziday.

UPDATE Ministerul britanic al Apărării explică, în informarea zilnică de miercuri, că Vladimir Putin își va anunța probabil candidatura la prezidențiale înainte de sfârșitul anului 2023. Pe 9 noiembrie, Kremlinul a anunțat că Vladimir Putin va organiza o conferință de presă înainte de sfârșitul anului. În 2022, evenimentul a fost anulat, probabil din cauza eșecurilor de pe front, a adăugat Ministerul Apărării, scrie Biziday.

UPDATE Poliția anchetează drept act terorist explozia, urmată de un incendiu, care a avut loc săptămâna trecută la uzina de praf de pușcă Tambov din sud-estul Rusiei, la peste 700 de km de frontiera cu Ucraina, potrivit publicației rusești Kommersant, citată de Meduza.

UPDATE Autoritățile din Kazahstan, țară care are teritorii revendicate de Rusia, sunt îngrijorate de securitatea fostei republici sovietice.Camera inferioară a parlamentului kazah (Mejlis) analizează un proiect de lege privind crearea unui nou tip de serviciu militar, ce include rezerviștii, relatează presa kazahă.Examinarea în Parlament a proiectului de lege este programată pentru astăzi, 15 noiembrie 2023. Acesta prevede crearea unei armate de rezervă separate, care va fi formată din voluntari.Potrivit documentului, rezerviștii vor urma pregătire militară în unități militare active. În cazul unei amenințări militare la adresa țării, acești luptători pot fi recrutați rapid pentru a îndeplini misiuni de luptă, notează Ziare.com.

UPDATE Deși războiul Rusiei din Ucraina a trecut de 20 de luni, iar zeci de mii de soldați au murit de ambele părți, Vladimir Putin continuă cu înverșunare conflictul fără a întrezări vreo speranță de pace. Acum ministerul britanic al Apărării a dezvăluit faptul că ”Rusia pedepsește dependenții de droguri și alcoolicii trimițându-i în primele linii în Ucraina în detașamentele de asalt Storm-Z”, unde măsura lui Putin ”îi condamnă 95% la moarte”, notează Ziare.com.

UPDATE Propagandiștii ruși au adus în discuție numele României la principalul post de televiziune rusesc, Rusia 1, care este sub controlul administrației lui Vladimir Putin. ”Bombardarea este necesară. Oricum, încep să fiu tot mai mult de acord cu Vladimir Rudolfovich (Solovyov). Nu aș bombarda Polonia chiar acum. Încă nu am negociat cu ei. În schimb, i-aș lovi pe români. Dar știți de ce? Au devenit tot mai aroganți. Este clar că românii au început să fie aroganți. Așa că i-aș pune pe români, în locul lor (al polonezilor, n. red.). Gaza este bombardată în prezent. Spre deosebire de Gaza, aș lovi cu atenție câteva baze militare românești prin care sunt trimise ajutoare militare, muniție și toate celelalte.” - a spus Evstafiev, notează Realitatea.

UPDATE Nicio noapte fără teroare rusă în Ucraina. Orașul Selidovo, din regiunea Donețk a fost atacat cu rachete. Cel puțin o persoană a murit, după ce scara unui bloc de locuințe a fost aruncată în aer. Rusia a lansat în localitate patru rachete S-300, a anunțat parchetul regional Donețk. Acestea au lovit o zonă rezidențială, unde a distrus scara unui bloc cu patru etaje. Potrivit salvatorilor, lovitura a fost dată la miezul nopții.

UPDATE Anunțul Ambasadei Rusiei la București referitor la oferta de studii gratuite este „o decizie unilaterală a guvernului rus”, iar tinerii români trebuie să cântărească atent ofertele de studiu venite din tara condusă de Putin, a transmis MAE, potrivit edupedu.ro.

