Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1078: Tribunal special, foc în Rusia și mister elucidat. Condiția lui Zelenski pentru negocieri cu Putin

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 636: Zelenski e „vânat”, Sandu e la Kiev, dar mitropolitul are interzis! Avertizarea lansată de Londra

21 noiembrie 2023, ora 23:16

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se află într-o vizită la Kiev. Aceasta s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski și Președintele Consiliului European, Charles Michel. Demnitarii discută și despre sporirea securității regionale și sprijinul continuu al UE pentru reforme și dezvoltare în Ucraina și Moldova. Administrația de la Kiev transmite că Zelenski, soția acestuia și Sandu au participat la evenimentele de marcare a Zilei Demnității și Libertății. Între timp, Federația Rusă a interzis intrarea în țară a 11 deputați moldoveni, ca răspuns la „persecuția presei în limba rusă din Republica Moldova”. Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, a fost convocat de urgență la Ministerul rus de Extern.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a avut o întâlnire cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, el afirmând într-o postare pe Facebook că au discutat despre situaţia de pe câmpul de luptă, perspectivele şi, respectiv, sprijinul pentru ţara sa. În context, Departamentul american al Apărării (DoD) a anunțat un nou pachet de asistență de securitate pentru Ucraina în timpul vizitei secretarului american al Apărării Lloyd Austin la Kiev, pe 20 noiembrie. Rusia nu poate coexista cu actualul regim ucrainean şi va rezista alianţei militare a NATO cât timp va fi necesar pentru ca Moscova să-şi atingă obiectivele, a declarat marţi un diplomat de rang înalt din cadrul Ministerului Afacerilor Externe rus, informează Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE Londra a lansat o avertizare în ajunde iarnă: Rusia nu şi-a mai folosit rachetele de croazieră lansate din aer de flota sa de bombardiere grele de aproape două luni, ceea ce i-a permis probabil să acumuleze un stoc substanţial de astfel de arme înaintea iernii, arată Ministerul britanic al Apărării (MoD) în ultima sa actualizare a informaţiilor legate de frontul din Ucraina, transmite News.ro.

UPDATE Un număr mare de criminali periculoși au fost eliberați în Rusia, după declanșarea războiului din Ucraina. Nikolai Ogolobyak, un criminal, canibal și membru al unei sectei sataniste, a primit și el o grațiere de la dictatorul Vladimir Putin, ca recompensă pentru participarea la război.Presa rusă a scris despre eliberarea lui Ogolobyak, care nu trebuia să fie eliberat până în 2028.În 2008, un tribunal rus l-a condamnat la 20 de ani de închisoare pentru crime groaznice. Potrivit materialelor din dosarul său, acest personaj, ca parte a unei secte satanice, a comis uciderea rituală a 4 adolescenți, potrivit Ziare.com.

UPDATE SUA au redus livrările de muniție standard NATO către Ucraina cu 30% de la începutul războiului Israelului împotriva Hamas în Gaza luna trecută, scrie ABC News, citând un oficial ucrainean, scrie Ukrainska Pravda.

UPDATE Procurorii ucraineni suspectează un deputat că a încercat să îl mituiască pe directorul agenției de reconstrucție a țării cu bitcoini, dosarul de corupție fiind primul caz instrumentat în Ucraina în care sunt implicate criptomonede, relatează Reuters.

UPDATE Președintele Consiliului European, Charles Michel, a exprimat rezerve marți, în cursul unei vizite la Kiev, asupra perspectivelor lansării în curând a negocierilor pentru admiterea Ucrainei în Uniunea Europeană. Mai multe state din cadrul Uniunii Europene au semnalat că vor să analizeze profund situația politică înainte de a aproba lansarea negocierilor pentru admiterea Ucrainei în Uniunea Europeană, a declarat Charles Michel, potrivit agenției DPA și site-ului Tagesschau.de, citat de Gândul.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că este conștient de ultimul complot al Rusiei de a-l înlătura de la putere până la sfârşitul anului, potrivit Politico, citat de Mediafax. Zelenski a declarat pentru The Sun că a supraviețuit deja la cel puţin "cinci, șase" tentative de asasinat de la începutul invaziei la scară largă a Moscovei în Ucraina, în februarie 2022, cea mai recentă campanie de înlăturare a sa având numele de cod Operațiunea Maidan-3, scrie Mediafax.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat conducerea militară a ţării sale în legătură cu implicarea în politică, relatează DPA, informează Agerpres. Tabloidul britanic The Sun a insistat într-un interviu cu Zelenski cu privire la relaţiile sale cu comandanţii superiori din războiul în faţa invaziei ruse. De mai multe luni, există speculaţii în cercurile politice de la Kiev cu privire la o ruptură între Zelenski şi Valeri Zalujnîi, comandantul-şef al forţelor armate ale Ucrainei, potrivit Știripesurse.

