Pasionații de invenții și știință și-au dat întâlnire astăzi la Palatul Republicii din Chișinău unde a fost organizată o expoziție tematică. Peste 30 de instituții și-au prezentat lucrările cu care se mândresc cel mai mult, iar cei care au obținut rezultate remarcabile pe parcursul anului au fost premiați de Ministerul Educației și Cercetării.
Fie că sunt pasionați de tehnică, biologie sau hidrologie, zeci de tineri au vizitat astăzi expoziția dedicată științei de la Palatul Republicii din Chișinău. Și dacă majoritatea participanților au venit cu cele mai recente inovații de pe piață, alții au ales să vină la expoziție cu obiecte demult uitate, lucru care a stârnit curiozitatea tinerilor. Aceștia au așteptat cuminți în rând pentru a încerca un joc video vechi, la un calculator de acum câteva decenii.
„Jocurile retro sunt destul de populare la momentul dat, din acest motiv sunt destul de scumpe. Așa cum tehnologia veche devine din ce în ce mai rară și jocurile sunt din ce în ce mai scumpe.”
Utilajul a fost adus de la Muzeul Tehnicii de Calcul din Chișinău, din cadrul Institutului de Matematică „Vladimir Andrunachievici”. Fondat în 2014, muzeul se mândrește cu exponate unice nu doar din țara noastră, dar și din toată Europa.
„Am adus niște exponate din muzeu, câteva console fabricate în anii 90, pentru ca oamenii să joace.”
La masa de alături, cercetătorii de la Universitatea Tehnică încercau să convingă vizitatorii că lămpile realizate de ei sunt mult mai performante decât cele din comerț. Acestea au fost confecționate după o serie de criterii, iar la realizarea unui astfel de tub electric, se muncește chiar și timp de cinci ani.
„Una este temperatura de culoare, indicele de redare a culorii, eficiența și tocmai după asta.. costul și durata de viață”.
La câțiva metri distanță, își prezentau invenția alți pasionați de ingineria electrică.
„Asta este o baterie gravidațională, deci, ea a fost elaborată pentru a arăta momentele principale, care conțin acest timp de baterie. Instrumentul este utilizat pentru a acumula energia din sursele regenerabile, când este surplus mare de energie și nu avem unde o consuma”.
Vizitatorii au avut posibilitatea să vadă și exponate aduse de la Institutul de Zoologie.
„Sunt aduce câteva piese doar, întotdeauna ele trezesc curiozitatea tinerilor, deci este o colecție de cicade, avem fluturi din Republica Moldova, „mai mulți reprezentanți din ordinul coleoptera sau mai simplu spus, gândaci.”
Tinerii pe care i-am întâlnit la expoziție, ne-au spus că sunt fascinați de cele văzute.
„Este o expoziție, sincer foarte interesantă, pentru că descopăr alte domenii, chiar sunt de la Universitatea Tehnică, dar am văzut multe departamente de la universitatea mea.”
„Foarte multe lucruri deosebite, noi nu suntem din Chișinău și ne este foarte interesant să explorăm expoziția.”
În cadrul evenimentului, cei mai talentați cercetători din diferite domenii, au fost premiați cu diplome. Printre ei și Ștefan Rusu, doctor în științe biologice, de la Institutul de Zoologie, din cadrul Universității de Stat.
„Sunt onorat, astăzi să-mi fie înmânată diploma respectivă de către Ministru și este un imbold pentru noi, de a face încă multe lucruri frumoase.”
Prezent la eveniment, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a recunoscut că tinerii ocolesc domeniul cercetării din cauza salariilor mici, iar instituția pe care o conduce mai are de muncit la acest capitol.
„Este un domeniu, cred că financiar, nu cel mai atractiv la moment și pe dimensiunea asta trebuie să lucrăm. Avem tineri foarte buni din școli, universități, care trebuie să-i încurajăm într-un final să aleagă și dimensiunea cercetare.”
În prezent, statul alocă pentru cercetare 600 de milioane de lei. Ziua Științei este marcată pentru al doisprezecelea an consecutiv, iar la ediția din acest an au participat peste 30 de instituții.