UPDATE Comisia Europeană anunță că alocă 110 milioane de euro sub formă de ajutor umanitar, dintre care 100 de milioane de euro vor fi destinate operațiunilor din Ucraina și 10 milioane de euro pentru a sprijini refugiații ucraineni și comunitățile gazdă din Moldova. Această nouă finanțare îi va ajuta pe partenerii umanitari ai UE să furnizeze servicii esențiale, cum ar fi asistență financiară în numerar, alimente, apă, adăpost, asistență medicală, sprijin psihosocial și protecție. Cea mai recentă alocare crește suma totală a ajutorului umanitar acordat de UE ca răspuns la războiul Rusiei în Ucraina la 843 de milioane de euro. Având în vedere atacurile deliberate de anul trecut ale Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene, UE susține că acordă, de asemenea, prioritate sprijinului energetic de urgență acordat Ucrainei prin trimiterea a încă 84 de generatoare de energie din rezervele sale strategice rescEU. În total, peste 5 000 de generatoare de energie electrică au fost trimise în Ucraina prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al UE. În plus, UE coordonează donațiile de la sectorul privat pentru a livra Ucrainei echipamente energetice esențiale.

UPDATE O delegație rusă condusă de ministrul rus al resurselor naturale, Alexander Kozlov, se află în vizită la Phenian, a anunțat presa de stat nord-coreeană, în timp ce statul izolat politic a anunțat noi progrese în programul său interzis de rachete balistice, potrivit Reuters.

UPDATE Armata ucraineană se confruntă cu o "creștere a numărului de atacuri” din partea Rusiei în estul țării, în special în jurul orașului disputat Avdivka, a declarat ieri președintele Volodimir Zelenski. "Armata a raportat o creștere a numărului de atacuri inamice”, a precizat  președintele Ucrainei pe canalul său de Telegram, citând zonele Avdiivka, Kupiansk și Donețk, în est. Institutul pentru Studiul Războiului a afirmat luni, în ultimul său raport, că "forțele rusești au continuat operațiunile ofensive în apropiere de Avdivka pe 13 noiembrie și au obținut câștiguri confirmate”. Pe de altă parte, Volodimir Zelenski a dat asigurări că soldații săi își mențin pozițiile și efectuează, de asemenea, operațiuni ofensive, notează Realitatea.

UPDATE Preşedintele chinez Xi Jinping şi-a început prima vizită în Statele Unite după şase ani, în timp ce preşedintele Joe Biden spune că urmăreşte să restabilească o comunicare normală cu Beijingul, transmite Reuters.

UPDATE La întâlnirile dintre Iohannis și Zelenski și la vizita premierului român Marcel Ciolacu la Kiev a fost anunțată renunțarea Ucrainei la sintagma de limbă „moldovenească”. Libertatea publică astăzi cum arată cărțile care se pregătesc pentru viitorul an școlar la editura didactică „Svit”, finanțată de guvernul ucrainean. Este vorba de manualele de „Limba moldovenească” și de „Literatura moldovenească și universală”, ambele pentru elevii români de clasa a V-a. În timp ce la București a fost sărbătorită schimbarea abordării Ucrainei față de divizarea limbii române, la Kiev se lucrează la manualele de limba și literatura „moldovenească” care vor ajunge la elevi în toamna anului 2024. Libertatea a obținut copiile după copertele celor două manuale, datate 2023, și o parte din corespondența dintre autorii manualelor și editură, notează Libertatea. Anatol Popescu, președintele Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, este cel care a primit cele două coperte pe e-mail. A fost o greșeală a editurii, care dialoga cu un alt Anatol - soțul autoarei celor două manuale și președinte al Asociației Naţional-Culturale a Moldovenilor „Luceafărul” din Ucraina.

UPDATE Cu speranța unei contraofensive de succes a Ucrainei care să aducă o schimbare decisivă pe front și cu un alt conflict precum cel din Gaza ce a monopolizat scena mondială, acest tabu al negocierilor dintre Rusia și Ucraina pare să fi dispărut, potrivit The Spectator, citat de Ziare.com. Vladimir Putin poate fi împins la masa negocierilor, în situațiile în care va exista o amenințare reală la adresa guvernării liderului de la Kremlin. Cinci diverse situații, susțin experții, ar putea duce la acest lucru: înfrângere militară a Rusiei pe front, prin creșterea muniției occidentale sau prăbușirea moralului militar rus; izolarea politică și economică reală (în cazul improbabil, China adoptă o poziție mai pro-occidentală) sau declanșarea corespunzătoare a unei mișcări anti-război interne vizibile aproape de casă.Având în vedere că niciuna dintre acestea nu pare să se întâmple în curând, Occidentul ar putea înceta să mai facă presiuni asupra Ucrainei să negocieze și să încerce să introducă cel puțin una dintre aceste condiții prealabile în viață, potrivit Ziare.com.