UPDATE Privind către o altă iarnă friguroasă și disperat să țină luminile aprinse, operatorul de rețea electrică din Ucraina a importat pe ascuns echipamente personalizate concepute pentru a rezista atacurilor rusești de război electronic, cu ajutorul oficialilor americani, relatează CNN.

UPDATE Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldovei, Vladimir, este persoană non grata în Ucraina. Kievul explică interdicție prin faptul că erarhul este membru al sinodului bisericii ruse. Decizia este una mai veche, dar a fost făcută publică abia acum de către parohul bisericii „Sfântul Dumitru” din Chișinău. 

UPDATE Petrecere pentru sute de copii din Moldova, dar mai ales pentru cei din Ucraina și Fâșia Gaza, care și-au găsit refugiul în țara noastră. Ieri, de Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, aceștia au avut parte de multe distracții, menite să-i facă să uite măcar pentru câteva ore de faptul că războiul îi ține departe de rudele și prietenii din țara lor. Deși pentru mulți acum Moldova înseamnă acasă, dorul de baștina e tot mai dureros. 

UPDATE Guvernul SUA a impus luni interdicţii de călătorie pentru doi ofiţeri ruşi acuzaţi de ”implicare în încălcări masive ale drepturilor omului” în estul Ucrainei, transmite DPA, citată de Agerpres.

UPDATE Achiziții supraevaluate și numeroase nereguli au fost descoperite într-o unitate militară din Ucraina, în urma cărora Kievul a pierdut aproape un milion de euro. Ministerul Apărării a anunţat marţi că a declanşat urmăriri penale, fără a preciza cine este cu exactitate vizat de ancheta autorităților, notează Digi24.

UPDATE Rusia nu poate coexista cu actualul „regim” al Ucrainei și va rezista puterii NATO care ajută Kievul indiferent cât timp va fi necesar acest lucru, a declarat marți un înalt oficial diplomatic de la Moscova, citat de Reuters, potrivit HotNews.

UPDATE Rusia ia în calcul să ceară despăgubiri în funcție de rezultatul unei anchete privind sabotarea gazoductelor Nord Stream, notează Adevărul.

UPDATE Maia Sandu vizitează Kievul, unde în primele ore ale dimineții, alături de Volodimir Zelenski, a adus un omagiu victimelor revoluției demnității. Ucrainenii marchează, astăzi, zece ani de la euromaidan, eveniment care amintește de revoluția declanșată de refuzul președintelui de atunci Victor Ianukovici de a semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Președinția de la Chișinău precizează că la Kiev va fi o întrevedere în format trilateral, la care, pe lângă cei doi președinți, va participa și președintele Consiliului European, Charles Michel. Aceștia vor discuta despre parcursul european al Republicii Moldova și Ucrainei, provocările de securitate, dar și sprijinul UE pentru reforme și dezvoltare celor două țări. 

UPDATE Moscova interzice intrarea pe teritoriul Federației Rusa a încă 11 deputați moldoveni. Informația a fost confirmată pentru TV8 de purtătorul de cuvânt al ministerului Afacerilor Externe. Decizia vine ca răspuns la suspendarea licenței a șase televiziuni și circa 30 de site-uri pro-ruse, acțiune calificată de Kremlin drept persecuție a presei ruse din Moldova. Potrivit surselor TV8, cei 11 deputați interziși pe teritoriul Rusiei sunt de la PAS. Este vorba despre Viorel Barda, Adrian Belîi, Larisa Voloh, Vitalie Gavrouc, Maria Gonța, Liliana Grosu, Natalia Davidovici, Alina Dandara, Dorian Istratii, Mariana Cușnir și Mihail Leahu. Nu este clar după ce criterii au fost selectați aceștia în contextul în care doar unul dintre ei face parte din comisia parlamentară responsabilă de domeniul massmedia. Solicitați de TV8, reprezentanții de la Parlament ne-au declarat că deputații PAS nu au de gând să călătorească într-un stat agresor. La sfârșitul lunii octombrie, prin decizia CSE, activitatea a șase posturi de televiziune și a 31 de site-uri a fost suspendată, pe durata stării de urgență, din motiv că acestea ar promova interese străine. 

