Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1124: Negocieri, atac mortal și presiuni cerute de Zelenski. ONU: Rusia comite crime împotriva umanității

Netanyahu și liderul Hamas spun că un acord de încetare temporară a focului este „foarte aproape”

missing
21 noiembrie 2023, ora 20:22

Liderul Hamas a declarat marți că un acord de armistițiu cu Israelul este aproape, iar prim-ministrul Benjamin Netanyahu a spus că speră la vești bune în curând cu privire la ostatici, acestea fiind cele mai optimiste semnale de până acum ale unui posibil acord pentru întreruperea războiului din Gaza și eliberarea ostaticilor.

Oficialii Hamas sunt „aproape de a ajunge la un acord de armistițiu” cu Israelul, iar grupul și-a transmis răspunsul mediatorilor din Qatar, a declarat liderul Hamas, Ismail Haniyeh, într-o declarație trimisă Reuters de consilierul său, scrie hotnews

„Facem progrese. Nu cred că merită să spunem prea multe, nici măcar în acest moment, dar sper că vor fi vești bune în curând”, a spus Netanyahu, conform remarcilor difuzate de biroul premierului israelian.

Președintele american Joe Biden a declarat reporterilor că un acord de eliberare a unora dintre cei peste 200 de ostatici ținuți de Hamas este foarte aproape. „Echipa mea se află în regiune care circulă între capitale. Acum suntem foarte aproape, foarte aproape, pentru a aduce unii dintre acești ostatici acasă foarte curând”, a spus el.

„Dar nu vreau să intru în detalii pentru că nu se face nimic până nu este gata”.

Netanyahu și-a convocat cabinetul de război pe fondul semnelor tot mai mari ale unui acord pentru eliberarea unora dintre cei 240 de ostatici luați de militanții Hamas în Gaza, după raidul lor transfrontalier din 7 octombrie, care a declanșat războiul.

O sursă familiarizată cu negocierile a declarat că Hamas va elibera 50 de femei și copii, inclusiv unii străini, în timp ce Israelul eliberează 150 de prizonieri palestinieni, majoritatea femei și minori, în timpul unei încetări a focului de patru zile.

Un oficial american care are informații despre discuțiile facilitate de Qatar a dat aceleași cifre pentru eliberarea de către fiecare parte, spunând că cei 50 de ostatici care vor fi eliberați vor fi în mare parte femei și copii, luptele fiind întrerupte timp de patru sau cinci zile.

Un oficial Hamas a declarat mai devreme la Al Jazeera TV că negocierile s-au axat pe cât va dura armistițiul, aranjamentele pentru livrarea ajutoarelor în Gaza și detalii despre schimbul de prizonieri. Ambele părți vor elibera femei și copii, iar detaliile vor fi anunțate de Qatar, care medieză în negocieri, a spus oficialul Issat el Reshiq.

Posturile de televiziune Channel 12 și Channel 13 din Israel au citat oficiali neidentificați spunând că termenii unui acord ar putea fi atinși „în câteva ore”.

Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Eșec diplomatic la întâlnirea dintre Trump și Zelenski. S-a pierdut șansa păcii? Cum va fi afectată Republica Moldova?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Trump și Putin împart lumea? Ce urmează după întâlnirea din Arabia Saudită și declarațiile scandaloase ale președintelui american? Oficialii ruși jubilează. Se va afla și Republica Moldova în meniul Moscovei?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, este invitata emisiunii „Cutia Neagră PLUS” cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Businessmanul prin care Rusia intenționa să asigure regiunea transnistreană cu gaz a fost implicat și în trecut în afaceri controversate cu iz rusesc. Cutia Neagră PLUS a descoperit în spatele omului de afaceri o întreagă rețea de companii din Moldova, România, Ucraina și Bulgaria. Mai mult, Arcadie Vicol a fost învinuit recent și de investiții dubioase în România.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.