UPDATE O parte din produsele petroliere contractate de Departamentul american al Apărării prin intermediul unor furnizori din Grecia şi din Turcia ar putea fi de origine rusă, în ciuda sancţiunilor occidentale, relevă o investigaţie a cotidianului The Washington Post (WP), publicată marţi, relatează News.ro.

UPDATE Generalul Ben Hodges susține că președintele Statelor Unite Joe Biden trebuie să pună capăt războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina. Fostul comandant al trupelor americane din Europa consideră că Rusia poate fi învinsă dacă Ucraina primește rachetele cu rază lungă de acțiune ATACMS din America și pe cele Taurus ale Germaniei, care pot lovi decisiv armata rusă. Aceste arme de top sunt necesare pentru distrugerea obiectelor militare-navale, aviatice și logistice rusești din Crimeea, făcând peninsula insustenabilă pentru forțele ruse, a spus Hodges, potrivit The Telegraph. Hodges a spus că trebuie trimis o varietate de armament în acest scop. Statele Unite ar trebui să livreze în Ucraina rachete ATACMS cu focoase unitare și cu o rază de acțiune de 300 de kilometri, notează Ziare.com. „Sperăm că acest lucru va inspira Germania să furnizeze Taurus (rachetă de croazieră) foarte eficientă cu o rază de 500 de kilometri, care ar adăuga o capacitate decisivă eforturilor ucrainene de a distruge cartierul general, artileria și logistica rusești”, a spus Hodges, adăugând că victoria Ucrainei va veni mai repede odată cu livrarea avioanelor de luptă F-16 promise, echipate cu o gamă completă de arme.„Cu tot teritoriul ucrainean ocupat sub tunurile lui Zelenski, podul Kerci va fi distrus de forțele ucrainene înarmate cu puterea aeriană occidentală adecvată, Ucraina ar putea să-și continue apoi drumul către Marea Azov și să taie în două armata rusă de invazie”, a spus el.Hodges crede că, după aceasta, nu va mai fi nevoie să lupte pentru Donbas - totul ar merge spre victorie și restaurarea Ucrainei la granițele sale din 1991. 

UPDATE Ministrul bulgar al finanţelor, Asen Vasilev, a acordat un interviu publicaţiei "Die Welt", în care a afirmat că o parte din propaganda rusă din Bulgaria sugerează că bulgarii sunt cetăţeni ai UE de calitatea a doua, scrie Știripesurse.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus ucrainenilor, marţi seară, că soldaţii rezistă eroic ofensivei ruse din est şi apără Avdiivka provocând pierderi mari inamicului, în condiţiile în care Moscova nu ezită să arunce în luptă resurse, întrucât Vladimir Putin are nevoie să arate rezultate pe front până la jumătatea lunii decembrie, când plănuieşte să-şi anunţe candidatura pentru un nou mandat, transmite News.ro. „Trebuie să înţelegem că Putin are un obiectiv politic foarte cinic şi specific în acest moment şi este gata să ucidă cât de mulţi dintre oamenii săi doreşte, pentru că vrea să arate cel puţin nişte rezultate tactice în prima jumătate a lunii decembrie. Atunci plănuieşte să-şi anunţe alegerile”, le-a spus Zelenski compatrioţilor în mesajul său pe care îl transmite în fiecare seară.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 629: Soarta Moldovei, drone la Moscova și sancțiuni Rusiei! Baerbock: „Putin se bucură prea devreme”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 628: Plan B, știri retrase și apelul lui Scholz! Ungaria blochează banii UE către Kiev și pune o condiție
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
 BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner

/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie

missing
17 octombrie 2024, ora 23:00

Noul editorial Verde în ochi cu Mariana Rață este despre ziua de duminică, 20 octombrie. În ultimele două luni am fost martori ai unei ample campanii de promovare a minciunilor și de corupere a alegătorilor. Colegii noștri de la Ziarul de Gardă au surprins de minune cum exact funcționează această mașinărie din interior.