UPDATE Solicitanți de azil din Afganistan şi din Siria au determinat Helsinkiul să acuze Kremlinul că vrea să provoace o criză similară cu cea din 2021, de la granița cu Polonia, notează Mediafax. Totodată, se dau bătălii grele pe front în direcțiile Kupiansk și Bahmut, unde forțele ruse continuă ofensiva, în încercarea de a trece de apărarea ucraineană, care însă rezistă presiunii. Kievul a anunțat că, numai în ultima zi, au avut loc 70 de confruntări armate în toate zonele frontului.

UPDATE Rușii au bombardat parcarea unei firme private din Herson. Doi șoferi au fost uciși și o altă persoană rănită. Clădirea firmei și mai multe mașini au fost avariate, notează Știripesurse.

UPDATE Comandantul Forțelor Terestre ale Forțelor Armate ucrainene, generalul-colonel Oleksandr Sirski, a transmis, marți, că rușii încearcă să forțeze atacuri pe direcțiile Kupiansk și Bahmut, dar armata ucraineană respinge toate atacurile inamice, relatează Ukrinform, potrivit Libertatea.

UPDATE Oficialii de la Kiev susţin că trupele ucrainene au obţinut un oarecare succes după ce au traversat pe malul de est al râului Nipru, în sudul regiunii Herson. Însă, Rusia îşi concentrează atacurile brutale în estul ţării. „Forţele de ocupaţie ruse au adus rezervele necesare şi au pornit la atac”, a declarat Volodymyr Fityo, un purtător de cuvânt al forţelor terestre ucrainene. Trupele Moscovei au înfrânt peste 30 de asalturi ucrainene în şi în jurul oraşului Bahmut. Situaţia pe frontul de est arată complexitatea unui război de uzură, în care nici unul dintre combatanţi nu vrea să renunţe, notează Mediafax.

UPDATE Forțele ruse iau în considerare reintroducerea unui avion din era sovietică pe fondul recentelor eșecuri de supraveghere, denumit Myasishchev M-55 în Rusia și botezat M-55 Mystic-B de către Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), potrivit Newsweek.Actualizarea privind această evoluție a venit de la Ministerul Apărării al Regatului Unit, care postează actualizări periodice despre războiul Rusia-Ucraina care a început în februarie 2022, potrivit  Ziare.com.

UPDATE Ucraina marchează, marţi, 10 ani de la declanșarea așa-numitului Euromaidan, un protest care avea să ducă la îndepărtarea președintelui filorus de atunci, Viktor Ianukovici. Ucrainenii au ieșit în stradă după ce, la presiunile Moscovei, Ianukovici a decis în ultimul moment să nu mai semneze Acordul de Asociere la Uniunea Europeană. După îndepărtarea lui Ianukovici și câștigarea alegerilor de către pro-europeni, Rusia a invadat și a anexat peninsula ucraineană a Crimeei și a sprijinit declanșarea unei insurecții a separatiștilor pro-ruși în Donbas. De altfel, și astăzi Kremlinul a transmis că revoluția ucraineană a fost o lovitură de stat organizată de Occident. La manifestările dedicate aniversării de astăzi participă și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. La Kiev este prezent și ministrul german al apărării, Boris Pistorius, după ce ieri s-a aflat acolo secretarul american al apărării, Lloyd Austin, potrivit Rador.

UPDATE Ultimele date publicate la Moscova arată că exporturile Rusiei spre țările din Uniunea Europeană în primele 9 luni din 2023 au fost de 65,3 miliarde de dolari, înregistrând o scădere de 70% față de valoarea de 216,7,3 miliarde de dolari din aceeași perioadă din 2022, potrivit Big News Network.Cooperarea economică a Rusiei cu țările asiatice și africane a continuat să crească, în timp ce comerțul cu Uniunea Europeană a scăzut drastic, potrivit celui mai recent raport al Serviciului Vamal Federal (FCS) de la Moscova, potrivit Ziare.com.

