Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 46: SUA și Hamas anunţă că sunt aproape de un acord! ONU: Masacrul civililor e fără precedent 

21 noiembrie 2023, ora 16:52

Preşedintele SUA, Joe Biden, afirmă că un acord prin care Hamas ar putea elibera ostaticii ar putea fi aproape, anunţă BBC. Şi șeful Hamas a spus că un acord privind încheierea unui armistiţiu cu Israelul este „aproape” gata. Înţelegerea va conţine detalii despre ajutorul umanitar şi despre eliberarea de ostatici, potrivit Sky News. Pe de altă parte, Israelul își extinde atacurile și i-a avertizat să plece pe rezidenții din cea mai mare tabără de refugiați din Gaza, Jabalia, şi dintr-o tabără de coastă din apropiere.

Bilanţul victimelor atacului comis de gruparea islamistă palestiniană Hamas, în 7 octombrie, la festivalul de muzică Nova de la Re'im, în sudul Israelului, a fost revizuit în creştere, de la 260 la 350 de morţi,  relatează agenţia de presă israeliană TPS, citată de Agerpres. Numărul civililor ucişi în Gaza a fost „fără precedent şi fără egal” în comparaţie cu orice conflict din 2017 încoace, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres, potrivit CNN.

UPDATE Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a confirmat, marți, ”progrese” în negocierile privind eliberarea unui grup de ostatici din Fâșia Gaza, iar Guvernul se va reuni în cursul serii pentru analizarea și eventuala aprobare a proiectului de acord, notează G4media.

UPDATE Analiza ajutoarelor acordate palestinienilor din partea UE nu a scos la iveală dovezi că banii ar fi ajuns la organizaţia teroristă Hamas, spune vicepreşedintele executiv al Comisiei, Valdis Dombrovskis.

UPDATE Guvernul turc urmăreşte să evacueze aproximativ 1.000 de civili din Gaza în Turcia în zilele următoare. Ministrul turc de externe Hakan Fidan a spus acest lucru, comentând sosirea ieri în capitala Ankara a 110 locuitori ai Fâşiei, 61 de bolnavi de cancer şi 49 dintre familiile acestuia din urmă. „Suntem în contact cu autorităţile egiptene şi israeliene pentru a continua evacuările prin trecerea Rafah. În momentul de faţă, discuţiile privesc 983 de persoane pe care vrem să le aducem în Turcia astăzi şi în următoarele zile. Majoritatea sunt persoane care au nevoie de tratament, dar sunt şi unii civili cu cetăţenie turcă”, a spus Fidan. Şeful diplomaţiei turce a anunţat că de la atacul lansat de organizaţia palestiniană Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, 170 de civili au fost evacuaţi, mulţi deţinând paşapoarte turceşti, potrivit Mediafax.

UPDATE Ambasada Israelului a prezentat marți în Parlamentul României imagini înregistrate chiar de teroriștii Hamas cu asasinatele pe care le-au comis pe 7 octombrie, când au atacat Israelul. Imaginile prezintă crimele comise de teroriștii Hamas asupra copiilor, femeilor, bătrânilor și adulților din localitățile pe care le-au atacat. ”Imaginile sunt cutremurătoare. Umanitatea a ajuns din nou acolo unde nu credeam că mai poate ajunge după Al Doilea Război Mondial”, a declarat Dan Barna pentru G4Media.

UPDATE Abu Toha, un poet palestinian premiat, a fost arestat de trupele israeliene şi nu este clar unde se află în acest moment. Fratele său, Hamza Abu Toha, a scris pe X, conform căruia Mosab a fost oprit în timp ce urma ordinele de evacuare ale forţelor israeliene. El a adăugat că soţiei şi copiilor poetului li s-a permis să continue spre sud, în timp ce „armata mi-a arestat fratele”. Cu articole scrise pentru presa occidentală, Mosab a povestit ororile trăite de civili în timpul războiului. A scris ultima dată despre X pe 15 noiembrie. Organizaţia literară şi de liberă exprimare Pen a spus că este îngrijorată de arestare şi a cerut să ştie unde se află Abu Toha şi motivul arestării sale, notează Mediafax.