În luptă au fost aruncați zeci de milioane de euro, mai mulți politicieni-candidați ghidați din umbră de criminalul Ilan Șor și conserve mai vechi ale Kremlinului. În disperare să păstreze R. Moldova în sfera sa de influență, Rusia a înrolat chiar și preoți în armata sa de propagandiști. Nu a ezitat nicio clipă să amestece credința și cele sfinte în noroiul corupției politice și a partizanatului pentru minciună. Iar asta demonstrează, dincolo de cuvinte, că nu au nimic sfânt în ei.

Miza cea mare a acestor eforturi disperate ale Kremlinului este referendumul. Un referendum care ar putea spune verde-n ochi întregii lumi că cetățenii R. Moldova vor în UE. Nu parte a russkii mir, care seamănă ură, război și dezbinare. Ci parte a lumii civilizate care trăiește de peste jumătate de secol în pace și prosperitate.

În ultimele 6 săptămâni am încercat, prin editorialele Verde-n ochi, să vă arăt, prin probe concrete și date oficiale, cum este viața oamenilor care trăiesc în UE. Cum dincolo de propaganda anti-UE, promovată violent de elitele rusești, copiii și soțiile lor își trăiesc Dolce Vita în țări din Occident. La fel ca și copiii unor candidați din această campanie electorală care se opun integrării europene.

V-am arătat ce pensii au bătrânii din UE, față de cei din R. Moldova sau Rusia. V-am explicat de ce corupții lumii se tem de UE. Și cel mai important, v-am arătat cum UE a susținut financiar dezvoltarea R. Moldova. Reparația drumurilor, școlilor, grădinițelor, spitalelor, dezvoltarea afacerilor și a agriculturii.

În cei peste 30 de ani de independenta, Moldova a primit suport extern în valoare de peste 3,5 miliarde de euro. Asta înseamnă cam 1400 de euro pentru fiecare cetățean al acestei țări. Cel mai important donator care a oferit bani Republicii Moldova a fost  este UE. De aici am primit mai mult de jumătate din toată suma.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană ne-a întins din nou mâna și a anunțat un nou sprijin, fără precedent pentru R. Moldova. Suport financiar de 1,8 miliarde de euro. Această sumă e aproape echivalentul întregului suport oferit de UE R. Moldova în cei 30 de ani de independență. Grație acestor bani, Moldova va putea crește, se va putea dezvolta și în sfârșit va deveni atractivă pentru copiii și nepoții noștri.

Avem o datorie față de generațiile care vin. În primul rând, NU avem dreptul să le furăm viitorul. NU avem dreptul să îl vindem și nici nu avem dreptul să îl tratăm cu nepăsare.

„În UE, dar NU acum” este egal cu nidiodată. În trenul schimbărilor mari trebuie să urci atunci când el ajunge în gara ta. Următoarea cursă ar putea să nu mai fie. Am tot auzit în ultimele luni că referendumul din 20 octombrie  este o luptă între UE și Rusia. Greșit. Aceasta este lupta noastră pentru a ne desprinde de un trecut trist, plin de șantaj, sărăcie și abuz. În 2015, R. Moldova a ratat ocazia să fie povestea de succes a Parteneriatului Estic. Am pierdut ocazia din cauza unor politicieni corupți și avari care erau mai preocupați de propriile interese, decât de cele ale țării. Atunci, șansa noastră era în mâinile lor. 

Astăzi, viitorul nostru e în mâinile noastre. Să avem grijă ce facem cu el. Cel mai important lucru este ca după 20 octombrie să ne putem privi în ochi copii și nepoții și să le putem spune sincer și verde în ochi că am ales ce e mai bun pentru ei. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.