UPDATE Forțele armate ale Ucrainei luptă împotriva unor „condiții oribile” create de ruși, dar ar putea obține succese pe câmpul de luptă în cazul continuării sprijinului occidental, afirmă expertul militar Dara Massicot într-un interviu acordat pentru Meduza, publicație interzisă în Rusia, potrivit Adevărul.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut o întâlnire cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, el afirmând într-o postare pe Facebook că au discutat despre situaţia de pe câmpul de luptă, perspectivele şi, respectiv, sprijinul pentru ţara sa. Mulţumesc preşedintelui Statelor Unite, echipei sale, Congresului – ambele partide – şi tuturor americanilor care preţuiesc libertatea la fel de mult ca şi ucrainenii, a transmis liderul ucrainean, citat de News.ro.

UPDATE Kremlinul a negat acuzațiile Finlandei cu privire la implicarea Rusiei în crearea unui aflux artificial de migranți. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns pe 17 noiembrie la anunțul de închidere a celor patru puncte de control, declarând că Finlanda a ales o cale de confruntare, pe care Peskov a etichetat-o drept „o mare greșeală”. Peskov a declarat, de asemenea, pe 20 noiembrie, că posibila decizie a Finlandei de a închide întreaga graniță „nu provoacă decât un regret profund” și a susținut că poziția „rusofobă” a Finlandei a afectat relațiile finlandeze-ruse din trecut, notează Adevărul.

UPDATE Mișcarea Rusă Strelkov (Igor Girkin) (RDS) a susținut, în mod previzibil, anunțul oficial al lui Girkin din 19 noiembrie privind intenția sa de a candida la alegerile prezidențiale din Rusia din 2024, scrie Adevărul.

UPDATE Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat luni un nou ajutor militar de 100 milioane de dolari pentru Ucraina, în cursul vizitei sale de la Kiev, promiţând un sprijin american pe termen lung pe fondul îngrijorărilor legate de sustenabilitatea asistenţei vitale din partea SUA, notează Reuters. Șeful Pentagonului a anunţat noul pachet de ajutor după o zi de întâlniri cu oficiali ucraineni, precizând că acesta va include armamente precum arme antitanc şi interceptori de apărare antiaeriană. Ultima dată când Statele Unite au anunțat că vor trimite un pachet de ajutor militar Ucrainei a fost la începutul lunii noiembrie. Atunci, pachetul anunțat includea arme în valoare de 125 de milioane de dolari și o comandă pentru alte arme, în valoare de 300 de milioane de dolari, scrie Libertatea.

UPDATE Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, continuă eforturile de a se distinge în spațiul informațional rusesc, încălcând granițele general acceptate dintre șefii de subiecți (regiuni) federali din Rusia și președintele rus Vladimir Putin. În cadrul unei videoconferințe privind reînnoirea flotei ruse de transport public în regiunile rusești, Kadîrov l-a invitat public pe Putin, care era și el la apel, să viziteze Cecenia. Kadîrov i-a spus lui Putin că bătrânii ceceni l-au „certat” pe Kadîrov pentru că Putin nu a mai vizitat Cecenia de mult timp. Putin nu a răspuns direct invitației și, în schimb, i-a mulțumit lui Kadîrov și poporului cecen pentru munca depusă în restabilirea republicii. Invitația publică a lui Kadîrov către Putin, care în special nu a mai vizitat Cecenia din 2011, îl plasează pe Putin într-o poziție dificilă, deoarece fie ignoră invitația și riscă să-i afecteze reputația lui Kadîrov, fie acceptă invitația și riscă să pară adaptabil presiunii lui Kadîrov. Această provocare implicită voalată la adresa lui Putin într-un forum public este neobișnuită și reprezintă o încercare clară de atitudine informațională din partea lui Kadîrov, care a încercat recent să echilibreze dorința aparentă de a-și câștiga favoarea lui Putin, făcând, de asemenea, apel la propria sa circumscripție cecenă, scrie Adevărul.

