Eliminarea unei lingurițe de sare din alimentația zilnică vă poate scădea tensiunea arterială maximă la fel de mult ca un medicament pentru hipertensiune arterială, chiar dacă nu aveți tensiune arterială ridicată, potrivit unui nou studiu citat de CNN.
O linguriță de sare reprezintă 2.300 de miligrame – aceasta este limita zilnică maximă pentru persoanele de peste 14 ani recomandată de cele mai recente orientări nutriționale din SUA. Cu toate acestea, Asociația Americană a Inimii recomandă o dietă cu mai puțin de 1.500 de miligrame de sodiu pe zi.
„Acesta este primul studiu care arată că persoanele care iau deja medicamente pentru tensiunea arterială pot scădea și mai mult tensiunea arterială prin limitarea sodiului”, a declarat co-autorul Norrina Allen, profesor de medicină preventivă la Școala de Medicină Feinberg de la Universitatea Northwestern, scrie G4media.
„Și, indiferent de medicație, am constatat că 70% până la 75% dintre oameni au șanse să vadă o reducere a tensiunii arteriale dacă reduc sodiul din dieta lor”, a spus Allen.
Hipertensiunea arterială este adesea numită „ucigașul tăcut”, deoarece nu există simptome – singura modalitate de a ști dacă o aveți este de a o testa. Cu toate acestea, hipertensiunea arterială afectează 1 din 3 adulți din întreaga lume și poate duce la atac de cord, insuficiență cardiacă, leziuni renale și accident vascular cerebral, potrivit unui raport din 2023 al Organizației Mondiale a Sănătății.
Aproape jumătate dintre americani suferă de hipertensiune arterială, potrivit Asociației Americane a Inimii. Aproximativ o treime dintre aceștia au hipertensiune „rezistentă”, adică o tensiune arterială ridicată care nu a răspuns la tratament, în ciuda utilizării concomitente a trei tipuri de medicamente.
Un studiu din 2021 a constatat că bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 49 de ani au cu până la 70% mai multe șanse de a avea hipertensiune necontrolată decât femeile de aceeași vârstă.
„Cei mai mulți oameni din ziua de azi mănâncă mult prea multă sare, deoarece este adăugată în aproape tot ceea ce mâncăm”, a declarat Dr. Andrew Freeman, director de prevenție cardiovasculară și wellness la National Jewish Health din Denver.
Studiul, publicat în revista JAMA, a repartizat 213 persoane cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani la o săptămână de dietă bogată sau săracă în sodiu. După ce a mâncat această dietă timp de șapte zile, fiecare persoană a trecut apoi la dieta alternativă.
Aproximativ 25% dintre participanți aveau tensiunea arterială normală, în timp ce alți 25% aveau hipertensiune netratată. Din grupul rămas, 20% aveau tensiunea arterială sub control, în timp ce 31% nu.
În timpul săptămânii cu conținut ridicat de sare, oamenii au mâncat dieta lor normală, împreună cu două pachete de supă, fiecare conținând 1.100 miligrame de sodiu. În timpul săptămânii cu conținut scăzut de sare, oamenii au mâncat alimente cu conținut scăzut de sodiu, cumpărate și date de dieteticieni. Obiectivul era de numai 500 de miligrame de sare pe zi, o reducere spectaculoasă.
„O linguriță de sare poate părea o cantitate mică. Cu toate acestea, acea sare adăugată pare să aibă un efect asupra tensiunii arteriale care este surprinzător de mare”, a spus Freeman, care nu a fost implicat în acest studiu.
Scăderea tensiunii arteriale în timpul dietei sărace în sodiu a fost rapidă și dramatică, potrivit studiului. În comparație cu dieta bogată în sodiu, tensiunea arterială din dieta extrem de săracă în sare a scăzut cu 8 milimetri coloană de mercur.
„În comparație cu dieta lor normală, oamenii și-au redus tensiunea arterială cu aproximativ 6 milimetri coloană de mercur, cam același efect pe care l-ai vedea pentru un medicament de primă linie pentru tensiunea arterială”, a spus Allen.