UPDATE Autorităţile germane au percheziţionat marţi locuinţele a 17 persoane din landul Bavaria, acuzate că au răspândit discursuri de ură antisemită şi ameninţări online la adresa evreilor, relatează The Guardian. În plus, ministrul german de interne a îndemnat grupurile musulmane din ţară să condamne explicit atacurile mortale comise de Hamas la 7 octombrie şi să îşi exprime solidaritatea cu Israelul, potrivit The Times of Israel.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin va participa la un summit virtual al grupului de națiuni BRICS, pentru a discuta despre războiul Israel - Hamas, a anunțat Kremlinul.

UPDATE Crearea unui stat palestinian este cea mai bună modalitate de a garanta securitatea Israelului, a declarat luni șeful diplomației UE, Josep Borrell, după o reuniune cu cei 27 de miniștri de externe, potrivit AFP.

UPDATE Armata israeliană a anunţat că se dau lupte dure în oraşul Gaza, dar şi că teroriştii au fost împinşi în estul oraşului, în timp ce scutul Iron Dome a interceptat noi rachete trase spre Tel Aviv.

UPDATE Israelul a difuzat luni imagini filmate de camerele de securitate din 7 octombrie, în care se vede cum bărbați înarmați ai Hamas care au intrat în Israel urmăresc oamenii de la un festival de muzică în aer liber, iar unul dintre ei este văzut executând o femeie de la mică distanță, potrivit Reuters.

UPDATE Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat că gruparea sa este aproape de convenirea unui armistițiu cu Israel privind Gaza. Potrivit unui comunicat, Hamas a trimis răspunsul său către Qatar, țară care mediază discuțiile privind o posibilă eliberare de ostatici luați din sudul Israelului de către Hamas. Nu există nicio reacție din partea Israelului. Surse implicate indirect în negocieri sunt mai optimiste ca niciodată că zeci de ostatici ar putea fi eliberați în curând în schimbul, spun aceștia, unor pauze limitate în lupte, pentru o perioadă de trei până la cinci zile, dar și în schimbul sporirii ajutoarelor umanitare pentru Gaza. Nu se știe deocamdată dacă Israelul va elibera prizonieri palestinieni și nici câți, informează BBC, citată de Rador.

UPDATE „Întoarcerea ostaticilor este o misiune sacră. Suntem profund angajaţi în acest sens şi lucrăm la asta în fiecare zi. Nu ne vom opri până nu ne vom îndeplini misiunea. Cu toţii ne angajăm în acest sens. Împreună cu colegii mei, sunt responsabil pentru eliberarea ostaticilor”. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus acest lucru după ce s-a întâlnit cu unii dintre rudele ostaticilor israelieni din Gaza. Întâlnirea dintre membrii cabinetului de război israelian şi rudele ostaticilor deţinuţi de Hamas a avut loc la Tel Aviv, scrie Mediafax.

UPDATE Crucea Roşie a anunţat luni seară că preşedinta a mers în Qatar pentru a se întâlni cu liderul Hamasului palestinian, Ismail Haniyeh, cu scopul „a avansa în problemele umanitare legate de conflictul armat din Israel şi Fâşia Gaza”, un teritoriu palestinian guvernat de această mişcare, notează AFP.

UPDATE Rebelii Houthi din Yemen, susținuți de Iran, au publicat imagini în care susțin că apar luptătorii înarmați în momentul în care coboară din elicopter și iau ostatici membrii echipajului navei Galaxy Lider, despre care spun că este israeliană, în sudul Mării Roșii, notează HotNews.

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 45: Ostatici filmați, tunel secret și navă capturată! Israelul extinde operațiunea din Fâșia Gaza
/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 44: Pericol de foamete, apel al Papei, evacuare forțată și „zona morții”. Șeful ONU: "Sunt profund șocat"
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice

/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii

missing
07 septembrie 2024, ora 22:20

Viena este un fel de Mecca pentru toți cei pasionați de operă. Artiștii care ajung să evolueze pe scenele de acolo ating apogeul carierei, pentru că asta înseamnă să fii printre cei mai buni din lume. Dar puțini sunt cei care știu că și Republica Moldova are o contribuție la formarea patrimoniului cultural al Europei. La opera din Viena a cântat Maria Cebotari, renumita „privighetoarea Basarabiei” , dar și instrumentiști moldoveni cu renume mondial. Cu una dintre violonistele de la Chișinău, stabilite la Viena, faceți cunoștință în reportajul ce urmează. 