UPDATE Tactica aparentă de război hibrid a Rusiei la granița ruso-finlandeză este similară cu crearea de către Rusia și Belarus a unei crize de migranți la granița poloneză în 2021 și, probabil, vizează în mod similar destabilizarea NATO. Kremlinul a permis, sau posibil controlat direct, crearea artificială de către Belarus a unei crize de migranți la granița sa cu Polonia în 2021, când personalul de securitate din Belarus a ajutat mii de migranți din Orientul Mijlociu să treacă granița cu Belarus în Polonia. Kremlinul a exploatat criza fabricată în 2021 pentru a acuza în mod fals NATO de agresiune împotriva Belarusului. Peskov a răspuns la aderarea Finlandei la NATO pe 4 aprilie, amenințând că Rusia va lua orice „contramăsuri [considerate necesare] pentru a asigura [Rusiei] propria securitate.” Ministerul rus al Afacerilor Externe a declarat în mod similar la 4 aprilie că Rusia va fi „forțată să ia măsuri de răzbunare” și că aderarea Finlandei la NATO „nu poate decât să aibă un impact negativ asupra relațiilor bilaterale ruso-finlandeze.” ISW a evaluat anterior că Kremlinul ar putea încerca să stabilească condițiile spațiului informațional pentru a destabiliza statele NATO de la granițele rusești și distrag atenția de la războiul din Ucraina. De asemenea, ISW a evaluat în mod constant că unul dintre obiectivele lui Putin în lansarea invaziei pe scară largă a Ucrainei în 2022 a fost distrugerea NATO – un obiectiv pe care îl urmărește în continuare, notează Adevărul.

UPDATE Unul dintre nepoții lui Charles de Gaulle, erou de război și fost președinte francez, a declarat săptămâna trecută că își dorește cetățenia rusă. El a mărturisit că Rusia oferă „mari oportunități”, potrivit AFP, citată de France 24, scrie RFI.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 635: Vizită surpriză la Kiev! Zelenski: „Totul nu se va termina atât de repede pe cât ne-am dori”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 634: Atac la Kiev, explozie la Moscova și record de lunetist! Ucraina anunţă cel mai mare succes recent
/VIDEO/ „Avem o problemă majoră”: Maia Sandu a răspuns la declarațiile Veronicăi Dragalin de la TV8
/VIDEO/ „Avem o problemă majoră”: Maia Sandu a răspuns la declarațiile Veronicăi Dragalin de la TV8
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Când ar putea adera Moldova la UE? Marta Kos: „Nu putem lăsa ca viitorul european să fie ostatic conflictului transnistrean”
/VIDEO/ Când ar putea adera Moldova la UE? Marta Kos: „Nu putem lăsa ca viitorul european să fie ostatic conflictului transnistrean”
Judecătoarea Livia Mitrofan, detașată la CSM. Când va prelua noul mandat
Judecătoarea Livia Mitrofan, detașată la CSM. Când va prelua noul mandat
/VIDEO/ Luni e laie, marți - bălaie! Chicu, de la teorii conspirative despre USAID, la mulțumiri poporului SUA: „Ține de bunul simț”
/VIDEO/ Luni e laie, marți - bălaie! Chicu, de la teorii conspirative despre USAID, la mulțumiri poporului SUA: „Ține de bunul simț”

/VIDEO/ Țara afectată de incendii masive: Un bărbat a murit, iar peste 3.000 de hectare de teren au ars

missing
05 februarie 2025, ora 15:02

Stare de urgență în regiunea argentiniană Patagonia, care a fost cuprinsă de un val de incendii de vegetație. Autoritățile locale au anunțat că un bărbat a murit, iar focul a reușit deja să mistuie aproximativ 3.000 de hectare de teren. Presa străină a publicat imagini filmate cu drona în care se vede fumul dens.

Mii de persoane au fost evacuate din calea flăcărilor. Primarul din Patagonia a declarat că bărbatul care a murit a refuzat să fie evacuat și a suferit un stop cardiac din cauza inhalării fumului ajuns în locuința sa sale. 

Incendiile au izbucnit la sfârșitul săptămânii trecute și s-au extins rapid din cauza vântului puternic și a temperaturilor ridicate din regiune. 

Astfel că în Argentina a fost declarată stare de urgență și au fost interzise focurile deschise. Valoarea pagubelor adusă de incendii încă nu a fost calculată.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astǎzi a emisiunii Cutia Neagrǎ PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.

/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.