„În plus, această scădere a avut loc destul de repede și a fost consecventă pentru persoanele cu tensiune arterială normală, cu tensiune arterială ușor ridicată sau pentru cele care luau deja medicamente.”
Reducerea acestei cantități de sare nu a avut efecte secundare semnificative, a spus Allen, cu excepția cazului în care puneți la socoteală adaptarea la o dietă mai blândă.
„Când treci de la o dietă bogată în sare la o dietă săracă în sare, totul are un gust fad”, a spus ea.
„Vreau să încurajez oamenii să rămână cu ea, deoarece papilele gustative se adaptează în câteva săptămâni sau cam așa ceva, și chiar vă revin gustul și aroma, iar alimentele obișnuite vor avea un gust foarte sărat.”
„Ajustarea papilelor gustative durează puțin mai mult, dar efectele asupra tensiunii arteriale sunt destul de rapide”, a adăugat ea.
Medicamentele pentru tensiunea arterială pot avea, totuși, multe efecte secundare, inclusiv tuse, constipație sau diaree, amețeli, lipsă de energie, dureri de cap, dureri musculare, greață, nervozitate, oboseală, creștere sau pierdere în greutate și probleme de erecție. De obicei, acestea se ameliorează în timp, potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină.
Renunțarea la sare este un bun început, „dar nu de acolo își iau cei mai mulți oameni sarea”, a spus Freeman.
„Este în alimente la care nu te-ai aștepta să aibă multă sare: câteva felii de pâine ar putea avea 400 sau 500 de miligrame de sare; o murătură are sare cât doza pentru o zi întreagă; iar un castron de supă ar putea avea sare cât pentru mai multe zile”, a spus el.
Dar cumpărăturile atente pot îndeplini această sarcină, a spus Allen. Dieteticienii au cumpărat produsele sărace în sodiu furnizate în cadrul studiului după ce au citit etichetele de la magazinele alimentare locale, a spus Allen.
CNN a analizat meniul cu conținut scăzut de sare și a descoperit că majoritatea mic dejunurilor includeau ovăz cumpărat din magazin, iaurt grecesc și struguri, în timp ce prânzul includea pui la grătar, salată verde asezonată cu ulei și oțet și versiuni cu conținut scăzut de sare de supă de linte, pâine, unt de arahide și chipsuri tortilla. Cinele au inclus orez brun și legume gata de consum, burrito și lasagna.
„Erau versiunile cu conținut scăzut de sare ale lasagna de legume”, a spus Allen. „Erau mere și banane și lucruri pe care toată lumea le putea obține de la magazinul alimentar. Nu erau pregătite special de un bucătar.”
Dieta premiată DASH, care înseamnă Dietary Approaches to Stop Hypertension (Abordări dietetice pentru oprirea hipertensiunii), este o metodă aprobată de experți pentru a reduce consumul de sare. DASH are o premisă simplă: mâncați mai multe legume, fructe și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi; limitați alimentele bogate în grăsimi saturate și limitați aportul de sodiu la 2.300 de miligrame pe zi, așa cum a făcut acest studiu.
Planul de masă DASH include patru până la șase porții de legume și alte patru până la șase porții de fructe, trei porții de produse din cereale integrale, două până la patru porții de produse lactate fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi și câteva porții de carne slabă și nuci, semințe și leguminoase în fiecare zi.
Indiferent de planul de dietă ales, cei care doresc să reducă sarea este mai bine să își pregătească singuri mâncarea acasă, unde pot citi etichetele și calcula nivelul de sodiu, a spus Freeman.
Mâncatul la restaurant, chiar dacă este sănătos, ar putea fi problematic.
„Luați un fel de mâncare de legume la un restaurant: acea fasole verde poate că a fost preparată cu unt sărat, cu ceapă crocantă sărată sau orice altceva. În scurt timp, ați avut o încărcătură uriașă de sare care nu a fost intenționată”, a spus Freeman. „Cel mai bun mod de a mânca este să mănânci cât mai puțin procesat posibil.”