Faceți cunoștință cu Alexandra Tîrșu, recunoscută la nivel mondial drept una dintre cele mai talentate violoniste ale generației sale. Artista vine din Republica Moldova și cântă pe marile scene la o vioară Stradivarius ce datează din 1717. Aceasta i-a fost oferită de fondul Societății Stradivarius de la Chicago. 

Alexandra Tîrșu este absolventa Universității de Muzică din Viena, una dintre cele mai apreciate instituții de profil din lume. După încheierea studiilor a decis să rămână în capitala austriacă, acolo unde, spune ea, arta e la ea acasă. 

„Viena fiind orașul muzicii, aici se află foarte multe săli de concerte frumoase, vestite și importante. Noi ne aflăm aici, lângă Konzerthaus, unde am și evoluat de mai multe ori. Nivelul muzicii e foarte înalt, mai ales muzică clasică. Mereu poți să te duci la un concert seara, găsești în fiecare sală de concert un star. Este și o susținere mare din partea guvernului, foarte multe finanțe se dau pentru artă, proiecte, pentru cultură. Dacă ne uităm puțin, e un oraș de istorie mare și clar că e cu mult mai ușor să faci muzică aici, unde totul te inspiră. Te-ai dus pe o stradă, acolo a trăit Beethoven, te duci pe alta - acolo a trăit Mozart”, a declarat Alexandra Tirsu.

Acum, Alexandra culege aplauze și ovații pe toate scenele mapamondului, de la Berlin, Hamburg și București până la Seoul, Shanghai și Beijing. Revine, însă, mereu la Viena. 

„În inima Europei, Viena este incontestabil centrul cultural al Austriei și una dintre capitalele mondiale ale muzicii. Operele, concertele și spectacolele de teatru joacă de secole un rol important în viața vieneză, iar mulți compozitori de renume mondial, precum Mozart sau Strauss au trăit și au lucrat în această metropolă. De-a lungul anilor, austriecii au știut să păstreze patrimoniul cultural , dar au lăsat loc și pentru dezvoltare și inovații”.

Mihaela Mocanu, care zilele trecute și-a încheiat mandatul de ambasador în Austria, vorbește cu mândrie despre contribuția artiștilor originari din Republica Moldova la promovarea imaginii țării noastre. 

„Astfel de valori ca Alexandra Tîrșu sau Maria Bunea, Marius Malinețchi sau Marcel Lazăr, care actualmente am înțeles că face concerte în Republica Moldova, și încă avem mulți pe care din economie de timp nu reușesc să le spun numele la toți, aduc o contribuție extraordinară promovării imaginii în Austria, dar totodată și prezentării RM în calitate de țară care aduce valori. RM, cum spuneam, nu este doar un beneficiar al oportunităților UE, dar iată prin artiștii pe care îi avem, RM demonstrează că avem valori care pot aduce contribuție la îmbogățirea diversității culturale europene”, a menționat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Dar nimeni, însă, nu a atins culmile Mariei Cebotari. Născută la Chișinău, la începutul secolului 20, între anii 1930 și 1940, soprana a fost inegalabilă în vremea ei, fiind angajata operei de la Viena până la sfârșitul vieții.

„Deseori eram într-o, nu aș spune că polemică, dar era un fel de concurență între noi, moldovenii și austriecii: cui aparține mai mult Maria Cebotari. Până la urmă am ajuns la înțelegerea că ea ne aparține nouă tuturor, atât timp cât Maria Cebotari a devenit steaua culturii pe care noi, ambele state, le împărtășim”, a declarat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Cifre oficiale arată că în Austria sunt stabiliți doar o mie de moldoveni. Dar pentru că mulți au ajuns aici cu acte românești, ambasada noastră de la Viena crede că ar fi vorba de o diaspora de patru-cinci mii. Mulți dintre aceștia sunt angajați în cadrul organizațiilor internaționale. 

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.