/VIDEO/ Omagiu lui Victor: Povestea a doi frați gemeni care luptă cu o boală incurabilă și scriu cărți. Cel mai mare vis al lor
/VIDEO/ Omagiu lui Victor: Povestea a doi frați gemeni care luptă cu o boală incurabilă și scriu cărți. Cel mai mare vis al lor
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Băieții deștepți din energie”. Avizele pentru parcuri solare sau eoliene, de vânzare pe piața neagră
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Băieții deștepți din energie”. Avizele pentru parcuri solare sau eoliene, de vânzare pe piața neagră
/VIDEO/ Deputat plătit cu 5.000$ de Șor? Detalii din sentința de condamnare a lui Alexandr Nesterovschi
/VIDEO/ Deputat plătit cu 5.000$ de Șor? Detalii din sentința de condamnare a lui Alexandr Nesterovschi
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cazul Nesterovschi. Să urmărim nu doar fugarii, dar și averile agonisite din fraudă
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cazul Nesterovschi. Să urmărim nu doar fugarii, dar și averile agonisite din fraudă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1123: Atac masiv, persecuții și umărul lui Kim. Trump anunţă un „contract cu împărțiri teritoriale”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1123: Atac masiv, persecuții și umărul lui Kim. Trump anunţă un „contract cu împărțiri teritoriale”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1124: Negocieri, atac mortal și presiuni cerute de Zelenski. ONU: Rusia comite crime împotriva umanității

23 martie 2025, ora 15:39

Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 1124 de la invazia masivă decretată de președintele Rusiei, Vladimir Putin. Kievul a fost, din nou, ținta unui atac masiv cu drone rusești, soldat cu morți și răniți. În noaptea de sâmbătă spre duminică, Kievul și regiunile din jurul acestuia au fost sub alertă de raiduri aeriene timp de cinci ore. Pe de altă parte, unitățile ruse de apărare aeriană au distrus 59 de drone ucrainene care au vizat regiunile sud-vestice ale Rusiei și au ucis o persoană în Rostov, au anunțat duminică autoritățile ruse, citate de Reuters.

Disparițiile forțate comise de autoritățile ruse împotriva ucrainenilor sunt considerate crime împotriva umanității. Cel puțin așa a declarat Comisia Internațională Independentă de Anchetă asupra Ucrainei în ultimul său raport. Se precizează că autoritățile ruse au reținut un număr mare de civili în toate provinciile în care au preluat controlul. Printre victime se numără autorități locale, funcționari publici sau chiar jurnaliști, pe care i-au perceput ca o amenințare la adresa obiectivelor lor militare în Ucraina. Mulți prizonieri de război au fost, de asemenea, victime ale disparițiilor forțate.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut duminică aliaţilor săi să facă „presiune” asupra Moscovei pentru a „pune capăt” războiului, la câteva ore după ce noi raiduri ruseşti au provocat cel puţin trei morţi şi zece răniţi la Kiev, potrivit autorităţilor locale, relatează agențiile de știri AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

UPDATE Un atac cu drone lansat de Rusia asupra Kievului în cursul nopții a provocat victime și pagube semnificative. Potrivit autorităților, cel puțin trei persoane au murit, inclusiv o fetiță de cinci ani și tatăl ei. Alte zece persoane au fost rănite, printre care și un bebeluș de 11 luni, relatează publicația Kyiv Independent.

UPDATE Rusia a lansat 147 de drone pe durata nopţii, vizând mai multe regiuni ucrainene, au comunicat duminică Forţele Aeriene ale Ucrainei. Unităţi ucrainene de apărare aeriană au distrus 97 de drone, iar 25 nu şi-au atins obiectivele, precizează Forţele Aeriene într-un comunicat publicat pe aplicaţia de mesagerie Telegram, scrie Rador.

UPDATE Statul Major General al armatei ucrainene a anunțat pe conturile sale de pe rețelele de socializare că a reușit o lovitură importantă asupra unei concentrări de forțe inamice din zona orașului Torețk. „Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei au lovit pe 21 martie cu succes o acumulare de forțe din Brigada 1 de pușcași motorizați, regimentul 103 în adăpostul lor și subsolul adăpostului lor din Torețk, regiunea Donețk”, potrivit mesajului postat pe rețeaua X, scrie HotNews.

UPDATE Steve Witkoff, emisarul preşedintelui Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, care conduce negocierile americane de încetare a focului atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina, consideră că planul premierului britanic Sir Keir Starmer pentru o forţă internaţională care să sprijine o încetare a focului în Ucraina este unul simplist şi doar pentru a impresiona, relatează BBC, preluat de News.ro.

UPDATE Decizia Germaniei de a relaxa regulile fiscale şi de a creşte cheltuielile pentru apărare marchează un „moment de cotitură istoric” şi reprezintă o oportunitate pentru Italia de a-şi revitaliza sectorul industrial aflat în dificultate, potrivit ministrului italian al industriei, scrie FT. Adolfo Urso a declarat pentru Financial Times că noul program de cheltuieli de 1.000 de miliarde de euro al Germaniei va stimula creşterea economică nu doar în Germania, ci şi în Italia, ale cărei regiuni industriale din nord sunt strâns legate de producătorii germani. „Este un moment de cotitură istorică”, a spus Urso despre decizia Germaniei de a relaxa aşa-numita „frână a datoriei” prevăzută în Constituţie, pentru a permite o creştere semnificativă a cheltuielilor pentru apărare, scrie ZF.

UPDATE Serviciul de Securitate din Ucraina (SBU) și Poliția Națională au depistat și oprit o tentativă a serviciilor secrete rusești de a comite un atac terorist. Rușii au recrutat o minoră ucraineană în vârstă de 14 ani, pe care au amenințat-o pentru a amplasa un dispozitiv exploziv în oraşul Ternopil. Ulterior, ea însăși urma să fie ucisă de ruși, a transmis SBU, potrivit Digi24.

UPDATE Serviciile online ale companiei de căi ferate de stat din Ucraina, Ukrzaliznytsia, nu funcţionează din cauza unei defecţiuni tehnice, a anunţat duminică compania, fără a oferi detalii suplimentare, scrie NewsWeek.

UPDATE Rusia a spus că va aborda cu stare de spirit „combativă și constructivă” discuțiile cu americanii pe tema Ucrainei, programate să înceapă duminică în Arabia Saudită. Delegațiile ucraineană și americană urmează să se întâlnească duminică în Arabia Saudită, a anunțat sâmbătă seara Volodimir Zelenski. Apoi, luni, sunt programate negocieri simultane între ucraineni și americani, pe de o parte, și ruși și americani, pe de altă parte, notează AFP.

UPDATE Autoritățile ruse au transferat adesea victimele în centre de detenție din zonele ocupate de ruși în Ucraina sau le-au deportat în Federația Rusă. Acolo, i-ar fi supus și altor încălcări grave și crime, inclusiv tortură și violență sexuală. Ca răspuns la întrebările din partea familiilor persoanelor dispărute, autoritățile ruse au oferit răspunsuri standard, care în mod sistematic nu au reușit să comunice soarta sau locul în care se aflau cei dispăruți. Dovezile strânse au determinat Comisia să concluzioneze că disparițiile forțate împotriva civililor au fost comise în temeiul unei politici de stat coordonate și constituie crime împotriva umanității. Familiile victimelor și-au asumat riscuri semnificative căutându-le, potrivit unui raport ONU.

UPDATE Volodimir Zelenski a vizitat trupele din prima linie a frontului, în apropiere de Pokrovsk din regiunea Donețk, și a avut o reuniune de comandă militară în regiunea Harkov, unde a fost informat despre situația pe câmpul de luptă. Zelenski a declarat anterior că Rusia încearcă să reînnoiască trupele ofensive în diferite părți ale liniei frontului, inclusiv în regiunea Harkov.

UPDATE Rusia spune că se aşteaptă la "unele progrese" în cursul negocierilor prevăzute luni în Arabia Saudită cu americanii, unul dintre cei doi negociatori trimişi de Vladimir Putin declarând că doreşte să discute această chestiune într-o stare de spirit "combativă". Ucraina, sub presiunea administraţiei lui Donald Trump, susţine că este „pregătită” pentru o încetare completă a focului, o opţiune greu de luat în calcul deocamdată de Vladimir Putin atât timp cât forţele ucrainene se află pe teritoriul rus în regiunea de frontieră de la Kursk. „Sperăm să facem cel puţin unele progrese”, a declarat Grigori Karassin la postul public de televiziune Zvezda. „Starea de spirit a lui Serghei Orestovici (Besseda, celălalt negociator) şi a mea este combativă şi constructivă”, a adăugat el în acest interviu, înaintea plecării lor în Arabia Saudită.

UPDATE Cehia este pregătită să contribuie cu trupe la o misiune de menținere a păcii în Ucraina, a declarat președintele ceh Petr Pavel. El s-a întâlnit vineri cu președintele Volodimir Zelenski la Kiev pentru a discuta despre garanțiile de securitate pentru Ucraina și cooperarea în producția de apărare. Înainte de aceasta, Pavel a vizitat Odesa, timp în care Rusia a lansat un atac cu dronă asupra orașului, care a rănit trei persoane. „Dacă există un grup puternic de națiuni europene dispuse să ofere garanții de securitate Ucrainei, convingerea mea puternică este că Republica Cehă ar trebui să fie printre ele”, a spus Pavel.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin face presiuni asupra ucrainenilor aflați în Rusia sau în cele patru regiuni ocupate în Ucraina să ceară cetățenia rusă sau să plece în altă parte, potrivit serviciilor de informații britanice. Putin a semnat un nou decret care îi obligă pe cetățenii ucraineni care locuiesc în teritoriile respective să-și ”reglementeze statutul juridic” până la 10 septembrie sau să părăsească zona, a indicat Ministerul Apărării de la Londra în ultima sa actualizare a informațiilor obținute de serviciile sale secrete privind evoluția situației de pe frontul din Ucraina. ”Decretul lui Putin este aproape sigur destinat să forțeze plecarea de pe teritoriul ucrainean ocupat de Rusia a cetățenilor ucraineni care refuză să accepte pașapoartele și cetățenia rusă”, se arată în raportul postat pe platforma X.

UPDATE Premierul britanic Keir Starmer a declarat că președintele american Donald Trump are dreptate când spune că țările europene trebuie să suporte o povară mai mare pentru apărarea lor colectivă, a scris duminică The New York Times, preluat de Reuters. „Trebuie să ne gândim la apărare și securitate într-un mod mai urgent”, a afirmat el într-un interviu pentru ziarul american.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1123: Atac masiv, persecuții și umărul lui Kim. Trump anunţă un „contract cu împărțiri teritoriale”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1122: Suferința copiilor, atac masiv lângă Moldova și explozii în Rusia. Politico: „Falsa pace a început”
/VIDEO/ Catastrofă la Anenii Noi: 65.000 de porci sunt nimiciți. Despăgubiri uriașe la cea mai mare fermă din Moldova
/VIDEO/ Catastrofă la Anenii Noi: 65.000 de porci sunt nimiciți. Despăgubiri uriașe la cea mai mare fermă din Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Băieții deștepți din energie”. Avizele pentru parcuri solare sau eoliene, de vânzare pe piața neagră
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Băieții deștepți din energie”. Avizele pentru parcuri solare sau eoliene, de vânzare pe piața neagră
/VIDEO/ Omagiu lui Victor: Povestea a doi frați gemeni care luptă cu o boală incurabilă și scriu cărți. Cel mai mare vis al lor
/VIDEO/ Omagiu lui Victor: Povestea a doi frați gemeni care luptă cu o boală incurabilă și scriu cărți. Cel mai mare vis al lor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cazul Nesterovschi. Să urmărim nu doar fugarii, dar și averile agonisite din fraudă
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cazul Nesterovschi. Să urmărim nu doar fugarii, dar și averile agonisite din fraudă
O moldoveancă, dispărută de o săptămână în Germania, găsită moartă. Familia are nevoie de ajutor pentru repatrierea tinerei
O moldoveancă, dispărută de o săptămână în Germania, găsită moartă. Familia are nevoie de ajutor pentru repatrierea tinerei

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.